Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Tuulivoimaloiden infraäänillä ei yleistettäviä terveyshaittoja

Tuulivoimaloiden äänestä, eritoten niiden inframelusta on eri medioissa olut enenevässä määrin harhaanjohtavaa tietoa ja virheellisiä käsityksiä, vajaita tutkimuksiakin.

Esimerkiksi kattavin tuulivoiman infraääntä koskeva tutkimus on Japanissa kolmen vuoden aikana toteutettu tutkimus, jossa tuulivoimaloiden ääntä mitattiin 29 tuulipuistossa ja 164 eri pisteessä (Tachibama. H., Yano. H., Fukushima. A. & Sueoka. S. 2014.). 1—3 MW:n voimaloiden ääntä mitattiin noin 100—1000 metrin etäisyydellä mittauspisteistä ja mittaustulosten mukaan infraäänten tasot jäivät merkittävästi alle kuulokynnyksen.

Max Planck -instituutin tutkimuksessa taas käytetyt äänet olivat kuulokynnys- tai sitä korkeammalla tasolla. Vaikka näillä äänitasoilla aivoissa havaittiin vasteita, ei tutkimus kerro mitään ei-kuultavista infraäänistä, joita tuulivoimaloiden infraäänet lähinnä ovat.

Tuulivoimalan melun aiheuttama häiritsevyys on kaikkein vaikeimmin mallinnettava suure. Tästä johtuen melutason ja eri haittojen välille ei ole saatu kovinkaan hyviä yhteyksiä. . On laskettu, että tuulivoimalat voivat tuottaa 233 eri oiretta. Mikään oire ei ole tyypillinen tuulivoimalalla eli ne ovat hyvin yleisiä. Tätä sanotaan idiopaattiseksi oireyhtymäksi. Jos oireita on useita, puhutaan tuulivoimalasyndroomasta. Ongelmia on muutamalla prosentilla väestöstä. Näin pieni prosentti voi myös viitata siihen, että ongelma on sisäkorvan patologiassa; ts. ko. henkilöiden korvien rakenne on sellainen, että ne reagoivat ko. ääniin herkästi.

Infraäänen turvallista altistustasoa ei tunneta monista syistä johtuen. Raja-arvojen määrittämistä vaikeuttaa myös se, että osan tuulivoimalan infraäänelle altistuneista ihmisistä on havaittu herkistyvän sille voimakkaasti. (Salt et al. 2014). Tuulivoimaloiden infraäänistä, niiden turvallisesta altistustasosta tarvitaan lisää perustutkimusta. Tutkimusta melun terveysvaikutuksista tulisi tehdä myös Suomessa, koska täällä asuinympäristöt ja rakennukset poikkeavat ulkomaalaisista merkittävästi. Jatkotutkimuksissa tulisi kiinnittää huomiota epävarmuustekijöiden vähentämiseen.

Mitatun tuulivoimaloiden infraäänipäästön analysoimiseksi ei vielä ole vakiintunut sellaisia parhaiksi havaittuja menetelmiä, joiden tiedettäisiin kertovan riittävästi siitä, miten mitattu infraäänisignaali vaikuttaa ihmiseen. Ei ole vakiintunutta suuretta, jolla tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen voimakkuus esitettäisiin. Sitäpaitsi infraäänimittausten tulosten tulkinta aiheutuvien terveysvaikutusten määrittämiseksi on toistaiseksi mahdotonta. 

Tärkeintä on huomioida tuulivoimalan infraäänelle altistuneita, joilla on terveysoireita. Viitteitä terveyshaitoista on kyllä Suomestakin useita, esimerkiksi Merikarvialla 1,5 km etäisyydellä Siikaisten puolella olevasta tuulivoimalasta ilmeisesti sen (niiden) infraäänet ovat aiheuttaneet eräälle perheelle niin ylettömät haitat, että he ovat joutuneet muuttamaan kotoaan pois. Herää vain kysymys: miksi? - oikeusvaltio Suomessa!

Tuulivoimaloiden melu- ym. vaikutusten riskien avoimella käsittelyllä ja selvittämisellä voi välttää epäluottamusta ja epäilyjä. Tämän voi myös ulottaa koskemaan myös tuulivoimaloiden hankintojen toimintavaiheita niin, että virheiden tai esiintyneiden ongelmien avoin käsittely – myös ennakkosopimuksin - tarvittaessa voimalan poisto osittain tai kokonaankin öisin - voi vähentää kiistojen tarpeetonta eskaloitumista. - Tuulivoimalat ovat ihmisiä varten, ei päinvastoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Tärkeintä on huomioida tuulivoimalan infraäänelle altistuneita, joilla on terveysoireita. Viitteitä terveyshaitoista on kyllä Suomestakin useita, esimerkiksi Merikarvialla 1,5 km etäisyydellä Siikaisten puolella olevasta tuulivoimalasta ilmeisesti sen (niiden) infraäänet ovat aiheuttaneet eräälle perheelle niin ylettömät haitat, että he ovat joutuneet muuttamaan kotoaan pois. Herää vain kysymys: miksi? - oikeusvaltio Suomessa!

