Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Tuulivoiman hyödyt peittoavat sen haitat

Tuulivoimasta putkahtaa julkisuuteen lähinnä populistisia mielenilmaisuja, ei niinkään faktoja.

Tuulisähkön tuotanto ylitti jokin aika sitten hiililauhdetuotannon. Tuulivoimalla korvataan sähköjärjestelmässä muuttuvilta kustannuksiltaan ympäristöhaitallista, kalleinta tuotantoa. Tuulivoiman tuotannon lisäyksellä on ollut sähkön markkinahintaa laskeva vaikutus. Sähkön markkinahinnan laskusta hyötyvät suoraan ainakin raskas teollisuus ja vientiteollisuus, välillisesti myös kuluttajat.

Esimerkiksi hyvätuulisina päivinä joulukuun 2014 ja tammikuun 2015 välisenä aikana, maksoi koko sähkömarkkinoilta ostettu sähkö noin 950 000 euroa vähemmän kuin vähätuulisina päivinä.

Hyvätuulisena päivänä tuulivoimalle maksettavan tuen määrä oli arviolta noin 500 000 euroa päivässä. Näin ollen hyvätuulisena päivänä yhteiskunta nettosi tuulisähköä tukemalla yli 400 000 euroa.

Tuulivoima mm. vähentää sähköntuotannon CO2-päästöjä syrjäyttämällä fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä markkinoilta. Tuulivoimahankkeiden ansiosta Suomessa on käynnissä laajat luontoinventoinnit, joilla saadaan paljon tietoa alueiden luontotyypeistä ja niiden eläin- ja kasvilajeista.

Tuulivoiman suurin ympäristövaikutus on sen merkitys asukkaille ja maisemalle. Teollisuusalueelle rakennettava iso tuulivoimapuisto on yleensä ympäristövaikutusten näkökulmasta paras vaihtoehto. Se on täysin sopimuskysymys. Tällöin esimerkiksi ympäristölleen haitallinen tuuliturbiini joko vaimennetaan yön ajaksi tai suljetaan kokonaan.

Vääntö lomakohteista on ymmärrettävää, koska huolena on mahdollinen lomakohteiden arvon lasku. Kuitenkin on hyvä muistaa, että Ruotsi, Tanska ja Espanja ovat rakentaneet lomakohteisiinsa tuulivoimaa, joista esimerkkeinä mm. Espanjan aurinkorannikko, Kanarian saaret ja Ruotsin Öölannin lomamökkisaari, jossa sielläkin on tuulivoimaa enemmän kuin koko Suomessa ja lisää rakennetaan koko ajan.

”Kalliin” - ydinvoiman ja fossiilisten polttoaineiden tuet monikertaiset! - syöttötariffin kautta maksetaan alkuun korkeampaa tukea enintään kolmen vuoden ajan. Näin pyritään polkaisemaan Suomen tuulivoimamarkkinat vauhtiin. Selvästi alempaan ja siten veronmaksajille edullisempaan tukitasoon siirryttiin jo tämän vuoden alussa.

Kuluttajat säästävät alentuneen sähkön hinnan ansiosta paljon enemmän kuin mitä kohonneen tukitarpeen takia joutuvat veronmaksajina maksamaan. Tuulivoimalla on selvä työllistävä vaikutus. Nykyisin komponenttiteollisuudessa työskentelee ainakin 2000–3000 henkilöä, hankekehityksessä 2 200 henkilöä. Siinä vaiheessa, kun meillä on 2 500 MW tuulivoimakapasiteetti (2020 tavoite), voi tuulivoima työllistää Suomessa jopa 11 000 henkilöä.Suorat hyödyt kunnalle voivat olla 6,5 MEUR. Lisäksi tulevat suorat ja välilliset rakennus- ja käytönaikaiset hyödyt alueelle. Kunnan on siten mahdollista profiloitua uusiutuvan, päästöttömän ja hajautetun energian markkinoijana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

No se on hyvä, että tuulivoima on hyödyllisyytensä lisäksi vielä halpaa. Eli kaikki tuet tuulelta pois ja mitä nopeimmin.

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Eräs ilmeinen haitta on tuulivoimalle maksettavat tuet, jopa 3 miljardia euroa Keskustan Mauri Pekkarisen sumpliman tukijakson aikana:
http://www.hs.fi/talous/a1442895226350

Veronmaksajien rahoilla voidaan toki rakentaa vaikka minkälaisia tukihimmeleitä, joten ei ihme, että viimeisen päälle verotettu Suomi on kovin kallis maa asua. Kaikkien täytyy rahoittaa muutamien unelmat. Jonkun hyvän nimissä, tällä kertaa luonnonsuojelun nimissä tottakai.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"yhteiskunta nettosi tuulisähköä tukemalla yli 400 000 euroa"

Kannattaisi varmaan tukea vielä enemmän, niin hei me tienattaisiin tuotakin enemmän?

Tapani Lahnakoski

Suomen tuettu tuulivoima on vielä niin pientä, että se ei vaikuta pohjoismaisen sähköpörssin hintaan sitä eikä tätä. Ruotsin veronmaksajat subventoivat pörssisähkön hintaa reilusti, kun tuulee kovaa.

