Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Aurinkosähkö edullinen Suomessakin – hyvä uutinen!

Aurinkosähkön käyttö lisääntyy voimakkaasti .  Aurinkosähkö on jo edullinen Suomessakin.

Ensimmäiset aurinkopaneelit tuotiin kaupallisesti saataville 1950-luvun loppupuolella. Avaruustekniikassa paneeleja käytettiin runsaasti jo 1960-luvulla, mutta laajempaan energiantuotantoon niitä alettiin käyttää vasta 1970-luvulla.

Vuonna 2000 oli energiaa tuottavia aurinkopaneeleja käytössä noin 1,4 gigawattia ja marraskuuhun 2013 mennessä määrä oli lähes satakertaistunut, noin 130 gigwattiin. Euroopassa tästä määrästä on käytössä 80 GW, siitä saksassa noin 35 GW.

Saksan aurinkosähkölaitosten kokonaisteho merkitsee (2012) noin 400 wattia asukasta kohden. Ruotsissa määrä on 2 W/asukas ja Suomessa 0,2 W/asukas. Näissä luvuissa ei ole mukana Suomen kesämökkien aurinkopaneeleja, joita on lukumääräisesti paljon. Pienten järjestelmien kokonaisteho jää kuitenkin vaatimattomaksi.

Vuonna 2012 Eurooppa tuotti 2,6% sähköstään aurinkoenergialla. Suuret Italia ja Saksa ovat tässä etunenässä. Kehitysmaissa Puolassa, Virossa ja Suomessa osuus jää alle prosentin sadasosaan (Suomessa noin 0,001%).

Aurinko ilmaisena energianlähteenä se on käytännössä ehtymätön. Aurinko säteilee Suomessa jokaiselle neliömetrille noin 1000kWh vuodessa ja nykyaikaisilla tehokkailla aurinkopaneeleilla siitä pystytään ottamaan talteen jopa 15-20%. 

Aurinkosähkön tuottamisesta ei synny minkäänlaisia päästöjä tai muita haitallisia sivuvaikutuksia, eli se on 100% ympäristöystävällinen vaihtoehto. Aurinkosähkö on myös edullista ja sen tuottaminen vaivatonta - huoltovapaan voimalan rakentamisen jälkeen aurinkosähkön tuotanto fotoelektronoi itsekseen, täysin ilmaisella raaka-aineella. 

Aurinkoenergia onkin ehdottomasti yksi merkittävimmistä tulevaisuuden energiamuodoista, jonka käytön ennustetaan lisääntyvän merkittävästi myös Suomessa. Vuoden 2013 aikana Suomessa on asennettu merkittävä määrä aurinkosähköä, joten kokonaismäärä edellisen vuoden lopusta on hyvinkin tuplaantunut. Vuosi 2013 olikin jo  jonkinlainen lähtölaukaus aurinkosähkölle Suomessa.  Vuodesta 2014 odotetaankin todellista aurinkosähkön läpilyöntiä Suomessa.

Suomen surin aurinkovoimala avattu:

Astrum-keskus on edelläkävijä myös energiantuotannossa. Syksyllä 2013 keskuksen katolle valmistui Suomen suurin aurinkovoimala, joka tuottaa puhdasta uusiutuvaa energiaa koko kiinteistön toimintaan.

Salolainen perheyritys Areva Solar Oy rakensi syksyllä 2013 Astrum-keskuksen katolle Suomen suurimman aurinkovoimalan, jonka kapasiteetti on 322kWp. Voimalan arvioitu vuotuinen sähköntuotto on 300MWh ja se jauhaa sähköä ympäri vuoden. Tehokkaimmillaan voimala on valoisaan aikaan, maaliskuulta lokakuulle.

Auringon säteilemää valoenergiaa otetaan talteen aurinkopaneeleilla. Yksi 240W paneeli on kooltaan 1,6m2 ja Astrum-keskuksen katolla näitä paneeleita on 1344 kappaletta, eli kaikkiaan paneelimeri ulottuu 4000 neliömetrin alalle. Paneelit on kiinnitetty Areva Solarin suunnittelemiin ja Salossa valmistettuihin telineisiin, jotka kestävät suomalaisen sään vaihteluita, lumikuormia ja tuulenpuuskia. 

