Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Tasapainotus hyödyttää sekä maaseutua että kaupunkikeskittymiä

Vaalan kunnanjohtaja, Harvaan asutun maaseudun teemaverkoston puheenjohtaja Tytti Määtän puheenvuoro ”Maaseutu ei ole perässä vedettävä kivireki” (H.S. 2.10) oli asiapistoisuudeltaan ja tasapainotuksellisuudessaan oiva esimerkki siitä, miten Suomea pitäisi kehittää monipuolisesti, ei yksin kaupunkitaajamia tai vain maaseutua. Kumpikin tarvitsevat välttämättä toinen toisiaan. Vastakkainasettelu tai yksipuoleinen kaiken keskittämisen (asutus, elinkeinot, energia, liikenne, jne.) kannustaminen maaseudun kustannuksella vie vääjäämättä ahdistaviin kaupunkitaajamiin ja maaseudulla taas isoihin kartanoihin, elinvoimaisia välimuotoja ei ole ja jos on, niin kesämökit vieri vieressä vesistöjen rantamilla suurimman aikaa vuodesta tyhjän panttina, metsät hoidettuna mikä mitenkin, jne.

Kaikesta em. kokonaismyönteisyydestään huolimatta Määtän puheenvuoron nettiversion kommenteissa heijastui valitettavasti vieläkin tyypillinen pääkaupunkiseudun vääristynyt vähättelevä ja epäoikeudenmukainen – tietämättömyys - asenne maaseudun väkeä ja sen pääasiallisia elinkeinoharjoittajia, ”maajusseja” monine alihankkijoineen, yrityksineen ja työntekijöineen kohtaan. Yritin saada ao. sivulle (http://www.hs.fi/mielipide/a1475287244422?jako=915034c8a4bd2c4c8eda4c74942d48d8&ref=og-url#kommentit) kommenttiani, mutta se ei H.S:n nettitoimitukselle syystä tai toisesta sopinut, joten kirjoitin sen tänne.

Maataloutta kritisoidaan sen saamista tuista, syyttä suotta. Maatalouden tukien merkitys viljelijöiden tulonmuodostuksessa on keskeinen. Luonnonvarakeskus Luken laatiman maatalouden kokonaislaskennan mukaan tukien osuus maatilojen vuoden 2014 kokonaistuotosta oli keskimäärin noin 34 %. Vuonna 2014 maatalouden suorat tuotantokustannukset ilman viljelijän omaa palkka ja pääoman tuottoa laskettuina olivat yhteensä noin 5,1 miljardia euroa, markkinatuotot noin 3,8 miljardia euroa ja kaikki tuet (ml. investointituet) olivat hieman alle 2 miljardia euroa. Tuotantokustannukset olivat siis selvästi markkinatuottoja suuremmat. Tästä syystä kotimaisen ruuan alkutuotannon jatkuminen ei olisi ilman tukivälineitä Suomen oloissa mahdollista läheskään nykyisessä laajuudessa.

Maatalouden tuilla varmistetaan kotimaisen ruuan alkutuotanto ja sen kehittämisedellytykset.

EU:n maatalouspolitiikan keskeisenä lähtökohtana on varmistaa kohtuuhintaisten elintarvikkeiden saatavuus kuluttajille. Monien maataloustuotteiden hinnat EU:ssa ovat lähellä keskimääräisiä maailmanmarkkinahintoja ja hintataso on yhteismarkkinoilla lähtökohtaisesti sama eri osissa EU:ta. Keskeisten maataloustuotteiden tuotanto, hintataso huomioon ottaen, ei ilman yhteiskunnan tukea olisi mahdollista Suomessa, eikä läheskään nykyisessä laajuudessa muissakaan EU-maissa. Tuotannon kannattavuuden turvaamiseksi maataloutta tuetaan kaikissa EU-maissa budjettivaroin.

Yhteisen maatalouspolitiikan tukivälineillä ei ole riittävästi pystytty huomioimaan Suomen maatalouden erityisolosuhteita. Tästä syystä Suomessa maksetaan EU:n tukimuotoja täydentävää kansallista tukea.

Inhimillinen oikeudenmukaisuus ja kehitys koko Suomeen:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140488-inhimillinen-oikeudenmukaisuus-ja-kehitys-koko-suomeen

Inhimillinen oikeudenmukaisuus ja kehitys koko Suomeen:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147095-inhimillinen-oikeudenmukaisuus-ja-kehitys-koko-suomeen

Kilpailuetu keskittämisen sijaan tasapainottavalla hajautuksella:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115481-kilpailuetu-keskitt%C3%A4misen-sijaan-tasapainottavalla-hajautuksella

Nuoret haluavat kaupunkien läheiselle maaseudulle:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/nuoret-haluavat-kaupunkien-l%C3%A4heiselle-maaseudulle-1.69882