Tyyninä päivinä tilanne tosin kääntyy toisin päin, mutta Norjan ja Ruotsin vesivoima rajoittaa hinnannousua. Suomi on siinä ajopuuna mukana.

Tuulivoima sai 2015 suoraan veronmaksajilta lähes 200 M€ ja tänä vuonna summa hiukan nousee, vaikka syöttötariffi laski, koska myllyjä rakennetaan lisää kovaa vauhtia. Tähän mennessä myllyihin on mennyt rahaa toista miljardia. Markkinahinnan mukaan tuotetun sähkön arvo oli viimevuonna n. 70 M€. Tällainen tuotanto on puhdasta pluffia, kun muut toimijat joutuvat hoitamaan säätötarpeen, jonka kustannukset maksetaan myös sähköverosta, josta tuulimyllyfanaatikot eivät mitään puhu.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Jukka Leskelä tuulivoimasta: "Olisi todellinen irvikuva kehittää sähköjärjestelmä, jonka jokaista osaa yhteiskunta tukee, jotta sähkö olisi asiakkaiden saatavilla."
http://www.energiauutiset.fi/etusivu/tuulen-viemaa...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

On järkyttävää kuinka itsekkäitä ja lyhytnäköisiä nämä ideologisen energiatuotannon lobbarit ovat. Kokonaisuus ja koko maan etu unohdetaan ja jätetään toiseksi, kun saadaan tehtyä pikavoittoja tuulivoiman tukiaisilla.

SÄHKÖNTUONTANTO SUOMESSA KRIISISSÄ TUUlIVOIMATUKIEN VUOKSI
http://www.talouselama.fi/uutiset/varoitus-suomell...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sandia wants to make giant wind turbines twice the size of football fields :

"When life gives you hurricanes, make wind energy. Mother Nature rarely displays her power more violently than during one of these destructive storms, but now scientists are learning how to create a silver lining in the angry clouds. Sandia National Laboratories has proposed a “new design for gigantic blades longer than two football fields” that might be able to “bring offshore 50-megawatt (MW) wind turbines to the United States and the world.” Featuring 200 meter blades, these turbines are actually foldable to prevent hurricane force winds from completely destroying the blades, and if effective, would be able to generate enough power to provide energy to some 10,000 homes.

Sandia’s concept, which was funded by the Department of Energy’s (DOE) Advanced Research Projects Agency-Energy program, involves a series of 200-meter blades, which would combine to create the Segmented Ultralight Morphing Rotor (SUMR), described as “a new low-cost offshore 50-MW wind turbine.” When winds are at their peak, the blades would be stowed and align themselves with, rather than against, the wind, “reducing the risk of damage.” But during less trying times, these enormous blades would extend to their full potential, thereby maximizing energy production.

“Exascale turbines take advantage of economies of scale,” said Todd Griffith, lead blade designer on the project and technical lead for Sandia’s Offshore Wind Energy Program. Currently, American wind turbines manage to produce only 1 to 2MW, with the largest able to produce around 8MW with 80-meter long blades. But this new design would truly dwarf all others, even Sandia’s own 13MW system on which this new system is based."

http://windenergy.einnews.com/article/309183281/Xn...

(http://www.digitaltrends.com/cool-tech/sandia-wind...)

...kehitys kehittyy...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...."Ja yllättäen yhtiön liikevoitto on lähes sama kuin veronmaksajien maksama tukisumma. Tuuliwatin tuulivoimalat näyttäisivätkin pärjäävän jo nyt lähes omillaan ilman mitään suurempia tukia." :

+67 % - Suomen suurimman tuulivoimayhtiön liikevoittotaso hipoo taivaita :

http://www.talouselama.fi/uutiset/67-suomen-suurim...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoiman syöttötariffi :

http://www.soininvaara.fi/2016/01/12/tuulivoiman-s...

Sandia segmented morphing rotor blade design could enable 50MW offshore wind turbines with 200-meter blades :

http://windenergy.einnews.com/article/308976391/7X...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulituki nollaa Ikean tuuliriskin

Ruotsalainen tuulivoimayhtiö OX2 osti Ajoksen tuulivoimapuiston ja rakentaa Ikealle tuulivoimaloita.

Uusi omistaja vaihtaa olemassa olevat Winwindin voimalat Siemensin voimaloihin.

Uusien voimaloiden odotetaan tuottavan sähköä noin 160 000 megawattituntia vuodessa, joka nostaisi Ajoksen tuulivoimaloiden hyötyasteen 43 prosenttiin. Vanhoissa voimaloissa hyötyaste on ollut yleensä 25 prosentin luokkaa.

Jos arvioitu sähköntuotanto toteutuu vuosittain, Ikea voi saada sähköstään sähkömarkkinoilta ja veronmaksajilta 12 vuoden aikana yli 160 miljoonaa euroa. Ikean invasteointi Ajoksen tuulivoimaloissa olisi lähellä nollaa.

Talouselämä 4/29.1.2016

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ingmar Forne
15.2.2016 16:17, etc. :

"Ei tuulivoima varsinaisesti mitään varavoimaa niinkään tarvitse. Sen sijaan tarvitaan siirtokapasiteettia siirtää sähköä sieltä missä sattuu tuulemaan, sinne missä ei tuule. Tanska toimii pitkälti juuri näin.