Aurinkopaneelit tuottavat tasasähköä, eli jotta sähkö saadaan kiinteistön käyttöön, syötetään tasasähkö inverttereihin, vaihtomuuntajiin. Astrum-keskuksen massiivisen aurinkovoimalan 16 invertteriä puolestaan syöttävät vaihtovirran suoraan kiinteistön sähkökeskukseen, joka on kiinni yleisessä sähköverkossa. 

Aurinkosähköä käytetään pääsääntöisesti kiinteistön tarpeisiin, joista se kattaa vaihtelevan osuuden vuodenajasta riippuen. Valoisaan aikaan on myös mahdollista saavuttaa sellaisia tuotantohuippuja, jolloin sähköä tulee yli oman tarpeen; silloin sähkön ylituotanto syötetään yleiseen sähköverkkoon. 

http://astrumkeskus.fi/post/salon-astrum-keskukseen-aurinkovoimala

http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176324-aurinkosahko-halvempaa-kuin-fossiiliset-huono-uutinen-suomelle#comment-2738430

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Anteeksi, mutta Suomessa ei saa puhua kuin ydinvoimasta. Kaikki muu on turhaa, myös lähes ilmainen aurinkoenergia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Teppo,

näinhän se on ollut - isot ydinvoima- ym. yhtiöt - naapurikin "suomettumisineen" - ovat pyrkineet ja pyrkivät teilaamaan kaiken sen kanssa ylivoimaisesti kilpailevan energiatuotannon kanssa - mutta eivät mahda mitään - ovat pelkkiä hidasteita!...

Milloin sähkölaskusi on laskenut? - syynkin tiedät ja vaikket kuluttaisi yhtään sähköä, maksat silti yhä vain enemmän - sillä lailla...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Aivan fantastista. Euroopassa on aurinkosähkön tuotannon osuus jo lähes kolme prosenttia. Todella valtavaa siis. Suomessa olemme tietenkin tässäkin asiassa jäljessä. Osaamattomuutemme vuoksi meillä on aurinkosähköä aivan liian vähän.

Hienoa on kuitenkin se, että aurinkosähkö korvaa täysin valtavan kalliin tuulivoiman. Sähkön tuottaminen tuulivoimalla vaatii valtavat yhteiskunnan verovaroin kustantamat tuet.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland,

mehän olemme myönteisestä kehityksestä jääneet vain yhä enemmän jälkeen...

"Sähkön tuottaminen tuulivoimalla vaatii valtavat yhteiskunnan verovaroin kustantamat tuet." - etkös olekaan seurannut aiheesta useita blogejani? - et ole ainakaan niitä sisäistänyt...

Väliaikaiset tuulivoimatuet - voitaisiin aurinkosähkön ohella myös erityisen edullisilta tuulivoimaloilta jo vähiteleen alentaa tai poistaakin - tuulivoimatuethan ovat johtaneet valitettavasti - sinutkin hyvä Erland! - suuren yleisön harhaan muka niiden "epäedullisuudesta!! - ovat murto-osa ydinvoima- ja muista tuista:

Ydinvoima kalleinta ja syvintä saastuttavaa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1532...

Tuotannossa olevat neljä ydinvoimalaa keräävät vuosittain päästökaupan kautta tukiaisia puoli miljardia euroa eli noin 500 miljoonaa:

Ydinvoimayhtiöt lypsävät valtavia tukiaisia päästökaupasta ... :

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Ydinvoimayhti%C3... (ilmeisesti ydinlehti HS poistanut liian vaarallisena...)

EU-maat tukivat tappiollisia hiilikaivoksia 2,9 miljardilla eurolla vuona 2008. EU:n osuus maailman kivihiilen tuotannosta on noin 2,5 prosenttia. DPA: Komissio taipui hiilitukien jatkamiseen.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/dpa-komi...

Yle: Pohjois-Euroopan suurin aurinkovoimala suunnitteilla Nakkilaan:

Satakunnan Nakkilaan on suunnitteilla Pohjois-Euroopan suurin aurinkovoimala, uutisoi Yle :

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/yle+pohjoise...