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”mietin kirjoitti:
14.3.2016 19.56
2,7 miljardin summassa oli HS:n uutisen mukaan mukana paitsi Maatalousviraston maataloustukia, myös eläkemenoja 620 miljoonan euron edestä. Lisäksi summassa oli mukana lomituskorvauksia 190 miljoonan euron edestä.
Eläkemenojen osalta on kyseenalaista, että onko siinä summassa ainakaan täysimääräisesti kyse maataloustuesta. Kyse on vanhojen veronmaksajien eläkkeistä, joita eikoinaan ei rahastoitu. Vastaava tilanne pätee merimies- ja yrittäjäeläkkeiden sekä valtioneläkkeiden kohdalla, joiden kaikkien osalta valtio eläkemenoja maksaa. Keskimääräinen maatalousyrittäjäeläke vuonna 2015 oli 423 euroa ja keskimääräinen merimieseläke 1390 euroa, ja keskimääräinen yrittäjäeläke 423 euroa. Valtio maksaa maatalousyrittäjien eläkkeitä, koska sitä varten kartutetut rahastot eivät kata menoja. Valtion osuus MyEL-menoista on talousarvion ennusteen mukaan tänä vuonna 78,6 %. Ellei eläkettä maksettaisi maatalousyrittäjien kohdalla maksettaisi tätä kautta, tilastoituisi osa eläkemenoista kansaneläkemenoina. Perusongelmana on se, että sekä maatalousyrittäjien että merimiesten että vlation omaa eläkerahaa on rahastoitu liian vähän ja sen tuottokaan ei ole riittänyt karruttamaan pääomia. Maatalousyrittäjien kohdalla yrittäjien määrä on laskenut vuosikymmenten ajan parin prosentin vuositahtia, mikä on tarkoittanut sitä, että eläkkeenmaksajien määrä on kutistunut kovaa vauhtia samaan aikaan kun eläkemenot ovat kasvaneet. Siinä kohtaa, kun eläkkeitä on alettu enemmän rahastoimaan, on maatalousyrittäjien määrä laskenut koko ajan alemmas. Eläkemaksutilannetta on jonkin verran sittemmin muuttanut se, kun apurahansaajista tehtiin myös maanviljelijöiden eläkejärjestelmän piiriin kuuluvia.”

http://www.libera.fi/blogi/kymmenen-vaihtoehtoista...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”Jussi kirjoitti:
11.3.2016 13.02
Ruotsi onkin hyvä esimerkki. Omavaraisuus on jo alle 60%, mikä huolestuttaa maan olemattomia puolustusvoimia. Voimme käydä tuen tasosta keskustelua pitkään, mutta perusteet länsimaisessa ruuantuotannon tukemisessa ovat yhteiskuntapoliittisia ja strategisia, eivät niinkään markkinataloudellisia. Ilman eri puolilla tapahtuvaa ruuantuotannon tukemista (EU.n entinen CAP ja USA:n Farm Bill esimerkkeinä) ruuan raaka-aineiden hinnoissa olisi useita satoja prosentteja turbulenssia nykyisten maltillisten vaihtelujen sijaan. Tukemalla tuotantoa pidetään tuotantotaso muutaman prosentin yli kysynnän ja hinnat tuotantokustannusten tasossa tai vähän sen alle. Johtuen siis jatkuvasta pienestä ylituotannosta maksukykyisille markkinoille. Tästä seuraa tietysti se, ettei kehitysmaiden maatalous pääse kehittymään, heillä kun ei ole mahdollisuuksia tukea omaa tuotantoaan. Tästä poikkeuksena ovat Intia ja Kiina.
Pieni maa voi tietysti kuvitella ostavansa kaiken muualta, mutta miksi se sen tekisi, jos omia ylivoimatekijöitä riittää? Meillä on vettä, lyhyt mutta valoisa kasvukausi ja odotettavissaolevia hyötyjä ilmastonmuutoksesta. Ehkäpä olisi parempi ulkoistaa puolivillainen taloustutkimus ja ostaa se jostain paremmin osaavien yhteisöstä ?
Lopuksi vielä heitän pohdintaan kirjoittajalle kysymyksen, miksi saudien kannattaa tuottaa ruokansa itse, kun rehutkin on tuotettava Kaliforniasta?
http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/mar/08/saudi-arabia-alfalfa-california-drought-almarai”

http://www.libera.fi/blogi/kymmenen-vaihtoehtoista...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”mietin kirjoitti:
14.3.2016 19.19
Maataloustuet ovat tosiaan ongelmallisia monessakin mielessä. Sekin on hyvin epäselvää, mitä niillä tavoitellaan. Yksi tavoite on ruoan hinnan halventaminen. Mutta tuotantotuki ei ole siihen ehkä erityisen hyvä väline, koska se alentaa myös viennin hintaa, jolloin maataloustuen hintahyödyistä osa valuu ulos. Mutta nykyinen maataloustuki on paljon monimutkaisempi. Sitä maksetaan esim. viherryttämisestä, kesantojen pitämisestä yms. ilmasto- ja ympäristöperusteisesta syystä, joihin markkinatalousehtoisesti ei muuten ryhdyttäisi, kasvinsuojeluaineiden käyttämisestä yms., jolla pyritään ehkäisemään mm. tuholaisten leviämistä ympäri maata, Itämeren suojelusta mm. valumavesien paremman hallinnan kautta yms. Maataloustuet ovat pirstoutuneet niin moniin ja pieniin osiin ja niin lukuisiin erilaisiin tavoitteisiin, että niiden kokonaisohjausvaikutuksia on hankala hahmottaa.”