Carunassa tämä on oivallettu.

Sitten tietysti varastointi. Tähänkin on teknologia ollut olemassa jo kauan aikaa.

Tästä jokainen voi sitten lukea yhdestä tällaisesta niin paljon kun lystää.

https://scholar.google.fi/scholar?q=vanadium+redox...

http://energystorage.org/energy-storage/technologi... "

"Tässäkin käydään vääntöä vanhojen fossiilisten polttoaineiden, ydinvoiman, ja uusiutivien välillä. Maailmalla on osoittautunut että fossiilisten polttoaineiden puolesta puhuvat poliitikot saavat mittavia tukiaisia. Näin esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Fossiilisten polttoaineiden käyttö tuetaan myös mittavilla summilla. Ydinvoima on kappale sinänsä. Englannissa on päätetty antaa uudelle Hinkley ydinvoimalalle syöttötariffi, joka korottuu indeksin myötä 35 vuoden ajan.

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204889...

Fukushiman vuodot ovat käytännössä myrkyttäneet koko Tyynen Valtameren, eli noin kolmanneksen maapallon kaikista meristä.

Tästä ei puhuta, mutta annas olla kun on kyse tuulivoimasta."

"Autuaita olette kun ihmiset totuuden vastaisesti kertovat teistä kaikenlaista pahaa."

http://www.redflagnews.com/headlines/japan-finally...

http://yournewswire.com/warning-radioactive-tuna-i...

http://www.washingtonsblog.com/2014/01/fukushima-r...

http://yournewswire.com/study-conspiracy-of-fukush...

http://www.globalresearch.ca/fukushima-three-years...

http://tiedostamaton.net/defenssit/kielto.html

http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/After_50_...

http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211862-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ympäristöyliherkkyysoireilu - taistelu tuulimyllyjä vastaan ? :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2062...

Suomen energiaväänne:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1984...

Ovatko epävihreät oman uskonsa lahko? :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1920...

Alkuun kannustavat tuulituetkin vähentävät CO2- päästöjä :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1905...

Edullisin tuulivoima korvaa tuonti- ja ydinsähkön :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1779...

Uusiutuvat energiat ydinvoiman kustannuksella :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1765...

Aurinkosähkö edullinen Suomessakin – hyvä uutinen! :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1764...

Ydinvoima on perin rauhatonta korvikevoimaa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1762...

Don Quijottien vaiko Minervan jäljillä? :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1725...

Tuulivoimaloista tulipaloja? - KAIKKI SAVUA, EI TULTA :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1723...

Tuulivoimamyönteisyys lähes ennallaan - Tuulivoima pidettyä ao. kunnissa :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1720...

Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1717...

Kokoomuksen biotalous nuokkuu - työpaikatkin puuttuvat... :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1713...

Tehokkaan edullinen tuulivoima korvaa vierasta ydinvoimaa :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1711...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoimaloiden rakennusbuumi toi runkojen valmistusta myös Suomeen :

yle.fi/uutiset/tuulivoimaloiden_rakennusbuumi_toi_runkojen_valmistusta_myos_suomeen/8598813

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tilastojen mukaan tuulivoimaa on ollut hyvin käytettävissä sähkön kysyntäpiikkien aikana. Tuulisähköä tuotetaan eniten talvikuukausina, jolloin sähkönkysyntä on suurinta :

http://talotekniikka-lehti.fi/2015/12/16/tuulivoim...

Tuulivoima tuottaa eniten talvella:

www.joomag.com/magazine/enertec-1-2016/06174430014...

Tanskan sähköntuotannon tarkastelua tammikuun viimeisen viikon näkökulmasta :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blog/show?id=2119722%3ABlogPost%3A1591393&commentId=2119722%3AComment%3A1591787&xg_source=activity

Tuulivoiman syöttötariffi :

www.soininvaara.fi/2016/01/12/tuulivoiman-syottota...

Mikael Ohlström: Uusiutuva energia edennyt yli odotusten – tukijärjestelmien mietinnässä otettava aikalisä :

Tuulivoima vähentää hiilidioksidipäästöjä :

www.hs.fi/mielipide/a1450761871316

Tanska tempaisi tuulesta maailmanennätyslukeman – sähkön kulutuksesta 42 prosenttia tuulivoimasta :

http://demokraatti.fi/57745-2/

Fennovoima-hanke viivästyy :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/fennovoima-hanke-viiv-styy

Hirveä itku ja hammasten kiristely tuulivoiman laskiessa sähkön markkinahintaa - Ydinvoimatuotanto kannattamatonta 97 prosenttia ajasta :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hirve-itku-ja-hammasten-kiristely-tuulivoiman-laskiessa-s-hk-n

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hi...

Hyväntuulisia tuulivoimatoteamia - Tanskan omat metsät riittävät sitomaan maan sähköntuotannon CO2-emissiot alle kymmenen vuoden kuluessa :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hy...

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hy...

Sähkönsiirtomaksun roimalle korotukselle osaselitys? - On kova tarve saada sähkön hinta hilattua ydinenergian kannattavuustasoon :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/s-...