Don Quijottien vaiko Minervan jäljillä? :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1725...

Ydinvoima on perin rauhatonta korvikevoimaa :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1762...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Aurinkosähkö - kaamos - -35 C pakkasta silloin, kun energian kulutus on todellisessa huipussaan.

Oman mökkini katolle en paneeleja asenna, sillä silloin kun aurinko paistaa, en juurikaan enrgiaa tarvitse ja silloin kun energian tarve on kaikkein suurin, on pimeää ja tuuletonta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Odottelemme että energiaa opitaan varastoimaan tehokkaammin. Kehitykseen pitää suhtautua myönteisesti.

Kuuleman mukaan Kiinassa valmistuu 400 000 insinööriä vuosittain.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jorma,

niinpä - jatkuvaa kehitystä tapahtuukin tällä sähköenergian varastoinnin saralla:

Ydinakku tulee autoihin - Säteilyä ei tarvitse pelätä:

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ydinakku+tul...

Tutkimus kumoaa yleisen harhaluulon akkujen lataamisesta - käyttöikä jopa viisinkertaistuu:

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/tutkimus+kum...

Akkutekniikan Graalin malja löytyi hiilinanopalloista:

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/nanotekn...

Uusi ihmeakku mullistaa sähköautoilun:

http://www.kauppalehti.fi/auto/uutiset/uusi+ihmeak...

ja muitakin löytyy...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Älä nyt. Kannattaa asentaa. Tulee realistinen kuva sen tehosta. Sulla se jo kyllä taisi olla paitsi, että pakkanen ei vaikuta tuottoon kaamos tietenkin, mutta tuottavat nykyään myös hajasätelyllä.

Meillä on mökillä aurinkopaneelit. Riittää hyvin valaistukseen, tv:n katsomiseen, matkapuhelimiin ja tabletteihin. Siihen se sitten jäikin. Lämmitykseen tarvitaan jotain vähän tehokkaampaa puuta/nestekaasua, samoin ruuanlaittoon, veden lämmittämiseen, ruuan säilytykseenkään aurinkosähköstä ei ole apua... eli suurin osa energiasta tulee muusta.

Mökkikäytössä nykyiset akut ovat ihan toimivia sähkön varastointiin.

Meillä oli ennen pieni tuulivoimalakin. Se ei vain koskaan tuottanut juuri mitään. Suomen tuuliolosuhteet eivät ole kauhean otolliset.

Mutta hyvä, jos aurinkosähkö saisi enemmän huomiota. On se pienikin tuotto jotakin, muttei siitä meidän oloissa mitään perusvoimaa tule.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jari,

tehokkaampia ja edullisempia tuulihyrriä on jo markkinoilla ja lisää tulossa - kiinalaisiakin - valitettavasti kotimainen on ollut liian kallis - eikä "karvalakkimallia" ole vielä näkynyt:

Spiraaliset tuulipuistot propellipäisten tilalle:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1528...

Ei kaikkia munia samaan koriin...

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #19

Se oli ruuvimallinen eikä propelli, muttei silti tuottanut juuri muuta kuin lämpöhävikkiä sähköjohtoon.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #38

Jari,

eivät yhdet pääskyt - "ruuvisi" - vielä kesää tee...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Näin maalaisjärjellä ajateltuna, eikö jokaisen rakennuksen katot voitaisi rakentaa aurinkopaneeleilla ja noin tuottaa osa sähköntarpeesta vaivattomasti ja edullisesti? Vai kävisikö tuossa niin, että yhteiskunnan himoverottajat iskisivät apajalle tehden tuollaisen säästömahdollisuuden kannattamattomaksi? Noin se ehkä Suomessa....

Mietin tässä vielä ja uskon, että nykytekniikka mahdollistaa rakentaa kiinteistöt ja asumukset täysin omavaraisiksi söhkön ja lämmön suhteen, jos vain niin halutaan tehdä. Mutta tuollaiset kiinteistöt eivät tuottaisi energiajättien johtajille superpalkkoja ja etuja....ja vielä tuo verottajakin tässä kummittelee.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Seppo,

niinpä, kohtahan verotetaan ilmaa hengittämisestäkin...