Tuulivoimaloiden melu- ym. vaikutusten riskien avoimella käsittelyllä ja selvittämisellä voi välttää epäluottamusta ja epäilyjä. Tämän voi myös ulottaa koskemaan myös tuulivoimaloiden hankintojen toimintavaiheita niin, että virheiden tai esiintyneiden ongelmien avoin käsittely – myös ennakkosopimuksin - tarvittaessa voimalan poisto osittain tai kokonaankin öisin - voi vähentää kiistojen tarpeetonta eskaloitumista. - Tuulivoimalat ovat ihmisiä varten, ei päinvastoin."

Oho! ja vielä kerran "oho" : onko tämä blogi kaapattu?

"infraäänten tasot jäivät merkittävästi alle kuulokynnyksen."

En ole asiantuntija , mutta käsittääkseni infraääniä ei voi kuulla ; ne ovat alle kuulokynnystaajuuden ( n. 40 Hz) ; ne tuntuvat fyysisesti kehossa ; voi mennä kokeilemaan johonkin hiivirokkikonserttiin, jossa vatsalihakset pumppaavat basson tahdissa...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tupakka-askin kyljestä voimme lukea:

Tupakointi on hengenvaarallista.
Tupakointi voi aiheuttaa hitaan ja tuskallisen kuoleman.

Kaikki tupakoitsijat eivät kuitenkaan saa keuhkosyöpää. Useimmille toki kehittyy sydän- ja verenkiertoelinten tauteja ja keuhkolaajentumaa.

Montakohan vuotta/vuosikymmentä menee ennen kun tuulivoimaloiden kylkeen ja muutaman kilometrin etäisyydelle niistä saamme samantyyppiset, mahdollisesti yhtä aiheelliset varoitustaulut ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>Montakohan vuotta/vuosikymmentä menee ennen kun tuulivoimaloiden kylkeen ja muutaman kilometrin etäisyydelle niistä saamme samantyyppiset, mahdollisesti yhtä aiheelliset varoitustaulut ?

ooo

Mutta jos noin toimitaan, on se epäreilua. Sitten pitäisi merkitä kaikki autot, raitiovaunut, junat, lentokoneet, moottoripyörät, sahat...... ja ties mitkä myös

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

No, sitten tasapuolisuuden nimissä merkittäköön.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Ongelmia on muutamalla prosentilla väestöstä"

Keijolla on vahva tunne, että tuo "muutama" tarkoittaa tässä yhteydessä noin kolmeakymmentä prosenttia. Jo noin sata vuotta sitten todettiin kokeellisesti, etteivät akustiset aseet vaikuttaneet riittävän tehokkaasti ja luotettavasti kaikkiin sotilaisiin, vaan ehkä luokkaa 30%:iin. Lisäksi äänet levisivät käytännössä holtittomasti myös omien joukkoon. Nämä olivatkin syynä siihen, että laitteista silloin luovuttiin (nyt puhutaan siis vanhoista aseista, joiden vaikutus ei perustunut äänen voimakkuuteen, vaan taajuuteen).

Jos ongelma oikeasti koskettaisi vain pientä prosenttia voimalan vaikutusalueella asuvista, olisi erittäin helppoa ostaa tuollainen yksittäinen asukas pois alueelta sellaisella hinnalla, ettei varmasti jää harmittamaan. Pidän todennäköisenä, että todellisuudessa ongelma koskettaa niin suurta joukkoa, että heidän rauhoittamisensa alkaisi näkyä jo firman pankkitilin saldossa. Varmaan jossain Kemiössä tai Porissa on asukkailla tästä parempaa tietoa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ydinvoima vanhentunutta teknologiaa – uusiutuvat kehittyvät älyverkkoinensakin :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2170...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Video: Näin sujui yöpyminen tuulivoimaa paenneen perheen talossa Merikarvialla:

http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/video-nain...

Tutkimus: Tuulivoiman melu häiritsee merkittävästi vain harvoja:

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kot...

Ristituulessa - tutkijan näkökulma tuulivoimamelukeskusteluun:

https://blogi.thl.fi/blogin-nayttosivu/-/blogs/ris...

Tuulivoimaloiden matalataajuisen melupäästön terveysvaikutukset:

http://www.tiede.fi/keskustelu/69510/tuulivoimaloi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

THL:n tutkija: Ei näyttöä tuulivoimaloiden tuottaman infraäänen ja oireilun välisestä yhteydestä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden mukaan tuulivoimaloiden aiheuttaman äänen vaikutuksista on näyttöä vain siitä, että kuultavissa oleva… :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100622420626_u...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Owl-inspired wing design reduces wind turbine noise:

http://windenergy.einnews.com/article/354358619/UW...

Biomimicry Helps Reduce Wind Turbine Noise :

http://windenergy.einnews.com/article/354348039/mF...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tarina räjähtävistä lepakoista – eli onko tuulivoimaloiden ääni todellinen terveysriski vai ei?

Kuuluvan melun aiheuttama haitta on todellinen. :

http://www.hs.fi/tiede/art-2000004887236.html

Ei, lepakko ei räjähdä edes tuulivoimalan läheisyydessä :

http://yle.fi/ylex/uutiset/ei_lepakko_ei_rajahda_e...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Flinders University's five-year study looks into wind farms' effects on health:

http://www.abc.net.au/news/2018-01-25/study-to-fin...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lukijalta: Parempi tulevaisuus vai hirviömyllyjä? – tuulivoimakeskustelun faktantarkistus lienee paikallaan:

https://www.satakunnankansa.fi/mielipide/lukijalta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset