Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Ydinvoima on perin rauhatonta korvikevoimaa

Kun Paavo Lipposen kakkoshallitus – tuolloinkin ns. sateenkaarihallitus (1999 – 2003) - vei eduskunnassa läpi 2002 ydinvoiman – Olkiluoto III - lisärakentamisen, vihreät lähtivät hallituksesta. Eduskunta päätti  2010 myöntää luvat vielä kahden uuden ydin­voimalan rakentamiseksi. Toinen näistä luvista myönnettiin TVO:lle, joka aikoo rakentaa Olkiluotoon vielä yhden ydin­voimala­yksikön, OIV:n. Toinen lupa myönnettiin uudelle tulokkaalle, vuonna 2007 perustetulle Fennovoimalle, Uusi ydin­voimala aiotaan hallituksen 18.9. uusintapäätösesityksen mukaan rakentaa nyt Rosatomin vetovoimin Pyhä­joelle.

Viime vuosina mustan ministeriauton takapenkin lepotiloista luopuminen on ollut vihreiden puolue-eliitille liian vaikeaa. - Nyt sitten 18.9.  vihdoinkin vihreät luopuivat jälleen ydinenergian peiteroolistaan – tosin ”suomettumiskortin” esiinvedon synnyttämän hämmennyksen kustannuksella, oikeammin hämäysyrityksellä .

Hallituksen nyt tekemä alkuperäisen ohjelmansa vastainen ydinvoimaesitys ei ole vielä ns. kirkossa kuulutettu. Kansanedustajien ennen napin painelua kannattaakin tutustua ydinvoimaan ’jakojäännöshallitusta’ paremmin, paljon syvällisemmin.

Ydinvoiman hallituksen ohjelmassakin jo  aiottu lisäys kuitenkin ristiriitaisesti vähentää tunnetusti kiinnostusta ja mahdollisuutta lisätä pääomia ja investointeja ilmastonmuutoksen kannaltakin monimuotoisesti ja kiistattomasti  edulliseen uusiutuviin  energioihin;  bioenergiaan, tuulivoimaan, aurinkoenergiaan  ja cleantechiin sekä energiatehokkuuteen.

Ydinvoimalla ei korvata Suomen lämpöenergian tarvetta vs. energiariippuvuutta Venäjästä, päinvastoin. Saasteet  ja monet  lieveilmiöt  jäisivät vain meille, edut ja energiavalta vietäisiin Rosatomille.

Huoltovarmuuden kannalta ydinvoima muodostuu nykyisinä epävarmoina aikoina Suomessa merkittäväksi tekijäksi. Uudet lisäydinvoimalat (Olkiluoto 4 ja Fennovoiman ydinreaktori) sekä rakenteilla oleva Olkiluoto 3 lisäisivät kyllä sinänsä, teoriassa Suomen ydinvoimakapasiteetin noin kaksi kertaa nykyistä suuremmaksi. Suurten ja alueellisesti erittäin keskitettyjen tuotantopaikkojen vuoksi ydinvoima on kuitenkin erityisen  haavoittuva - siten toisaalta huoltovarmuuden kannalta myös sitä suuresti  samalla heikentävä energiantuotantotapa. Sotilaallinen- tai terrori-isku esimerkiksi Olkiluodon,  Loviisan tai Pyhäjoen ydinvoimala-alueille voisi aiheuttaa merkittävää haittaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, samoin kuin koko läntisellä ja kaakkoisella alueella mahdollisen säteilylaskeuman vuoksi. Toisaalta myös sähkönsaanti voisi vaikeutua merkittävällä tavalla. Suuri osa Suomesta ja sen elintoiminnoista lamaantuisi esim. ydinohjusiskuilla.

Ydinvoima luo radioaktiivista jätettä, jolle ei ole hyväksyttyä menetelmää turvallisesti hallinnassa tai sen varastointia varten. Se on myös liian kallis. Viimeksi esimerkiksi USA:ssa Ontarioon rakennetulle Darlingtonin ydinvoimalalle  budjetoitiin 3400 milj dollaria, mutta sille päädyttiin maksamaan 15 000 milj dollaria, kun se valmistui lopullisesti 1980-luvun puolivälissä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorikin tylyttää TVO:ta Olkiluoto 3:sta ja sanoo sitä teollisuushistoriamme surkeimmaksi tapaukseksi. - Hän toteaakin myös, että Fennovoiman ydinvoimalahankekin voi sitä myöten kaatua.