Juu, passiivitalotkin tekevät tuloaan, jolloin ulkoista enrgiaa tarvitaan vain sähkölaitteisiin...

Niin ja pahimmat uusiutuvien energioiden vastustajat löytyvät suuryrityksistä, ydinvoimaloista ja - Venäjältä "suomettumisineen"...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Miksei saharaa peitetä paneeleilla

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Markku,

mietiskelty on:

Sahara valjastetaan Euroopan ekosähköntarpeisiin? :

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/30308-sahara-valj...

"Tämä kuva maailman, Euroopan ja Saksan sähköntuotannon vaatimasta aurinkopaneelipinta-alasta on levinnyt viime päivinä netissä, ja monet ovat ihmetelleet olisiko tämä totta laisinkaan. Voitaisiinko tosiaankin koko maailman energiantuotanto kattaa pienellä pläntillä aurinkopaneeleita autiomaassa?

Vastaus löytyy tutkimuksesta, mistä kuva on napattu. Kyseessä on Nadine Mayn jo vuonna 2005 Braunschweigin teknillisessä yliopistossa tekemä tutkimus “Eco-balance of a Solar Electricity Transmission from North Africa to Europe”, missä on laskettu kuinka paljon aurinkopaneelipinta-alaa esimerkiksi Saksan kaipaaman sähkövirran tuottaminen Saharassa vaatisi.

Tulos on kuvan osoittama, tosin ongelmana ei ole niinkään sähkön tuottaminen, vaan sen siirtäminen. Hävikki pitkissä siirtolinjoissa on kohtalainen ja tuhansien kilometrien mittaisten, supertehokkaiden kaapeleiden vetäminen on teknisesti haastavaa ja kallista. Lisäksi ympäristön kannalta vähemmän optimaalista.

Tutkimuksessa keskityttiinkin juuri tähän ongelmaan, ja tulos kaikkien laskujen jälkeen oli selvä: sähkön tuottaminen Pohjois-Afrikassa aurinkopaneeleilla ja sen siirtäminen Eurooppaan olisi mahdollista ja jopa taloudellista."

http://tiedetuubi.fi/?q=node/874

Hannu Tanskanen

Uskomusnenergiaa siinä missä tuulivoimakin.

Harrasteena mökillä ja veneessä kivaa ja kehittävää, kun ei laske todellisia kuluja.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Olkiluoto kolmeko hinnaltaan sit sopiva?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiinteistöt liitetään kaukolämpöön ja sähkö tuotetaan omavaraisesti. Helppoa, jos niin halutaan. Muuten millä keinoin sinä saattaisit meidät energiaomavaraisiksi?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Seppo,

Hannuhan edustaa vain hokkuspokkus- energiaa ja takapakkia - jarrut vaan hirttäny kiinni...

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Ei nyt uskomusenergiaa sentään, mutta satunnaisenergiiaa kylläkin. Sähköä syntyy silloin kun on valoisaa, mutta tarve on pääosin pimeällä aikaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vesa,

miksi te uusiutuvien epäilijät laahaatte jatkuvasti tekniikan kehityksen jäljessä:

Päinvastoin kuin ajatellaan, tuottavat aurinkopaneelit sähköä myös talven pilvisinä päivinä. Niiden tuottama virta on luonnollisesti pienempi kuin aurinkoisina kesäpäivinä, jolloin pollukka paistaa suoraan korkealta taivaalta paneeleihin.

Suurin ongelma aurinkosähkössä on kuitenkin sen keskittyminen päiväsaikaan. Onneksi kuitenkin kulutus on päivällä myös yötä suurempi, joten parhaimmillaan esimerkiksi toimistorakennusten tarvitsema sähkö saadaan pihalla olevista paneeleista juuri silloin kun sitä eniten kaivataan. Aurinkopaneelit kaipaavat kuitenkin rinnalleen sähkön varastointia sekä varavoimaa.