http://www.libera.fi/blogi/kymmenen-vaihtoehtoista...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”Jönsson kirjoitti:
17.3.2016 14.14
Eihän siinä mitään, saahan näitä vertailla. Vertailukin osoittaa, että aika vähän löytyy järkevää vaihtoehtoista käyttöä maataloustuille. Mitä me tekisimme 4 uudella yliopistolla, kun samat ajatuspajat ovat nytkin sitä mieltä, että niitä on liikaa. Mihin me tarvittaisiin 15 uutta lastensairaalaa? Mistä niihin löytyisi henkilökunta? 150 000 päivähoitoyksikköä – onko meillä niin montaa päiväkoti-ikäistä lastakaan? Mihin me tarvitsisimme uuden lentotukialuksen joka neljäs vuosi, kun ei sellainen mahtuisi saaristossamme edes kääntymään? 10 %:lle uusi henkilöauto joka kolmas vuosi? Myypä tuo idea Vihreille! Paljon mieluummin minä käytän sen rahan suomalaisten työllistämiseen ruuan tuotannossa.
Suomalainen maatalous tuottaa Euroopan vaativimmissa olosuhteissa, maailman tarkimmin säädeltynä millä tahansa mittarilla mitattuna maailman laadukkaimpiin kuuluvia tuotteita, joista korvaukseksi tuottaja saa useidenkin tuotteiden osalta Euroopan alhaisimpaan kuuluvan hinnan. Viljoissa ja öljykasveissa tuottajahintamme on koko 2000-luvun olleet EU:n alhaisimpia. Sianlihasta on valta osan ajasta maksettu pienempää hintaa kuin Saksassa. Tuskinpa näitä tuotteita Suomeen nykyistä halvemmalla myytäisiin sittenkään, jos luopuisimme omasta tuotannostamme. Silloin täällä vallitsisivat myyjän markkinat.
Suomessa syödyn ruuan kotimaisuusaste on LUKEn selvitysten mukaan noin 75 %. Tuontineljännes koostuu tuodusta ruuasta ja kotimaisten elintarvikkeiden valmistukseen tarvittavista tuontipanoksista. Elintarvikemarkkinoiden kokonaistuonti on noin 7 mrd. €. Tuohon suhteutettuna puolitoista miljardia kansallisia tukia ei ole kovinkaan paljon. Mihin kohdennettuna ne tuottaisivat kansantalouteemme enemmän hyvinvointia? Lentotukialuksiin vai uusiin henkilöautoihin?
Mutta saahan näitä vertailla, ei siinä mitään. Seuraavaksi voisi myös laskea, monetko lastenrattaat saisi vuosittain maksettavalla työmarkkinatuella ja montako F 35 -hävittäjää saisi asumistuilla.”

http://www.libera.fi/blogi/kymmenen-vaihtoehtoista...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Mielenkiintoinen tuo kotimaisuusaste, jota olen kaivannut. Ennen EU:n menoa kotimaisuusaste ilmeisesti oli 100% tuntumassa,vai oliko ? Miten kehitys on mennyt sen suhteen ?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”Tuominen Eero kirjoitti:
17.7.2016 10.18
Maataloustuet
Entä sitten jos ruoan saatavuus kansainvälisillä markkinoilla heikkenee, tai kulkuyhteydet estetään? Mistä sitten saamme ruokaa 6 miljoonalle, kun ennen kansalaissotaa sitä ei saatu silloiselle puolta pienemmällekään? Tosin sitä vielä oli, mutta ei kaikille.
Ruotsi pärjää ilman kansallisia tukia, mutta Ruotsin keskeinen tuotantoalue on etelämpänä. Osa tuotantosuunnista on kyllä näivettynyt (mutta sehän ei Pursiaista haittaa). Mutta kyllä Ruotsillakin olisi vaikeuksia kansainvälisen ruokakriisin sattuessa.
Vedottaneen siihen, että maatalous on nykyiselläänkin tuontipanosten varassa. Jos näitä ei saada tulee notkahdus. Jää aina jotain, mistä kehitellä korvikepanoksia. Maajussi on hyvä improvisoimaan, kuten vimme sota-aikanakin. Mutta, jos elinkeino kuolee, konstit olisi polkaistava tyhjästä.
Oletan, että puhdasoppinen Pursiainen lopettaisi myös EU:n maataloustuet! Jos ei, niin miksei.
Ilman tukia, jäisikö Suomeen maataloutta? Sian- ja broilerintuotanto olisi tietenkin mahdollista tuontirehuin. Nämä eläimet tarvitsevat kuitenkin lämpöä ja lämmityskausi on pitkä. Rehun kuljetus on kuitekin kalliimpaa, kuin tuotteiden. Minne lanta laitettaisiin?
Ekologiset vaikutukset, niiden arviointi on vaikeaa. Euroopan, vuoristoa ja tundraa lukuunottamatta, luonto kestää viljelyä sittenkin suht hyvin. Jos painopiste siirtyy entisestään Etelä-Amerikkaan, on tämä ja monet muutkin alueet herkempi eroosiolle, jotkut taas kuivuudelle ja suolaantumiselle.
Entä haluavatko suomalaiset tukea maataloutta. Eivät kaupantiskillä useinkaan. Mutta tuettuna se voi säilyttää asemia. Tähän asti kansan tuki on ollut. Suomalainen maataloustuote on objektiivisin mittarein puhtaampaa, kuin vaikka Keski-Euroopassa (salmonella, raakamaidon hygieniaindikaattorit esim). Skandinavian maat ja Islanti painivat samassa luokassa.
Maataloutta tukevat sellaisetkin maat, jossa olosuhteet ovat hyvät (EU, USA).
Onko Pursiaisella jokin oma visio? Jäisikö Suomeen maataloutta, jos tuet todella lopetettaisiin?”

http://www.libera.fi/blogi/kymmenen-vaihtoehtoista...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Täällä lisää:

Sinikka Eronen; Polvijärvi, Pohjois-Karjala:

Maakunnat elättävät pääkaupunkia:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

Keskittäminen lisää asumisen kalleutta:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/p%...

Lukijalta: Ruuhka-Suomelle on vaihtoehto – "Jämsään perustetaan Piilaaksoa":

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/luki...

Korvesta ja valtateiltä 1/2016 teemana Kuka elättää ja kenet:

http://www.korvesta-ja-valtateilta.fi/korvestajava...

Maaseutupolitiikan blogi:

http://www.maaseutupolitiikka.fi/uutishuone/maaseu...

Maaseutu elättää toivoa inhimillisemmästä luonnollisuudesta:

http://www.tiede.fi/keskustelu/8467/ketju/maaseutu...

Eläköön maaseutu:

http://uusisavo.fi/blog/2016/05/blogit/ajatuksiaar...

Parempi maaseutu rakentuu pala palalta:

http://www.luonnonvarat.fi/aiheet/maaseutu/parempi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

YHDEN KYLÄN RUUMIINAVAUS:

http://yle.fi/uutiset/3-8698926

Kallis elätti-Suomi:

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2012/07/...

