Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Valheilla on pitkät jäljet

Valhe. Emävalhe. ”Valkea valhe”. No, ainakin ”harmaa valhe”, ”sinivalkoinen valhe”. – Älä nyt ole noin pikkumainen…

Vai pikkumainen.  ”Valheella on lyhyet jäljet”, sanotaan. - Eikun valheella on pitkät jäljet, sen seurauksilla, ainakin Jumalan Sanan, Raamatun mukaan.

Valhe on asia, jolla voit ehkä yrittää pelastaa itsesi. Toisaalta valheilla voi yrittää myös kaivaa kuoppia joita ei itsekään näe. Siksi näihin kuoppiin useimmiten joutuu itse – Valheella on lyhyet jäljet – siitä jää äkkiä kiinni, kuten on viimeaikoinakin havaittu. Valheiden käyttö on monimutkainen prosessi. Vaikka valheet ovat olleet keskeinen osa ihmiskieltä jo historian alkuhämäristä asti, niin silti harvoin pysähdytään kysymään, mitä valhe oikeastaan on. Perinteisen näkemyksen mukaan valhe on "jotakin, joka ei ole totta". Ikävä kyllä tämä ei ole mikään tyhjentävä vastaus, vaan se johtaa vain suurempaan filosofeja ( filosofeja)  kiusaavaan kysymykseen: mitä on totuus (’ totuus’ , Totuus = Raamattu)? Valheen määrittelyn vaikeus tekee valheen määritelmästä valehtelun hyvin yksinkertaiseksi. Sama yksinkertaistettuna: koska valheen varsinainen määritelmä on melko huvittava, siitä on kätevämpi yrittää valehdella lapsenmielisille (lapsille). - Ei aikuisille, ei asian tiedostaville, saati sitten alan ammattilaisille.

valhe =

-  vilpillisesti esitettävä totuudenvastainen, perätön väittämä tai tieto. esim. Levittää valheita työtovereistaan. Syöttää jklle valheita. Se on valhe! Saada jku kiinni valheesta. Kuvaannollinen esim. Valkoinen [= viaton, hyvässä tarkoituksessa esitetty] valhe. ”Valheella on lyhyet jäljet.”

-  jostakin joka ei ole aitoa, todellista tai todellisuudessa olemassa olevaa. esim. Perustaa elämänsä valheelle. Hänen rakkautensa oli pelkkää valhetta. [ks. jälki]

 

”David Wilkerson
__________

Veljet ja sisaret tämä on penseä sukupolvi. Ei sinun tarvitse olla teologi ymmärtääksesi, että olemme tulleet siihen laodikealaiseen ajanjaksoon, jonka Jeesus profetoi nousevan viimeisinä päivinä. Vertaa sitä, mitä Jeesus sanoi penseästä Laodikean seurakunnasta siihen, mitä tänään kutsutaan Jeesuksen Kristuksen seurakunnaksi. Jeesus varoittaa, että sen, jolla on korvat, on parasta kuunnella, mitä Pyhä Henki sanoo tästä uskonnollisesta järjestöstä.

Jeesus varoitti selkeästi, että sivilisaation viimeisinä päivinä kehittyisi seurakunta, joka kehuskelisi olevansa rikas, jäsenmäärissä lisääntyvä ja kasvava, ja itseriittoinen. Toisin sanoen seurakunta, jolla olisi suuri vaikutusvalta, joka on näkyvä ja voimakas ja joka samalla kieltäytyy kaikesta ojennuksesta ja tutkiskelusta.

Jeesus sanoi tästä seurakunnasta, Sinä sanot: Minä olen rikas, minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse... (Ilm. 3:17). Kuinka surullista, että erityisesti tämä seurakunta, ylimielinen ja kerskaileva, merkitsee niin monelle havaintokyvyttömälle kristitylle loisteliasta viimeisten päivien voiman ja vallan seurakuntaa, joka alistaa valtaansa maailman ja tuo Kuningas Jeesuksen takaisin. Se on laodikealainen valhe! ”

 

http://www.tscpulpitseries.org/finnish/tslie.htm

 

”Useimmat meistä pitävät itseään pääosin rehellisinä parisuhteen osapuolina. Kaikki meistä kuitenkin valehtelevat joskus parisuhteessaan. Ja jokainen meistä joutuu joskus valheen uhriksi.

Yleisin valheen muoto lienee silti itselleen valehteleminen. Arjesta tuttu psykologinen ilmiö on, että valehdellessaan kumppanilleen, ihminen on ensin vakuuttanut itselleen, että juuri tämä valhe on harmiton. Eli valehtelen sellaisessa asiassa tai sellaisella tavalla, ettei tästä nyt tällä kertaa ole haittaa. Kyseessä on siis niin sanottu valkoinen valhe eli valkoisen viaton valhe.