Olkiluoto ajoi Ranskan energiayhtiöt ahdinkoon - Britannian verovaratukiaisydinvoimala vaarassa :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/olkiluoto-ajoi-ranskan-energiayhti-t-ahdinkoon-britannian

Tanskan sähköntuotannon CO2-emissiot kääntäen verrannollisia tuulivoimatuotantoon - vuoden 2050 tavoite on saavuttaa nollataso :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/tanskan-energiatuotannon-co2-emissiot-suoraan

Hyväntuulisia tuulivoimauutisia :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hy...

Tanskan tuulivoimalat tuottivat viikollakin 53 saman verran sähköä, mitä Suomen kaikki ydinreaktorit olisivat voineet tuottaa täysteholla :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ta...

Kiitos mm. tuulivoiman, joulupäivänä pörssisähkön keskihinta oli alle 9 euroa megawattitunnilta :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ki...

Uusiutuva energia myötätuulessa :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/uusiutuva-energia-my-t-tuulessa

Sähkön varastointimenetelmät kehittyvät vaikka miten sitä(kin) vastustaisimme :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/s-hk-2

Suomalaisten enemmistö suhtautuu myönteisesti uusiutuvaan energiaan II :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/suomalaiset-suhtautuvat-hyvin-my-nteisesti-uusiutuvaan-energiaa-1

Jäitä hattuun "Don Quijotet"! :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/j-it-hattuun-don-quijotet

Tukiviidakko I - Ikioma tuulivoimala sinullekin? :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ik...

Ärsyttääkö tuulivoima? :

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/rsytt-k-tuulivoima

Energiavertailu paljastaa maakunnan luonteen – Uskomaton väite, että tuulivoiman takapajulassa tuulivoiman rakentaminen olisi karannut käsistä :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/en...

VTT: 10 % tuulivoimaosuus pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä ei aiheuta lisäsäädön rakentamistarvetta säätösähkömarkkinoille :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/10...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoimaloiden läheismelu haitallista terveydellekin :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1615...

Vartinojan tuulivoimaosayleiskaavan muutos ja laajennus :

http://www2.siikajoki.fi/d5web/kokous/20141746-9-1...

Tuulivoimalamelun mittaus ja mallinnus :

http://www.tuulivoimayhdistys.fi/filebank/200-tuul...

Tuulivoimaloiden melun synty, eteneminen ja häiritsevyys :

http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2010/T2529.pdf

Annoyance caused by amplitude modulation of wind turbine noise :

http://www.cbuilding.org/sites/default/files/Annoy...

Hanning, Wind Turbine Amplitude Modulation & Planning Control Study :

http://waubrafoundation.org.au/resources/wind-turb...

Excessive Amplitude Modulation, Wind Turbine Noise, Sleep and Health :

http://www.heatonharris.com/sites/www.heatonharris...

Approaches to Improve the Acceptance of Wind Farm Noise :

http://www.dewi.de/dewi_res/index.php?id=42&tx_ttn...

Targeted Review in relation to Noise, Proximity and Shadow Flicker – December 11th 2013 :

http://www.environ.ie/en/Publications/Developmenta...

Targeted Review in relation to Noise, Proximity and Shadow Flicker – December 11th 2013 :

http://www.environ.ie/en/Publications/Developmenta...

Detection of Wind Turbine Gear Tooth Defects Using Sideband Energy Ratio™ :

http://www.ge-mcs.com/download/monitoring/SER-Tech...

Wind Turbine Acoustic Noise :

http://www.proj6.turbo.pl/upload/file/424.pdf

Siemens Looks Toward Next-Generation 10–20 MW Wind Turbines:

http://cleantechnica.com/2015/09/15/siemens-looks-...

Japan’s Next Generation of Renewable Energy :

http://ourworld.unu.edu/en/japans-next-generation-...

The next generation of WINDPOWER :

http://www.windpowerexpo.org/Attendees/content.asp...

Next generation wind turbine foundations being researched :

http://www.iims.org.uk/next-generation-wind-turbin...

- - -

Industry reveals plan to tackle wind turbine noise :

”EXCLUSIVE: New research reveals causes of "Other Amplitude Modulation" noise, providing fresh insight into how to address the problem.
RenewableUK will today release in-depth new research revealing the cause of certain wind turbine noises and the technical measures needed to tackle the problem, alongside proposed planning conditions to help ensure developers take steps to minimise turbine noise.
Wind turbines are known to result in two types of noise: the common "swishing" sounds caused by the blades and known technically as Normal Amplitude Modulation (NAM), and rarer "whumph" noises known as Other Amplitude Modulation (OAM), the cause of which has to date been uncertain.”

http://www.businessgreen.com/bg/news/2319068/indus...

How the Wind Industry Rigged Noise ‘Rules’ to Destroy Neighbours’ Lives :

http://stopthesethings.com/2016/01/22/how-the-wind...

”Turbine noise can be heard from just 3% of windfarms, report finds :

Only 15 of 521 sites have a noise problem caused by turbine blades stalling when wind speed drops – and software can fix it.
Only about 3% of windfarms in the UK are likely to produce a low-frequency sound that can be heard up to a kilometre away.
The thumping "whoomph"-like sound, produced when the blades on a turbine partially stall because of changes in wind speed and direction, is about as loud as the noise from a single carriageway road, according to a review of evidence  on the effect.