Uusiutuvat energiamuodot ovat etenkin Saksassa nyt suosiossa, koska maa koittaa irrottautua ydinenergiasta. Siksi siellä on rakennettu runsaasti tuuli- ja aurinkovoimaa, ja näihin on pumpattu paljon tukirahaa. Esimerkiksi pelkästään aurinkopaneelien asennukseen annettiin tukea viime vuonna 16 miljardia euroa ja kapasiteetti on lisääntynyt voimakkaasti.

http://tiedetuubi.fi/?q=node/874

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo Vastaus kommenttiin #25

" Siksi siellä on rakennettu runsaasti tuuli- ja aurinkovoimaa, ja näihin on pumpattu paljon tukirahaa. Esimerkiksi pelkästään aurinkopaneelien asennukseen annettiin tukea viime vuonna 16 miljardia euroa ja kapasiteetti on lisääntynyt voimakkaasti."

Hieman tuo Saksan esimerkki arveluttaa, kun noihin tukijaisten varassa toimivien sähköntuotantovälineiden lisäksi kivihiiltä käytetään niin maan perusteellisesti. Kestääkö edes Saksan sinänsä valtava kansantalous tuota kaikkea?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nämä ovat hyviä uutisia, erityisesti maakunnissa, vaikka ongelmaksi jääkin kovimman pakkaskauden ja kaamoksen aiheuttama ristiriita.

Varsinkin maakunnissa olisi harkittava asiaa kokonaisvaltaisena infrahankkeena, eli aurinkovoimalla katettaisiin sähkö ja lämpö valoisina vuodenaikoina ja kylmät jaksot hoidettaisiin biokaasuvoimaloilla.

Liikkuminen talvisaikaan kannattaisi minimoida, mutta kesäaikaan olisi reilusti käytettävissä energiaa niin sähkö- kuin kaasuautoihin.

EU-Suomessa tällaisten hankkeiden rahoittaminen edellyttää kuitenkin, että jokin valtion hallitsema monopoli, kartelli tai ylikansallinen jättikorporaatio saa yksinoikeuden markkinoihin, eikä maakunnalliseen rahoitukseen ole juuri edellytyksiä, koska joudumme velkaantumaan investointeihin ulkomaan valuutassa.

Suomessa ei nykyisellään pystytä valmistamaan kilpailukykyisesti komponentteja ja työkin teetetään pääsääntöisesti edullisemmalla vierastyövoimalla, joten kansantaloudellinen hyötysuhde jää tavattoman heikoksi. Näillä näkymin joudumme maksamaan investoinneista aiheutuvat velat sosiaalisten tulonsiirtojen avulla, mikä näyttää täydellisen typerältä.

Globaalin kilpailuttamisen sijaan meidän olisi luotava tällaista toimeliaisuutta palkitsevat sisämarkkinat. Osaamista ja tekijöitä meillä on vapaana aivan riittävästi. 1-2 miljoonaa alityöllistettyä ja alipalkattua lienee tästä asiasta samaa mieltä. He eivät varsinaisesti nauti sidoksestaan toimeentulotukiluukkuihin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Timo,

OK - olisipa Sinun kaltaisiasi oikean kehityksen uranuurtajia päättäjissämme enemmän!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos, Ilkka!

Meillä on erittäin mielenkiintoinen keskustelutilaisuus Tampereella 30.9. ja lisääkin varmasti tulee, mutta jos olet kiinnostunut, niin laita sähköpostissa yhteystietosi, niin voin lähettää tarkempaa infoa. timo.isosaari (at) ipu.fi

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #33

Timo,

kiitos, olen kiinnostunut - ainakin yhteistyöstä - osa asioista vielä auki...

All the bests! de Ilkka ilkkao.hyttinen(at)gmail.com

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Pakkohan aurinkosähkö on Suomessakin ottaa laajamittaiseen käyttöön. Muuten ei olla energian hinnassa kilpailukykyisiä edes maalis-syyskuussa. Talvikuukausina energiaintensiivisin teollisuus vetäytyy talviunille tai maasta pois.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Börje,

niinpä - kiitos myötäkehittämisestäsi!

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Minä olen kiinnostuneena katsellut matkoillani eteläisen Saksan talojen katoille asennettuja paneleita ja olen pikku hiljaa alkanut miettiä niiden hankkimista omaankin mökkiini. Vaikka jossain piirongin laatikossa löytyy aikoinaan hankkimani insinöörin paperit, niin miksikään Pelle Pelottomaksi en aio ryhtyä, paketti on saatava valmiiksi asennettuna ja käyttövalmiina.

