Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Parantaako osuuskunta terveyspalvelut?

Hollannin terveydenhuoltojärjestelmästä tekee hyväksi se, että se on ns. ”hallittu kaaos”, eli kyseessä on nk. kaaosjärjestelmä. Potilailla on suuri vapaus valita, mistä he hankkivat sairasvakuutuksensa ja missä he hoitavat itseään. Ero moniin muihin maihin on siinä, että Hollannissa kaaos on hallittu. Terveydenhoitoon liittyvät päätökset tehdään dialogissa potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten kesken. 

Terveyspalveluiden nykytila Suomessa ei ole kovin hyvä, ”kaaos” eräine valintavapauksineen lähestyy jo vuoden 2014 alusta. Vuoden 1992 valtionosuusuudistus, jolloin päätösvaltaa palveluiden tuottamisessa siirrettiin valtiolta kunnille, on johtanut merkittävään lääkärivajeeseen perusterveydenhuollossa. Samaan aikaan yksityinen sektori on kasvanut, ja kunnat ovat joutuneet enenevässä määrin ostamaan terveyspalvelunsa yksityisiltä, henkilöstövuokrausyrityksiltä, jne. Tämä on johtanut kustannusten nousuun ja henkilökunnan enenevään vaihtuvuuteen.

Suomalainen palvelurakenne, jossa palveluiden rahoittajina toimivat kunnat, johtaa pienissä kunnissa kustannusten vaikeaan ennakoitavuuteen, kun jo yksittäinen erityishoito saattaa aiheuttaa suhteellisesti merkittäviä lisäkustannuksia. Eräiden selvitystenkin mukaan pienin järkevä väestöpohja terveyspalveluiden rahoittamiseen olisi noin 200 000 henkilöä. Sosiaali- ja terveysministeriön kaavailemassa palvelurakenneuudistuksessa palveluiden järjestämisvastuu olisikin siirtymässä parillekymmenelle isolle kunnalle tai sote-alueelle - Keskustan kaavailemalle maakunnalle (+ lähikunnat).

Osuuskunnat muodostavat potentiaalisen vaihtoehdon sote- palveluiden tuottamiseen. Tässä mallissa osuuskunnan osakkaiksi tulisivat kaikki terveydenhuollon eri ammattiryhmät sekä myös palveluita ostavat kunnat. Näin syntyisi yhteinen intressi laadukkaiden palveluiden tuottamiseen. Näin koittaisi uusi yhteisvastuullisuuden aikakausi, jossa yhteiskunnalliset yritykset ja osuuskunnat olisivat keskeisessä roolissa. Tämä voisi saada myös uuden sukupolven kiinnostumaan perusterveydenhuollosta.

Vähäpätöistä ei ole sekään, että osuustoiminta on luonteeltaan toimialueensa värejä kantavaa. Paikalliset osuuskunnan jäsenet suoraan rahoittavat, päättävät, käyttävät ja niistä hyötyvät. Verotkin jäävät alueelle. Osuuskuntamuotoon liittyy myös pysyvyys. Jäsenyyksiä ei voi myydä, joten sidosryhmien ei tarvitse pelätä yrityksen siirtoa Kiinaan.

Osuustoiminta vastaa varsin hyvin myös maaseudun kestävän kehityksen haasteisiin. Osuustoiminnalla on merkittävä rooli eriarvoisuuden vähentämisessä, työllisyyden kehittämisessä ja yhteiskuntien vahvistamisessa. Yritysmuotona osuuskunnat voivat tuoda kunta- ja sote- uudistuksiin intoa, monipuolisuutta ja uusia mahdollisuuksia.

Osuustoiminnan idea ja saavutukset kansalaisaktiivisuuden mobilisoijana rohkaisevat näkemään osuustoiminnan myös yhteiskunnallisen uudistuksen strategisena vaihtoehtona. Osuustoimintaa tarvitaan ehkä juuri kipeimmin kuntatason yhteistyöhön, vaihtoehdoksi pakkoliitoksille ja eriarvoisuutta kasvattavalle jaolle etuoikeutettuihin vastuukuntiin ja oman onnensa varaan jätetyille syrjäseutukunnille. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Osuustoiminta vastaa varsin hyvin myös maaseudun kestävän kehityksen haasteisiin."

Näin on ja muistakaamme mihin ryhmään Kepun edustajat kuuluvat EU:ssa. Tuota pikaa he ryhmänsä tavoitteiden mukaan lopettavat kaikki maataloustuet. Hyvä, hyvä! Mutta mitä me sitten syödään, kun Kepu on tappanut maatalouden Suomessa?