Sähkön hintaennustehan energiamarkkinoilla  on 30 – 35 € /MWh , sen sijaan  ydinvoimalla se on kilpailukyvytön -  jopa  50 € /MWh – hinnoillaan.  - Laskekaahan siitä te kansanedustajatkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ydinvoima kalleinta ja syvintä saastuttavaa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1532...

Kokoomuksen biotalous nuokkuu - työpaikatkin puuttuvat... :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1713...

Tehokkaan edullinen tuulivoima korvaa vierasta ydinvoimaa .

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1711...

Euroopan energiavarmennus tuulisessa tienhaarassa :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1680...

Suomi ei vieläkään ymmärrä puhtaan cleantech-teknologian mahdollisuuksia:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1657...

Suomi uusiutuvan energian, cleantechin kärkimaaksi:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1617...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuulivoima ja bioenergia ei koskaan kykene kilpailemaan hinnoilla ydinvoimalle. Kepulle bioenergia (puu, turve) on ainoastaan tulonsiirtoa kuluttajilta kepun peruskannattajille, maataloudelle.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Arto,

ydinvoima on mahdoton yhtälö energiakilpailussa: ydinvoiman hinta jatkuvasti nousee - OIII ei ainoa - sensijaan uusiutuvien kustannukset jatkuvasti laskevat.

Bioenergian lisäys muine uusituvine energioineen luo helposti työpaikat 100 - 200 tuhannelle työttömälle monine muine hajautuksen tuomine yhteiskunnallisine etuineen, varmenteineen ja kaikille suomalaisille myönteisine kerrannaisvaikutuksineen.

Ydinvoima keskityksineen on taloudellisestikin epätasa-arvoinen kooten tuloutuksen vain suuryhtiöille - muualle. - Milloin sähkölaskusi ona laskenut?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tuppurainen on Tappuraisen takuumiehenä ja Ilkka Hyttinen on Ilkka Hyttisen mainosmiehenä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jaakko,

kiitos mainostuksestani! - sri, kateus vaan vie kalatkin vesistäsi...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pari päivää sitten Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja ilmoitti aamu-tv:ssä kannattavansa yhdinvoiman lisärakentamista. Eiköhän tämä kerro jo sen minkä tiesimmekin, eli tuulivoima soveltuu korkeintaan muita energiamuotoja täydentäväksi, ei korvaavaksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jussi,

aivan päinvastoin:

Tehokkaan edullinen tuulivoima korvaa vierasta ydinvoimaa :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1711...

Energiatekniikan professorin Peter Lundin arvioiden mukaan uusiutuva kotimainen energia ja energiakäytön tehostaminen riittävät kattamaan kolmen ydinvoimalan tuottaman energian ja samoin kustannuksin. Valtion tukien käyttöä ei voi pitää tuomittavana asiana, koska nykyinenkin teollisuus on rakennettu veronmaksajien varoin. Tarvittava raha voidaan ottaa leikkaamalla ympäristölle haitallisia tukia, joita käytetään 3—4 miljardin euron arvosta vuosittain. Hyvinvointipalveluiden menoeriin ei tarvitse kajota. Ilman kotimarkkinoita ei suomalaisen Cleantechin maailmanvalloitus onnistu.

Fennovoiman on arvioitu tuottavan voittoja aikaisintaan 2057. Tästä syystä moni talousahdingossa oleva kunta sanoi ei energiayhtiöidensä sijoitusinnolle. Osingonmaksukyky kuntien kassaan haluttiin turvata.

Mistä löytyisi ostaja ylihintaiselle ydinsähkölle?

http://www.kouvolansanomat.fi/Mielipide---Sana-on-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hoi SDP!,

Keskustan oikeistosiipi Kokoomuksen ohella on ajamassa Eurajokineen - O I - III - - Pohjois-Satakunnankin periferiaksi - valtakunnallista tasa-arvoa ja demokratiaaako?? - paitsi MMM, Metsänhoitaja, Toimitusjohtaja Hannu Uuusihonko Honkajoelta:

Hannu Uusihonko - Uusiutuvaa energiaa eduskuntaan :

https://www.facebook.com/pages/Hannu-Uusihonko-Uus...

http://www.slideshare.net/SitraEkologia/uusihonko-...