Valkoisella valheella ratsastamisen strategialla ihminen voi säilyttää oman minäkuvansa melko lailla puhtaana. Mutta ovatko valkoisetkaan valheet aina harmittomia? Yhtä lailla tutkimustieto kuin pariterapeutin sohva kertoo karua kieltään: aliarvioimme usein valheen pitkät jäljet eli valehtelemisen pitkäkestoiset heijastevaikutukset.

 

Valheen pitkät jäljet

Valehdellessaan ihminen ei aina tule ajatelleeksi, että valehtelu vaikuttaa pitkässä juoksussa kaikkiin elämänalueisiin. Pienikin valhe voi saattaa ihmisen epäedulliseen maineeseen ja tehdä muut varautuneiksi.  Lisäksi yksi valhe johtaa helposti toiseen valheeseen. Lopulta valheiden kierteen vaikutukset voivatkin olla suuremmat parisuhteelle kuin olisi osannut ennakoida. Jatkuva salailu aiheuttaa myös syyllisyyden tunteita ja stressiä.

Valehtelu syö suhteesta aitouden ja luottamuksen kokemuksen ja tunnetason läheisyyden. Tunnetason etäisyyden lisääntyminen puolestaan usein johtaa fyysisenkin läheisyyden katoamiseen.

Ovatko siis valkoisetkaan valheet harmittomia? Yhtä lailla tutkimustieto kuin pariterapeutin sohva kertoo karua kieltään: aliarvioimme usein valheen pitkät jäljet eli valehtelemisen pitkäkestoiset heijastevaikutukset.”

 

http://www.rakkaudeksi.fi/artikkelit/uskottomuus/valheen-pitk%C3%A4t-j%C3%A4ljet

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Valheilla on vieläkin pidemmät jäljet - seuraukset:

2 Moos 23:1 "Älä levitä valheellista huhua, äläkä anna apuasi syylliselle rupeamalla vääräksi todistajaksi.
Ps 40:5 Autuas se mies, joka panee turvansa Herraan eikä käänny ylpeiden puoleen eikä niitten, jotka valheeseen eksyvät!
Ps 109:2 Sillä he ovat avanneet minua vastaan jumalattoman ja petollisen suun, he puhuttelevat minua valheen kielellä.
Ps 119:69 Julkeat tahraavat minua valheillansa, mutta minä otan sinun asetuksistasi vaarin kaikesta sydämestäni .
Ps 119:104 Sinun asetuksistasi minä saan ymmärrystä; sentähden minä vihaan kaikkia valheen teitä.
Ps 120:2 Herra, pelasta minun sieluni valheellisista huulista, petollisesta kielestä.
Ps 144:8 joiden suu puhuu vilppiä ja joiden oikea käsi on valheen käsi!

Snl 12:22 Herralle kauhistus ovat valheelliset huulet, mutta teoissaan uskolliset ovat hänelle otolliset. 16:5 Jokainen ylpeämielinen on Herralle kauhistus: totisesti, ei sellainen jää rankaisematta 6:17 ylpeitä silmiä, valheellista kieltä, käsiä, jotka vuodattavat viatonta verta,
6:19 väärää todistajaa, joka valheita puhuu, ja riidan rakentajaa veljesten kesken.
10:18 Joka salavihaa pitää, sen huulilla on valhe, ja joka parjausta levittää, on tyhmä.
12:19 Totuuden huulet pysyvät iäti, mutta valheen kieli vain tuokion..
13:5 Vanhurskas vihaa valhepuhetta, mutta jumalattoman meno on iljettävä ja häpeällinen.
14:5 Uskollinen todistaja ei valhettele, mutta väärä todistaja puhuu valheita.
14:25 Uskollinen todistaja on hengen pelastaja, mutta joka valheita puhuu, on petosta täynnä.
17:7 Ei sovi houkalle ylevä puhe, saati sitten ruhtinaalle valhe.
19:5 Väärä todistaja ei jää rankaisematta, ja joka valheita puhuu, se ei pelastu.
19:9 Väärä todistaja ei jää rankaisematta, ja joka valheita puhuu, se hukkuu.
19:22 Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa, ja köyhä on parempi kuin valhettelija.
21:28 Valheellinen todistaja hukkuu, mutta kuunteleva mies saa aina puhua.
26:28 Valheellinen kieli vihaa omia ruhjomiansa, ja liukas suu saa turmiota aikaan.
29:12 Hallitsija, joka kuuntelee valhepuheita, saa palvelijoikseen pelkkiä jumalattomia.
30:6 Älä lisää hänen sanoihinsa mitään, ettei hän vaatisi sinua tilille ja ettet valhettelijaksi joutuisi.
30:8 Vilppi ja valhepuhe pidä minusta kaukana. Älä köyhyyttä, älä rikkautta minulle anna; anna minulle ravinnoksi määräosani leipää,

