Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Tie yrittäjyyteen on tasoitettava

Suomi nousee työllä ja yrittäjyydellä. Pätkätyöt yleistyvät, samalla yksinyrittäjyys,  pienyrittäjyys on kasvussa. Sen esteitä ja sudenkuoppia on purettava. Tie yrittäjyyteen on tasoitettava.  Se edellyttää lainsäädännön selkeyttämistä, käytäntöjen, normien joustavuutta, yksittäisen kansalaisen arkipäivää, työntekoa ja yrittäjyyttä vaikeuttavan byrokratian minimointia.

Lainsäädäntö ja normit on tarkoitettu suojaamaan ihmisiä, mutta joustamattomina ja liiallisina ne ovat usein muuttuneet järkevän, käytännöllisen toiminnan esteeksi. Olemme menneet liian pitkälle holhoavassa, EU- byrokraattisessa sääntelyssä.

Meillä on nykyisin ennätystyöttömyys. - Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2014 kesäkuussa 258 000, mikä oli 42 000 enemmän kuin vuotta aiemmin - Huolestuttavaa tässä on sekä nuorisotyöttömyys että pitkäaikaistyöttömyys. Valitettavasti Iäkkäimmillä työntekijöillä on työmarkkinoilla vallitsevana seniorirasismi. Yli 50/60- vuotiaiden henkilöiden on varsin vaikea enää työllistyä. Tarvitsemme siksi kipeästi uutta työtä ja lisää yrityksiä. Yrittäminen ja työllistäminen on tehtävä mahdollisimman helpoksi ja joustavaksi.

Työ Suomessa ei oikeastaan ole kallista, mutta työn tarjoaminen on.  Jokaisen nuoren työllistäminen tarkoittaa sitä, että yritys maksaa valtiolle suunnilleen saman summan kuukaudessa, jonka se maksaa bruttopalkkana nuorelle. Jos yhteiskunta tyytyisi vähempään, työn tarjoaminen nuorille olisi halvempaa.

Eniten siitä että yritys palkkaa nuoren, tienaa valtio. Se pätee myös valmistavaan teollisuuteen. Työn osuus on sielläkin laskutettava, vaikka sitä ei tavaroita ostettaessa eritelläkään. - Nuoren työllistäminen meillä on todellinen kannustusloukku.

Työntekijän palkkojen sivukustannuksia on siis alennettava, arvonlisäveroa tältä osin ei saa korottaa, pikemminkin sitä on alennettava. Jotta niin voitaisiin tehdä, julkisen sektorin kustannuksia pitää leikata tavalla jos toisellakin, paikasta jos toisestakin. Alkaen turhien julkisten kustannusten alentamisen ”5- vuotissuojatyöpaikoista”, ts. toiminnallista ja taloudellista kehitystä jarruttavat 5- vuotissuojat on poistettava.

Ne puolueet, jotka toitottavat pelastusta kasvusta, voisivat kertoa, kuinka pitkään ja minkä suuruinen kasvu antaa mahdollisuuden palkata nuoria ja myydä heidän työpanostaan eteenpäin kohtuukustannuksilla.

Meille kerrotaan myös, että kulutuksen verottaminen työn verottamisen sijasta lisää työllisyyttä, mutta ei se siltä aina vaikuta. Nuori maksaa palkastaan tuloveroa 300 euroa, ja yritys joutuu laskuttamaan työn ostajalta 600 euroa arvonlisäveroa. Jos arvonlisäveroa korotetaan, nuoren työllistäminen tulee entistä hankalamaksi.

Aloittavan yrittäjän tulee saada netistä Y-tunnus sekä pääsy ennakonperintä- ja alv-rekisteriin ilmoitusmenettelyllä. Mikroyrittäjien kirjanpito on mahdollistettava tiliotepohjaisesti. Irtisanomiskorvauksen täytyy voida toimia yrityksen alkupääomana ja ansioon sidottu työttömyyspäiväraha määräaikaisena starttirahana.

