Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Niinistö: Kultarantakeskustelut 8.-9.6.2014 - Kyber- ja informaatioturvallisuus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi ensimmäisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutilaisuuden Kultarannassa kesällä 2013.  Hän totesi ko. tilaisuudessa mm. "Meillä on ollut taipumusta ohipuhumiseen. Luulen, että tänään ja huomennakin siitä ohipuhumisesta olisi syytä päästä eteenpäin, hivenen kauemmaksi".

 

Presidentti Niinistö peräänkuulutti tuolloin avauspuheessaan rohkeaa ja suoraa keskustelua vanhan kaavan sijaan, jossa muut kulkevat väärää raidetta ja itse oikeaa. "Meillä on patoutuneita tunteita, jotka sitten äkkiä pulpahtavat pintaan kun sana puolustuspolitiikka tai turvallisuuspolitiikka tulee esiin ja ikäänkuin pakottavat liikkumaan siinä vanhassa keskustelukaavassa", presidentti kuvaili.

 

Esimerkkinä presidentti käytti keskustelua Islannin ilmavalvonnasta. Kun ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta oli selvittänyt mitä ilmavalvontaan osallistuminen käytännössä tarkoittaa, ei ongelmia ollut. Tätä ennen keskustelu oli kuitenkin kirinyt kauas ohi. "Se meni siihen, että eipäs juupas, Nato tai ei Nato".

 

Mitä ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta on tänään saanut aikaiseksi vastaavaa alustaa hivenen syvemmille ja laajemmille Nato- keskusteluille turhan leimaamis- mentaliteetinkin välttämiseksi tai ainakin sen vähentämiseksi?

 

Tänä vuonna keskustelut saavat jatkoa. Nyt toista kertaa järjestettävissä, Niinistön isännöimissä vastaavissa Kultaranta-keskusteluissa 8.–9. kesäkuuta 2014 ovat aiheina Venäjän kehitys, Euroopan tilanne, kyber- ja informaatioturvallisuus sekä puolustuksen kehittäminen. Kultarannassa keskustellaan myös Suomen taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta uudistumiskyvystä.

 

Tilaisuus alkaa presidentti Niinistön puheenvuorolla sunnuntai-iltana 8. kesäkuuta. Toisen päivän aloituskeskustelussa pohditaan Ukrainan kriisiä, Venäjän kehitystä ja Suomen asemoitumista otsikolla ”Karhu on herännyt, entä Suomi?”. Suorana TV-lähetyksenä nähtävään keskusteluun osallistuvat hallituksen puheenjohtaja Esko Aho, erikoistutkija Hiski Haukkala, kansanedustaja Paula Lehtomäki, kirjailija Sofi Oksanen, tutkija Charly Salonius-Pasternak sekä Suomi-Venäjä seuran puheenjohtaja Heikki Talvitie. Keskustelun juontaa toimittaja Seija Rautio.

 

Avauskeskustelun jälkeen osanottajat jakautuvat pienempiin työryhmiin, joissa pohditaan Euroopan tilannetta, kyber- ja informaatioturvallisuutta sekä Suomen puolustuksen kehittämistä.

 

Iltapäivällä keskustelijat kokoontuvat pohtimaan yhdessä Suomen tulevaisuutta otsikolla ”Suomen sitko – millaiset eväät talouden ja yhteiskunnan uudistamiselle?”. Päätöskeskustelussa työryhmien vetäjät esittävät yhteenvedon käydyistä keskusteluista.

 

Tapahtumaan on kutsuttu noin sata ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri tahoilta. Osallistujien joukossa on mm. poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen, median ja kulttuurin edustajia. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Ulkopoliittisen instituutin kanssa.

 

Venäjää käsittelevä keskustelu näytetään suorana YLE TV1:ssä 9.6. klo 9.30-11. Presidentti Niinistön avauspuheenvuoroa sekä maanantai-iltapäivän keskusteluja on mahdollisuus seurata suorana verkossa YLE Areenan kautta.  Keskusteluun voi osallistua myös Twitterissä hashtagilla #Kultaranta. Kultaranta-keskustelujen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.presidentti.fi/kultaranta.