Jesaja 9:14 Vanhin ja arvomies on pää, mutta profeetta, joka valhetta opettaa, on häntä.
28:17 Ja minä panen oikeuden mittanuoraksi ja vanhurskauden vaa'aksi, ja rakeet hävittävät valheturvan, ja vedet huuhtovat pois piilopaikan
32:7 Ja pahat ovat petollisen aseet, hän miettii ilkitöitä, tuhotakseen kurjat valheen sanoilla, vaikka köyhä kuinka oikeata asiaa puhuisi.
57:4 Kenellä te iloanne pidätte? Kenelle avaatte suunne ammolleen ja kieltä pitkälle pistätte? Ettekö te ole rikoksen lapsia, valheen sikiöitä?
59:13 me olemme luopuneet Herrasta ja kieltäneet hänet, vetäytyneet pois Jumalaamme seuraamasta, puhuneet sortoa ja kapinaa, kantaneet kohdussamme ja purkaneet sisimmästämme valheen sanoja

Jeremia 13:25 Tämä on sinun arpasi, sinun mitattu osasi minulta, sanoo Herra, koska olet unhottanut minut ja luottanut valheeseen.
Daniel 11:27 Ja kumpaisellakin kuninkaalla on paha mielessä toistansa vastaan. Samassa pöydässä he puhuvat valhetta; mutta se ei onnistu; sillä säädetty aika ei ole vielä lopussa.

Matt 5:11 Autuaita olette te, kun ihmiset minun tähteni teitä solvaavat ja vainoavat ja valhetellen puhuvat teistä kaikkinaista pahaa.
Joh 8:44 Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. Hän on ollut murhaaja alusta asti, ja totuudessa hän ei pysy, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhuu valhetta, niin hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä.
8:55 ettekä tunne häntä; mutta minä tunnen hänet. Ja jos sanoisin, etten tunne häntä, niin minä olisin valhettelija niinkuin tekin; mutta minä tunnen hänet ja pidän hänen sanansa.
Room 1:25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
Room 9:1 Minä sanon totuuden Kristuksessa, en valhettele - sen todistaa minulle omatuntoni Pyhässä Hengessä.
2.Kor 11:13 Sillä semmoiset ovat valheapostoleja, petollisia työntekijöitä, jotka tekeytyvät Kristuksen apostoleiksi.
Efes 4:25 Pankaa sentähden pois valhe ja puhukaa totta, kukin lähimmäisensä kanssa, sillä me olemme toinen toisemme jäseniä.
Kolos 3:9 Älkää puhuko valhetta toisistanne, te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisen tekoinensa.
2.Tess 2:9 tuo, jonka tulemus tapahtuu saatanan vaikutuksesta valheen kaikella voimalla ja tunnusteoilla ja ihmeillä
2:11 Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen,
1.Tim 1:10 haureellisille, miehimyksille, ihmiskauppiaille, valhettelijoille, valapattoisille ja kaikelle muulle, mikä on tervettä oppia vastaan -

4:2 valheenpuhujain ulkokultaisuuden vaikutuksesta, joiden omatunto on poltinraudalla merkitty
6:20 Oi Timoteus, talleta se, mikä sinulle on uskottu, ja vältä tiedon nimellä kulkevan valhetiedon epäpyhiä ja tyhjiä puheita ja vastaväitteitä,
2 Piet 2:3 ja ahneudessaan he valheellisilla sanoilla kiskovat teistä hyötyä; mutta jo ammoisista ajoista heidän tuomionsa valvoo, eikä heidän perikatonsa torku.

1.Joh 1:6 Jos sanomme, että meillä on yhteys hänen kanssaan, mutta vaellamme pimeydessä, niin me valhettelemme emmekä tee totuutta.
1:10 Jos sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, niin me teemme hänet valhettelijaksi, ja hänen sanansa ei ole meissä.
2:4 Joka sanoo: "Minä tunnen hänet", eikä pidä hänen käskyjänsä, se on valhettelija, ja totuus ei ole hänessä.
2:21 En minä ole kirjoittanut teille sentähden, ettette totuutta tiedä, vaan sentähden, että te tiedätte sen ja ettei mikään valhe ole totuudesta.
2:22 Kuka on valhettelija, ellei se, joka kieltää sen, että Jeesus on Kristus? Hän on antikristus, se, joka kieltää Isän ja Pojan.
2:27 Mutta te - teissä pysyy se voitelu, jonka olette häneltä saaneet, ja te ette ole kenenkään opetuksen tarpeessa; vaan niinkuin hänen voitelunsa opettaa teitä kaikessa, niin se opetus on myös totta eikä ole valhetta; ja niinkuin se on opettanut teitä, niin pysykää hänessä.

