Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Kuluttajille pian maksetaan uusiutuvien cleanenergioiden käytöstä ?

Saksanmaalta kuuluu kummia: Saksassa uudistuvan energian tuotanto huipussaan – kuluttajille maksettiin sähkönkulutuksesta.:

Uusiutuvan energian tuotanto-osuus kasvoi viime sunnuntaina Saksassa nopeammin kuin hiili- ja ydinvoimaloita ehdittiin ajaa alas. Sähkönkäyttäjät tienasivat.

Niinpä ei ole mikään ihme, että suuteollisuuden etujen ajaja, Energiateollisuus ry:n toiminnanjohtaja Juha Naukkarinen heti älähti: ”Energiateollisuus: tuulivoiman tukeminen uhkaa koko energiatuotantoa” (http://yle.fi/uutiset/energiateollisuus_tuulivoiman_tukeminen_uhkaa_koko_energiatuotantoa/8877406).

On aivan oikein, että tuulivoima ja aurinkosähkö ovat syrjäyttämässä kovaa vauhtia vanhat energiat, saastuttavat fossiiliset ja ydinenergian. Sitäpaitsi tuulivoiman tukeminen ei sitä konsanaan aiheuta: fossiilisten ja ydinvoiman tuet ovat tuulitukiin nähden monikertaiset – markkinavääristyminen ei siten suinkaan kohdistu tuulivoimaan, vaan päinvastoin nimenomaan fossiilisiin ja ydinenergiaan!

Juha Naukkarinen on kyllä oikeassa siinä, että energiateollisuus kokonaisuudessaan ei kaipaa tukia enää laisinkaan. Eri energioiden edullisuus ja toimivuus ratkaisevat energioiden kilpailukyvyn, markkinoidenkin toimivuuden energiamarkkinoilla.

- Saksassa siis sähkön hinta laski viime sunnuntaina negatiiviseksi, kertoo kansainvälinen talousuutisia välittävä Quartz. Sähköyhtiöt joutuivat maksamaan kuluttajille siitä, että ne käyttivät sähköä.

Puolenpäivän aikaan sunnuntaina Saksan uusiutuvan energian tuotantolaitokset, eli tuuli-, aurinko-, biomassa- ja vesivoimalaitokset, kattoivat peräti 87 prosenttia maan kaikesta sähkönkulutuksesta.

Koska sähköntuotanto ylitti kysynnän, osa maan kaasuvoimaloista sammutettiin. Ydin- ja hiilivoimaloiden alasajo ei kuitenkaan sujunut riittävän nopeasti, joten ylituotantoa kesti muutamia tunteja. Tuona aikana sähkönkäyttäjille maksettiin heidän kuluttamastaan sähköstä.

Viime vuonna uusiutuvalla energialähteillä tuotettiin 33 prosenttia Saksan sähköntarpeesta. Tänä vuonna osuus kasvaa, koska uutta tuulivoimaa otetaan käyttöön.

Monet kriitikot ovat väittäneet, että uusiutuvalla energialla on aina vain kapea rooli syöttää sähköä kuluttajille sen päivittäisten huippujen ja monttujen vuoksi. Tästä huolimatta Saksa aikoo saavuttaa 100% uusiutuvaa energiaa vuoteen 2050 mennessä. Esimerkiksi Tanskassa, löytyy jo enemmän sähköä kuin maan kuluttaa sen tuulivoimaloilla tuottamaa sähköä. Nyt se vie ylimääräistä cleanenergiaa Saksaan, Norjaan ja Ruotsiin.

Kaasuvoimalat suljettiin sunnuntaina uusiutuvan energian aallon ajaksi, mutta ydin- ja hiilivoimalat jatkoivat toimintaansa, koska oli halvempaa heille tuottaa sähköä siten tappiolla kuin pysähtyä muutamaksi tunniksi ja käynnistää sitten uudestaan. Sunnuntai osoitti uusiutuvan energian valtavan taloudellisen massiivisuuden, ThinkProgress mm. kertoo. että Saksa - neljänneksi suurin talous maailmassa - on johtava uusiutuvan energian tuottajamaa huolimatta siitä, että se saa vuosittain vain saman verran auringonpaistetta kuin Alaska. Vertailun vuoksi Yhdysvallat saa vuosittain noin 13% energiastaan uusiutuvista lähteistä.. Saksa pyrkii saavuttamaan uusiutuvaa energiaa 100 % vuoteen 2050 mennessä (Venezuelassa puolestaan vallitsee niin paha energiakriisi, että siellä työviikko on leikattu kaksipäiväiseksi).