Kevytyrittäjyys on nousemassa Suomessa arvoon arvaamattomaan. Se on voima, joka muokkaa yhteiskuntarakenteita ja pakottaa meidät kaikki ajattelemaan uudella tavalla.

Kevytyrittäjyys on yksinkertainen malli, joka yhdistää yrittäjyyden ja palkkatyön osasia. ”Pätkätyöllistynyt” kevytyrittäjä päättää kenelle tekee töitä ja mihin hintaan, aivan kuin tavallinenkin yrittäjä.  Normaalista yrittäjästä poiketen kevytyrittäjän laskutuksesta, palkanmaksusta, ennakonpidätyksistä ja vakuutusmaksuista pitää huolen ulkopuolinen palveluntarjoaja.

Kevytyrittäjä on siis vapaa toimimaan haluamallaan tavalla ilman yrittäjän byrokratiaa.

Suomessa on 165 000 itsensä työllistäjää. Heidän määränsä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 30 000 henkilöllä.  Tämä on valtava kasvutahti, josta tekee vielä vaikuttavamman se, että suuri osa uusista itsensätyöllistäjistä on nuoria. Pelkästään näiden lukujen valossa itsensätyöllistymisestä on hyvin merkittävä työn tekemisen tapa. 

Kevytyrittäjyyden kasvuvauhti on kuitenkin vielä huomattavasti kovempi. Vuoden 2014 ensimmäisen puoliskon aikana aloitti yli 6000 kevytyrittäjää! Samaan aikaan rekisteröitiin noin 6000 uutta osakeyhtiötä sekä 7800 toiminimeä. Näiden lukujen valossa näyttää siltä, että kevytyrittäjyys on jo nyt todellinen vaihtoehto ja työllistymisen tapa.

Tällä hetkellä suomalaisista noin 3% työllistää itse itsensä. Iso-Britanniassa vastaava luku on 15%. Suomessa tultaneen päätymään tilanteeseen, jossa vähintään n.  10% työntekijöistä on itsensätyöllistäjiä ja heistä yhä kasvava osa kevytyrittäjiä. 

Kodeissa ja yrityksissä osataan päättää monista asioista itse ilman, että yhteiskunta sääntelee jokaista yksityiskohtaa. Luottamalla nykyistä enemmän ihmisten omatoimisuuteen, valinnanvapauteen ja vastuunottoon voimme rakentaa Suomea, jossa asiat sujuvat paremmin. Byrokratian ja sääntelyn purkutalkoot eivät tarkoita hyvinvointiyhteiskuntamme alasajoa vaan voimavarojemme järkevää käyttöä tiukkenevan talouden olosuhteissa.

On helppoa pistää kapuloita ja  hiekkaa rattaisiin , vähän enemmän vaatii nousta ylös nykyisestä ahdingostamme ja korvata 'nokialaiset' menetyksemme  monilla uusilla innovaatioilla ja uutta luovaa kohottavilla yrityksillä.

Olisiko aika, että joku puolue ryhtyisi puhumaan totta? – Vastauksena tähän Iltalehden kolumnisti Kalle Isokallion kysymykseen voin vain todeta: ainakin Suomen Keskusta puhuu tässäkin totta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”Kokoomus ja Räty irti arjesta – SDP ei voi pestä käsiään”:

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/kokoomus_ja_r%C3%A...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Eräs ulkomaalainen yrittäjä tuskaili pettyneenä suomalaista verotuskäytäntöä. Hänen yrityksessään oli useampi työntekijä. Se kyllä vie yrittämisen halua. Ensiyrittäjä käsittääkseni saa palkkatukea vuoden päivät.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

258.000 työtöntä ei pidä paikkaansa, vaan Suomessa on huomattavsati enemmän täysin työttömiä, unohtamatta valtavaa määrää vajaatyöllistettyjä.

Isossa-Britanniassa on suhteessa viisinkertaisesti itsensä työllistäviä ( self employed ) henkilöitä Suomeen verraten, mutta ALV:n alarajakin on huomattavsati Suomea korkeammalla muistaakseni n. 90.000 euron tasolla.