Aarno Laitinenkin on siis jo hiljentynyt ao. luuloistaan!

Ilman maaseutua ei ole Suomea:

http://www.peruss.fi/ajankohtaista?issue=164

Kaupunkien kasvu elättää Suomea – "Uusimaa maksaa viulut":

http://www.hs.fi/kaupunki/a1428646435163

Syykin selviää jo ensimmäisestä otsikosta - ei pelkistä luvuista - vrt. "Jäätelökorrelaatio" - Valhe , emävalhe, tilasto...

Maaseutu on Suomen rahareikä, joka pitää väkisin tukea:

http://kaksplus.fi/threads/maaseutu-on-suomen-raha...

”Elättikunnista” tulevaisuuden rakentajiksi?:

http://www.iisalmensanomat.fi/news/elttikunnista-t...

Tutkijat unohtivat kokonaisuuden:

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195115-...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Hyvä kirjoitus, kun "maajussit" joutuvat venäjäpakotteita sijaiskärsijänä maksamaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Terve Pauli,

ja sekin vielä!...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Muistaakseni elintarviketeollisuus on jotain 3 miljardia alijäämäinen, joten kansantaloudellisesti vienti ei vedä riittävästi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kaupungeista rakennetaan nyt velaksi "kasvainkeskuksia", siis syöpä, joka nakertaa maakunnista tulevan jalostusarvon lisäyksestä leijonan osan. Kirjoitan siitä kun ehdin.

Kannattaa lukea nimimerkki Tyhmyrin blogiarkistosta oikein hyvä kooste jalostusarvosta maakunnittain. Se on julkaistu muistaakseni tammikuussa 2015.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Timo!,

kirjoittamisiin, parhain jatkumoin!,

Ilkka

P.S. Juu, tässä:

Missä sitä jaettavaa syntyy – maakuntakatsaus - Tyhmyri's Blog :

https://tyhmyri.wordpress.com/2015/01/18/missa-sit...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Suomi keskittää Ruotsi hajauttaa:

http://kaunaherra.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229052-...

Ruotsissa halutaan houkutella asukkaita maaseudulle – esitetään 500 miljoonan kruunun tukea:

http://yle.fi/uutiset/3-9388974

Kärnä innostui Ruotsissa esitetystä maaseudun miljoo­na­ra­hoi­tuk­sesta – haluaa Suomeen parla­men­taa­risen maaseu­tu­ryhmän:

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/191...

HARVAAN ASUTUN MAASEUDUN KEHITTÄMISSTRATEGIA HYVÄKSYTTIIN:

http://www.farmit.net/talous/2016/12/21/harvaan-as...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

'Höpön löpö', TE :

Miksi maalaiset ovat tyhmempiä kuin kaupunkilaiset?:

http://blogit.iltalehti.fi/tuomas-enbuske/2017/03/...

Hänen kannattaisi lukea asiaakin:

Maakunnat elättävät pääkaupunkia:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

Maaseutukaupunkeja kannattaa vahvistaa:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/kol...

EK:n johtava ekonomisti: "Kaikkien ei pidä pakkautua Uudellemaalle, kylien tiivistäminen säilyttäisi paikalliset palvelut" :

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/ek-n...

"Kurjaliston muodostuminen suurkaupunkeihin on Suomessakin iso riski":

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuu...

Maaseutu ja kaupunki kulkevat kestävässä kehityksessä rinnan - eivät kisaa vastakkain:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuu...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

”WeirdBastard: Tämmöinen kiersi aikoinaan naamakirjassa ja copypastetin jutun talteen, koska vaikutti aika hyvin perustellulta asialta:

MTK Mediatiedote 23.3.2016

Maataloustuilla tuotetaan puhdasta suomalaista ruokaa

Maataloustukien avulla turvataan suomalainen ruoantuotanto, elintarviketeollisuus ja huoltovarmuus. Tukien avulla suomalaiset viljelijät ovat voineet tuottaa korkealaatuista, puhdasta, turvallista ja tuoretta ruokaa, jota kuluttaja saa kaupasta kohtuuhinnoin. EU-maataloustukien kautta osa maksamistamme EU:n jäsenmaksuista myös kanavoituu takaisin Suomeen.

Maataloustukia tarvitaan, koska viljelijät eivät saa markkinoiden kautta riittävää korvausta tuotannon korkean laadun, eläinten hyvinvoinnin ja tuoteturvallisuuden eteen tekemästään työstä. Suomalaiselle tuotannolle asetetut tiukat tuotantovaatimukset ja pohjoinen sijaintimme johtavat väistämättä korkeampiin tuotantokustannuksiin kuin muissa EU-maissa. Maataloustuilla korvataan osa näistä kustannuksista. Suomessa on salmonellavapaus, sioilla on saparot ja antibiootteja käytetään eläinlääkinnässä vain sairauksiin toisin kuin yleisesti Keski-Euroopassa. Myös torjunta- ja kasvinsuojeluaineita käytämme vähän.

Viljelijöiden taloustilanne on todella vaikea. Viime aikoina maksetut tuet ja maataloustuotteiden myyntitulot eivät ole tiloilla enää riittäneet kattamaan tuotantokustannuksia, vaan tuotantoa ja viljelijäperheen yksityistaloutta on jouduttu pyörittämään lainarahalla. Kohonneet tuotantokustannukset, markkinakriisi ja halpuutetut tuottajahinnat ovat johtaneet tähän tilanteeseen.

Maataloustuotannon alasajo johtaisi vaikeuksiin myös elintarviketeollisuudessa raaka-ainepulan takia. Joutuisimme turvautumaan yhä enemmän ruoan tuontiin, mikä heikentäisi kauppatasetta ja vaarantaisi elintarviketeollisuuden ja koko ruokaketjun työpaikat.