Opponents of windfarms often cite noise concerns along with aesthetic complaints, but the problem is shown to be infrequent and can be easily fixed with software changes, said trade body RenewableUK, which commissioned the report. The noise – known as other amplitude modulation – is different to the normal "whooshing" sound that can be heard close to turbines as they cut through the air, known as amplitude modulation.”

http://www.theguardian.com/environment/2013/dec/16...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tässä Eija-Riitta Korholallekin ylivoimaista suhteellisuustajua asiatekstinä - E-RK poisti edellisen tämän tekstini blogistaan - tyypillisesti ! - "liian vaarallisena"! :

”Eivät yhdet pääskyt kesää tee”…

”Ei 10 prosenttinen tulos/todennäköisyys muutu ”stubblaisittainkaan” 90 prosenttiseksi tulokseksi eikä todennäköisyydeksi”…

Ts. ei muutama tuulivoima yliherkkyysilmenemä tai todellinen tuuliturbiinimelun terveyshaitta - kodistaan poislähtemisinkään - poista vielä kaikkia tuulivoimaloita/tuulivoimapuistoja.

Kyse on yksinkertaisesta vain etukäteisestä järjestely-/sopimusasiasta.Tarkatkaan etukäteiset tuulivoimamallinnukset tai -mittaukset eivät estä persoonakohtaisia haittailmentymiä. Ne voidaan poistaa vain ennakkosopimuksin: mikäli jokin tuulivoimala – tuulivoimapuisto kokonaisuudessaan – haittaa jotakin henkilöä/ perhettä kodissaan, on ko. voimala/t poistettava käytöstä joko osittain (iltaisin/öisin) tai kokonaan (koko voimalakin jos enemmistöhaitta!).

Jälkäteen, ilman sopimuksia - ”vetelät jo housuissa” - on jokseenkin toivotonta taistella enää yksin tuulimyllyjä vastaan. - Onko joku onnistunut?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Eija-Riitta,

vähänpä seuraat energia-alaa:

Ydinvoimayhtiöt lypsävät valtavia tukiaisia päästökaupasta :

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Ydinvoimayhti%C3...

Ydinvoima kalleinta ja syvintä saastuttavaa:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1532...

Alkuun kannustavat tuulituetkin vähentävät CO2- päästöjä ... :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1905...

Rikkaiden maiden tuki fossiilisille polttoaineille viisinkertainen ilmastorahoitukseen nähden - Suomikin tuki fossiilisia lähes kahdella miljardilla eurolla:

https://www.kepa.fi/uutiset/9600

Fossiilisten polttoaineidet tuet Suomessa: 0,9-2 miljardia euroa*; teollisuuden ja liikennepolttoaineiden veronalennukset, turpeen tuet, päästöoikeuksien ilmaisjako jne. :

https://haitallisettuet.wordpress.com/mihin-tuki-m...

Fossiilisten polttoaineiden tuet Suomessa:

file:///C:/Users/Marjatan%20Kone/Downloads/Outi%20...

Fossiiliset rohmuavat tukia :

http://www.maailmankuvalehti.fi/palstat/13747

Fossiilisen energian tukiaisilla rakentaisi vuosittain 100 000 uutta tuulivoimalaa:

Suomessa näitä ns. likaisia energiatukia maksetaan n. 2 miljardia euroa. Sensijaan uusiutuvalle energialle maksettiin 57 miljoonaa euroa (viimeksi ~ 100 milj €) :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/fo...

EROON ILMASTOPÄÄSTÖISTÄ – MITEN SE ONNISTUU?:

http://debattibaari.fi/ilmasto/

Raportti: Tuki fossiilisille polttoaineille vesittää ilmastotoimet :

https://www.kepa.fi/uutiset/10961

Hiilivapaa Helsinki: Viisi huomiota Helsingin energiapolitiikasta:

http://leostranius.fi/2013/04/hiilivapaa-helsinki-...

Mauri Pekkarinen vastaa Eija-Riitta Korholan koviin väitteisiin: ”Täyttä valhetta”:

http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142717413...

http://www.earthpolicy.org/data_highlights/2014/hi...

"Satu Hassi: Kyse on nimenomaan siitä, millaista osaamista ja millaisia tuotteita Suomi voi myydä maailmalle. Jäikö sinulta huomaamatta, että
a) ympäristötekniikan liikevaihto Suomessa on kasvanut jo paperiteollisuutta suuremmaksi
b) ympäristötekniikan maailmanmarkkinat ovat nyt n 2000 mrd euroa/v
c) niiden maailmanmarkkinoiden arviodiaan 2-kertaistuvan eli kasvavan n 4000 mrd euroon v 2020."

"Tässä vielä pari linkkiä selvityksiin, joiden mukaan Saksassa tuuli- ja aurinkosähkö ovat laskeneet sähköstä maksettavaao konaishintaa, ts niiden sähkön markkinhintaa alentava vaikutus on ollut suurempi kuin tuen kustannus:

Analyysi tuulivoiman vaikutuksesta 2006:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Ja myöhempi vastaava analyysi aurinkosähköstä:
http://cleantechnica.com/2012/02/09/solar-pv-reduc......

