Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Suomen energiaväänne

Maammekin energiajärjestelmät ovat murroskäänteessä. Valitettavasti vaan Suomi sijoittui Ernst & Youngin kansainvälisessä RECAI - indeksivertailussa häntäpäähän, sijalle 36/40. Energiaremontti siis meillä todellakin tarvitaan, jotta Suomen uskottavuus uusiutuvan energian toimijana ja sijoituskohteena saadaan kansainväliselle tasolle, energiajäänteemme kohennettua ja korjattua vähintään kansainväliselle tasolle.

Paljon kyllä kuullaan biotalouden ja cleantechin, uusiutuvien energioiden mahdollisuuksista Suomen taloustilanteen kohentajina ja uusien työpaikkojen synnyttäjinä. Alan yritykset taas harmittelevat, miten Suomessa kotimarkkinoiden ja pääoman puute tekevät liiketoiminnan kasvattamisesta ja vientipyrkimyksistä vaikeata.

Milloin Suomi ohittaa Kreikan, Kenian ja Romanian uusiutuvien energioiden sijoituskohteena?

Suomessa alan osaamista ja potentiaalia kyllä löytyy. Suomessa valmistetaan mm. tuulivoimaloiden komponentteja, lämpöpumppuja, puukaasutusteknologioita, CHP-voimaloita, aurinkopaneelien valmistuslinjoja, aurinkopaneeleita, aurinkolämpökeräimiä, älykkäiden energiajärjestelmien tehoelektroniikkaa, jne.

Samoin kuin muussakin teollisuudessa, myös cleantech-alan toimijat toivovat vakaata ja ennustettavaa investointiympäristöä. Energiapolitiikan, tukimekanismien ja rahoitusmallien tulisi tehdä uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen investoimisesta houkuttelevaa ja sijoittajille ennakoitavaa. Valitettavasti alan mahdollisuudet ja potentiaali eivät meillä Suomessa vielä kohtaa toimijoiden todellisuutta.

Huonossa tuloksessa näkyvät Suomen epäselvät pitkän aikavälin tavoitteet, poukkoileva lainsäädäntö sekä epävarmuus taloudellisten ohjauskeinojen tulevaisuudesta. Kehnoon sijoitukseen vaikuttavat mm. poliittisen tuen, lainsäädännön puutteet uusiutuvien energioiden markkinoiden kasvukannustuksille, vääristyneet energiamarkkinat ydinvoiman ja fossiilisten energioiden suhteettomien suurien tukien vuoksi, siten uusiutuvien kilpailukyvyn puute sekä pientuotannon markkinoille tulon kynnykset.

Moneen muuhun maahan verrattuna uusiutuvan sähköntuotannon kasvuodotukset ovat meillä siten todella haasteelliset.

Esimerkiksi Ruotsin hallitus teki aikoinaan jo päätöksen suunnata pois ydinvoimasta kohti 100% uusiutuvaa energiaa, Saksan hallitus sitäkin tiukemmin pois ydinenergiasta. Olennaista olisikin siten tehdä pitkäjänteinen ja kansainvälisesti näkyvä Suomen oma uusiutuvaan energiaan suuntautumisen sitoumus. Vahvimmin maailmalla rynnivät tuuli- ja aurinkoenergiateknologiat. Näiden osalta meillä on todella kiire bioenergian selvän lisäyksen ohella.

Muu maailma etenee eri suuntaan kuin Suomi. Maassamme ei nähdä vielä kokonaisuutta, energian haasteellista kuvaa. Hukkaammeko tärkeiden työpaikkojen, talouskasvun ja kotimaisen hajautetun energiaomavaraisuuden ja varautumisen mahdollisuudet. Kohtalomme ratkaisevat energiatehokkuus, uusiutuva energiatuotanto ja älykkyyden lisääminen energian tuotannon ja sähkönsiirron järjestelmiin.

Toivottavasti me Suomessakin havahdumme vihdoin siihen, että maailma on perustavalla tavoin muuttumassa. Nyt jos koskaan olisi oikea aika ottaa ilo irti korkeasta teknologiaosaamisestamme ja vastata täysillä siihen välttämättömään vaateeseen, jonka vääjäämättä kuulemme tulevaisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Prof Janne I.Hukkinen:

Mikä Suomea vaivaa:

"Euroopan sivistysvaltioista poiketen Suomessa fossiiliteknologista järjestelmää ylläpitävät yhteiskunnalliset säännöt, jotka eivät vieläkään tunnista yksittäisille kuluttajille tarkoitettua syöttötariffia."

"Toisin kuin vanhan energiavallan edustajat uskottelevat, Suomi ei pimeinä ja kylminä pakkasöinä tarvitse keskitettyä perusvoimaa."

Prof Raimo Lovio:

Suomi voi kehittyä vihreän talouden mestariksi - jos haluaa:

"Nyt sokea Reettakin ymmärtää, että kuudennen aallon kasvavat markkinat ovat resurssiviisaissa tuotteissa ja prosesseissa, jotka säästävät energiaa ja materiaaleja, pohjautuvat uusiutuviin tai kierrätettyihin myrkyttömiin raaka-aineisiin, auttavat vähentämään päästöjä ja palvelevat maailman kasvavan väestön hyvinvoinnin parantamista."

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Prof Matti Liski:

Sähkön hinta nolla - onko se mahdollista ja mitä se merkitsee?:

"Ilmasto-ongelmassa kustannukset syntyvät myöhemmin kaikille niille, joille ilmastonmuutos aiheuttaa haittaa - verot tai päästöluvat oikein toimiessaan jyvittävät kustannukset niiden aiheuttajille eli saastuttajille jo tänään."

"Hintojen noustessa kuluttaja, mukaan lukien sähköä kuluttava teollisuus, maksaa ilmastopolitiikan kustannukset. Sähkön tuottajat siis siirtävät politiikan kustannuspaineen kuluttajalle."

MuM Oskari Nokso-Koivisto:

Energiapoliittisen keskustelun takana:

"Energiapoliittisen debatin seuraaminen ja siihen osallistuminen on helpompaa, jos ymmärtää, että keskustelijoiden ajatukset ja painotukset kumpuavat usein keskustelijan edustaman organisaation taloudellisista eduista."

"Niin päästökauppa kuin uusiutuvan energian tuetkin saavat ympäristöjärjestöjen siunauksen, mutta sillä varauksella, että ne on viritetty niin, että todellisia muutoksia saadaan aikaan."

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Prof Jarmo Partanen:

Energiamurros:

"Kehityksen tuloksena monissa maissa aurinkosähkön tuotantohinta alittaa nykyisin verkosta ostetun sähkön hinnan, ilman tukimekanismeja."

Prof Jouko Korppi-Tommola:

Puu, maa ja aurinko asumisen lämmönlähteinä:

"Käyttövesi Suomessa voidaan tuottaa aurinkoenergialla seitsemän kuukauden ajan, maaliskuulta lokakuulle."

Prof Peter Lund:

Energiavallankumous tulee! Miten Suomi toimii? :

"Onko moraalisesti oikein, jos me länsimaissa tarjoamme kehittyvien maiden ratkaisuksi 'ei oota', vaikka oma kehityksemme teollisesta vallankumoksesta nykyiseen hyvinvointivaltioon on itse asiassa kulkenut varsin kiinalaista polkua pitkin."

"Helsingissä tuotetaan yli kaupungin tarpeen sähköä kivihiilellä, josta saadaan hyvä hinta sähkömarkkinoilla, koska tänä päivänä saastuttajan ei tarvitse maksaa kunnolla teoistaan."

"Ehkä on vain sattumaa, että niissä maissa, joissa energiasta keskustellaan 'älykkäämmin', menee hyvin."

"'Kahvikuppi päivässä' on siis hinta, jonka joutuisimme kukin maksamaan päästäksemme kestävälle päästötasolle."

"Suomessa energia- ja ilmastopolitiikkaa pitäisi vahvemmin lähestyä uusien työpaikkojen ja talouskasvun kautta."

"Vuonna 2001 Kotkan energiatuotantoa hallitsivat kivihiili ja maakaasu, vuoteen 2020 mennessä uusiutuvat polttoaineet vastaavat energiatuotannon polttoaineista kolmea neljäsosaa. Kotimaisen energian osuus on silloin yli 90 prosenttia."

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Prof Lassi Linnanen:

Energia kytkeytyy kaikkeen:

"Turhan usein energiaa tarkastellaan vain energian tuotannon kautta. Oleellista on huomata, että energiaa tuotetaan vain, kun joku sitä haluaa käyttää."

"Jokainen kulutuspäätös on päätös kuluttaa energiaa. Kaikki kuluttamiseen liittyvä yhteiskunnallinen päätöksenteko on myös energiapolitiikkaa."

Prof Minna Halme:

Energia- cleantech kasvaa kehittyvillä markkinoilla - mitä Suomi menettää?:

"Energiaköyhyys on vakava epäsuora kehityksen este kehittyvillä markkinoilla ja kehitysmaissa." (IOH: Suomessa!?)

"Cleantechin mahdollisuudet tunnustetaan virallisessa retoriikassamme ja Suomi panostaa muun muassa Tekesin kautta uusiutuvien energiateknologioiden kehittämiseen. Seuraavan askeleen kohdalla päättäjiemme logiikka kuitenkin ontuu."

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Prof Jyrki Luukkanen:

Kiina ja globaali energiatalous - kohti uusiutuvia energialähteitä:

"Kiina tuo tarvitsemastaan energiasta noin 17 prosenttia, kun taas Suomi tuo noin 70 prosenttia kuluttamastaan energiasta."

Prof Markku Wilenius:

Energia globaalin kehityksen puristuksessa:

"Nyt voidaan todeta, että vaikka herätyskellot tuolloin soivat, mitään todella merkittävää tilanteen korjaamiseksi ei vieläkään, yli 40 vuotta raportin ilmestymisen jälkeen, ole tehty."

"Jos mikä tahansa yritys tai valtio heikkenisi tätä vauhtia, se tarkoittaisi konkurssia ja selvitystilaa. Toisin sanoen olemme ajamassa luonnon konkurssiin."

"Kun päälle lasketaan nyt rakentamis- ja suunnitteluvaiheessa olevat uudet ydinvoimalat, jotka ovat osoittautumassa sietämättömän kalliiksi, poliittisesti hankaliksi ja ympäristöllisesti vähintään arveluttaviksi, voidaan nykyistä energiapolitiikkaamme strategisesti pitää surkean epäonnistuneena."

Lähde: Maamme energia - www.intokustannus.fi

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Blogin otsikko on väärä. Pitäisi olla "ENERGIAN PUUTE".

Suomen tuulivoiman asennettu teho on nyt jotain 900 - 1000 MW. Fingfidin mukaan jo kolmatta päivää Suomen tuulivoima tuottaa alle 20 MW energiaa. Eilen illalla jotain 7 MW.

Mistä perusenergiaa?

Te ideologiset haihattelijat, oman edun tavoittelijat, ajatte tämän maan energiaratkaisuja suureen katastrofiin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jaakko,

#9 - milloinkahan sinäkin pääset irti lapsellisesta päähänpinttymästäsi - sinänsä itsestäänselvyydestä - "kesällä ei tuule eikä talvella paista"? - monestikohan taas toistelet tuon saman iänikuisennne eri variaatioineen ikäänkuin hokkuspokkuksenne muuttuisikin muka vain siten jotenkin ekoilijoiden "haihatteluksi"...