Germany PAYS people to use electricity: Excess energy created by wind and solar power meant consumers made a profit as prices were driven so low they went NEGATIVE :

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3584461/Germany-PAYS-people-use-electricity-Excess-energy-created-wind-solar-power-meant-consumers-profit-prices-driven-low-went-NEGATIVE.html

Germany had so much renewable energy on Sunday that it had to pay people to use electricity :

http://www.sbs.com.au/topics/science/earth/article/2016/05/12/germany-had-so-much-renewable-energy-sunday-it-had-pay-people-use-electricity

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

The 4th Largest Economy In The World Just Generated 90 Percent Of The Power It Needs From Renewables :

That’s a big deal. On May 8th, at 11 a.m. local time, the total output of German solar, wind, hydropower, and biomass reached 55 gigawatts (GW), just short of the 58 GW consumed by every light bulb, washing machine, water heater and personal computer humming away on Sunday morning. See the graph below, courtesy  Agora Energiewende, a German clean energy think tank. (It’s important to note that most likely, not all of that 55 GW could be used at the time it was generated due to system and grid limitations, but it’s still noteworthy that this quantity of power was produced.)

Germany is the fourth-largest economy on the planet. Germany’s $3.7 trillion GDP beats the economic output of any other country in Europe or, for that matter, any U.S. state. Sunday’s spike in renewable output shows that wind and solar can keep pace with the demands of an economic powerhouse. What’s more, the growth of clean energy has tracked the growth of Germany’s economy.

Germany is an unlikely leader in solar. Germany ranks second in installed photovoltaic solar capacity, according to the International Energy Agency. Until recently it was the world leader. It’s notable that, on solar, Germany is outpacing the United States, a country four times as populous. What’s more remarkable is that Germany sees about as much sunshine as Alaska.

Individuals are driving Germany’s energy revolution. Sunday’s performance highlights the success of the Energiewende, or “energy transition,” Germany’s push to expand clean energy, increase energy efficiency, and democratize power generation. Smart policies have opened the renewable energy market to utilities, businesses and homeowners. As of 2012, individuals owned more than a third of Germany’s renewable energy capacity.

http://thinkprogress.org/climate/2016/05/09/377662...

Where in the world have we achieved 100% renewable power? :

http://qz.com/576437/which-places-have-achieved-10...

Kauppalehti: Öljyjätit kiinnostuivat uusiutuvasta energiasta - "Näkevät suunnatonta kasvua" :

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/kauppale...

Tuulivoimaa suunnitteilla 10-kertaisesti ydinvoimaan nähden :

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/tuulivoi...

Kolmannes ostaa vihreää sähköä :

http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/ekoteko/kolm...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tätähän se on: hehkutellaan sattumasähkön hetkellisillä tuotantoennätyksillä. Kun perusasioihin ei saada vielä pitkään parannusta, eli sähkön varastoitavuuteen tuotannon ja kulutuksen mukaan. Mitä aurinkoa ja tuulta rakennetaan lisää, sitä enemmän joudutaan polttamaan fossiilista jotta saadaan sähkö silloin kun ei paista eikä tuule.

Kuten Mika Anttonen totesi A-studiossa, niin ue-juna on vaarassa pysähtyä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Seppo,

se puoliksi tyhjä kuppisi vaihtuu kyllä pian yli puoleksi täydeksi - ellet ole jo kurkkua myöten täynnä...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Mitä merkitystä on ilmaisella energialla tai jopa, että sen käytöstä jopa maksetaan kun sen rahtihinta on jo sietämätön.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Martti,

sähköenergian tarpeen minimoinnissa on monta keinoa omavaraisuusasteen täyttämiseksi kunnes sähkörahti saadaan kokonaan nollattuakin - eli kuluttajat sähkölinjoista, niiden omistajista kokonaankin riippumattomiksi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

TUULI- JA AURINKOSÄHKÖLLE PAREMPI VARASTO:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/tuuli-ja-aurink...

Teraloopin innovaatio laittaa talteen auringon ja tuulen :

http://www.goodnewsfinland.fi/feature/teraloopin-i...

7 tapaa säilöä tuulta :
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/7_t...

Tuuli- ja aurinkosähkölle parempi varasto :

http://www.ekofokus.com/2015/03/tuuli-ja-aurinkosa...

Tutkijat: Auringosta ja tuulesta halvin energiamuoto :

http://yle.fi/uutiset/tutkijat_auringosta_ja_tuule...

Aurinko mullistaa energiantuotannon: varastointia vaille valmis :

http://www.promaintlehti.fi/Tutkimus-ja-koulutus/A...

Energy Storage in Power Systems :

http://windenergy.einnews.com/article/326127029/uT...

Haluammeko Suomen olevan energiatekniikan myyjä vai ostaja? :

http://satuhassi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193497-h...

Uudet energiat etsivät uutta teknologiaa :

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18881...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Saksalaiskylä löi rahoiksi uusiutuvalla energialla – miksi Suomessa ei tehdä samaa? :

"Wild­polds­riedin kylä päätti sijoittaa ekoenergiaan. Sen ansiosta asukkaat säästävät joka vuosi miljoonia euroja."

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/173...

German Village Produces 500% of its Energy from Renewable Sources ;

This Polish Town is 100% Powered by Renewable Energy!;

http://inhabitat.com/german-village-produces-500-o...

Toimituksen poiminnat