Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Pois 21. vuosisadan suurvaltasotien syteuhkista

Ensimmäisen maailmansodan alkamisen satavuotispäivän muistoksi vietetään tänä vuonna rauhantapahtumia useilla eri paikkakunnilla Euroopassa ja maailmalla. Muun muassa Sarajevossa järjestetään 6.-9.6.2014  rauhanliike- tapahtuma

Sata vuotta sitten salamurha Sarajevossa laukaisi maailmansodan, sodan , joka tappoi ja haavoitti kymmeniä miljoonia . Maailmansota syttyi Itävalta-Unkarin kruununperijän salamurhan seurauksena kesäkuun 28. päivänä vuonna 1914. 

Tätä kohtalonhetkeä voidaan pitää vertauskuvallisena päivänä "sodan ja väkivallan kulttuurin" vuosisadalla, joka sisälsi kaksi maailmansotaa ja lukuisia alueellisia sotia. Näiden joukossa on 1990-luvulla entisessä Jugoslaviassa käyty ”Euroopan viimeinen sota”, jonka aikana muun muassa Sarajevossa kärsittiin sen piirityksestä. Tätä vuosisataa on kuvattu myös aikakautena, jolloin on pyritty hallitsemaan maailmaa rakenteellisen ja kulttuurisen väkivallan kautta. 

Ensimmäinen maailmansota oli vasta alkua kolmen vuosikymmenen suurvaltakilpailulle ja sodankäynnille, joka huipentui atomipommin kehittämiseen ja käyttöön. Kuten vuonna  1914 , me kohtaamme militarisoidun  aikakauden kansainvälisessä kilpailussa  valtavaltuuksien nousuineen ja a laskuineen , voimallisia kiistoja  alueista ja resursseista , asevarustelukilpailua , monimuotoisia sotilasliittoja , nousevaa nationalismia ja uskonnollisia jännitteitä . Kuten viimeksi tämän vuosisadan alussa myös tänään todetaan syvenevää taloudellista keskinäistä riippuvuutta ja kilpailua , viestinnän vallankumouksellista kehitystä ja uskoa siihen, että suurvaltasota lopettaisi tämän sivilisaation sellaisena kuin me sen nykyisin tunnemme , ja joka olisi näin ollen käsittämätöntä . Silti Persianlahdelta alkaen Itä-Kiinan merelle asti on enemmän kuin tarpeeksi näyttöä villeistä, sytytyspotentiaalisista kipinäkorteista, tapauksista, jotka voisivat johtaa kierteeseen kohti kolmatta maailmansotaa. 

Kaikki tämä meno tapahtuu taloudellisen kehyksen sisällä, kehityksen,  jota  hallitsevat valtavat kapitalistiset yritykset, jotka ovat saaneet riittävästi valtaa suuressa osassa maailmaa kirjoittaa omia sääntöjäään . Ja nyt on edessä toinen piirre aikaa, joka tuo meidät kohti uutta maailmansotaa : mitä hankalimpia maailmanlaajuisia talouskriisejä - yritykset murtautua väenväkisin niistä  irti vain aiheuttavat toisaalta äärimmäistä vaurautta ja toisaalta taas köyhyyttä, jolloin valtaeliitti on päättänyt pitää asiat sellaisina niin kuin ne ovat . 

Selkein mahdollisuus lopettaa ydinaikakausi  Neuvostoliiton romahtamisen  jälkeen, ja suurvalllisen vastakkainasettelun loputtua  - joka tilanne  valtavin ydinasein oli ollut aivan keskeinen piirre - on takanamme . Ydinaseriisunnan ponnistelut ovat kariutuneet . On tapahtunut monimuotoisia ​​uusia kilpavarustelun ylösajoja , joissa yhdistyvät voimakkaat , tarkat tavanomaiset ​​aseet maailmanlaajuisiin ohjuskantamiin ja elektronisen kybersodankäynnin laajoihin kirjoihin . Ydinaseet ovat edelleen katastrofaalinen uhka,  jos sodankäynnin kierteelle yli rajojen annettaisiin  potentiaalinen uhan lisääntymisen mahdollisuus mm. nykyisin kilpavarusteluin, natoiluin. Kuten entinen Britannian pääministeri Harold MacMillan sanoi: " Ajattelimme 1938 ilman sodankäyntiä  - pikemminkin kuin ihmiset ajattelevat ydinsodasta tänään. " 