Viljo Häggman

Tämä peruskepulainen propagandaläjäys voidaan suomentaa ja yksinkertaistaa lyhyeksi iskulauseeksi.

"LISÄÄ TUKIAISIA, LISÄÄ TUKIAISIA, LISÄÄ TUKIAISIA"

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"metsaville2000",

"LISÄÄ TUKIAISIA, LISÄÄ TUKIAISIA, LISÄÄ TUKIAISIA" on aivan vain oman pravdasi pelkkä propagandahokema - suosittelen sinullekin ao. tekstin - ja monen monien vastaavien - sisälukua, lukemasi ymmärtämistä ja sen oikeaa esilletuomistasi, ettei kävisi kuten Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teerin toteamukselle: "Uuden havainnon kypsyminen hyödynnettäväksi tiedoksi kestää vuosikymmeniä." - ainakin meillä Suomessa - erityisesti, kun on kyse ns. uusista teknologioista - puhumattakaan esim. Keppe-moottorista...

Ovatko epävihreät oman uskonsa lahko? :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1920...

Petteri Hiienkoski

Hyvä kirjoitus! Samoilla linjoilla.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Odotan kiinnostuksella tuloksia geotermisen energian hyödyntämismahdollisuuksista.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Petteri,

samoin sinulta hyvä ja tärkeä ko. kirjoitus! - odotan myös - parhaimmat, Siunauksin,
Ilkka

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

RENEWABLE ENERGY GAINS GROUND :
http://fapesp.br/week2014/munich/renewable-energy-...

Renewable energy gaining ground in Middle East:
http://www.greentechlead.com/power/renewable-energ...

Renewables Gaining Ground:
http://www.africafiles.org/article.asp?ID=27675

Renewable energy technologies gaining ground with businesses :
https://www.bridgebank.com/renewable-energy-techno...

RENEWABLE ENERGY LEADERS—EARTH DAY AND EVERY DAY:
http://westandforenergy.com/renewable-energy-leade...

Energy round-up: clean energy gains ground:
http://www.neweconomics.org/blog/entry/energy-roun...

Renewable energy gaining ground in South Africa:
http://www.communicate.co.za/_blog/Communicate_Blo...

Energy Crunch: Clean energy gains ground:
http://www.resilience.org/stories/2015-01-23/energ...

Latest renewables news hot off the press - 3/06/2015 :
http://www.renewableenergymagazine.com/article/lat...

Solar Tracking Systems Gain Ground:
http://www.renewableenergyworld.com/articles/print...

Energy transition gains ground in EU:
http://treealerts.org/region/europe/2015/01/energy...

Renewable Energy: Latin America’s Green Revolution:
http://www.bricplusnews.com/science/latin-americas...

FAPESP Week: Renewable energy gains ground:
http://dwih.com.br/en/news/fapesp-week-renewable-e...

Renevable Energy Magazine :
http://www.renewableenergymagazine.com/articles-ar...

ENERGY STORAGE GAINING MOMENTUM AROUND THE WORLD:
http://www.neces.com/blog/2015/05/27/energy-storag...

Solar gardens gaining ground across US :
http://m.chronicle.augusta.com/news/2015-03-08/sol...
JOBS IN RENEWABLE ENERGY GAINING GROUND:
https://www.findmydreamjob.co.uk/uk-employment-new...

US$200 million invested in renewable energy projects in Jamaica :
http://crowdenergy.org/us200-million-invested-in-r...

Solar Panels Floating on Water Will Power Japan's Homes:
http://news.nationalgeographic.com/news/energy/201...

Why 2015 is the year for clean energy in the U.S. and China:
http://www.edf.org/blog/2015/01/06/why-2015-year-c...

Cities and Towns Choose Renewables to Save Money:
http://www.scientificamerican.com/article/cities-a...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Suomen energiakäänne välttämätön

Johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuus ry:ltä yritti ( MT 29.7.) nollata kirjoitustani ”Suomi tarvitsee oman energiakäänteensä” (20.7.) väittäen sitä perusteitta jokseenkin pelkäksi ”mollaukseksi” yrittäen valitettavasti syöttää samalla omia sanojaan ja asenteitaan (&energiateollisuuden) kirjoittamikseni. - Harvoin pelkällä a.h. - virheargumentoinnilla on onnistuttu nostamaan mitään eikä minkään statusta, päinvastoin.

Ensinnäkin Pekka Salomaa väitti mutuun – ei kirjoitukseeni - perustuen – kaukana asiaperustuvuudesta, saati tieteellisyydestä – vain yleistäen ”Suomi ei ole energian takapajula”. Suomessahan – ”vihreän kullan maassa” - kyllä sinänsä riittää energiaa, etenkin biovoimaa – vesivoimaakin on vielä lisää hyödynnettävissä - mutta valitettavasti etenkin tuuli- ja aurinko- - joita kirjoituksen lähinnä koski! - ym. erityisesti potentiaalisten uusiutuvien energioiden hyödyntämisessä olemme jääneet kehityksessä valitettavasti peränpitäjiksi.

Ei ihme, että olemme todellakin uusiutuvien energioiden (!) ”takarisula”. - Salomaa älähtämisellään paljasti samalla ”sylttytehtaankin” moiseen…

Suomen energiateollisuus Salomaankin suulla nähtävästi yrittääkin tiukasti viimeisenä jäänteenään ylläpitää vain ”halpaa ja ongelmatonta” ydinenergiaa (sitä tietenkään mainitsematta…) muusta energiakulutussektorista ja muusta maailmasta ja sen kehityksestä vähät välittämättä. - Kehotankin johtaja Pekka Salomaata & co tutustumaan kiireen vilkkaa globaaliin energiakehitykseen ajatuksella - vaikkapa kymmenen (10) alaa tuntevan professorin johdattelemana kirjassaan ”Maamme Energia” (www.intokustannus.fi).

Tässä energiakäännekisassa kärkisijoja pitävät todellakin Intia ja Afrikan maat. Näiden maiden hankkeissa hyödynnetään paljon Euroopassa kehitettyä osaamista ja teknologiaa. Kuten kirjoitin, Suomi on tässä kehityksessä häntäpäässä – aiempien vuosien tapaan. Maailmanlaajuinen RECAI (Renewable energy country attractiveness index) - raportin (http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Renewable...) merkitys ei ole suinkaan vähäinen – kuten Salomaa yrittää väännellä – päinvastoin, sekin faktapohjaisen poliittisen päätöksenteon tukena.

Pekka Salomaa ihmetyttävästi – luku- ja kielitaitoisena – kyseli RECAI- metodologian perään, vaikka RECAI- raportin sivulta 35 kävisi olennaisesti selville hänellekin se mitä hän peräänkuulutti: ”Mikä tekee markkinoista houkuttelevat?” (tarkemmin: ”contact the editor, Klair White”) …

Ruotsi ja Saksa eivät suinkaan ole ainoita uusiutuvien ”mallimaita” – ko. listalta löytyvät mm. Ranska, UK, Hollanti, Belgia, Italia, Tanskakin…

Lyhyen aikavälin yksittäisillä Salomaan monilla spekulaatioilla – sinänsä oikeitakin - ei kuitenkaan kumota pitkän aikavälin vääjäämättömiä tendenssejä, kansainvälistä uusiutuvien myönteistä kehitystä vs. muut - kuten Salomaa yrittää viimeisillään pinnistellä – ”ei kaikkia munia samaan koriin” – kylläkin kiistämättä oikeana lopputoteamanaan.

Tosiasia kuitenkin on, että vaikka öljyn hinta olisi 50 Yhdysvaltain dollaria barrelilta ja maakaasunkin renessanssin ollessa vauhdissaan, tuulivoima ja myös aurinkoenergia kehityksessään vain edullistuvat edelleenkin ilman tukiakin, toisin kuin ydinvoima ja fossiiliset polttoaineet.

Maailmanlaajuisesta energiaremontista, vallankumouksesta hyötyvät ne maat, jotka ovat etujoukoissa edistäneet uusiutuvan energian käytön lisäämistä määrätietoisesti omilla markkinoillaan. Jos Suomi haluaa osansa hyödyistä, on tartuttava vihdoin toimeen. Hallituksen on asetettava selkeät ja kunnianhimoiset tavoitteet uusiutuvan energian lisäämiseen sekä määritellä keinot niihin pääsemiseen.

Maailma etenee tänään eri suuntaan kuin vieläkin Suomi, valitettavasti. Kaikki uusiutuviin energioihin viittaavatkin lausunnot on meillä yritetty kumota kanveesiin vain pelkillä ”viherpiipertäjä”- maalailuilla. – Yleiseen ”talvella ei paista eikä kesällä tuule” – toteamukseen näyttää Pekka Salomaankin ”asiaperusteisuus” päätyvän, valitettavasti. – Mutta - tiedon puoliintumisaika on tänään vain pari vuotta, eräillä aloilla ei sitten vuottakaan…

Maassamme ei tällä hetkellä nähdä kokonaisuutta, energian suurta kuvaa. Hukkaammeko tärkeiden työpaikkojen, talouskasvun ja kotimaisen energiaomavaraisuuden mahdollisuudet?

On todellakin kyse kokonaisesta paradigman muutoksesta. Kohtalomme ratkaisevat energiatehokkuus, uusiutuva tuotanto ja älyn lisääminen järjestelmiin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Valtamerten aalloilla voitaisiin kattaa jopa 20 % maailman sähköntarpeesta - Tämä ruotsalainen poiju tekee aaltoenergiasta kannattavaa :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Maailman isoin tuulivoimaprojekti hyväksyttiin - virtaa jopa 2 miljoonalle kotitaloudelle:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Yle: Uusiutuvasta energiasta tulee halvinta energiaa Aasiassa - Fortum sijoittaa Intiaan :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Kaatunut ydinvoimalahanke maksoi kymmeniä miljoonia:

http://summa.talentum.fi/article/tt/kaatunut-ydinv...

Neste teki jättisopimuksen uusiutuvasta dieselistä :

http://summa.talentum.fi/article/tt/neste-teki-jat...

Langaton lataus tulee sähköautoihin :

http://summa.talentum.fi/article/tt/null/langaton-...

Uusiutuva energia ei ole fossiilista kalliimpaa:

Lappeenrannan energiatutkijat eivät visiossaan uusi Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloita.

Suomi voisi tuottaa tarvitsemansa energian sataprosenttisesti uusiutuvista lähteistä vuonna 2050.

Uusiutuvan energian järjestelmä investointeineen ja polttoaine- ja muine kuluineen maksaisi suunnilleen saman verran kuin nykyisen kaltaisella energiarakenteella jatkaminen. Teknologia ei estä kokonaan uusiutuvan energian järjestelmää.

http://summa.talentum.fi/article/tt/uutiset/uusiut...

VTT:n uusi johtaja valitsee menestysalat:

Teknologian tutkimuskeskuksen tuleva toimitusjohtaja Antti Vasara näkee biotalouden ja cleantechin tulevaisuuden aloina.

http://summa.talentum.fi/article/tt/uutiset/vtt-n-...

Kymmenen professoria ruoskii pamfletissa Suomen energia­politiikkaa:

http://www.hs.fi/tiede/a1435113956835

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"CrossLamin paksuin tuote, 50-senttinen levy, olisi kyllin vahvaa 150-metrisen tuulivoimalan tornin rakentamiseen.

– 50-senttinen levy on aivan liian paksua kerrostaloihinkin, Moilanen toteaa.

– Saksassa on jo tehty tuulivoimalan tornia CLT-levystä. Se oli 100 metriä korkea, missä minä kävin ja se olikin rakennettu vain 30 senttiä paksusta levystä.

Ekologisempaa olisi tehdä tuulivoimaloiden tornitkin puusta.

NYT voimaloiden metalliosat tulevat Kiinasta.

– Siis voimalaan, joka on ekologinen, Moilanen hämmästelee.

– Parempi olisi tehdä ne tornitkin puusta. Se olisi vielä paljon ekologisempi.

Lämpökäsittelyllä puupinta kestäisi ulkoilmankin?

– Niin, tai sitten se pinnoitettaisiin kumimatolla. Saksalaisessa tornissa oli 4 milliä paksu kumimatto päällä, Moilanen kertoo.

PUURAKENTAMISEN vahvuus on sen ekologisuudessa, vahvistaa toimitusjohtaja Juha Virta.

Viestintätoimisto Puuinfo Oy:n mukaan puu sitoo 1500 grammaa hiilidioksidia kiloa kohti. Puurakentamisen päästöt puolestaan ovat alle sadan gramman luokkaa kiloa kohti.

Muista rakennusaineista betoni ei sido hiilidioksidia lainkaan, mutta se tuottaa sitä valmistusvaiheessa 150 grammaa kiloa kohti.

Lecaharkossa sama muuttuja on 300 grammaa. Kuumasinkityn teräksen hiilijalanjälki on suurin, jopa lähes 1100 grammaa kiloa kohti."

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7580473.html

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

TUTKIJAT: SUOMI VOI TOIMIA TÄYSIN UUSIUTUVALLA ENERGIALLA

Pekka Salomaa yrittää edelleenkin vääntää (M.T. 17.8.) Suomen energiakehitystä energiateollisuuden vaateiden – sen keskitetyn vinouman, mm. ydinenergian suuntaan. Samoin hän yrittää kääntää puheen tuuli- ja aurinkoenergioista yleisesti uusiutuviin energioihin, joihin kuuluvat myös m.m. biopolttoaineet, biokaasu ja vesivoima. Epätieteellisillä yleistyksillä voidaan sekoittaa tutkitutkin tulokset sekaisin. - ”Ristiriita” on kuitenkin vain Salomaan omissa väännöissä.

Mm. Britannia, Ranska ja Alankomaathan kuuluvat ns. RECAI –indeksivertailuun, kun taas EU:n komission julkistama uusiutuvan energian edistämisraportti kertoo jotain sen kokonaisuuden hyödyntämisestä, siihen sijoittuneisuudesta(mme). – Olemmehan bioenergian ”kullan maa”…

Toisin kuin Salomaa väittää, en ole väittänyt Salomaan moittineen ketään ”viherpiipertäjäksi”. Kirjoitinhan retorisesti vain yleisen toteamuksen ”Uusiutuviin energioihin viittaavat lausunnot on yritetty kumota kanveesiin pelkillä viherpiipertäjäksi maalailuilla”.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) johtaman (+VTT, Turun yliopisto) tutkimuksen mukaan kaikki Suomessa tarvittava energia voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla, auringolla ja bioenergialla. Seuraavien 35 vuoden aikana öljystä, hiilestä, maakaasusta, turpeesta ja ydinvoimasta voidaan luopua täysin – jos vain halutaan.

Kokonaan uusiutuvaan energiaan perustuva järjestelmä on paitsi mahdollinen myös täysin kilpailukykyinen muiden vaihtoehtojen kanssa. Kustannukset olisivat yhtä suuret tai jopa hieman edullisemmat kuin ydinvoimaa sisältävässä energiajärjestelmässä. Tutkimus kuvaa ensimmäistä kertaa, millainen voisi olla täysin uusiutuvalla energialla toimiva Suomi.

Energia-ala on maailmanlaajuisesti suuren murroksen edessä. Olemme tottuneet siihen, että energiaa tuotetaan keskitetysti isoissa voimaloissa ja syötetään sähkö- ja kaukolämpöverkkoja pitkin käyttäjille. Liikenteen öljy pumpataan ja kuljetetaan kuluttajille energiajättien toimesta. Uusi järjestelmä olisi hyvin toisenlainen.

Tuulivoima ja aurinkoenergia kasvavat sähköntuotannon selkärangaksi. Vuonna 2050 Suomen tuulivoimalat ja aurinkopaneelit voisivat tuottaa enemmän sähköä kuin kaikki Suomen nykyiset sähköntuotantolaitokset yhteensä. Biomassan energiakäyttö lisääntyisi nykyisestä.

Tulevaisuuden modernissa energiajärjestelmässä energian tuotanto ja jakelu ei ole enää pelkästään isojen energiayhtiöiden kontolla, vaan kotitaloudet, maatilat ja yritykset voivat tuottaa energiaa itse omiin ja muidenkin tarpeisiin asti. Niillä on merkittävä rooli myös kulutuksen ja tuotannon tasapainotuksessa muun muassa sähköautojen akkujen myötä.

Sähkön varastointi ja kulutuksen tasapainottaminen älykkäiden järjestelmien avulla mahdollistavat sen, että tuotantotehoiltaan vaihtelevien tuuli- ja aurinkovoiman osuus voidaan nostaa suureksi. Akut – myös sähköautojen – toimivat lyhytaikaisina varastoina. Pidempiaikaista varastointia varten energiaa voidaan muuntaa esimerkiksi synteettiseksi metaaniksi, mistä se saadaan nopeasti käyttöön kaasuvoimaloissa joko sähkönä tai lämpönä.

Energia- ja ilmastopolitiikka hyötyy lisääntyneestä avoimuudesta, jossa erilaisten laskelmien taustalla vaikuttavat oletukset avataan julkiseen keskusteluun. Tällöin niitä voidaan arvioida monipuolisesti ja kehittää paremmiksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Offshore Wind Energy Already Cheaper Than Gas-Fired & Nuclear Power Plants :

http://cleantechnica.com/2015/04/11/offshore-wind-...

RENEWABLE ENERGY MYTHS:

http://www.greenpeace.org/africa/en/campaigns/Clim...

Are onshore wind and solar now cheaper than nuclear and gas in the UK? :

http://energydesk.greenpeace.org/2015/02/26/onshor...

By the end of the decade, solar energy could become cheaper than conventional ... :

http://www.nrdc.org/energy/renewables/solar.asp

French government study: 95% renewable power mix cheaper than nuclear and gas:

http://www.energypost.eu/french-government-study-9...

Solar and wind substantially cheaper than nuclear, even in UK :

http://reneweconomy.com.au/2015/solar-and-wind-sub...

Offshore wind is already cheaper than gas or nuclear power:

http://inhabitat.com/offshore-wind-is-already-chea...

Myth Of Offshore Wind Being Expensive Debunked – Wind Power Now Cheaper Than Gas-Fired And Nuclear Power:

http://www.inquisitr.com/2054210/myth-offshore-win...

How young companies are challenging fossil fuels with solar, wind energy to build better batteries:

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2015-...

Why Tesla Batteries Are Cheap Enough To Prevent New Power Plants:

http://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2015/05/05...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kotimaisilla polttoaineilla hyvä kasvumahdollisuus Lounais-Suomessa – samalla potkua kansantalouteen:

http://www.vapo.fi/blogi/posts/46/kotimaisilla_pol...

Uusiutuvan energian tuki - hyvä vai paha? :

http://satuhassi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191323-u...

Haluammeko Suomen olevan energiatekniikan myyjä vai ostaja? :

http://satuhassi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193497-h...

Mikä energia itse asiassa saa tukiaisia? :

http://satuhassi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193148-m...

Vetoomus Suomen teollisuudelle, Riku Merikosken blogi :

http://rikumerikoski.blogspot.fi/search?updated-mi...

Uusiutuvan energian kannattajat: Aika on ajanut Fennovoima-hankkeen ohi :

http://www.ts.fi/uutiset/talous/802316/Uusiutuvan+...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Uusiutuva energia voi ohittaa hiilen 15 vuodessa :

http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/06/15/uus...

Selluinvestoinnit lisäävät uusiutuvaa energiaa rajusti :

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/talous/selluinv...

Älykäs biotalous haastaa ydinvoiman :

http://tuomasvanhanen.fi/blogi/alykas-biotalous-ha...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

The real science on wind farms, noise, infrasound and health :

http://theconversation.com/the-real-science-on-win...

Auditory Recognition of Familiar and Unfamiliar Subjects with
Wind Turbine Noise :

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Possible psychological mechanisms for "wind turbine syndrome". On the windmills of your mind :

http://www.noiseandhealth.org/article.asp?issn=146...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Tuulivoima tarvitsee toimiakseen huomattavan määrän säätövoimaa"

Väärin.

http://www.skepticalscience.com/print.php?r=374

http://www.midwestenergynews.com/2015/02/13/blowin...

http://theconversation.com/renewable-energy-can-pr...

http://energytransition.de/2012/10/747/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Ketterer, 2012, The Impact of Wind Power Generation on the Electricity Price in Germany

http://www.econstor.eu/bitstream/10419/73830/1/Ifo...

EnergieWende ja uusiutuva energia Saksassa ei muuten tule niin kalliiksi ollenkaan kuin väitetään. 10 euroa per koti per kuukausi.

http://energytransition.de/2012/10/qa-is-the-energ...

"Germany’s leading economic research institute, the German Institute for Economic Research (DIW), estimated the cost of the Energiewende at 200 billion euros over the next ten years, but the net effect (some energy costs will be reduced at the same time) would then be around ten euros per month per household – roughly what it is now."

Oikeastaan, jos tarkastellaan niitä 'oikeita' haittoja ja kustannuksia fossiili-polttoaineista, niin uusiutuva energia on sitä halvinta.

http://energytransition.de/2012/10/qa-is-the-energ...

1. Tapahtuiko mitään oleellista ydinvoimaloiden riski- ja turvallisuuslaskelmissa Fukushiman jälkeen?
2. Kuinka turvallista on ydinvoima?
3. Mitä teet ydinjätteelle?
4. Ovatko muut maat kuten Saksa pienentämässä syöttötariffejaan?
5. Miksi?
6. Eikö se tarkoita sitä että tuulivoimasta tuleekin kannattavaa markkinoilla?
7. Mitä tapahtuu uusiutuvien hinnoille kun oikeat haitat ja kustannukset ilmastonmuutoksesta lasketaan mukaan?

No comments...

Tässä on hyvä tutkimus ydinvoiman tulevaisuudesta:

http://www.technologyreview.com/view/536886/the-ch...

"Their worrying conclusion is that the chances are 50:50 that a major nuclear disaster will occur somewhere in the world before 2050. “There is a 50 per cent chance that a Chernobyl event (or larger) occurs in the next 27 years,” they conclude."

Siis on 50% mahdollisuus ennen 2050 aikaansaada uusi Chernobyl. Kivaa? Hauskaa asua ydinvoimaloiden läheisyydessä. Niinkuin missä tahansa päin Suomea.