Maataloustukia maksetaan kaikkialla maailmassa. Yksikään itsenäinen ja tulevaisuuden riskejä ennakoiva maa ei jättäydy tilanteeseen, jossa ruokahuolto kyseenalaistetaan. Jokainen kansalainen haluaa syödä omassa maassaan tuotettua ruokaa. Myös me suomalaiset.

******

Kannattaisi lukea myös nämä pari nettikirjoitusta, ennen kuin alkaa puhumaan maataloustukien ja sitä kautta myös koko suomalaisen maanviljelykulttuurin lakkauttamisesta, mikä olisi ainakin omasta mielestäni todella hullu hanke.

http://www.maaseutumedia.fi/mita-maataloustuet-ova...

http://www.maaseutumedia.fi/suomalainen-maanviljel...

http://mikkovlttil.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214691...

Moni asiantuntija on kuulemma spekuloinut, että maanviljelys muuttuu jatkossa aina vain hankalammaksi eteläisemmässä euroopassa ilmaston lämpenemisen takia, joten sitä alaa pitäisi pikemminkin vain lisätä ja kannustaa täällä päin maailmaa. Toivottavasti samalla alkaisi myös paluuliike kaupungeista takaisin suomen muuttotappiopaikkakunnille."

https://murobbs.muropaketti.com/threads/maataloust...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

9 av 10 jordbruk borta på 25 år :

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/9-av-10-jordbr...

Vasemmistolta maatalouden toimenpideohjelma – ei voi olla "kepun monopoli" :

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/vase...

Maataloustuki kasvanut työttömyystukea suuremmaksi :

http://www.kaleva.fi/juttutupa/politiikka/maatalou...

Professori: Maataloudelle miljardi euroa piilotukea :

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001680735.html

MOT: Talonpoika veitsi kurkulla - 9.5.2016 :

http://yle.fi/aihe/ohjelma/mot-talonpoika-veitsi-k...

Lypsytilallinen taloudellisessa umpikujassa: “Harkitsen kirkosta eroamista” :

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/lypsy...

Sianlihan tuottajahinta saa Saksassa tukea :

http://www.maaseutumedia.fi/sianlihan-tuottajahint...

Sianlihan tuottajahinta saa Saksassa tukea:

http://www.maaseutumedia.fi/sianlihan-tuottajahint...

Suomi on kaukana leipäviljan omavaraisuudesta:

http://www.ksml.fi/paakirjoitus/Suomi-on-kaukana-l...

Brasilialainen pihviliha kaukana luonnonmukaisesta :

http://yle.fi/uutiset/3-5522812

"Suomi on muutamien muiden pohjoismaiden kanssa vähiten antibiootteja maataloudessa käyttäviä maita. Ylläolevassa taulukossa viimeinen sarake kertoo paljonko antibiootteja käytetään yhteensä tuotantoyksikköä kohti.

Saksassa, josta Suomeen tuodaan paljon sianlihaa, käytetään melkein kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa. Broilerituotannossa Suomessa ei ilmeisesti käytetä ollenkaan antibiootteja, kun taas Saksassa niitä syötetään rehun mukana. Saksassa antibioottiresistentit bakteerit ovatkin jo merkittävä riesa.Suomessa on lisäksi tarkkaan säännellyt ja valvotut varoajat, joiden aikana eläintä ei saa teurastaa antibioottihoidon jälkeen.

Itse ostan periaatteen vuoksi kaupasta vain kotimaista lihaa jos mahdollista. En halua tukea antibioottiresistenssiongelman pahenemista yhtään enempää kuin on pakko."

http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_libra...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Why Brazil has a big appetite for risky pesticides:

http://www.reuters.com/investigates/special-report...

Valtavista voitoista rökäletappioihin :

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/a...

"Merja Rantala
30.5.2016 8:31

Tilakoon kasvaminen ja tuotannon tehostaminen eläintuotannossa ei pitäisi olla itseisarvo. On tutkittua tietoa siitä, että eläinten lääkitystarve ja tautipaine kasvavat tilakoon kasvaessa ja tuotannon muuttumisessa tehdasmaiseksi. Antibioottiresistenssi on Suomessakin eläinten patogeeneissä sitä luokkaa, että "jottain tarviis tehdä".

Suomessakin tehostumisen seurauksia näkyy jo: esimerkiksi hengitystiesairaudet lisäävät antibioottien käyttöä vasikkakasvattamoissa. Sikaloissa MRSA:n esiintyminen on assosioitunut myös osittain suuriin tilakokoihin. Suurissa yksiköissä myös tautien hallinta on hankalampaa, erityisesti jos osastointia ja tautihallintaa ei ole huomioitu rakennusvaiheessa. Eläintuotanto tulee ensisijassa lähteä eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista. Mitä tulee lomitukseen, tavallinen yrittäjä voi usein laittaa luukun säppiin pariksi viikoksi, mutta navettaa ei voi sulkea. Mitä tukijärjestelmä tarvitsisi, on norminpurkutalkoot. Vähemmälläkin A4-saasteella, byroratialla ja virkamieskunnalla voitaisiin tuet maksaa. Tuista voisi olla helpompaa karsia, jos koko Eurooppa luopuu tuista ja kansalaiset maksavat suoraan tuottajille riittävän hinnan tuotteistaan. Sitä päivää ei taida ihan heti olla näköpiirissä."

Valtion lomituspalvelut tulee lakkauttaa :

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000002903628.html

Vihreiden johto lyttää Vartian lomituspuheet: “Järjestelmä uudistettava joustavammaksi viljelijöille” :

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/vihr...