Tämä uusi aseiden kilpavarustelun kierre tulee samaan aikaan kuin tunnetut tekijät voivat yhdistää ja uusia niitä lisäten siten konfliktien mahdollisuuksia . Kohoavat valtasuhteet ovat haasteellisia , jotka jo kauan ovat olleet hallitseva alueilla , jotka ovat olleet keskeisiä areenoita taloudellisissa ja geopoliittisissa kysymyksissä. Näiden uusien valtuuksien vahvuus ja kehitystahti on ollut ennennäkemätön , ja se tapahtuu yhtä ennennäkemättömistä vaikutuksista johtuvien, keskeisten resurssien ja eri maanosien ekosysteemien kantokyvyn rajoitusten yhteydessä. 

Samalla 1900-luku ja 2000-luvun alku ovat aikakausia, jolloin väkivallaton toiminta on lisääntynyt maailmanlaajuisesti, on osoitettu vaihtoehtoja väkivallalle sekä lisätty pyrkimyksiä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien, rauhan ja sovinnon puolesta. 

Syyskuussa 2012 Sarajevossa Bosnia ja Hertsegovinassa tapasi ryhmä bosnialaisia ja muita eurooppalaisia järjestöjä ja aktivisteja, jotka työskentelivät rauhanrakentamisen, konfliktien selvittämisen ja väkivallattoman toiminnan parissa. He päättivät järjestää rauhantapahtuman Sarajevossa 2014 ja kutsuivat mukaan tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen kaikki, jotka haluavat edistää rauhankulttuuria ja väkivallattomuutta. 

Sarajevon rauhantapahtuman toivotaan olevan alkusysäys laajaan tapahtumasarjaan, josta muodostuisi rauhankulttuurin ja väkivallattomuuden tapahtumakausi Euroopassa. Hyviä ajankohtia järjestää tapahtumia ovat esimerkiksi kesäkuun 20. päivä, syyskuun 21. kansainvälinen rauhanpäivä sekä lokakuun 2. kansainvälinen väkivallattomuuden päivä. Ajatuksena on, että ympäri Eurooppaa voidaan näinä päivinä järjestää samanaikaisia tapahtumia, jotka ovat erillisiä, mutta kuuluvat samaan kokonaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Valtioterrorismia rauhan turvaamisen ja väestön suojelun nimissä:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/va...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Lähteet? Linkit? Perustelut?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland,

eikö itse rauhan sanoma puhu jo puolestaan? Etkös ole jo riittävästi seuraillut lähteitä, linkkejä, perustelujani??

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Rauha? Kenen mieleinen rauha? Millaisin ehdoin? Rauhanpuolustajien rauha? USA:n rauha? Venäjän rauha? Afganistanissa, Krimillä, Ukrainassa, Koreoiden välillä, Syyriassa, Tšetšeniassa...?

Linkit? Lähteet? Perustelut? Tieteellinen keskustelu vaatii niitä. Muuten on kyse pelkästään mutuilusta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Rauha on peri-ihmisessä, sen tunnistaa jokkainen terve ihminen ittessään. Väittelyn alottaminen on pelin alottamista ja taistelujulistus ja siinä meni jo mahollisuus maailmanrauhaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hilkka,

hyvin todennettu jälleen!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland hyvä,

no mutta, etkös enää yhtään pystykään kommentoimaan itse jo monasti käsiteltyä aihetta, juttua rauhan ja sodan asiasta, eikä lillukanvarsista? Etkös ole koskaan kuullut rauhanliikkeistä? - todellisesta rauhanliikkeestä? - joka ei ole sama kuin esim. nämä maalliset rauhanliikkeet:

http://www.pax.fi/node/25419

http://www.peaceeventsarajevo2014.eu/calender-read...

Etkös suo minulle yhtäkään perusteltua juttua ilman linkkejä, lähdeviitteitä, jne. ? Etkös tiedä, että täydellisyys on hyvän vihollinen, eikä kukaan meistä ihmisistä ole täydellinen - ainoastaan Jumala ja Jeesus.

Yleistäthän minut nyt tämänkin blogini "suurimmaksi mutuilijaksi", joohan?

Toimituksen poiminnat