Ydinjäte - olen seurannut tätä niin kauan kuin muistan ja ne on sanonut sitä samaa koko ajan, 'huomenna', 'huomenna'. Käsittääkseni mikään ei ole muuttunut tutkimuksissa 1950-luvun jälkeen. Se kertoo jo jotain...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ainakin kymmenen suomalaisen professoritasoisen tiedemiehen – monikertaisesti globaalisti – on ilmeisesti SK:nkin mielestä bluffia – no onneksi SK julkaisi myös äskettäin hyvän jutun, jossa ainakin ”tuulivoimamelun” on todettu olevan suureksi osaksi pelkkää joidenkin korvien välistä stressiherkistymää – ainoastaan toisiollista, hysteriallista tuulivoimasyndroomaa - ei suinkaan kaikilla henkilöillä, yleisesti.

Tässä lisää valaisua uusiutuvat vs. ydinvoima:

”puuheppa | kesäkuu 14, 2015 17:02

Et ”Realisti” ansaitse vastaamista, koska olet niin pahasti asenneongelmainen.
Mutta sellainen pikku juttu, ettei kovalla pakkasella paljon kulu lämmitykseen energiaa, vaan eniten kuluu lämmitykseen energiaa kovalla tuulella, koska liikkuva ilmamassa on tehokkain jäähdyttäjä.

Mutta geotermisella lämpövoimalla tuotetaan vain kaukolämpöä. Kun ei tuule, niin silloin lämpöä pumpataan kahdeksan kilometrin päässä, kuten tehdään Espoon Otaniemessä. Kun tuuleen hyvin, niin silloin lämpöä tehdään tuulimyllyjen pyörittämillä lämpöpumpuilla.

Tämähän se on että tämä on kahden muuttujan dynaaminen suhde, joten et sitten kykene käsittämään tätä, koska se vaatisi että tehtäisiin optimointia. Lisäksi et tiedä edes käsitteellisellä tasolla mitä geoterminen kaukolämpövoimala käytännössä tarkoittaa, koska et koskaan ole käynyt sellaisessa.”

”Kaj, ydinvoima tarvitsee myös varajärjestelmän taustalle. Ero on vain siinä että aurinkovoiman varajärjestelmä talven, syksyn ja kevään aikana sentään tuottaa jotain kun ydinvoiman varajärjestelmä vain idlaa naftaliinissa odottamassa, josko sitä tarvitsisi käynnistää joskus, jos ydinvoimala tai useampia putoaa toimintahäiriön takia verkosta.

Lisäksi käytännössä aurinkosähkön varajärjestelmä on tuulivoima ja geoterminen lämpöenergia kaukolämmityksessä. Molempia systeemejä voidaan kesät lepuuttaa, jolloin niiden tehokas käyttöikä pitenee ja siten siten niiden elinkaaren aikana tuotetun energian arvo kasvaa. Tämä tuotetun energian arvon kasvu osaltaan kompensoi lepuuttamisen aiheuttamia tulonmenetyksiä.

Syltty on hauska, koska ei nähtävästi kykene ymmärtämään sitä mitä käytännössä tarkoittaa sähköverkon taloudelle, jos sähkön kuluttajat eivät olekaan enää passiivisia verkkosähkön ostajia, vaan tuottavat kesäaikaan pääosan tarvitsemastaan sähköstään itse. Miksi ihmeessä itsetuotetusta sähköstä pitäisi maksaa verkkosähkön siirtomaksuja? Sehän olisi ihan hupsua, mutta käytännössä tämä johtaa tragedy of the commonsiin, eli sähköverkon nykyinen ansaintalogiikka menee rikki hajautetun aurinkosähkön tuotannon kanssa.
Kaj, suosittelen myös että teet ekskursion ST1:n geotermiselle voimalalle Espoon Otaniemessä. Saatat yllättyä kun tehdään laitoksen kannattavuusarvioita. Ja geoterminen energia on täydellistä tuuli- ja aurinkovoiman säätövoimaa, koska geoterminen energia ei hyödy tasaisesta 24/7 energian tuotannosta, joten sitä voidaan tuottaa juuri silloin kun energiaa tarvitaan ja nimenomaan juuri silloin kun geotermisestä energiasta saa markkinoilla korkeimman hinnan.”

”Yhteensä ydinvoimala maksaa siis yhteismitallisesti aurinkosähköjärjestelmään verrattuna noin 8 + 8 + 4 + 3 + 8 + 2 = 33 miljardia euroa. Näin ollen havaitaan että ydinvoima on systeemitasolla ainakin 3 kertaa kalliimpaa kuin hajautettu aurinkovoima.
Halpaa ydinvoima on vain silloin jos ydinvoimala eristetään kokonaisuudessa eikä tarkastella yhteismitallisesti systeemitason kokonaiskuluja.”

”Mutta miltähän sinusta oikein tuntuu, kun KOKO MUU MAAILMA menee täysin vastakkaiseen suuntaan kuin mihin sinä haluat. Mutta koska olet fanaatikko, niin et varmaan välitä siitä mitä ympärilläsi tapahtuu. Tai pikemminkin, et ymmärrä mitä ympärilläsi tapahtuu, koska et kykene näkemään muutosta.”

”M | On muitakin kiinnostavia tapoja varastoida energiaa kuin akustoilla. Esim tämä suomalainen keksintö.

http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastou...

Vaikea nähdä miten näitä kipeästi tarvitsemiamme innovaatioita voisi selviytyä maassa jossa ”tuttu ja turvallinen” energiamonopoli on vallallaan.”

”Adam | kesäkuu 24, 2015 11:00

puuheppa | kesäkuu 13, 2015 5:32
”Halpaa ydinvoima on vain silloin jos ydinvoimala eristetään kokonaisuudessa eikä tarkastella yhteismitallisesti systeemitason kokonaiskuluja.”

Nimimerkki puuheppa on aivan oikeassa. Tällä sivulla laskelma on esimerkki tekeleestä, jossa laitetaan erikoiset lähtökohdat ja sitten valitaan yksi ”sopiva” esimerkki. Lopuksi saadaan excelillä eur/kWh luku, jonka epäpätevä Tekniikka ja Talouslehden lukija sitten pää märkänä ottaa ja tekee jutun, jonne ei voi kommetoida.

Jos ydinvoima olisi kannattavaa, niin sitä varmaan olisi rakennettu 80-luvun lopun jälkeen kiihtyvällä tahdilla?
Vaan ei ole:

Ydinvoiman aikakausi on ollut ohi jo useamman vuosikymmenen.

Sen sijaan se mitä tapahtuu maailmalla on PV sähkön raju kasvu ja hinnan lasku:

Tämän vuoksi aurinkopaneelit ja -sähkö tulevat Suomeen vielä ryminällä kuten nyt tulee tuulivoima.

Sitä ennen sähkön varastointiin tulee varmasti uusia ja yhä halvempia keinoja kuin tämä kemiallinen vaihtoehto, jossa rajat ovat käytännössä vastassa mutta hinta toki laskee.

Sitäpaitsi kuinka kirjoittaja tuottaisi ydinvoimalla 4000 -14000 MW tehoa vuodessa kun se tarvitaan riippuen siitä onko kesä vaiko talvi (vinkki, kuinka monta voimalaa, miten säädät ON-OFF?)?:

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Voisit laskea saman laskuesimerkin ydinvoimalla ja tarvittavalle akkumäärälle. Silloin olisi vertailu ja edes toinen laskuesimerkki…”

https://planeetta.wordpress.com/2015/06/11/aurinko...

Kankea ydinvoima on vain toisaikainen sähköenergian lähde. Suoraakin lämpöenergiaa tarvitaan - ei meriekologiankin haitallisia muutoksia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Uusiutuva energia valtavirraksi - esteinä verokarhu ja säädösviidakko :

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/18/uusiutuva-...

Nordea: Uusiutuva energia kehittyy arvioitua nopeammin:

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7501062.html

Tulevaisuuden talot & uusiutuva energia :

http://www.tulevaisuudentalot.fi/

Helsinki pääsi mukaan energiavallankumoukseen :

https://www.vihreat.fi/blogit/emma-kari/2015/06/he...

PELLETTILAITOS RAKENTEILLA TURKU ENERGIALLE :

http://myjobcafe.net/2015/06/16/pellettilaitos-rak...

Politiikka laahaa todellisuuden perässä – energiaremontti hallituksen agendalle? :

http://www.vihrealanka.fi/uutiset-ymp%C3%A4rist%C3...

Älykäs energiapolitiikka – hyvinvoinnin tae :

http://blogit.image.fi/koponen/alykas-energiapolit...

Näillä keinoilla korvataan taloissa 433 miljoonaa euroa tuontiöljyä kotimaisella energialla:

http://www.lahienergia.org/taloihin-kotimaista-ene...

Siirtoyhteys Pyreneiden läpi valmistuu:

http://www.energiauutiset.fi/uutiset/siirtoyhteys-...

Väitös: Painettava aurinkokennoteknologia laajentaa energiantuotannon mahdollisuuksia :

http://www.co2-raportti.fi/?heading=V%C3%A4it%C3%B...

Kaikki blogikirjoitukset, joissa on tunniste 'uusiutuva energia' :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/lis...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

TUTKIJAT: SUOMI VOI TOIMIA TÄYSIN UUSIUTUVALLA ENERGIALLA

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) johtaman tutkimuksen mukaan kaikki Suomessa tarvittava energia voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla, kuten tuulivoimalla, auringolla ja bioenergialla. Seuraavien 35 vuoden aikana öljystä, hiilestä, maakaasusta, turpeesta ja ydinvoimasta voidaan luopua täysin – jos vain halutaan.

LUT:n tutkimus on osa Tekesin rahoittamaa Neo-Carbon Energy-hanketta, joka on Suomen laajin uusiutuvaa energiaa käsittelevä tutkimus. Mukana oli yli 20 tutkijan ryhmä LUT:stä, VTT:stä ja Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

Kokonaan uusiutuvaan energiaan perustuva järjestelmä on paitsi mahdollinen myös täysin kilpailukykyinen muiden vaihtoehtojen kanssa. Kustannukset olisivat yhtä suuret tai jopa hieman edullisemmat kuin ydinvoimaa sisältävässä energiajärjestelmässä. Tutkimus kuvaa ensimmäistä kertaa, millainen voisi olla täysin uusiutuvalla energialla toimiva Suomi.

Energia-ala on maailmanlaajuisesti suuren murroksen edessä. Olemme tottuneet siihen, että energiaa tuotetaan keskitetysti isoissa voimaloissa ja syötetään sähkö- ja kaukolämpöverkkoja pitkin käyttäjille. Liikenteen öljy pumpataan ja kuljetetaan kuluttajille energiajättien toimesta. Uusi järjestelmä olisi hyvin toisenlainen.

Tuulivoima ja aurinkoenergia kasvavat sähköntuotannon selkärangaksi. Vuonna 2050 Suomen tuulivoimalat ja aurinkopaneelit voisivat tuottaa enemmän sähköä kuin kaikki Suomen nykyiset sähköntuotantolaitokset yhteensä. Biomassan energiakäyttö lisääntyisi nykyisestä.