Maidosta tuli ongelma Saksassa – litran saa kaupasta vain 46 sentillä:

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001913143.html

Peltojen hinnat ovat nousseet pilviin – silti ostajia olisi enemmän kuin myyjiä :

http://yle.fi/uutiset/3-7467625

Maataloustuet ovat hyvää tarkoittavan järjestelmän väärä valinta :

http://anterovartia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21778...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Miksi maalaiset... :

”Maija M.
11.3.2017 17:45

Tämä kolumni oli täyttä provoa, mutta todella mautonta sellaista. Jos maakuntien Suomi on ”60-lukulainen kekkosromanttinen fantasia”, niin dikotomia maalaiset vs. kaupunkilaiset on jotain niin eltaantunutta, että 60-luvustakin täytyy mennä johonkin todella kauas historian pimeään yöhön. Oikeasti fiksun ja erityisesti sydämeltään sivistyneen ihmisen ei tarvitse haukkua muita tyhmiksi. Olen maalla syntynyt ja kasvanut, mutta luonnollisesti kaupunkiin opiskelujen ja työn perässä muuttanut. Kotini on silti aina molemmissa paikoissa ja voin paljastaa, että rasisteja ja tyhmiä ihmisiä löytyy myös kaupungeista. Ja jos ”kaupunkilainen sivistys” on sitä, että haukutaan muita tyhmiksi lehtien palstoilla, muutan oikein mielelläni pysyvästä takaisin maalle mauttomien puolipaneeliseinien keskelle ja painan vielä Hankkija-lippiksen ylpeydellä päähäni.

On jotenkin niin huvittavaa, miten Suomessa jaksetaan haukkua maalaisia. Ei tarvitse ihan kamalan kauaksi historiassa mennä, niin Suomi oli takapajuinen maatalousyhteiskunta. Me kaikki suomalaiset olemme lopulta maalta kotoisin! On itsetunnon surkeutta, jos sitä tarvitsee hävetä. Meidän pitäisi olla ylpeitä maalaisuudestamme, puhtaasta luonnosta ja puhtaasta ilmasta. Puhdasta ilmaa saa hengittää Suomessa maaseudulla, Helsingin keskustan ilmanlaadusta en olisi niin varma. On turha yrittää leikkiä 22 vuoden EU-kokemuksella eurooppalaista sivistyskansaa, me suomalaiset vasta opettelemme sivistystä moneen muuhun Euroopan yhteiskuntaan verrattuna.
Maaseudun haukkuminen huvittaa myös siitä syystä, että ruoka tulee maalta jatkossakin. ”Älykkäät ja sivistyneet” kaupunkilaiset muistavat kyllä lehtien palstoilla mainita suosivansa lähi- ja luomuruokaa. Käsittääkseni sellaista ei Helsingin keskustassa kasvateta, yksittäisten ihmisten pieniä parvekeviljelmiä lukuunottamatta. Tyhmien ihmisten viljelemä ruoka kyllä kelpaa, mikä on mielestäni aika iso paradoksi. Mutta ehkä Tuomas sinäkin ostat ruokasi eurooppalaisittain Lidlistä?

On turha haukkua maalaisia rasiteiksi, kun itse viljelee rasismia ja vihapuhetta kolumnissaan. Suomessa ei tarvita enää yhtään vihapuhetta kenenkään suusta tai kynästä, varsinkaan tunnettujen kolumnistien, jotka jostain syystä kirjoittelevat tässä pienessä maassa joka toiseen lehteen näitä tahallisen lapsellisia tuotoksiaan. Suomalaisten tulisi olla toistensa puolella, maalaisuuteen tai kaupunkilaisuuteen katsomatta.”

http://blogit.iltalehti.fi/tuomas-enbuske/2017/03/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Inhimillinen oikeudenmukaisuus ja kehitys koko Suomeen /1 :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1404...

Inhimillinen oikeudenmukaisuus ja kehitys koko Suomeen /2 :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1470...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Professori Hannu Katajamäki: Suomi pitää nähdä kokonaisuutena:

http://www.uva.fi/fi/news/katajamaki_jaahyvaisluento/

Kolumni: Pidetään koko Suomi asuttuna:

http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/kolumni-pi...

Hannu Katajamäki: Kaksoisidentiteetin mies ja maaseudun puolestapuhuja:

http://yle.fi/uutiset/3-9320989

Professori Hannu Katajamäki: Suomen maaseudun mahdollisuuksia ei osata nähdä:

http://www.haloomaaseutu.fi/professori-hannu-kataj...

Professori irvii Helsingin trendikuppiloita – luovuus kukkii paremmin Pohjanmaan ABC:llä?:

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001916342.html

Innovaatiohöttö hemmettiin:

https://www.anymeeting.com/WebConference/Recording...

Juhlaseminaarissa puhuttiin paikallisen kehittämisen puolesta
06.02.2017 - Ajankohtaista:

http://www.ykkosakseli.fi/juhlaseminaarissa-puhutt...

Professorit syyttävät tunnettua muuttoliiketutkijaa keskustelun vääristämisestä:

http://www.ksml.fi/teemat/sunnuntaisuomalainen/Pro...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ylimitoitetut maataloustuet:
https://beta.oikeamedia.com/o1-10142

Suomi erottuu rajusti EU:n maataloustuissa – ”Maanviljelijällä oikeus harjoittaa kannattamatonta liiketoimintaa”:
https://www.uusisuomi.fi/raha/215466-suomi-erottuu......

Yritykset tuottavat valtaosan arvonlisäyksestä:
http://www.stat.fi/artikkelit/2012/art_2012-10-22_...

Maatalouden osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 5,2 miljardia ja elintarviketeollisuuden 13,2 miljardia :
http://www.talouselama.fi/uutiset/elintarviketeoll......

Kuinka paljon kansallista maataloustukea maksetaan:
http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2008/06/k......

Miksi maataloustuki maksetaan?:
http://www.maaseutumedia.fi/miksi-maataloustukia-m...