Osuustoiminnallinen terveydenhoito Suomessa sopii todella yhtä hyvin kuin tuulimyllyn siipi ja veroparatiisin rahat Pekkaristen silmään.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland,

miten jälleen täysin asiaton heittosi "tuulimyllyistä" ja "Pekkarisesta" liittyy ao. otsikkoon?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minun erittäin asiallinen kommenttini kansanedustaja emeritus ministeri Mauri Pekkarisesta kuuluu mihinkä tahansa otsikkoon hyvin perustellusti ja vahvasti.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland,

miksi et vastaa ko. asiatonta kommenttiasi koskevaan kyselyyni - perustellen - et tehnyt niin nytkään. "Tuota pikaa he ryhmänsä tavoitteiden mukaan lopettavat kaikki maataloustuet." Esitä yksikin peruste väitteellesi.

"Mutta mitä me sitten syödään, kun Kepu on tappanut maatalouden Suomessa?" Esitä yksikin peruste heitollesi.

Blogini otsikko on "Parantaako osuuskunta terveysopalvelut". "...kuuluu mihinkä tahansa otsikkoon hyvin perustellusti ja vahvasti." - väitteesi ei liity millään tavoin ko. otsikkoon.

"Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi." - ilmoitin asiattomuutesi ylläpidolle - olet blokattu.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tietenkin osuustoiminta on hyvä vaihtoehto perinteiselle yritystoiminnalle. Osakeyhtiöille tai toiminimille jne.

Mutta tilaisiko kunta palvelut aina paikalliselta osuuskunnalta?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Nina,

hyvä huomio! Pääasiassa tuolloin noin osuuskunnallisena, mutta varmasti harkita kannattaa palvelusetelienkin käyttöä, joita asiakkaat voisivat hyödyntää myös yksityisillä terveysasemilla - työterveyskeskuksetkin mahdollisesti huomioiden (mahdollisuuksien ja sopimuksien puitteissa). Uusi terveydenhuoltolakihan mahdollistaa - vuosittaisin sopimuksin - hyödyntää mitä tahansa vastaavaa terveydenhuoltopistettä/lääkäriä Suomessa. Terveydenhuoltolain myötähän kansalaisten valinnanvapaus lisääntyy niin hoitopaikan kuin hoitohenkilöstönkin suhteen. Potilas tai asiakas voi vapaammin valita sen terveydenhuollon toimintayksikön, jossa häntä hoidetaan. Reilu kilpailu ja kustannusten seuranta huolehtikoon sitten siitä, että saame terveyspalvelut laadukkaina, mahdollisimman edullisina ja asiakaskohtaisina, läheisinä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Minun mielestäni veronmaksajien rahoilla pitäisi kehittää kunnan palveluita. Silloin rahat eivät ohjautuisi minkään yksityisen toimijan taskuun, vaan ainoa raha joka eteenpäin annetaan olisi palkat (tietenkin on erikseen laitehankinnat tms.).

Ei voida aina kiristää ja hakea säästöjä. Pitää ajatella myös henkilöstön jaksamista ja työssä viihtymistä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #8

Nina,

näinhän se pitäisi nähdä kokonaisuutena, pääasiassa. Tuskin kuitenkaan osuuskuntakaan terveysjärjestelmänä syjäyttäisi yksityiset terveyspalvelut, tytöterveyspalveluja, jne. eikä ilman kilpailua mitkään järjestelmät pysy kurissa. - "Suo siellä, vetelä täällä"...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #9

Onhan osuuskuntakin yksityistä sektoria. Loppujen lopuksi on hyvä, että on rinnakkain sekä yksityisiä että julkisia urityksiä. Siten molemmat valvovat toisiaan. Pitäisi vaan verorahat käyttää valla julkisen puolen toimintaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #10

Nina,

ok - ja voivathan osuuskunnatkin olla julkisoikeudellisia, jne. - variaatioissa löytyy, esim. :

"EU-maiden ulkopuolella Itä-Euroopassa, Israelissa, Etelä- ja Pohjois-Ame-
rikassa sekä Japanissa osuuskuntien merkitys erityisesti terveyspalvelujen tuottajana on huomattava. Heikosti kehittyneiden palvelujärjestelmien maissa osuuskunnat ovat ottaneet itselleen tehtäviä, joista julkinen valta ei ole kyennyt huolehtimaan, mutta kehittyneiden palvelujärjestelmien maissa osuuskunnat useimmiten täydentävät julkisen sektorin palveluja tai ovat tavalla tai toisella integroituneet julkiseen tuotantoon."

http://www.kaks.fi/sites/default/files/Tutkimusjul...

Ja julkisen valvonnan alaisissa yrityksissä julkiset yksiköt omistavat vähintään 50 % osake- tai osuuspääomasta joko suoraan tai välillisesti ja niillä on oikeus päättää yrityksen politiikasta ja nimittää johtajat...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #11

Okay. Tuolla tavallahan osuuskunnan toimiessa voikin jo ohjata verorahoja osuuskunnan palveluihin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #12

Nina,

täällä aiheesta lisää:

Osuuskunnista apu julkiseen terveydenhuoltoon:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1488...

Toimituksen poiminnat