Yksi vaihtoehto on Fortumin tarjoama, mutta vaikka meillä olisi aivan ihanneolosuhteet Suomessa, niin ei se miltään loistoinvestoinnilta vaikuta. Hankintahinta jaettuna laskurin antamalla vuotuisella säästöllä antaa takaisinmaksuajaksi 25 vuotta ja silloin ei ole huomioitu mitään korko- tms kustannuksia.

http://www.fortum.com/countries/fi/yksityisasiakka...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuskin mitä Fortumilta sitä tarjousta ensin kysyisin. Mielummin joltain firmalta, joka oikeasti haluaa elää aurinkosähköjärjestelmien asennuksilla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vesa,

ei kaikkia munia samaan koriin, mutta:

Aurinkosähköä yhteishankinnalla Etelä-Karjalassa:

http://ilmastoinfo.fi/aurinkosahkoakotiin/aurinkos...

Kokemuksia aurinkosähköstä: haastattelussa Kai Mattsson:

http://ilmastoinfo.fi/aurinkosahkoakotiin/aurinkos...

Kokemuksia aurinkosähköstä: haastattelussa Mikko Nurhonen Mikkelistä:

http://ilmastoinfo.fi/aurinkosahkoakotiin/kokemuks...

Kokemuksia aurinkosähköstä: haastattelussa Heli Jutila Hämeenlinnasta:

http://ilmastoinfo.fi/aurinkosahkoakotiin/kokemuks...

Aurinkosähköä kotiin:

http://ilmastoinfo.fi/aurinkosahkoakotiin/usein-ky...

Aurinkosähköä kotiin:

http://aurinkovirta.fi/kotiin/

Hanki aurinkosähköä kotiin nyt helpommin ja edullisemmin:

http://www.espoo.fi/text/fi-FI/Hanki_aurinkosahkoa_kotiin_nyt_helpommin(47135)

jne.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Yle: Pohjois-Euroopan suurin aurinkovoimala suunnitteilla Nakkilaan:

Satakunnan Nakkilaan on suunnitteilla Pohjois-Euroopan suurin aurinkovoimala, uutisoi Yle :

Voimalaitosalue olisi laajuudeltaan 20 hehtaaria. Se sijoitettaisiin Ylen mukaan Nakkilan pelloille tai entiselle turvesuolle. Sinne tulisi 24 000 aurinkopaneelia tuottamaan 11 gigawattituntia sähköä vuodessa.

Voimala-aluetta suunnittelevan nakkilalaisen ENE Ympäristöinsinöörien toimitusjohtaja Juhani Kanerva kertoo Ylelle, että investoiminen on nyt liiketoiminnallisesti kannattavaa. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet ja tehot nousseet. Investoinnin hinta olisi Ylen mukaan 8–9 miljoonaa euroa.

ENE Ympäristöinsinöörit etsii hankkeelle nyt rahoitusta. Kanervan mukaan näyttää siltä, että sähköä päästäisiin tuottamaan täydellä teholla ennen kesää 2016.

Kanerva sanoo Ylelle, että nykyaikaiset aurinkopaneelit eivät tarvitse suoraa auringonpaistetta. Modernit voimalat voivat tuottaa sähköä myös talvella."

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/yle+pohjoise...

Ennuste: merituulivoiman määrä maailmassa kasvaa yli 500 % seitsemässä vuodessa - 2020 jo 40 gigawattia:

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ennuste+meri...

Aurinkosähkö ei ole vitsi :

Tämä kuva maailman, Euroopan ja Saksan sähköntuotannon vaatimasta aurinkopaneelipinta-alasta on levinnyt viime päivinä netissä, ja monet ovat ihmetelleet olisiko tämä totta laisinkaan. Voitaisiinko tosiaankin koko maailman energiantuotanto kattaa pienellä pläntillä aurinkopaneeleita autiomaassa?
Vastaus löytyy tutkimuksesta, mistä kuva on napattu. Kyseessä on Nadine Mayn jo vuonna 2005 Braunschweigin teknillisessä yliopistossa tekemä tutkimus “Eco-balance of a Solar Electricity Transmission from North Africa to Europe”, missä on laskettu kuinka paljon aurinkopaneelipinta-alaa esimerkiksi Saksan kaipaaman sähkövirran tuottaminen Saharassa vaatisi.