4:20 Jos joku sanoo: "Minä rakastan Jumalaa", mutta vihaa veljeänsä, niin hän on valhettelija. Sillä joka ei rakasta veljeänsä, jonka hän on nähnyt, se ei voi rakastaa Jumalaa, jota hän ei ole nähnyt.
5:10 Joka uskoo Jumalan Poikaan, hänellä on todistus itsessänsä; joka ei usko Jumalaa, tekee hänet valhettelijaksi, koska hän ei usko sitä todistusta, jonka Jumala on todistanut Pojastansa.
Jaak 3:14 Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan.

Ilmestyskirja:
2:2 Minä tiedän sinun tekosi ja vaivannäkösi ja kärsivällisyytesi, ja ettet voi pahoja sietää; sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseänsä apostoleiksi, eivätkä ole, ja olet havainnut heidät valhettelijoiksi;
3:9 Katso, minä annan sinulle saatanan synagoogasta niitä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, eivätkä ole, vaan valhettelevat; katso, minä olen saattava heidät siihen, että he tulevat ja kumartuvat sinun jalkojesi eteen ja ymmärtävät, että minä sinua rakastan.
21:8 Mutta pelkurien ja epäuskoisten ja saastaisten ja murhaajien ja huorintekijäin ja velhojen ja epäjumalanpalvelijain ja kaikkien valhettelijain osa on oleva siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa; tämä on toinen kuolema."

21:27 Eikä sinne ole pääsevä mitään epäpyhää eikä ketään kauhistusten tekijää eikä valhettelijaa, vaan ainoastaan ne, jotka ovat kirjoitetut Karitsan elämänkirjaan.

22:15 Ulkopuolella ovat koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät.

Valheilla on pitkät jäljet - ja vakavat seuraukset...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hyvä aihe. Valheen vastakohta on totuus, jota Kristuksen läsnäolo seurakunnan keskellä Henkensä kautta on. "Minä olen tie , totuus ja elämä." "Jumalan valtakunta on totuuden patsas ja perustus."

Mitä mieltä olet hätävalheesta ? On tilanteita, jossa totuuden sanominen palvelee vääryyttä. Silloin ei kannata sanoa mitään, tai sanoo osan asiasta, koska se palvelee ihmisen ja evankeljumin suojelua. Tälläisia valkoisia valheita Jumala ymmärtää vai ymmärtääkö ?

Esim. profeetta Samuel ei kertonut perimmäistä tarkoitusperäänsä, kun kuningas Saul sitä kysyi. Samuel oli menemässä voitelemaan Daavidia kuninkaaksi Saulin sijaan.

Itämaan tietäjät eivät unen jälkeen palanneet kertomaan Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymäpaikkaa kuningas Herodekselle, joka valehteli todellisia tarkoitusperiään. Vaikka ihminen haluaa omantuntonsa mukaan elää totuudessa, ei täysin onnistu. Joutuu toteamaan sananlaskun mukaan suomalaisesta miehestä, joka puhuu silloin, kun ei pitäisi ja vaikenee silloin, kun tulisi puhua. Armon ja anteeksiantuksen varaan se elämä jää.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pauli,

kiitos jälleen täydennyksestäsi! Siunauksin,

Ilkka

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Onko ennustus valehtelua ? Jos ennustat jotain tulevaksi,eikä se sitten tapahdukkaan,niin sinua voidaan syyttää valehtelijaksi . Tätähän tapahtuu politiikassa jatkuvasti ! Politiikka onkin pitkälle arviointia tulevasta,joku onnistuu,joku ei.
Sen vuoksi ihmetyttää,että jatketaan samoilla porukoilla,vaikka koko homma menee metsään.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tauno,

ennustus ei sinänsä ole valehtelua, se on usein toiveajattelua. Ennustuksillehan ei jaeta mitään takeita.

Monelle omaksumansa ideologian saavuttaminen on niin tärkeä asia, että sitä kannattaa kannattaa, vaikkei sitä toivomansa laajuudessa saavuttaisikaan...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hengellisessä elämässä ennustamisella Jumala osoitti väärät profeetat oikeista. Politiikka on taas tavoitteen asettelua. Jos toiminnalla ei ole päämäärää, niin minkä tähden sitten pitäisi toimia ? Sama koskee esim. opiskelua, vaikka kaikki opiskelijat eivät valmistu päämäärään koulustaan.

Toimituksen poiminnat