Tulevaisuuden modernissa energiajärjestelmässä energian tuotanto ja jakelu ei ole enää pelkästään isojen energiayhtiöiden kontolla, vaan kotitaloudet, maatilat ja yritykset voivat tuottaa energiaa itse omiin ja muidenkin tarpeisiin asti. Niillä on merkittävä rooli myös kulutuksen ja tuotannon tasapainotuksessa muun muassa sähköautojen akkujen myötä.

Sähkön varastointi ja kulutuksen tasapainottaminen älykkäiden järjestelmien avulla mahdollistavat sen, että tuotantotehoiltaan vaihtelevien tuuli- ja aurinkovoiman osuus voidaan nostaa suureksi. Akut – myös sähköautojen – toimivat lyhytaikaisina varastoina. Pidempiaikaista varastointia varten energiaa voidaan muuntaa esimerkiksi synteettiseksi metaaniksi, mistä se saadaan nopeasti käyttöön kaasuvoimaloissa joko sähkönä tai lämpönä.

Suomen tuore ilmastolaki velvoittaa nykyisen ja tulevat hallitukset tekemään päätöksiä, joilla maamme koko energiajärjestelmä, liikenne mukaan lukien, saadaan lähes päästöttömäksi vuoteen 2050 mennessä. LUT:n tutkimus osoittaa, että tämä on täysin mahdollista. Tarvitaan vain johdonmukaista päätöksentekoa.

Suomi voi saada lähes saasteettoman energiajärjestelmän, jos sitä kehitetään monimuotoisesti uusiutuvan energian ehdoilla. LUT:n tutkimus arvioi rinnakkain useita erilaisia päästöttömiä energiajärjestelmiä. Uusiutuva energia ja älykkäät energiajärjestelmät nousivat keskeiseen rooliin kaikissa vaihtoehdoissa – myös niissä, joissa ydinvoima pidetään mukana.

Energia- ja ilmastopolitiikka hyötyy lisääntyneestä avoimuudesta, jossa erilaisten laskelmien taustalla vaikuttavat oletukset avataan julkiseen keskusteluun. Tällöin niitä voidaan arvioida monipuolisesti ja kehittää paremmiksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

New device to reduce wind turbine noise and increase efficiency:

http://windenergy.einnews.com/article/288272593/eM...

Three innovative components can pave the way for cheaper wind energy generation:

http://phys.org/news/2015-05-components-pave-cheap...

New technology could reduce wind energy costs:

http://phys.org/news/2015-08-technology-energy.htm...

Wind turbine system recycles 'spillage' to improve energy efficiency:

http://phys.org/news/2015-09-turbine-recycles-spil...

Price of solar energy in the United States has fallen to 5c/kWh on average:

http://phys.org/news/2015-09-price-solar-energy-st...

A rechargeable battery to power a home from rooftop solar panels:

http://phys.org/news/2015-09-rechargeable-battery-...

New technique could make cement manufacturing carbon-neutral:

http://phys.org/news/2015-09-technique-cement-carb...

Clean and affordable: the wind energy challenge:

http://www.youris.com/Energy/Wind_Energy/Clean-And...

Michael Blunk: "These are the challenges to be faced by the wind power of the future" :

http://www.youris.com/Energy/Wind_Energy/Michael_B...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

PVO varoittaa: Ydinvoiman kannattavuus heikkenee /1.10.2015 12:00/ :

"Energiamurros muuttaa sähköntuotannon rakennetta nopeasti.

Sähkömarkkinoiden murros ja voimakkaat hintavaihtelut ravistelevat energiayhtiöitä siihen malliin, että Pohjolan Voiman (PVO) toimitusjohtaja Lauri Virkkunen kuvaa lauhdesähkön tuotannon ja yhteistuotannon kannattavuutta hyvin heikoksi.

Tilanteen vuoksi myös ydinvoima saattaa Virkkusen mukaan kohdata samat haasteet Suomessa kuin Ruotsissa on käynyt. Ruotsissa käytössä olevia reaktoreita suljetaan suunniteltua nopeammin.

Suomessa tilanteeseen tuo oman haasteensa se, että markkinoilta on poistumassa puolentoista suuren ydinvoimalaitoksen tehon verran lauhdevoimaloita, yhteensä 2 500 megawattia.

”Kannattavuuspaineet kohdistuvat nyt myös lämmön ja sähkön yhteistuotantoon sekä ydinvoimaan”, Virkkunen sanoi PVO:n sidosryhmäpäivässä tänään Helsingissä."

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/pvo-varoittaa-yd...

Olkiluodon myöhästyminen pudotti TVO:n luottoluokitusta :

http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/05/28/olk...

Pohjolan Voiman tyly ennuste: Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia suljetaan ennenaikaisesti:

Julkisuudessa on kyseenalaistettu viime aikoina usein ydinvoimarakentamisen kannattavuutta. Esimerkiksi Britanniassa ydinvoimarakentaminen ei ole edennyt ilman syöttötariffia.

http://yle.fi/uutiset/pohjolan_voiman_tyly_ennuste...

Biotalous nielee puuta – hakkuumääriin halutaan miljoonien mottien kasvua :

http://yle.fi/uutiset/biotalous_nielee_puuta__hakk...

Outokumpu on pommi, jota ei voi purkaa :

http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/outokumpu-on...

Ydinvoimaa ajetaan alas Ruotsissa – Fortum ottaa takkiin 0,7 miljardia euroa:

http://yle.fi/uutiset/ydinvoimaa_ajetaan_alas_ruot...

Rosatom unit head says no start date for Turkey nuclear plant, delays normal :

http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL5...

TIEDOTE: Maan ystävien kuvaaja hyökkäyksen kohteena Fennovoiman aidan kupeessa :

http://parempaavirtaa.com/2015/09/29/tiedote-maan-...

Ylijohtajalta kylmää kyytiä kärkihankkeille:

"Yksi tärkeä biotalouden kärkihanke on uusiutuvan energian kehittäminen. Huhtalan mielestä uusiutuvaa energiaa kannattaisi ajatella laajasti - ei vain biopolttoaineiden kehittämisen näkökulmasta. Pitäisi kehittää myös energian varastointia, älyverkkoja ja energiatehokkuutta.

Nyt Suomi on vaarassa tehdä saman virheen energia-asioissa, minkä se teki metsäteollisuudessa. Ei nähdä tarpeeksi kauas.

Se pätee myös ydinvoimaan. Muut maat ovat jo luopumassa ydinvoimasta, mutta Suomi rakentaa yhä lisää.

Huhtalan mukaan ennusteet energian loppukäytön kasvamisesta ovat yläkanttiin. Niitä joudutaan todennäköisesti tulevan ilmasto- ja energiastrategian yhteydessä tarkistamaan.

”Fennovoima on hyvin lähellä julkista valtaa oleva hanke. Näyttäisi, että sitä ei tarvita ainakaan yksityisellä puolella.”

Ydinvoimahankkeille on myös tyypillistä, että rakennustyöt viivästyvät ja tulevat arvioitua kalliimmaksi, Huhtala muistuttaa."

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/ylijohtajalta-ky...

Rosatom haluaa toisenkin reaktorin Hanhikivelle – "Yleensä ydinvoimalassa on oltava kaksi yksikköä" :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/ro...

4000 taloudelle sähköä yhdestä tuuliturbiinista :

http://www.hilavitkutin.com/2007/04/30/4000-taloud...

Ilmastonlämpeneminen estää ydinvoiman käyttöä :

http://www.hilavitkutin.com/2007/06/23/ilmastonlam...

IL paljastaa Fennovoiman taustat - Putinin panttivanki :

http://www.iltalehti.fi/talous/2015091720365175_ta...

Väärää voimapolitiikkaa: käsikirjoitus :

Liski: ”Meillä ei ole tähän nykymaailman tilanteeseen sopivaa energiapolitiikkaa.”

Linnanen: ”Me ei olla enää siellä mestaruussarjassa. Me ollaan jossain kakkosdivarissa.”

Lovio: ”Me ollaan monia muita maita näissä uusissa energiamuodoissa jäljessä. Ja meillä on kova työ saavuttaa ne muut maat.”

Wilenius: ”Et tässä on niin kun pakko, pakko toimia nopeasti ja isosti.”

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/14/vaaraa-voi...

lisää väärästä:

http://yle.fi/aihe/ohjelma/mot-vaaraa-voimapolitii...

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/10/suomi-jaa-...

"Lähettänyt 19.09.2015 - 16:46 käyttäjä Jari Tasanen (ei varmistettu)
Miksi "Väärää voimapolitiikkaa" ohjelmassa jäetettin asian ydin käsittelemättä.
Syy nykyiseen tilanteeseen on Mankala-periaate, jolla suuret voimalat toimivat. Mankala-periaate=monopoli, jokaa estää vapaan kilpailun energiamarkkinoilla. Seurauksena on se, että väärät tahot sijoittavat energian tuottamiseen rahojaan, joille olisi muutakin käyttöä eli niiden oma toimiala.
Ohjelmassa ei käsitelty lainkaan sitä tosiasiaa, että Hanhikivi I on turvallisuusriski. Pelkäästään uhkaamalla Venäjä voi milloin tahansa katkaista Suomen kahtia. Voimala myöskin rajoittaa merkittävällä tavalla, niin Suomen kuin Ruotsinkin evakuointialueita. Näitä faktoja jäin kaipaan."

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/18/energia-al...

Uusiutuva energia valtavirraksi - esteinä verokarhu ja säädösviidakko :

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/18/uusiutuva-...

Suomessa uusiutuvan energian ratkaisut on torjuttu haihatteluna – onko tämä historiamme pahin virhearvio? :

http://www.hs.fi/ilta/16092015/a1305985706253

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tutkija ratkaisi hukkalämmön ongelman – Aurinkopaneeli tuottaa nyt 15 % paremmin:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/tu...

Solar PV and thermal – a marriage made in heaven? :

http://www.renewableenergyfocus.com/view/10922/sol...

Solar Panel Efficiency :

http://pureenergies.com/us/how-solar-works/solar-p...

Which Solar Panels Are Most Efficient? :

http://cleantechnica.com/2014/02/02/which-solar-pa...

Solar electricity: Finally affordable! :

http://michaelbluejay.com/electricity/solar.html

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

The Power of the Vortex: An Interview with David Suriol of Vortex Bladeless :

http://www.renewableenergymagazine.com/article/the...

A Wind Turbine Without Blades :

http://powerelectronics.com/blog/wind-turbine-with...

Bladeless Wind Turbines May Offer More Form Than Function :

http://www.technologyreview.com/news/537721/bladel...

The Future of Wind Turbines? No Blades :

http://www.wired.com/2015/05/future-wind-turbines-...

Vortex Bladeless :

http://www.vortexbladeless.com/home.php

Lisää malleja :

KiteGen - The Ultimate Green Energy Solution!! :

https://www.indiegogo.com/projects/kitegen-the-ult...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Professori Ylellä: Arviot aurinko- ja tuulivoimasta täysin pielessä :

"Kansainvälinen energiajärjestö IEA on tuoreen tutkimustiedon mukaan aliarvioinut uusiutuvien energialähteiden mahdollisuuksia vuosikymmenten ajan, Lappeenrannan yliopiston aurinkotalouden professori Christian Breyer sanoo Yle Uutisille."