Foodparkin Uusihonko: Elintarvikealan yritykset hyötyvät yhteishankkeista:

https://www.youtube.com/watch?v=JM-k4t8NB9k

Hannun ed. vaalikone 2011:

http://www4.vaalikone.fi/eduskuntavaalit2011/ehdok...

---

Vapaavuori MTV:llä: Valtio ei lähde mukaan Fennovoimaan:

http://www.hs.fi/politiikka/Vapaavuori+MTVll%C3%A4...

Ville Niinistö: Ydinvoiman puolustajien puhe "täynnä poliittista kikkailua ja sananselitystä":

http://www.hs.fi/talous/Niinist%C3%B6+Ydinvoiman+p...

Jukka Mäkinen

Ehkä parasta olisi Salomonin tuomio.

Keskustalaiset ja vihreät tuulivoimaa ja risusavottaa ajavat käyttäisivät omaa sähköään ja maksaisivat siitä tukitariffihinnan, ja saisivat sitä käyttöönsä silloin kuin tuulee tai risurt palavat, ja jakaisivat sen muutaman megawatin keskenään niin että saavat älypuhelimensa ladattua.

Muut tavalliset kansalaiset sitten nauttisivat edullisesta, luotettavasta ja turvallisesta ydinsähköstä.

Teknisesti erittäin helppo toteuttaa. Onnistuu pelkällä softalla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jukka,

Tuulivoimatuetkin vain käyntiinlähdön alkukankeuden voittamiseksi:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1677...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”Ydinvoima

Ydinvoimalla on monia huolenaiheita. Ydinvoima luo radioaktiivista jätettä, jolle ei ole hyväksyttyä menetelmää turvallisesti hallinnassa tai varastointia. Se on myös liian kallis.

Ydintekniikan suurimmat ja tällä hetkellä ratkaisematonkin ympäristöongelma liittyy ydinjätteeseen. Vuodesta 2012 Kanadalla oli yli 56000 tonnia erittäin radioaktiivista ydinjätteitä eikä mitään paikka mihin laittaisi ne.

Radioaktiivisella uraanilla puoliintumisaika on 25000 vuotta, ydinjäte säilyy vaarallisena 250 000 vuotta, poseeraa valtavat kustannukset ja riskit tuleville sukupolville.

Ydinvoimalaitokset voivat myös vuotaa vaarallisia aineita. Esimerkiksi Pickering reaktorilla # 4 raskas vesi vuoti huhtikuussa 1996 radioaktiivista tritiumia osaksi Lake Ontariota saastuttaen sen juomavesivaroja.

Taloudellisia ongelmia

Ydinenergialähde, jota on aiemmin mainostettu "liian halvaksi mittariksi", on osoittautunut yhdeksi kalleimmista energialähteistä historiassamme.
Vuosivälillä 1956 – 2000 Kanadan valtion omistama Atomic Energy of Canada Limitedin (AECL) sai tukea yhteensä 16600 milj dollaria. Näistä suurista tuista huolimatta ydinvoima on huomattavasti kalliimpaa kuin sekä fossiiliset polttoaineet että uusiutuvat energialähteet.

Viimeisen 20 Yhdysvalloissa rakennetun reaktorinkeskimääräiset kustannukset ovat olleet $ 5000 per kilowatti kapasiteetilta; viimeisin rakennettu Kanadassa maksaa 4000 dollari per kilowatti. Vertaa näitä hintoja nykyisiin laajamittaisen tuulivoiman ja maakaasun hintoihin, tällä hetkellä 1200 dollaria ja 1000 dollaria per kilowatti kapasiteettia kohti vastaavasti!

Nämä hälyttävät ydinvoimaluvut eivät sisällä elinkaaren kustannuksia yhteiskunnalle eikä ympäristön, vesistön ja mahdollisten onnettomuuksien terveyshaittoja, niihin eivät myöskään kuulu jätehuoltokustannukset siivota. Ydinvoimalat ovat paitsi kalliita, ne ovat myös taloudellisesti ja terveydellisesti riskialttiita, pitkäkestoisten, valtavien kustannusten ylitysten ja niiden aiheuttamien avointen, odottavien, vakuuttamattomien velkojen vuoksi.”

http://www.davidsuzuki.org/issues/climate-change/s...

Economics of nuclear power plants :

http://en.wikipedia.org/wiki/Economics_of_nuclear_...

Dirty, Dangerous and Expensive: The Truth About Nuclear Power :

http://www.psr.org/resources/nuclear-power-factshe...