Kansalliset maataloustuet:
http://mmm.fi/kansalliset-maataloustuet

Maataloustuki kasvanut työttömyystukea suuremmaksi:
http://www.kaleva.fi/juttutupa/politiikka/maatalou......

Paljonko suomalainen elintarvike maksaa ilman maataloustukia:
http://www.tiede.fi/keskustelu/23981/ketju/paljonk......

Maataloustuet uudistuvat vuonna 2015 – mikä muuttuu?:
http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/vipu/Doc......

Maataloustuet - Uusi Suomi:
https://www.uusisuomi.fi/asiasanat/maataloustuet

Maataloustukia vai kannattavaa maataloutta:
http://blogit.iltalehti.fi/aura-salla/2017/02/05/m......

Miksi maataloutta tuetaan?:
http://www.hs.fi/talous/art-2000002680515.html

Milloin tämä "kannattamaton" EU- ja jansallinen maataloustuki kokonaisuudessaan päivitetään tälle ja ensi vuosille?...

Kangasalalainen broilerinkasvattaja sai eniten maataloustukea Pirkanmaalla:
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kangasalalainen-b......

Haaste Vartiaiselle, Vartialle, Pursiaiselle ja Saarimaalle:
http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237260-......

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Veikko Hintsanen
8.10.2017 09:46

Vapaavuori on viimeiset päivät ollut niin maikkarin kuin Ylen kestohaastateltava.

Hänen sanomansa ydin on että:

”Pääkaupungin menestys ei ole maaseudulta pois.”

Olen kuitenkin täysin vastakkaista mieltä asiasta . Meillä on mm Liikenteen infra ratkaisujen myötä ollut jo noin 20 vuotta nollasummapeliä Helsingin ja Järvi Suomen kehittämisten välillä.

Katsotaanpa hieman lähihistoriaan ja vilkaistaanpa mitä merkityksiä valtion toimesta tehdyillä liikenneinfra ratkaisuilla on ollut Helsingin vs Helsingin sataman takamaille, eli maaseudulle Järvi Suomessa.

Ja mitä kehittäminen on tuonut tullessaan ja mitä se tuo jos sitä jatketaan.
Tässä faktat joista voi aloittaa vertailut ja päätelmät:

https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/lts_2014...

Katsotaanpa tarkemmin:

Helsingin satama toimet siirrettiin kantakaupungin alueelta Vuosaareen vuonna 2000 tehdyn päätöksen voimalla valtion ja sen jälkeisillä erittäin suurilla avustuksilla niin raide kuin maantie sekä vesiväylärakentamisten voimin (josta kokonaisrahoitustuen määrää ei varmaan ole edes laskettu) vv 2000-ja tukeminen yhä jatkuu mm. tällä budjettikaudella Vuosaaren satamaan saatiin noin 12 miljoonaa euroa pelkän Äänekosken tehtaan vienti laivausten järjestämiseen valtion tukea/rahoitusta.

https://www.vtv.fi/files/968/152001Vuosaaren_satam...

ja samaan aikaan Suomessa oli toinen hanke jota ei saatu läpi ; kymi kanavan rakentaminen niin että olisi valmistauduttu

https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2...

EU : n jo silloin keskustelun alla olevaan liikennestrategiaan ja sen mukaisesti siirtämään maximimäärät kuorma auto liikennettä vesiliikenteeseen, kestävän kehityksen ja liikenteen ja logistiikan taloudellisuusperiaatteiden mukaisesti. niin ei tapahtunut vaan kävi näin koska Helsinki voitti ja alueet hävisivät.

http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000...

Häviöistä tahdottiin tehdä niin totaalinen että jopa sisävesiliikenteen kehittäminen jätettiin pois EU sopimuksista välittämättä

https://ec.europa.eu/transport/modes_en

Suomalaisessa eri liikennemuotojen tutkimuksessa (kuten esim. edellä mainitussa satamatakaamaa tutkimuksessa) ja infran kehittämisissä valtion toimesta,jossa sisävesiliikenteen sijaan on otettu viidenneksi liikennemuodoksi viestintä.

https://www.lvm.fi/-/kansliapaallikko-pursiainen-s...

++

Mitä tämä tarkoittaa tämän päivän liikennesuunnittelussa Helsinki vs Järvi Suomi.

Se tarkoittaa sitä että on pelkästään Helsingin etu, että maassa niin hallituksessa, eduskunnassa, suurissa kaupungeissa kuin mediassa keskustellaan maantieliikenteen raideliikenteen ja merenkulun kehittämisistä ns.”Suomi on Saari ” liikenne strategian mukaisesti . Ja että kaikki tutkimus vertailu ja rahoitus keskusteluissa pidetään EU(m Ruotsin harjoittama) liikennestrategian tuomat vaihtoehdot poissa keskustelusta, koska ne voisivat vaarantaa jo tehdyt investoinnit ja Helsingin kansainvälisen maineen superkaupunkina – Maailman suurimpana matkustajalaivastamana , jota ylläpidetään niin valtion miljoonatuilla, kuin noin 30% Järvi suomesta pelkillä poliittisilla päätöksillä siirretyillä (infra päätöksin poisjääneillä suoralaivakuljetuksilla Järvi Suomen alueelle ) Vuosaari volyymeillä.

Edelleen edellä mainittu vaihtoehto mikäli alettaisiin Järvi Suomen sisävesiväylä infran muuttaminen se vesiliikenneverkoksi jolla on meriyhteys tarkoittaisi Helsingin Tallinnan välisen tunnelin rahoituslaskelmien täydellistä uus arviointia rahtiliikenteen osalta.

Ja tämä uudelleen arviointi ei ole Helsingin etujen mukaista. Koska kyseessä on valtion harjoittaman liikenneinfra panostusten suhteen täysi nollasumma peli jossa nykyinen 45% maanteille ja 53% raiteille palvelee täydellisesti Helsingin pitkän tähtäimen etua.