Tulos on kuvan osoittama, tosin ongelmana ei ole niinkään sähkön tuottaminen, vaan sen siirtäminen. Hävikki pitkissä siirtolinjoissa on kohtalainen ja tuhansien kilometrien mittaisten, supertehokkaiden kaapeleiden vetäminen on teknisesti haastavaa ja kallista. Lisäksi ympäristön kannalta vähemmän optimaalista.

Tutkimuksessa keskityttiinkin juuri tähän ongelmaan, ja tulos kaikkien laskujen jälkeen oli selvä: sähkön tuottaminen Pohjois-Afrikassa aurinkopaneeleilla ja sen siirtäminen Eurooppaan olisi mahdollista ja jopa taloudellista.

Kuva ei kuitenkaan ole enää täysin relevantti, koska luvut laskettiin liki kymmenen vuotta sitten olleella aurinkopaneelitekniikalla. Nykyisin vastaava sähköntuotto voitaisiin toteuttaa jopa pienemmillä pinta-aloilla.

Parantunut hyötysuhde tekee myös aurinkosähköstä taloudellisen vaihtoehdon alueilla, missä Aurinko paistaa vähemmän kuin Saharassa. Niinpä Saksassa lyötiin eräänlainen ennätys 9. kesäkuuta, kun puolet koko maan tarvitsemasta sähköenergiasta tuotettiin valosähköisesti aurinkopaneeleilla. Tuolloin keskipäivällä valosta saatiin 23,1 gigawattia tunnissa sähköä, minä oli 50,6% kaikesta tuona hetkenä tuotetusta sähköstä.

Ennätys oli mahdollinen siksi, että 9. kesäkuuta oli vapaapäivä, jolloin sähköntarve oli normaalipäivää pienempi. Se kuitenkin osoittaa erittäin konkreettisesti, että vaihtoehtoiset sähköntuotantomenetelmät eivät ole enää pelkkää haihattelua. Ja myös sen, että aurinkosähköä ei tarvitse siirtää Saharasta pitkien voimalinjojen avulla, vaan sitä voidaan tuottaa suuria määriä paikallisesti – myös maissa, joissa Aurinko ei paista mitenkään erityisen paljon.

Päinvastoin kuin ajatellaan, tuottavat aurinkopaneelit sähköä myös talven pilvisinä päivinä. Niiden tuottama virta on luonnollisesti pienempi kuin aurinkoisina kesäpäivinä, jolloin pollukka paistaa suoraan korkealta taivaalta paneeleihin.

Suurin ongelma aurinkosähkössä on kuitenkin sen keskittyminen päiväsaikaan. Onneksi kuitenkin kulutus on päivällä myös yötä suurempi, joten parhaimmillaan esimerkiksi toimistorakennusten tarvitsema sähkö saadaan pihalla olevista paneeleista juuri silloin kun sitä eniten kaivataan. Aurinkopaneelit kaipaavat kuitenkin rinnalleen sähkön varastointia sekä varavoimaa.

Uusiutuvat energiamuodot ovat etenkin Saksassa nyt suosiossa, koska maa koittaa irrottautua ydinenergiasta. Siksi siellä on rakennettu runsaasti tuuli- ja aurinkovoimaa, ja näihin on pumpattu paljon tukirahaa. Esimerkiksi pelkästään aurinkopaneelien asennukseen annettiin tukea viime vuonna 16 miljardia euroa ja kapasiteetti on lisääntynyt voimakkaasti.

http://tiedetuubi.fi/?q=node/874

Taistelu neljän asteen lämpenemää vastaan – hiilidioksidipäästöille globaali hintalappu:

”Maailmanpankki on tehnyt aloitteen hiilidioksidin hinnan nostamiseksi YK:n ilmastoneuvottelujen keskiöön. Teknologiateollisuus ry on päättänyt allekirjoittaa vetoomuksen.