Ilmiö johtuu aivan samasta asiasta kuin aikoinaan Fortumin ja muiden sähköyhtiöiden päästökaupasta saamat windfall-voitot. Sähkön markkinahinta määräytyy kulloinkin seuraavaksi tuotettavan sähkön rajakustannuksen mukaan. Vaikka sähköyhtiöt saivat 2005-2012 päästöoikeutensa pääosin ilmaiseksi, päästöoikeuden hinta vaikutti sähkön rajakustannukseen ja sitä kautta sähkön hintaan.

Hyvätuulisina ja/tai aurinkoisina päivinä tuuli- ja/tai aurinkosähkö taas syrjäyttää verkosta rajakustannuksilraan kalleinta sähköntuotantoa ja alentaa senhetkistä rajakustannusta ja sen myötä markkinahintaa. Englanniksi tästä käytetään nimitystä merit order effect."

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/on...

Valtavat markkinat suomalaiselle osaamiselle, mutta pelko jäytää :

http://www.talouselama.fi/uutiset/valtavat+markkin...

http://www.unep.org/pdf/GTR-UNEP-FS-BNEF2.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/tuulivoimatuki-...

Ole hyvä Eija-Riitta: lue enemmän - syvenny ao. tekniikkaakin - luulet toivottavasti vähemmän!"

Lisää:

http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190738-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Ydinvoima

Tunkee luihin ja ytimiin sekä vie kuluttajan selkänahan

Teksti: Riikka Söyring

Taannoin s-postiini rapsah­ti kirje Ranskasta. Lähettäjä oli Reseau Sortir du Nucleaire. Kirje sai minut paneutu­maan ydinvoima puolesta ja -vastaan argumenttien sel­vittelyyn.

Ranskasta tullut kirje va­roittaa, että EPR-reaktori (jota tyyppiä myös Olkiluo­to 3 eli OLK3 edustaa) on al­tis ydinvoimalaonnettomuu­delle jo käynnistyshetkellä. EDF:n (Electricite de Fran­ce) ja Arevan omienkin las­kelmien mukaan reaktorin RIP (Instant Return to Power) kontrollisysteemi voi aiheuttaa onnettomuuden (1). Sen lisäksi ydinvoiman puo­lesta esitetyt turvallisuusväittämät on osoitettu vääriksi (9.-10Y Ranskalainen, vdinvoimaturvallisuudesta vas­taava ASN on pidetty yhtä pimennossa Arevan tiedossa olleista riskitekijöistä kuin muidenkin maiden vastaavat turvallisuuselimet.

Terveysriskit

Vuonna 2005 The Natio­nal Academy of Sciences (NAS) julkaisi raportin sä­teilyn riskeistä. Raportin nimi on BEIR VII report. Rapor­tin mukaan naisten syöpään kuolleisuus säteilylle altistu­misen seurauksena on 37,5% korkeampi kuin miehillä (1) Lapsilla riskit ovat vielä kor­keammat (12). Loppupäätel­mässä todetaan, että säteilyn vaikutuksen kumuloituminen moninkertaistaa riskit.

Tuoreempi raportti löytyy Saksasta. KiKK-tutkimus koski ajanjaksoa 1980-2003.

Lääketieteellisen fysiikan tohtori ja Bremenin yliopis­ton emeritaprofessori. Inge Schmitz-Feuerhake pohdis­kelee Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa seuraavasti: ”Saksassa on jo useita vuosi­kymmeniä puhuttu leukemian lisääntymisestä ydinvoimaloi­den ympäristössä. Viime ai­koina keskustelua on herättä­nyt lasten leukemiatapausten silmiinpistävä kasvu vuodes­ta 1990 alkaen Hampurin lä­hellä sijaitsevan Kriimmelin ydinvoimalan välittömässä läheisyydessä. Se on halli tuksen suutta julistettu tois­taiseksi selittämättömäksi il­miöksi. ”

Pienillä lapsilla syöpään ja leukemiaan sairastumisen riski kasvaa merkittävästi sen mukaan, kuinka lähellä ydin­voimalaa asuinpaikka sijait­see. Tätä ei enää useilla ta­hoilla virallisestikaan kiistetä. Loviisan ympäristö Suomes­sa onkin siksi erityisen mie­lenkiintoinen. Englannissa viranomaiset sanovat ettei­vät voi suositella ydinvoimaa (AP 1000-reaktori) koska nii­den turvallisuudesta ei ole ta­keita.

Professori Schmitz-Feuerhake jatkaa ”Tästä huo­limatta hallituksen neuvon­antajana toimiva Saksan säteilysuojelukomissio väit­tää, että väestön saama sätei­lyannos on alle tuhannesosa sellaisesta säteilymäärästä. joka voisi aiheuttaa kyseisen ilmiön. Komissio ei ole kui­tenkaan suostunut julkiseen ja tieteelliseen keskusteluun asiasta.”