Jos se muutettaisiin vaikka Ruotsin (jonka lähtökohtana on Nearest port is best port-malli) mukaisesti 20% maanteille ja 26% raiteille niin mukaan mahtuisi jo sisävesi/itämeri suora rahtiliikenteen kehittäminen ja se kaikki olisi pois rannikkosatamista ja erityisesti Helsingiltä."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/232135-tayslaidal...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kaupunkien asennevamma leimaa keskustelua:

"Maaseutu ei ole köyhä, vaan sitä ryöstetään.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra kohautti netin kommenttipalstoja lauantaina sanomalla, että ainoa syy muuttaa maaseudulle on insesti. Myöhemmin hän pyysi anteeksi sanavalintojaan, mutta hän seisoo edelleen väitteensä takana, jonka mukaan maaseudulle on turha odottaa palveluita.

Ensinnäkin, kaupunkilaisena minun on pyydettävä kaikkien kaupunkilaisten puolesta anteeksi. Ei suinkaan Fatimin sanavalintoja tai törkeyttä, joita hän itse pyysi anteeksi, vaan sitä, että hän ei edelleenkään tunnu ymmärtävän, miksi maaseudun palvelut ja elin­voimaisuus ovat tärkeitä. Näillä näkökannoillaan hän ei edusta kaikkia kaupunkilaisia.

Toiseksi, vaikka hän ei edusta kaikkia kaupunkilaisia näkökannoillaan, ikäväkseni en voi sanoa, että hän olisi myöskään yksin tai edes vähemmistössä oleva poikkeus. Kaupunkilaisten harhainen näkemys omasta tärkeydestään on valtava etuoikeus, jota eivät näytä tunnustavan edes muita etuoikeuksia vahtaavat liberaalit vasemmistolaiset.

Ehkäpä tämä kohu voisi toimia eräänlaisena herätyksenä koko Suomelle. Maaseutu ei ole mikään reservaatti, jossa vanhentunutta elämäntyyliä pidetään keinotekoisesti yllä.

Kun maaseudun palveluita pidetään yllä, kyse ei ole mistään hyväntekeväisyydestä jossa kaupunkilaisten tuottamilla rahoilla annetaan tekohengitystä elinkelvottomalle alueelle. Maaseutu vastaa muustakin kuin vain kaupunkilaisten ruuasta.

Kaupungeissa ei ole kaivoksia, joista niiden lukemattomat teknologiatehtaat saisivat raaka-aineensa. Kaupungeissa ei ole metsiä, joista sellutehtaat tuottavat paperia trendikkäisiin muotilehtiin.

Vihreiden luulisi myös ymmärtävän, että kaupungeissa ei ole tarpeeksi luontoa, jotta sillä voisi torjua teollisen kaupunkikulttuurin luomaa ilmastokriisiä.

Jos kaivoksiin ei ole teitä, niistä ei myöskään saada malmeja. Jos metsätyöntekijöiden perheille ei ole kouluja eikä terveysasemia, miten heidän on tarkoitus elää työalueellaan?

Kaupungissa törmää todella usein asenteeseen, jonka mukaan maaseudulta pitäisi saada kaikki, mutta että sinne ei pitäisi maksaa mitään. Kaupungin asennevammasta kertoo jotain jo se, että me puhumme maaseudun ”tukemisesta”.

Maaseutu ei ole köyhä, vaan sitä ryöstetään. Kuinka moni Lapin hotelliketju on sijoittanut päämajansa Lappiin?

Sen me tiedämme varmuudella, että metsäjättien päämajat eivät sijaitse metsässä, niin kuin eivät sijaitse niiden osakkeenomistajatkaan. Sama pätee moniin kaivosyhtiöihin, huoltoasemiin, maaseudulla sijaitseviin kauppaketjuihin ja muihin liikkeisiin, jotka toki toimivat maaseudulla, mutta joista myös ohjataan rahaa suoraan kaupunkeihin.

Maaseudulle annettavat rahat eivät ole tukemista, vaan sitä, että osa maaseudulle alunperinkin kuuluvasta rahasta palautetaan sinne, jotta koko sivilisaatiolle tarpeelliset maaseudun toimet pysyisivät toiminnassa.

Lopulta koko länsimaisen sivilisaation olisi syytä katsoa peiliin, kun kyse on sen suhteesta kaupunkielämään. Se, että maaseudun toimintoja voi hoitaa näinkin pienellä väkimäärällä, johtuu pitkälti halvasta fossiilisesta energiasta, jolla pyöritetään kaikkea aina jättimäisistä maatalouskoneista autoihin, joilla maaseudun tuotteet kuljetetaan kauas kaupunkiin.

Kun fossiiliset polttoaineet ovat käymässä vähiin, ja kun uusiutuvista energianlähteistä ei vielä ole korvaajaksi, koko kulttuurimme pitäisi totutella siihen ajatukseen, että yhä suuremman väestönosan on jotenkin oltava tekemisissä maaseudun kanssa.

Mikään tästä ei tietenkään ole kaupunkilaisten vika. Se ei kuitenkaan ole tekosyy meille kaupunkilaisille teeskennellä, että maaseudun oikeus elää olisi jotenkin meidän päätettävissämme.

SIMO SUOMINEN
Tampere"

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

Seutukaupunkiohjelma maaseudulle elinvoimakysymys:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/luk...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tutkimus: Jos ruotsalaiset saisivat valita vapaasti, suuri osa asuisi maaseudulla

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/arti...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Selvitimme, millaista elämä on nyt Suomen EU-vastaisimmalla alueella: "Tontin nurkalla voi käydä rauhassa kusella" "Suomea viedään väkisin takaisin menneeseen":

https://www.kp24.fi/uutiset/529531/selvitimme-mill...

Toimituksen poiminnat