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/professori-ylell...

Energiamarkkinoilla edessä mullistus - tuulivoiman kannattavuus paranee :

"Tuuli- ja aurinkovoima ovat syrjäyttämässä hiilen ja kaasun, Bloomberg kertoo."

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/energiamarkkinoi...

Saksan energiayhtiöt riittävän valmiita ydinvoiman purkuun :

"Ydinvoimaoperaattorit läpäisivät ministeriön stressitestin.

Saksan talousministeriö kertoi lauantaina, että saksalaisilla energiayhtiöillä on riittävästi rahastoituja varoja käytettäväksi ydinvoimaloiden purkuun ja siivoukseen. Tämä selvisi yhtiöille tehdystä atomivoimaloiden sulkemista koskevassa stressitestissä."

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksan-energiayh...

Huolestunut kokee tuulivoiman äänen haitallisempana :

http://www.satakunnankansa.fi/Kotimaa/119500173046...

Luottamus virkamiehiin voi vaikuttaa, miten paljon kokee tuulivoimalan häiritsevän:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195001803665/arti...

Tutkimus: Tuulivoimaloiden melun häiritsevyys riippuu muustakin kuin melusta :

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_tuulivoimaloiden_me...

Tuulivoimalan läheisyydessä asuva: "Niiden kanssa on tottunut elämään" :

http://yle.fi/uutiset/tuulivoimalan_laheisyydessa_...

Oletko varma, että et kärsi tuuliturbiinisyndroomasta? :

https://roskatiede.wordpress.com/2013/12/02/oletko...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Saksalainen ilmastoasiantuntija: Suomessa tuulivoima kannattavampaa kuin Saksassa
Saksan entinen ympäristöministeri sekä YK:n ympäristöjärjestön entinen pääjohtaja Klaus Töpfer sanoo, että ydinvoima ei ole ratkaisu maailman energiatarpeeseen. Uutta ydinvoimalaa rakentavalle Suomelle hän antaa neuvon: ydinsähkö se vasta kalliiksi tuleekin.

http://yle.fi/uutiset/saksalainen_ilmastoasiantunt...

Nyt tulee karua puhetta – Talousprofessori: Ydinvoima ei enää kannata ilman syöttötariffia.

Ydinvoimaa pidettiin vielä muutama vuosi sitten satumaisena rahasampona. Nyt Fennovoimalla on ollut äärimmäisiä vaikeuksia löytää uskottavia osakkaita Hanhikiven laitoksen taakse. Taloustieteen professorin Matti Liskin mukaan yksityinen raha ei näytä enää luottavan ydinvoimarakentamiseen.

http://yle.fi/uutiset/nyt_tulee_karua_puhetta__tal...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Uusi tutkimus: tuulivoimasta raju pudotus kuluttajan sähkölaskuun:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015110520613243_u...

Sähkön hinta laskee Pohjoismaissa 68 % – Yle: Suomalaiset eivät hyödy täysillä pullonkaulan vuoksi :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/sa...

Hurja tutkimustulos: Tuulivoima laskee sähkön hintaa Pohjoismaissa liki 70 % – Voimayhtiöt menettäisivät miljardeja:

http://yle.fi/uutiset/hurja_tutkimustulos_tuulivoi...

Tuulivoimatutkimus: Melutaso ei ole suurin haittatekijä :

http://www.satakunnankansa.fi/Kotimaa/119500180101...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ei ihme, että Energiateollisuus yrittää kammeta uusituvia energioita vastaan!...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Researchers design and patent a low-cost offshore wind turbine :

http://windenergy.einnews.com/article/295573285/Fo...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Lähes kolmannes energiasta uusiutuvaa

Uusiutuvan energian käytössä Suomi kuuluu EU-maiden kärkijoukkoon yhdessä Ruotsin, Latvian ja Itävallan kanssa. Ruotsissa ja Itävallassa uusiutuvan energian tuotannosta merkittävä osa on vesivoimaa. Suomessa painopiste on selkeästi puussa ja bioperäisissä kierrätyspolttoaineissa.

Uusiutuvan energian osuus vuoden 2013 energian kokonaiskulutuksesta oli 31 % eli 415,3 PJ. Vuonna 2010 osuus oli 32 %, ja uusiutuvien energiamuotojen käyttö vähentyi prosenttiyksikön."

http://www.motiva.fi/toimialueet/uusiutuva_energia...

Eo:ssa kyse uusiutuvien energioiden kokonaisuudesta, vesivoimasta ja perinteisestä "vihreän kultamme" melkoisesta bioenergiasta, eritoten sen potentiaalista - mutta nyt on tässä kyse lähinnä uusista uusituvista tuuli- ja aurinkoenergioista! - Energiateollisuuskin yrittää vesittää todella uusiutuvat energiat - tuuli- ja aurinkovoiman - ydinenergian (ja bioenergian) taakse - ja 'tappelemaan osuuksista' !...

Vain globaali energiavallankumous pelastaa ilmaston :

http://www.aka.fi/fi/tietysti/teemat1/teema-biotal...

Milloin Suomi ohittaa Kreikan ja Romanian uusiutuvan energian sijoituskohteena?:

http://www.lahienergia.org/milloin-suomi-ohittaa-k...

Suomi uusiutuvan energian takapajula ?:

http://www.pistoke.fi/pistoke-oy/ajankohtaista/ene...

Älykäs energiapolitiikka – hyvinvoinnin tae :

http://blogit.image.fi/koponen/alykas-energiapolit...

Yle: Uusiutuvasta energiasta tulee halvinta energiaa Aasiassa - Fortum sijoittaa Intiaan :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Sijoittajat innostuivat uusiutuvasta energiasta - Suomalaisyhtiön osakeannin merkintätakuu täyttyi :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Suomi on jäänyt uusiutuvassa energiassa 70-luvulle:

https://www.radiohelsinki.fi/podcast/34963/?Suomi+...

Uusiutuva energia valtaa ykkössijan :

http://www.onninen.com/finland/UutisetJaTapahtumat...

Farssista tragedia :

http://www.co2-raportti.fi/?heading=Farssista-trag...

Jääkö Suomi jälkeen? .

Uusiutuvan energian määrä kasvaa maailmalla. Suomessa näyttäisi sen sijaan kehitys junnaavan paikallaan.

http://www.aurinkoteknillinenyhdistys.fi/?p=658

VENÄLÄISTÄ RULETTIA SUOMALAISTEN KUSTANNUKSELLA :

http://www.kaleva.fi/blogit/pohjoisen-aani/tuiran-...

Varsin hyödyllisestä energiaturpeesta:

VAPON TURVETUOTANTONÄKYMÄ :

http://www.metsakeskus.fi/sites/default/files/soid...

Varsinaisia uusia uusiutuvia energioita (tuuli/aurinko) ei kannata yrittää pistää vastakkain Energiateollisuuden tavoin bioenergian kanssa - päinvastoin! - Sitäpaitsi biotaloudessa turve on varsin hyödyllinen hakkeen ja pellettien höysteenä parantaen niiden palamista, lisäten siis ko. palamisprosessin hyötysuhdetta, vrt. olemattomat pienhiukkaspäästöt:

http://www.turosteam.fi/

http://www.gasek.fi/

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Yhä useampi toimisto viilenee aurinkovoimalla – yksi isoista tuottajista löytyy yllättävästä ilmansuunnasta.

Oulussa on kokeiltu aurinkoenergiaa hyvin tuloksin. Aurinkopanelien asentaminen kannattaa myös pohjoisessa pitkästä pimeästä vuodenajasta huolimatta, sillä kesällä aurinko mollottaa senkin edestä.

http://yle.fi/uutiset/yha_useampi_toimisto_viilene...

370 kW - Ruotsiin valmistui Pohjoismaiden suurin aurinkopaneelijulkisivu

Viime perjantaina Örnsköldsvikiin Ruotsiin valmistui Pohjoismaiden suurin aurinkopaneeleista muodostuva julkisivu, NyTeknik kertoo. Julkisivu rakennettiin BAE Systems Hägglunds -yrityksen rakennukseen.

Rakennusta peittää kaikkiaan1 465 aurinkopaneelia lyhyellä etelä- ja pitkällä länsisivulla. Paneelien pinta-ala on yhteensä 2 500 neliömetriä, mikä on Pohjoismaiden ennätys rakennuksen julkisivussa.

Kokonaisuuden nimellisteho on 370 kilowattia ja vuosituotannoksi arvioidaan 312 megawattituntia. Aurinkopaneelijulkisivun hinnaksi tuli 8,4 miljoonaa kruunua eli noin 900 000 euroa, josta noin 14 prosenttia katettiin Ruotsin valtion tuella.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/37...

Suomalaisyritys kehitti mullistavan kaukolämpöputken – Siirron hyötysuhde 100 prosenttiin.

Mäntyharjulainen Soprus on kehittänyt kaukolämpöputken, jonka avulla voitaisiin vähentää kaukolämmön siirrossa tapahtuvaa lämpöhäviötä.

Järjestelmässä luodaan lämpöpumpun avulla keinotekoisesti tilanne, jossa kaukolämpöjohdon vaipan lämpötila ja maaperän lämpötila putken ulkopuolella ovat yhtä suuret, kertoo yrittäjä Sampo Humalainen Soprusista.

– Tällöin lämpöhäviö ei siirry johdon vaipan läpi maaperään vaan johdon sisälle asennettuun keruuputkeen. Näin saadaan kerättyä lämpöhäviö ja maalämpöä hyödynnettäväksi, ja siirron hyötysuhde nousee sataan prosenttiin.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/suomalaisy...

Outo hoppu ydinjätteen loppusijoitukseen :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ou...

Ydinvoimalat kansantalouden näkökulmasta heikosti kannattavia:

http://jukkakuhanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/99914...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Eugene Robinson: Clean energy is going to happen with or without U.S. leadership:

http://windenergy.einnews.com/article/299775492/2B...

Gates, Zuckerberg, Ma present clean energy innovation fund:

http://windenergy.einnews.com/article/299762927/pM...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Talous nousuun kotimaisella energialla

Kansan Uutiset - 21.12.2015 18:01
Viime vuosina monet Suomen perinteisesti vahvat tuotannonalat ovat heikentyneet tai niiden toiminta on loppunut kokonaan. Nokian kilpailukyvyn menetys ja siirtyminen osittain ulkomaiseen omistukseen on tehnyt useista menestyvistä paikkakunnista työttömyysalueita. Metsä-teollisuuden tuotannon loppuminen tai toiminnan siirtäminen halpatuotantomaihin on muuttanut monta kuntaa valtion tukialueiksi.

Suomen talous on vientivoittoinen ja siksi haavoittuvainen. Esimerkiksi monet vahvat metalliteollisuuden alat kärsivät kysynnän puutteesta ja ovat joutuneet irtisanomaan väkeään. Myös elintarvikeketju on ajautunut taantumaan, ja erityisesti maatalous on joutunut ahtaalle.

Suomelle edullinen Venäjän-kauppa on tyrehtynyt ja samanaikaisesti maidon hinnasta on lohkaistu pois neljännes. Korkeiden kustannusten Suomi ei pärjää kilpailussa eteläisemmille EU-maille. Syömistämme maitojalosteista tuotetaan jo 45 prosenttia halvemman tuotannon maissa.