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?nodeid=47193&contentlan=1&culture=fi-FI

https://www.sttinfo.fi/release?releaseId=14633051      

 

Suomi on kansainvälisesti jo viime sotien aikaisista viestinnällisten ja salauksellisten taitojen lähtökohdista alkaen kansainväliset Nokia-, it-peli- ym. saavutukset jatkuvina meriitteinään arvostettu ja tunnustettu kyberturvallisuuden liiketoiminnan ja osaamisen sekä kyberuhkiin varautumisen maailmanlaajuinen edelläkävijä. - Se ei voi olla vaikuttamatta myönteisesti myös maanpuolustuksellisiin turvallisuuskysymyksiimme, uhkakuviin, jne.

 

Haasteellisena tavoitteena – ei enempää eikä vähempää – ainakin ”poikkitieteellisissä” yliopistopiireissä – on "Suomen kyberosaaminen yhteisestä yrittämisestä maailman kärkeen!".

 

Esimerkiksi Jyväskylän Yliopiston tavoitteena on aikaansaada kansainvälisestikin mitannollisena kyberturvallisuuden innovaatiokeskittymä kyberturvallisuusteemallaan – ja koulutusohjelmillaan – jonka teeman tavoitteena  on  luoda  kansallinen koulutuksen,  tutkimuksen  ja  yritystoiminnan  sekä  kansanvälisen toiminnan  yhteistyöverkosto,  jonka  avulla  kehitetään  alan  osaamista  ja  liiketoimintaa, luodaan  uusia  alan yrityksiä  ja  saadaan  ulkomaisia yrityksiä  etabloitumaan  Suomeen  sekä muodostetaan  kansallinen  kyberturvallisuuden  innovaatiokeskittymä. 

http://www.tekes.fi/Global/Ohjelmat%20ja%20palvelut/Ohjelmat/Turvallisuus/19.11%20Kybertilaisuudet%20esitykset/9_JY_TEKES_19%2011%2013_versio%2003.pdf

 

Erilaiset kyberuhkat ja verkkomadot pureskelevat uhkaavasti kalliita tietoverkkojamme palasiksi bitti kerrallaan. Ei hätää, Jyväskylä tulee apuun! Jyväskylän kaupunkiseutu on valittu kansalliseksi kyberturvallisuuden koordinaattoriksi Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelmaan vuosille 2014–2020. How mighty is that?

 

Suomen hallituksen tavoitteisiin kuuluu, että maamme on tulevaisuudessa yksi johtavista maista kyberturvallisuuden kehittämisessä. On linjattu, että Suomi on kolmen vuoden kuluttua maailmanlaajuinen edelläkävijä tietoverkkoihin kohdistuviin uhkiin varautumisessa ja niiden aiheuttamien häiriöiden kuriin pistämisessä.

 

Erityisesti puolustusvoimat, poliisi ja muut viranomaiset tarvitsevat erilaisia turvallisuusteknologian sovelluksia. Asiakkaat ovat lähellä, koska tuolla seudulla sijaitsee muun muassa Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskus. Jyväskylässä toimii ja kehittää tuotteita merkittäviä informaatioturvallisuusalan ICT-yrityksiä kuten Cassidian, Descom, Digia, Elisa ja Kilosoft.