Ydinvoimaloiden piipun ja poistoveden kautta tapahtu­via radioaktiivisia päästöjä mittaavat jatkuvasti ja koko­naisvaltaisesti vain ydinvoimayhtiöt. Voimaloiden ym­päristön seurantajärjestelmä on täynnä aukkoja. Erityi­sen voimakkaasti vaikutta­vien alfasäteilijöiden, kuten plutoniumin, esiintymistä ei edes tutkita. Ympäristönsuojelijat ovat monesti löytäneet ydinvoimaloiden lähistöltä radioaktiivisia aineita, joita ei virallisten päästötietojen mu­kaan ole siellä lainkaan. Pro­fessorin mukaan eri tahojen vastuuhenkilöt esittävät tavan takaa kaavamaisen väitteen, jonka mukaan tutkimuksissa käytetyt säteilyn annosmääritykset ovat konservatiivisia – toisin sanoen ne ennemmin liioittelevat kuin vähättele­vät annosta. Hän sanookin ” Väite ei ole tieteellisesti pätevä. Jos radioaktiivisuu­den ja syöpätapausten yhte­ys myönnettäisiin, seuraus olisi katastrofaalinen: ydin­laitosten valvonnan nykyiset perusteet osoittautuisivat täy­sin virheellisiksi.”

Tri Helen Caldicott, kan­sainvälisesti tunnettu tutkija, Espanjan pääministeri Zapateron neuvonantaja kansainvälisissä tiedeasioissa sekä 20 yliopiston kunniatohtori lau­koo lokakuussa 2009 Global Researchille kirjoittamassaan artikkelissa seuraavaa: Hiljattain julkaistun, Saksan halli­tuksen sponsoroiman KiKK-tutkimuksen (13) tulokset kertovat karua kieltään.

Sairastumisiin ei ole esi­tetty eikä löydetty muuta selitystä kuin laitosten ra­dioaktiiviset päästöt. Näi­den biologisesti aktiivisten ainesosien joukossa, joita ydinvoimalat rutiininomai­sesti laskevat ympäristöön­sä ja ilmakehään on Tritium. Tritium jää ympäristöhaitak­si yli sadaksi vuodeksi eikä sille ole asetettu päästörajoi­tuksia. Muita ydinvoimalan tuottamia päästöjä ovat Xenon. Krypton ja Argon joka muuntuu Cesiumiksi ja Strontiumiksi; Garbon 14 joka on radioaktiivinen tuhansia vuosia; Cesium 137 joka on radioaktiivinen satoja vuosia sekä lodine 129 joka on ympäristöriesana 15.7 miljoo­naa vuotta.

Tritium yhdistyy suoraan geenin dna-raolekyyliin ja ai­heuttaa sikiöaikaisia vaurioita ja syöpää. Cesium aiheuttaa lihassarkoomaa sekä aivosyöpää. Strontium aiheuttaa luusyöpää ja leukemiaa. Ra­dioaktiivinen lodine aiheut­taa kilpirauhassyöpää.

Kaikki jotenkin ajatelta­vissa ole­vat syyt tutkittiin tarkoin ja hylät­tiin sekä Krumme-Im tapauksessa että KiKK-tutkimuksessa. KiKK-tut­kimus vahvistaa lukuisia muissa maissa jo paljon ai­kaisemmin saatuja tuloksia. Ydinvoimaloiden läheisyy­dessä säteilyä saa radioak­tiivisista aineista, jotka kul­keutuvat kehoon ja asettuvat kudoksiin. Säteilyaltistukses­ta tulee kroonista, mikä voi johtaa äkillistä altistusta suu­rempiin vaikutuksiin.

Todellisuudessa tilanne on vieläkin huonompi. Maa­ilman koko väestö altiste­taan rutiininomaisesti kar­sinogeenisille kemikaaleille jokapäiväisessä elinympä­ristössään. Moni näistä ke­mikaaleista (ravinnossamme ja pesuaineissamme) lisää ra­dioaktiivisten ainesten vaiku­tusta. Kemikaaleja on ylei­sessä käytössä noin 80.000.

Ydinvoima on taloudellista

Jos jätetään huomiotta ter­veysvaikutukset ja niiden val­taisa kustannuserä kansan­taloudelle, onko ydinvoima sitten taloudellista?

Inter Press Servicen (IPS) uutisessa helmikuulta 2010 Citibank Group, sijoittaja- ja pankkiiriryhmittymä arvioi, ettei ydinvoima ole taloudellista. Heidän mukaansa ydinvoiman rakentaminen ei ole kannattavaa monestakaan syystä: sijoittajan kannalta riskeinä mainitaan suunnitte­lu, rakentaminen, sähkön hin­ta, operatiivisuus ja käytöstä poistaminen (17). Pankkiiri­en arvio perustuu useaan eu­rooppalaiseen tutkimukseen.

Rakennuskustannukset ovat korkeat, rakentamises­sa tulee kalliita viivytyksiä, laitteiston kuluminen raken­tamisen ja käy­tön aikana sekä se, ettei sähkön hinnasta saa­da takeita hal­lituksilta ovat sijoittajalle ris­ki. Peittääkseen kustannukset siojoittajan tulisi voida pyytää 65 euroa/ Mw/ tunti, pitkän aikaa. Ydinvoi­mala alkaa tuottaa voittoa ai­kaisintaan kahdeksan vuoden kuluttua käynnistämisestään. Ydinvoimalan edes jotenku­ten turvallinen käyttöikä ei ole juuri 20 vuotta pidempi. Lehti kutsuukin ydinvoima­loita korporaation tappajiksi.