Kysynnän supistumista pystyttäisiin kompensoimaan lisäämällä kotimarkkinatuotantoa. Energia-ala on ollut pitkään tutkimusten kohteena, ja monet tutkijat ovat todenneet, että tuontienergiasta voitaisiin siirtyä kokonaan kotimaiseen energiaan. Samalla päästäisiin eroon 8,5 miljardin vuotuisesta budjettivajeesta.

Puolet käyttämästämme energiasta tuodaan ulkoa, ja pääosa siitä on fossiilisia polttoaineita. Vuotuinen energian kokonaiskäyttömme on 370–380 terawattituntia.

Suuri osa kotoisesta energiastamme piilee pelloissa ja metsissä, joten raaka-aine sopii parhaiten hajautettuun pientuotantoon. Kotimaisen energian pientuotannolla ei kuitenkaan ole tukijärjestelmää, toisin kuin keskisuurella ja suurtuotannolla.

Pyrkimykset tuen aikaansaamiseksi ovat aina kilpistyneet suurtuottajien vastustukseen, ja valtiovallan ja poliittisen enemmistön tuki on ollut aina heidän puolellaan. Myöskään sahat eivät ole päässeet tukien piiriin monista yrityksistä huolimatta. Vastustus on tullut suurten sähkö- ja energiayritysten taholta. Pientuotannosta löytyisi useita ”ydinvoimaloita”, jos asiaa ryhdyttäisiin perusteellisesti selvittämään.

Pienten energiayritysten syrjinnälle näyttäisi löytyvän selitys. Lappeenrannan yliopiston professori Lassi Linnanen on todennut, että vastustajilla on tukenaan kansainvälisen energiajärjestön IEA:n ohjeistus, jonka mukaan pientuotantomuodoilla ei ole tulevaisuutta. Suomi on hänen mukaansa tehnyt energiavalintoja tämän ohjeistuksen mukaisesti, vaikka se ei perustu tieteellisiin tutkimuksiin vaan myötäilee nykyisiä fossiilisen energian käyttäjiä ja omistajia ja tukee heidän taloudellisia pyrkimyksiään.

IEA ei ole ainoa kansainvälinen vaikuttaja, jonka toiminta on paljastunut suurtuotannon korruptoimaksi. Esimerkiksi korruptoitunut pankkimaailma sai aikaan 90-luvun suurlaman. Suomen valtiovalta on toteuttanut IEA:n ohjeistusta suurtuotantoa suosiessaan.

Nyt kun vilppi on paljastunut eikö olisi jo korjaavien toimenpiteiden aika? Sitä vaativat kasvava suurtyöttömyys ja jatkuvasti paisuva budjettivaje."

http://dragst.puheenvuoro.uusisuomi.fi/aggregator/...

Pariisin kokouksen jälkeen Suomenmaa 18.12.2015

http://epaper.suomenmaa.fi/smepaper/epaper/2015121...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kekseliäs energiavarasto Saksasta: Pumpataan kalliosta leikatun 250 metrin sylinterin alle vettä – Kapasiteetti jopa 124 GWh :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/ke...

Suomalaisyritys kehittää 16 GWh:n energiavarastoa – 500-metrinen järkäle kaivetaan maan alle :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/su...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoima ylitti merkittävän rajapyykin – Halvempaa kuin muut:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/tu...

Ei maksa kuin vajaat 200 miljoonaa – Ahvenanmaa haluaa uusiutuvan energian näyteikkunaksi :

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/ei...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoima karkasi marginaalista jo vuosia sitten:

http://rikumerikoski.blogspot.fi/2015/03/tuulivoim...

Tukimekanismeja ja tavoitekonflikteja Euroopan nykyisillä sähkömarkkinoilla - kommentti, 1.osa :

http://rikumerikoski.blogspot.fi/2015/04/tukimekan...

Tukimekanismeja ja tavoitekonflikteja Euroopan nykyisillä sähkömarkkinoilla, kommentti, 2.osa :

http://rikumerikoski.blogspot.fi/2015/04/tukimekan...

Tukimekanismeja ja tavoitekonflikteja Euroopan nykyisillä sähkömarkkinoilla - kommentti, 3. osa :

http://rikumerikoski.blogspot.fi/2015/04/tukimekan...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Energiamullistus jo käynnissä maailmalla? – ”Ennätyksellisen tarjouksen teki Fortum” :

http://www.uusisuomi.fi/raha/168944-energiamullist...

Olkiluoto 3:n rakentaja talousvaikeuksissa – aikoo kerätä 5 miljardia euroa :

http://www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/28/olk...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulitukien suurhyötyjä paljastaa, kuinka paljon hän oikeasti saa tukea :

http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/09/23/tuu...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Huippuprofessorit näkevät energiateknologian lääkkeenä Suomen kasvuun – "ja samalla pelastetaan se maailma" :

http://yle.fi/uutiset/8002466

Professorit: Suomen energiapäätökset tehdään suljettujen ovien takana väärillä laskelmilla :

http://yle.fi/uutiset/professorit_suomen_energiapa...

Professori: Uusiutuvan energian laskelmat täysin pielessä :

http://yle.fi/uutiset/professori_uusiutuvan_energi...

Kohta voit selvittää, kannattaako katollesi asentaa aurinkopaneelit – Tampereella melkein puolet katoista potentiaalisia :

http://yle.fi/uutiset/8588456

Aurinkopaneelin asento ratkaisee – pöytyäläisen Pelle Pelottoman koti saa talvellakin virtaa auringosta :

http://yle.fi/uutiset/aurinkopaneelin_asento_ratka...

Sähkön siirtomaksut vauhdittavat aurinkosähköbuumia – ”Poikkeuksellisen paljon kyselyjä juuri Carunan alueelta” :

http://yle.fi/uutiset/sahkon_siirtomaksut_vauhditt...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

How solar can become the world’s largest source of electricity :

https://grist.org/climate-energy/how-solar-can-pro...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ranska aikoo päällystää tuhat kilometriä tietä aurinkopaneeleilla :

https://summa.talentum.fi/article/tt/paivan-lehti/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Ydinvoima

Tunkee luihin ja ytimiin sekä vie kuluttajan selkänahan

Teksti: Riikka Söyring

Taannoin s-postiini rapsah­ti kirje Ranskasta. Lähettäjä oli Reseau Sortir du Nucleaire. Kirje sai minut paneutu­maan ydinvoima puolesta ja -vastaan argumenttien sel­vittelyyn.

Ranskasta tullut kirje va­roittaa, että EPR-reaktori (jota tyyppiä myös Olkiluo­to 3 eli OLK3 edustaa) on al­tis ydinvoimalaonnettomuu­delle jo käynnistyshetkellä. EDF:n (Electricite de Fran­ce) ja Arevan omienkin las­kelmien mukaan reaktorin RIP (Instant Return to Power) kontrollisysteemi voi aiheuttaa onnettomuuden (1). Sen lisäksi ydinvoiman puo­lesta esitetyt turvallisuusväittämät on osoitettu vääriksi (9.-10Y Ranskalainen, vdinvoimaturvallisuudesta vas­taava ASN on pidetty yhtä pimennossa Arevan tiedossa olleista riskitekijöistä kuin muidenkin maiden vastaavat turvallisuuselimet.

Terveysriskit

Vuonna 2005 The Natio­nal Academy of Sciences (NAS) julkaisi raportin sä­teilyn riskeistä. Raportin nimi on BEIR VII report. Rapor­tin mukaan naisten syöpään kuolleisuus säteilylle altistu­misen seurauksena on 37,5% korkeampi kuin miehillä (1) Lapsilla riskit ovat vielä kor­keammat (12). Loppupäätel­mässä todetaan, että säteilyn vaikutuksen kumuloituminen moninkertaistaa riskit.

Tuoreempi raportti löytyy Saksasta. KiKK-tutkimus koski ajanjaksoa 1980-2003.

Lääketieteellisen fysiikan tohtori ja Bremenin yliopis­ton emeritaprofessori. Inge Schmitz-Feuerhake pohdis­kelee Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa seuraavasti: ”Saksassa on jo useita vuosi­kymmeniä puhuttu leukemian lisääntymisestä ydinvoimaloi­den ympäristössä. Viime ai­koina keskustelua on herättä­nyt lasten leukemiatapausten silmiinpistävä kasvu vuodes­ta 1990 alkaen Hampurin lä­hellä sijaitsevan Kriimmelin ydinvoimalan välittömässä läheisyydessä. Se on halli tuksen suutta julistettu tois­taiseksi selittämättömäksi il­miöksi. ”

Pienillä lapsilla syöpään ja leukemiaan sairastumisen riski kasvaa merkittävästi sen mukaan, kuinka lähellä ydin­voimalaa asuinpaikka sijait­see. Tätä ei enää useilla ta­hoilla virallisestikaan kiistetä. Loviisan ympäristö Suomes­sa onkin siksi erityisen mie­lenkiintoinen. Englannissa viranomaiset sanovat ettei­vät voi suositella ydinvoimaa (AP 1000-reaktori) koska nii­den turvallisuudesta ei ole ta­keita.

Professori Schmitz-Feuerhake jatkaa ”Tästä huo­limatta hallituksen neuvon­antajana toimiva Saksan säteilysuojelukomissio väit­tää, että väestön saama sätei­lyannos on alle tuhannesosa sellaisesta säteilymäärästä. joka voisi aiheuttaa kyseisen ilmiön. Komissio ei ole kui­tenkaan suostunut julkiseen ja tieteelliseen keskusteluun asiasta.”

Ydinvoimaloiden piipun ja poistoveden kautta tapahtu­via radioaktiivisia päästöjä mittaavat jatkuvasti ja koko­naisvaltaisesti vain ydinvoimayhtiöt. Voimaloiden ym­päristön seurantajärjestelmä on täynnä aukkoja. Erityi­sen voimakkaasti vaikutta­vien alfasäteilijöiden, kuten plutoniumin, esiintymistä ei edes tutkita. Ympäristönsuojelijat ovat monesti löytäneet ydinvoimaloiden lähistöltä radioaktiivisia aineita, joita ei virallisten päästötietojen mu­kaan ole siellä lainkaan. Pro­fessorin mukaan eri tahojen vastuuhenkilöt esittävät tavan takaa kaavamaisen väitteen, jonka mukaan tutkimuksissa käytetyt säteilyn annosmääritykset ovat konservatiivisia – toisin sanoen ne ennemmin liioittelevat kuin vähättele­vät annosta. Hän sanookin ” Väite ei ole tieteellisesti pätevä. Jos radioaktiivisuu­den ja syöpätapausten yhte­ys myönnettäisiin, seuraus olisi katastrofaalinen: ydin­laitosten valvonnan nykyiset perusteet osoittautuisivat täy­sin virheellisiksi.”

Tri Helen Caldicott, kan­sainvälisesti tunnettu tutkija, Espanjan pääministeri Zapateron neuvonantaja kansainvälisissä tiedeasioissa sekä 20 yliopiston kunniatohtori lau­koo lokakuussa 2009 Global Researchille kirjoittamassaan artikkelissa seuraavaa: Hiljattain julkaistun, Saksan halli­tuksen sponsoroiman KiKK-tutkimuksen (13) tulokset kertovat karua kieltään.