Comment: Ageing nuclear reactors – risky stumbling block for Europe’s energy transition :

http://www.greenpeace.org.uk/newsdesk/energy/analy...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

jutuissasi on "jotain" erikoista,
mainitset mm., että ydinvoima ei kannata 50 euron megawattituntihinnallaan koska yleinen hintataso on vain 30 - 35 euroa ja käsket "laskea siitä"

ja toisaalta silti lobbaat kiivaasti 105 euron hintaista tuulivoimaa.

Mikä on todellinen motiivisi,
kansantaloudellisesti merkittävä seikka, eli hinta se nyt ainakaan EI voi olla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Timo,

vastauksesi osoittaa, ettet ole tutustunut aiheeseen aluksikaan sekoittaessasi mutuillen väliaikaiset tuulivoimatuet tuulienergian todelliseen edullisuuteen...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tieteellisyyttä aiheesta lisää:

Nuclear Reprocessing: Dangerous, Dirty, and Expensive :

http://www.ucsusa.org/nuclear_power/making-nuclear...

"Nuclear power is an expensive, polluting, dangerous, racist, depletable, and now foreign source of energy. 80-90% of uranium used in the U.S. is imported from Canada, Australia, the former Soviet Union and Africa.1 At the current consumption rate, low-cost uranium reserves will be exhausted in about 50 years."

http://www.energyjustice.net/nuclear

Nuclear Power: Dangerous, Dirty & Expensive- 20 Key Facts:

http://peaceandjusticeonline.org/2011/05/19/nuclea...

"Is Nuclear Energy the Solution?:

Wind power and other renewables, such as solar and bio-energy, coupled with energy efficiency, and conservation are proving to be much more cost effective. Moreover, they can be deployed much faster. Building new nuclear power plants will divert private and public investment from the cheaper, readily available options needed to protect our global climate. Each dollar invested in electric efficiency in the USA displaces nearly seven times as much carbon dioxide as a dollar invested in nuclear power, and nuclear power saves as little as half as much carbon per dollar as wind power."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773373/

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Aurinkosähkö halvempaa kuin fossiiliset - huono uutinen Suomelle:

http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176324-au...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Olkiluoto 3:n myöhästyminen tulee kalliiksi pohjoismaisille sähkönkäyttäjille:

http://www.elfi.fi/index.php?section=46

Fennovoiman sähköstä tulossa liian kallista? Ydinvoima karkottaa sijoittajia:

Helsinki, Olkiluoto 4 ja Fennovoima:

http://www.soininvaara.fi/2013/03/28/helsinki-olki...

7 500 000 000 €, eli Fennovoiman ydinvoimalan tämänhetkinen arvioitu hinta. Aika kallista, eikö? :

http://puhutaanydinvoimasta.fi/2014/08/nama-10-kas...

Olkiluoto 3 kan bli världens dyraste reaktor :

http://www.energinyheter.se/2014/02/olkiluoto-3-ka...

Satakunnan Vasemmistonuoret: Olkiluoto 4:n peruminen on järkipuhetta, ei politikointia:

http://www.vasemmistonuoret.fi/?/site/ol4_perumine...

Asiantuntija: Kunnat eivät ymmärrä Fennovoiman riskejä – piikki on auki tappiin asti:

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7119250.html

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) mukaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä tuettiin 523 miljardilla dollarilla ja uusiutuvia 88 miljardilla dollarilla. Epäsuhta on ilmeinen :

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Ydinvoima on perin rauhatonta korvikevoimaa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1762...

Vaihtoehto:

Väitös: Suomi voisi olla energiaomavarainen :

http://yle.fi/uutiset/vaitos_suomi_voisi_olla_ener...

Hiili- ja muu energiatuotanto on aikanaan rakennettu massiivisilla tuilla, joita se saa globaalissa mittakaavassa yhä enemmän, kuin uusiutuvat energian tuotanto. Ydinvoimaa ei rakenneta enää missään maassa, joissa yhtiöt joutuvat rakentamaan sen omalla riskillä ja saamaan rahat julkisilta markkinoilta, sillä ydinvoima tulee liian kalliiksi. Olkiluoto 3:sta rakentava Arevakin sai takauksen Ranskan valtiolta, jota ilman se ei olisi pystynyt saamaan lainaa koko hankkeelle, joka nyt on paljastunut sittemmin yhdeksi koko maailman kalleimmaksi rakennukseksi.

Toimituksen poiminnat