 

Suomen ensimmäiset Kyberturvallisuusmessut järjestetään 3.–5.9.2014 Jyväskylän Paviljongissa.

http://www.mightyjyvaskyla.fi/jyvaskyla/kyberturvallisuus/

 

P.S. Miten F-Secure pärjää tänään  virustorjunta-, tietoturva- ja sisältöpilviratkaisuineen esimerkiksi Norton 360-, Avast-  yms. vastaaville ohjelmille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Suomi on kansainvälisesti jo viime sotien aikaisista viestinnällisten ja salauksellisten taitojen lähtökohdista alkaen kansainväliset Nokia-, it-peli- ym. saavutukset jatkuvina meriitteinään arvostettu ja tunnustettu kyberturvallisuuden liiketoiminnan ja osaamisen sekä kyberuhkiin varautumisen maailmanlaajuinen edelläkävijä. - Se ei voi olla vaikuttamatta myönteisesti myös maanpuolustuksellisiin turvallisuuskysymyksiimme, uhkakuviin, jne."

Onhan tämä satiiria ja vitsi onhan? Satiiria lienee muutenkin valtaosa blogistasi eikö vain?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland,

miksi niin? - mutta omasi kyllä on - jälleen pelkästään sarkastinen...

Jo talvi- ja jatkosodissa kehittynyt sotilasviestitoiminta – radioamatööritoiminta jo yhtenä moottorinaan - radiotiedustelu, -viestintä ja -kaukopartiot; pettämättömät salaus- ja avausmenetelmät, jne. pelastivat tuhansien miesten hengen ja terveyden, kun vihollisjoukkojen siirroista tiedettiin etukäteen ja pystyttiin niihin varautumaan ennakolta. Tuolloin jokseenkin kaikki venäläisten viestien salauskoodit aukaistiin, mutta suuri osa jäi venäläisiltä omamme aukaisematta. - Yksi suomalainen vastasi vähintään kymmentä venäläistä sotilasta – entä viestimiestä?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Reino_Hallamaa

http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Stella_Polaris

http://fi.wikipedia.org/wiki/Radioamat%C3%B6%C3%B6...

http://www.sral.fi/info/huoneentaulu.html

Järki ja taidot voittivat tuolloinkin ”goljattien” yritelmät…

Nokian kultakauden jo tunnetkin – jatkuu silti ja kehittyy:.

Ennuste: Phablet-markkina kasvaa 600 %, kuninkaiksi nousevat Samsung – ja Nokia :

http://www.digitoday.fi/mobiili/2014/01/22/ennuste...

Nyt tuli Suomelta tiukka geopoliittinen linjaus: Hallitus antoi rahat uudelle Suomi-Saksa-kaapelille :

”Uudella yhteydellä on tarkoitus houkutella Suomeen investointeja ja nostaa Suomi merkittäväksi kansainväliseksi pilviliiketoiminnan keskittymäksi ja datakeskusten sijaintipaikaksi.

Internetin käyttö ja siihen liittyvä liiketoiminta kasvavat eksponentiaalisesti. Merikaapelin myötä Suomeen sijoittunee uutta liiketoimintaa, mikä luo uusia työpaikkoja. Suomen asema merkittävänä tietoliikennekeskittymänä tukisi myös välillisesti työllisyyttä.

"Suomesta on nyt mahdollista tehdä aidosti pilvipalveluita tuottavien yritysten luvattu maa. Tämä investointi yhdessä puhtaimpien verkkojen ja yksilönsuojan takaavan lainsäädännön kanssa pitää huolen, että olemme entistä kilpailukykyisempiä houkuttelemaan maahamme uutta liiketoimintaa", ministeri Kiuru sanoo.

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+tuli+suomelt...

Suomen videopelialan historia:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etusivu

Ei hyytynyt hymy suomalaisilta tuolloinkaan - entä sinulta?

P.S. Mutuyleistyksesi mukaisesti voidaan kysyä: onko presidentti Sauli Niinistön Kultarannassa esiintulleet ja sen tiimoilta esittämänsä - samoinkuin muidenkin tahojen - kannanotot ja teemat mielestäsi pelkkää vitsiä ja satiiria? - Sihtisi on pahasti hunningolla...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Viimeinen alkuperäisiin koodinpuhujiin kuulunut navajo kuoli Yhdysvalloissa:

http://yle.fi/uutiset/viimeinen_alkuperaisiin_kood...

Toimituksen poiminnat