Sairastumisiin ei ole esi­tetty eikä löydetty muuta selitystä kuin laitosten ra­dioaktiiviset päästöt. Näi­den biologisesti aktiivisten ainesosien joukossa, joita ydinvoimalat rutiininomai­sesti laskevat ympäristöön­sä ja ilmakehään on Tritium. Tritium jää ympäristöhaitak­si yli sadaksi vuodeksi eikä sille ole asetettu päästörajoi­tuksia. Muita ydinvoimalan tuottamia päästöjä ovat Xenon. Krypton ja Argon joka muuntuu Cesiumiksi ja Strontiumiksi; Garbon 14 joka on radioaktiivinen tuhansia vuosia; Cesium 137 joka on radioaktiivinen satoja vuosia sekä lodine 129 joka on ympäristöriesana 15.7 miljoo­naa vuotta.

Tritium yhdistyy suoraan geenin dna-raolekyyliin ja ai­heuttaa sikiöaikaisia vaurioita ja syöpää. Cesium aiheuttaa lihassarkoomaa sekä aivosyöpää. Strontium aiheuttaa luusyöpää ja leukemiaa. Ra­dioaktiivinen lodine aiheut­taa kilpirauhassyöpää.

Kaikki jotenkin ajatelta­vissa ole­vat syyt tutkittiin tarkoin ja hylät­tiin sekä Krumme-Im tapauksessa että KiKK-tutkimuksessa. KiKK-tut­kimus vahvistaa lukuisia muissa maissa jo paljon ai­kaisemmin saatuja tuloksia. Ydinvoimaloiden läheisyy­dessä säteilyä saa radioak­tiivisista aineista, jotka kul­keutuvat kehoon ja asettuvat kudoksiin. Säteilyaltistukses­ta tulee kroonista, mikä voi johtaa äkillistä altistusta suu­rempiin vaikutuksiin.

Todellisuudessa tilanne on vieläkin huonompi. Maa­ilman koko väestö altiste­taan rutiininomaisesti kar­sinogeenisille kemikaaleille jokapäiväisessä elinympä­ristössään. Moni näistä ke­mikaaleista (ravinnossamme ja pesuaineissamme) lisää ra­dioaktiivisten ainesten vaiku­tusta. Kemikaaleja on ylei­sessä käytössä noin 80.000.

Ydinvoima on taloudellista

Jos jätetään huomiotta ter­veysvaikutukset ja niiden val­taisa kustannuserä kansan­taloudelle, onko ydinvoima sitten taloudellista?

Inter Press Servicen (IPS) uutisessa helmikuulta 2010 Citibank Group, sijoittaja- ja pankkiiriryhmittymä arvioi, ettei ydinvoima ole taloudellista. Heidän mukaansa ydinvoiman rakentaminen ei ole kannattavaa monestakaan syystä: sijoittajan kannalta riskeinä mainitaan suunnitte­lu, rakentaminen, sähkön hin­ta, operatiivisuus ja käytöstä poistaminen (17). Pankkiiri­en arvio perustuu useaan eu­rooppalaiseen tutkimukseen.

Rakennuskustannukset ovat korkeat, rakentamises­sa tulee kalliita viivytyksiä, laitteiston kuluminen raken­tamisen ja käy­tön aikana sekä se, ettei sähkön hinnasta saa­da takeita hal­lituksilta ovat sijoittajalle ris­ki. Peittääkseen kustannukset siojoittajan tulisi voida pyytää 65 euroa/ Mw/ tunti, pitkän aikaa. Ydinvoi­mala alkaa tuottaa voittoa ai­kaisintaan kahdeksan vuoden kuluttua käynnistämisestään. Ydinvoimalan edes jotenku­ten turvallinen käyttöikä ei ole juuri 20 vuotta pidempi. Lehti kutsuukin ydinvoima­loita korporaation tappajiksi.

Globaali finanssikriisi on nostanut kustannuksia ja sijoitusriskejä entisestään.

Ranskalainen energiaexpertti Thibault Madelin käyt­tää Olkiluoto3-voimalaa esi­merkkinä siitä, mikä kaikki voi mennä pieleen: Olkiluodon rakentamisen viivästy­minen on nostanut kulut pil­viin. Vuonna 2004 aloitettin OLK3:n rakentaminen. Sil­loin sen kustannusarvio oli 3 miljardia euroa. Nyt lasku on jo 5.3 miljardia eikä kukaan pysty sanomaan paljonko se lopulta tulee maksamaan. Järkevämpää olisi rakentaa yhdistetty, kaasua kierrättävä turbiini jonka teho olisi noin 800 Mw/ neljä vuotta.

Samoilla linjoilla Made-linin kanssa on Carnegie Endowment’in tutkija Sharon Squassoni. Ydinvoima­lan rakentaminen on paljon kalliimpaa kuin vaihtoehtoi­sen energian rakentaminen.

Varoittavana esimerkkinä OLK3:a käyttää myös Christoph Pistner, German Institute for Applied Ecology fyysik­ko. Kuluttaja joutuu maksa­maan sähkön hinnassa kaikki ylimääräiset viivästymisis­tä johtuvat kulut. Myös muu rakentamisen kalleus tullaan nyhtämään yksityisen kulut­tajan kukkarosta.

Olkiluoto3-voimalan on ti­lannut suomalainen TVO ja sen toimittaja on ranskalai­nen Areva. Areva tunnetaan myös siitä että Areva yrit­ti estää ydinjätteen jälkisijoittamisen ongelmista teh­dyn dokumentin. Mitä suotta. Kaikkihan me muutenkin jo tiedämme ettei sitä ongelmaa ole ratkaistu millään lailla, vieläkään.

Lähdeliitteet
(1) Summary – ”Une technologie explosive : I’EPR”

(2) ”Bilan de la phase preliminaire de l’etude d’EDG FA3 et perspectives”{EDF SEPTEN May 2009)

(3) ”EPR – Gestion combustible – Lot 1 – Revue de conception du schema de grappes FA3 du 25/10/2007”

(4) ”EPR FA3 – Synthese de l’etude de faisabilite de l’accident d’ejection de grappe” {EDF SEPTEN September 2007)

(5) ”EPR FA3- Synthese des voies de sortie de la problematique ejection de grappe” (EDF SEPTEN July 2007)

(6) Working paper: ”Presentation synthetique de l’EPR” (EDF SEPTEN Apri! 2004)

(7) ”Note de presentation de la deuxieme revue de projet radioprotection EPR” (EDF, Spring 2004)

(8) ”Marges disponibles pour les activites d’exploitation du REP par rapport aux risques de criticite” (EDF SEPTEN April 2009)

Notes:

i See. paragraph 6.1.6 Document No. 4

ii Cf. Table 3, Document No. 4

iii See Document n°4, Document n°5 Part 2,” Rapport Preliminaire de

Surete EPR 15.2.4.e”

iv See Document n°2, note 9

v See Document n°2, note 8.2.1

(11) Summary estimates; Table ES-1, page 28 of the BEIR Vll report prepublication copy

(12) Table 12 D-1 and D-2, on pages 550-551 of the prepublication copy of theBEIR VII-report

{13) the KiKK study – Kaatsch P, Spix C, Schultze-Rath R, et al. Leukemia in young chlldren living in the vicinity of German nuclear power plants.Int J Cancer.2008; 1220:721-726.)

(14) Baker PJ, Hoel DG. Meta-analysis of standardized incidence and mortality rates of childhood leukemia in proximity to nuclear facilities, Eur J Cancer Care. 2007:16:355-363

(15), (16) Dobson, R. Lowry. The Toxicity of Tritium. International Atomic

Energy Agency (IAEA) symposium: Biological Implications of Radionuclides

Released from Nuclear Industries. Vienna. V.1: p. 203.1979.

Straume, T and Carsten, AL.Tritium Radiobiology and Relative Biological

Effectiveness. Health Physics. 65 (6): 657-672; 1993. [This Special

December 1993 issue of Health Physics is entirely devoted to tritium.]

(17) The Citibank paper, titled ’New Nuclear – The Economics Say No’

http://www.uraanitieto.net/

Medical and Public Health Implications of Uranium Contamination http://

imva.info/index.php/rad…amination/

Ydinvoimavastaava myöntää säteilyn kulkeutumisen http://www.youtube.

com/watch?v=9aiZKH_rvqw

Editorial: The hidden radiation around us Submitted by SHNS on Wed,

06/03/2009 -13:39 http://www.scrippsnews.com/node/43579

https://manemck.wordpress.com/2011/02/11/ydinvoima...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ydinvoima tunkee luihin ja ytimiin, osa 1/2

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3174...

Ydinvoima tunkee luihin ja ytimiin, osa 2/2 ; taloudellisuus

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3195...

Tieteellisten tutkimustulosten luotettavuudesta:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3052...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hirveä itku ja hammasten kiristely tuulivoiman laskiessa sähkön markkinahintaa - Ydinvoimatuotanto kannattamatonta 97 prosenttia ajasta :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hi...

Ydinvoima ei ole enää taloudellisesti kannattavaa :

http://anterovartia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16320...

Ydinvoimasijoitukset kannattamattomia ilman hallituksen tukea? :

http://www.vihrealanka.fi/uutiset/ydinvoimasijoitu...

Lähes varmat ennusteet vuodelle 2015:

http://rikumerikoski.blogspot.fi/2015/01/ennustuks...

Sähkön siirtohinnoista :

http://www.ilkka.fi/mobile/mielipide/yleis%C3%B6lt...

Arto Laurin, alias mattikarjala, ketju :

http://www.masinistit.com/viewtopic.php?p=871304&s...

Sähkömarkkinoilla on jännää :

http://www.soininvaara.fi/2016/01/07/sahkomarkkino...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Uudentyyppinen ydinvoimatuotannon turvallisuusuhka - Ydinvoimalan työntekijä tapettiin, kulkukortti varastettiin :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/uu...

Hirveä itku ja hammasten kiristely tuulivoiman laskiessa sähkön markkinahintaa - Ydinvoimatuotanto kannattamatonta 97 prosenttia ajasta :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hi...

Hyväntuulisia tuulivoimatoteamia - Tanskan omat metsät riittävät sitomaan maan sähköntuotannon CO2-emissiot alle kymmenen vuoden kuluessa :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hy...

Tanskan sähköntuotannon tarkastelua tammikuun viimeisen viikon näkökulmasta :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/tanskan-s-hk-ntuotannon-tarkastelua-tammikuun-viimeisen-viikon-n

Sähkönsiirtomaksun roimalle korotukselle osaselitys? - On kova tarve saada sähkön hinta hilattua ydinenergian kannattavuustasoon :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/s-...

Olkiluoto ajoi Ranskan energiayhtiöt ahdinkoon - Britannian verovaratukiaisydinvoimala vaarassa :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ol...

Tanskan sähköntuotannon CO2-emissiot kääntäen verrannollisia tuulivoimatuotantoon - vuoden 2050 tavoite on saavuttaa nollataso :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ta...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kuluttajasähkön hinnoista ja sähkön siirtohintojen nousun syistä .

http://rikumerikoski.blogspot.fi/search?updated-mi...

Politiikkasuositukset aurinkoenergiamarkkinoiden kasvattamiseksi :

http://www.finsolar.net/?page_id=3429&lang=fi

Toimituksen poiminnat