Yrittämisen esteenä on usein myös sen pienenkin rahoituksen puute omien varojen ollen riittämättömät.

Verotuksen suhteenkin voisimme hakea mallia vaikka Viron yritysverotuksen taholta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lauri,

puhumattakaan sitten vielä piilotyöttömistäkin - eivät ole mukana ko. luvuissa.

Piilotyöttömyys Suomessa jo lähes 1990-luvun tasolla:

http://www.hs.fi/talous/a1405215411005

Piilotyöttömyydellä tarkoitetaan sellaista työttömyyttä, joka ei näy tilastoissa. Piilotyöttömiä ovat esimerkiksi ihmiset, jotka ovat jääneet kotiin hoitamaan lapsiaan lapsiaan siksi, että heidän alansa työllisyystilanne on niin huono. Piilotyöttömiä ovat myös ihmiset, jotka ovat alkaneet opiskella uutta alaa, koska heidän oman alansa työllisyystilanne on niin huono. Piilotyöttömiä ovat myös sellaiset työttömät työnhakijat, jotka osallistuvat työvoimaviranomaisen osoittamaan palkattomaan työhön. Myös työttömyyseläkkeellä olevat ovat piilotyöttömiä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Tie yrittäjyyteen on tasoitettava"

Tuo on täysin oikein sanottu. Suomen onneksi näyttää siltä, että ensi kevään eduskuntavaaleissa kokoomus voittaa ja keskustapuolue on toiseksi suurin. Tämä tietää, että Stubb tai joku muu kokoomuslainen on pääministeri. Emmehän tiedä etteikö Stubb vaalien jälkeen vaikkapa lähtisi hyvin korkeaan virkaan EU:hun. Hänhän tuli valituksi jo mepiksi, mutta pääministerin pätkätyö vei voiton.

Keskustapuolueella on hurjan suuri työ ja tehtävä korjata kaikki typeryydet ja mädännäisyys, joita nykyinen hallituksemme on aikaansaanut. Tosin siitä on lähtenyt esim. kokoomuksen ministereitä karkuun kuin rottia uppoavasta laivasta.

Koko Suomen kansa asettaa toiveikkaat odotuksensa uuden hallituksen keskustalaisille ministereille. Näin on, vaikka kokoomus ehkä voittaakin vaalit. Toivottavasti keskustapuolue ymmärtää valjastaa vahvimmat voimansa ministereiksi. Sipilä lienee itsestään selvä valtionvarainministeri ja samoin toivottavasti Mauri Pekkarinen elinkeinoministeri. Pekkarisella on valtava kokemus ja hänen osaamistaan ei kukaan voi asettaa kyseenalaiseksi.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Vaalit käydään ensin ja sitten toimitaan sen mukaan, mihin vaalitulos antaa mahdollisuuden.

Tässäpä keskustan ehdotuksia mm. yrittämisen helpottamiseen ja kannustamiseen.

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tarvittavat julkisen puolen säästöt eivät olisi kovinkaan suuria, jos ihmiset vain saataisiin töihin veroja ja sivukuluja alentamalla, sillä suurin menoerä valtiolla on juurikin sosiaalimenot, jotka pienenesivät kun kansalaiset eivät tarvitsisi enää sosiaalipalveluita niin paljoa.

Kevytyrittäjyys on mielenkiintoinen ilmiö, joka on olemassa vain järjestelmän itsensä takia.

Ja toki puoluepolitiikassa ensimmäinen askel olisi totuuden puhuminen, mutta ennemmin kyllä vaatisin puolueita oikeasti ajattelemaan kansaa ja sen tarpeita, eikä pelkästään omaa menestystä.

Pekka Iiskonmaki

Ei kai kukaan enään halua yrittäjäksi Suomessa. Muualla se on paljon helpompaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

raukat vain menköhöt merten taa...

Toimituksen poiminnat