Maailmanlaajuinen CO2-hinta parantaa mahdollisuuksia hillitä ilmastonmuutosta sekä tekee yritysten kilpailuympäristöstä tasapuolisemman ja ennustettavamman.

Uusiutuvien energialähteiden käyttö, energiatehokkuuden parantaminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen edellyttävät korkeatasoista teknologiaa, jossa Suomella on erityisosaamista.

Biomassan poltto- ja kattilatekniikka, yhdistetty lämmön ja sähkön tuotanto, kaukolämpötekniikka sekä älykkäät sähköverkot ovat esimerkkejä Suomen vahvasta teknologiaosaamisesta.”

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/taistelu+nel...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Heart-shaped Solar Farm: The World’s Most Beautiful Power Plant:

http://thetechjournal.com/green-tech/heart-shaped-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pöyry awarded engineering assignments for Asia's largest solar PV power plant incorporating a tracking system
PÖYRY PLC Press release 16 September 2014 at 10 am (EEST).

Pöyry awarded engineering assignments for Asia's largest solar PV power plant incorporating a tracking system

Energy Absolute Public Company Limited has awarded Pöyry with engineering assignments for EA Solar Lampang solar PV (photovoltaic) power plant in Thailand.

The assignments include technical assistance to the client during the implementation phase until start of operation later in 2014; and annual operation monitoring for the whole loan period. The total installed capacity of the project will be about 130 MWDC with an annual generation of 207 GWh. A total of 424,800 solar panels will be installed on a mounting structure with a single-axis tracking system. The project will be executed up to the end of 2025.

The project, developed by Energy Absolute PCL, is located in Lampang province, northern Thailand. This project will be Asia's largest solar PV power plant incorporating a tracking system.

"As one of the world's leading renewable engineering consultancies, with an accumulated total installed capacity exceeding 32 000 MW, Pöyry continues to support the Thai power sector in its rapid expansion in the renewable energy sector", says Didier Mallieu, Vice President of Pöyry's Hydropower and Renewable Energy Global Competence Line.

The value of the orders is not disclosed. The orders will be recognised within the Energy Business Group order stock in Q3/2014.

PÖYRY PLC

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minä en tuota enklantia oikein hyvin ymmärrä niin voin kysyä vähän tyhmiä. Miten Suomen energiahuollon käy, jos meille tulee mittaamattoman paljon tuulivoimaa ja aurinkovoimaa? Kummassakin lienee aikamoista vaihtelua ihan luonnollisista syistä. Kaiketi me tarvitsemme sitten säätövoimaa eli siis sellaista tasaista energiantuotantoa, kun joskus ei tuule eikä edes kuu kumota esimerkiksi talvisydännä. Tai sitten tuotantoa, joka voidaan polkaista käyntiin aivan alta aikayksikön esimerkiksi kaasuvoimalat. Silloin raha palaa todella kirjaimellisesti.

Turvevoimaloita ei saa olla maassamme. Ns. uusiutuva energia merkinnee erilaisia risu- ja kanto- sekä ym. pellettivoimaloita. Entisen elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen valvovan silmän alla tehtiin laskelmat, joiden mukaan Helsingin energiankulutus tällä uusiutuvalla materiaalilla vie kaikki risut ym. tuosta Jyväskylän tasosta etelään. Entäpä muu Suomi?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Erland,

tuulivoima 20 %:iin asti kokonaistuotosta ei vielä tuota mitään ongelmaa sähköenergian tuoton säädölle. Suuremmatkaan tuulivoimaosuudet eivät aiheuta vaikeuksia sähköenergian varastoinnin parantuessa ja älyverkkojen kehittyessä.

CHP- biovoimalat hakkeineen, pelletteineen turvekäyttöineen sun muineen tekee myös vääjäämättä tuloaan. Bioenergiaa metsistämme riittää...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Aurinkopaneelit tekevät läpimurtoa kotitalouksiin – Suomessa alkaa tänä keväänä ensimmäinen aurinkosähköbuumi :

http://www.hs.fi/kotimaa/a1426308051605

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Aurinkopaneelitehdas SaloSolar Oy aloitti paneelituotannon Suomessa :

http://www.aurinkoenergiaa.fi/

http://www.arevasolar.fi/

Toimituksen poiminnat