Globaali finanssikriisi on nostanut kustannuksia ja sijoitusriskejä entisestään.

Ranskalainen energiaexpertti Thibault Madelin käyt­tää Olkiluoto3-voimalaa esi­merkkinä siitä, mikä kaikki voi mennä pieleen: Olkiluodon rakentamisen viivästy­minen on nostanut kulut pil­viin. Vuonna 2004 aloitettin OLK3:n rakentaminen. Sil­loin sen kustannusarvio oli 3 miljardia euroa. Nyt lasku on jo 5.3 miljardia eikä kukaan pysty sanomaan paljonko se lopulta tulee maksamaan. Järkevämpää olisi rakentaa yhdistetty, kaasua kierrättävä turbiini jonka teho olisi noin 800 Mw/ neljä vuotta.

Samoilla linjoilla Made-linin kanssa on Carnegie Endowment’in tutkija Sharon Squassoni. Ydinvoima­lan rakentaminen on paljon kalliimpaa kuin vaihtoehtoi­sen energian rakentaminen.

Varoittavana esimerkkinä OLK3:a käyttää myös Christoph Pistner, German Institute for Applied Ecology fyysik­ko. Kuluttaja joutuu maksa­maan sähkön hinnassa kaikki ylimääräiset viivästymisis­tä johtuvat kulut. Myös muu rakentamisen kalleus tullaan nyhtämään yksityisen kulut­tajan kukkarosta.

Olkiluoto3-voimalan on ti­lannut suomalainen TVO ja sen toimittaja on ranskalai­nen Areva. Areva tunnetaan myös siitä että Areva yrit­ti estää ydinjätteen jälkisijoittamisen ongelmista teh­dyn dokumentin. Mitä suotta. Kaikkihan me muutenkin jo tiedämme ettei sitä ongelmaa ole ratkaistu millään lailla, vieläkään.

Lähdeliitteet
(1) Summary – ”Une technologie explosive : I’EPR”

(2) ”Bilan de la phase preliminaire de l’etude d’EDG FA3 et perspectives”{EDF SEPTEN May 2009)

(3) ”EPR – Gestion combustible – Lot 1 – Revue de conception du schema de grappes FA3 du 25/10/2007”

(4) ”EPR FA3 – Synthese de l’etude de faisabilite de l’accident d’ejection de grappe” {EDF SEPTEN September 2007)

(5) ”EPR FA3- Synthese des voies de sortie de la problematique ejection de grappe” (EDF SEPTEN July 2007)

(6) Working paper: ”Presentation synthetique de l’EPR” (EDF SEPTEN Apri! 2004)

(7) ”Note de presentation de la deuxieme revue de projet radioprotection EPR” (EDF, Spring 2004)

(8) ”Marges disponibles pour les activites d’exploitation du REP par rapport aux risques de criticite” (EDF SEPTEN April 2009)

Notes:

i See. paragraph 6.1.6 Document No. 4

ii Cf. Table 3, Document No. 4

iii See Document n°4, Document n°5 Part 2,” Rapport Preliminaire de

Surete EPR 15.2.4.e”

iv See Document n°2, note 9

v See Document n°2, note 8.2.1

(11) Summary estimates; Table ES-1, page 28 of the BEIR Vll report prepublication copy

(12) Table 12 D-1 and D-2, on pages 550-551 of the prepublication copy of theBEIR VII-report

{13) the KiKK study – Kaatsch P, Spix C, Schultze-Rath R, et al. Leukemia in young chlldren living in the vicinity of German nuclear power plants.Int J Cancer.2008; 1220:721-726.)

(14) Baker PJ, Hoel DG. Meta-analysis of standardized incidence and mortality rates of childhood leukemia in proximity to nuclear facilities, Eur J Cancer Care. 2007:16:355-363

(15), (16) Dobson, R. Lowry. The Toxicity of Tritium. International Atomic

Energy Agency (IAEA) symposium: Biological Implications of Radionuclides

Released from Nuclear Industries. Vienna. V.1: p. 203.1979.

Straume, T and Carsten, AL.Tritium Radiobiology and Relative Biological

Effectiveness. Health Physics. 65 (6): 657-672; 1993. [This Special

December 1993 issue of Health Physics is entirely devoted to tritium.]

(17) The Citibank paper, titled ’New Nuclear – The Economics Say No’

http://www.uraanitieto.net/

Medical and Public Health Implications of Uranium Contamination http://

imva.info/index.php/rad…amination/

Ydinvoimavastaava myöntää säteilyn kulkeutumisen http://www.youtube.

com/watch?v=9aiZKH_rvqw

Editorial: The hidden radiation around us Submitted by SHNS on Wed,

06/03/2009 -13:39 http://www.scrippsnews.com/node/43579 "

https://manemck.wordpress.com/2011/02/11/ydinvoima...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ydinvoima tunkee luihin ja ytimiin, osa 1/2

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3174...

Ydinvoima tunkee luihin ja ytimiin, osa 2/2 ; taloudellisuus

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3195...

Tieteellisten tutkimustulosten luotettavuudesta:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/3052...

Toimituksen poiminnat