Hallituksen biopolitiikka jyrää tutkimukset

Hallitus ottaa uusiutuvien energioiden kärkihankkeellaan, biotalouspolitiikalla, ison riskin ilmastopolitiikan ja luontoarvojen kannalta, arvioivat metsäekologian ja hiilitalouden kärkitutkijat. Suomi voi köyhdyttää metsiään eikä löydä puusta ratkaisua ilmastonmuutokseen, kriitikot varoittavat.

Useiden tutkijoiden mukaan uusin kansainvälinen tutkimustieto viittaa voimakkaasti siihen, että fossiilisten polttoaineiden korvaaminen puulla ei ole kestävä keino toimissa ilmastonmuutosta vastaan.

Suomen metsätalous on kyllä taloudellisesti mutta ei ekologisesti kestävällä pohjalla. Hallitus on valitettavasti ottanut jokseenkin tietoisen riskin.

Suomen metsätalous nojaa juuri puunkäytön hiilineutraaliuteen. Näkemyksenä on, että puusta saadaan käytännössä päästötöntä energiaa, kunhan metsiä ei hakata enempää kuin ne kasvavat.

Useiden tutkijoiden mukaan politiikka jyrää biotaloudessa tutkimustiedon, tai ainakin tutkimustietoa käytetään valikoiden niin, että se sopii valittuun linjaan.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkijan Sampo Soimakallion mukaan TEM:n [työ- ja elinkeinoministeriö] virallisista tiedotteista välittyy sellainen sävy, että esimerkiksi puun käytön hiilineutraaliuskysymystä ei saa kyseenalaistaa. Siinä ei nähdä mitään ongelmaa.

Soimakallion ja tämän kollegojen uusi tutkimus on äskettäin julkaistu Environmental Science and Technology -tiedejulkaisussa. Tutkimuksen mukaan puunkäyttö ei millään ryhmän tutkimalla skenaariolla auta vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Biosfäärin hiilenkiertoa tutkivan akatemiaprofessori Timo Vesalankin mukaan biotaloutta ajetaan poliittisesti ja talousvetoisesti. Hänen mukaan monet tiedeyhteisössä ajattelevat, että politiikka määrää jo ennalta lopputulosta [valikoiden, tarkoitushakuisesti/IOH].

– Ajatellaan, että tässä on ainakin epäsuoraa poliittista ohjailua tai että tuloksista poimitaan ne asiat, jotka sopivat omaan agendaan.

Tutkijat ovat huolissaan siitä, sivuutetaanko tutkimustieto "kansallisen biotalousprojektin" nimissä.

– Tutkija ei voi noin vain haukata sitä, että biotalous on aina koko kansantalouden etu. Koko kansantalous sisältää myös kysymykset ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta, sanoo Helsingin yliopiston kansantaloudellisen metsäekonomian professori Olli Tahvonen.

Ekologian professori Janne Kotiaho on yksi koordinoivista pääkirjoittajista YK:n valmisteilla olevassa raportissa, jossa arvioidaan maailman ekosysteemien tilaa.

– Metsäluonnon tila Suomessa on jo nyt ahdingossa. Jos metsien käyttöä lisätään, ahdinko syvenee. Poliittisen päätöksenteon kompromissit ovat tällä hetkellä sen suuntaiset, että ympäröivästä luonnosta tai ekologisesta kestävyydestä ei piitata.

Samaa sanoo maailman merkittävimpien ekologien joukkoon luettu akateemikko Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta.

Suomesta löytyy kyllä vastakkaistakin näkökulmaa kuin mitä kriitikot esittävät. Mutta Tahvosen mukaan on vaarana, että Suomeen syntyy uusia "talvivaaroja". Näin voi käydä, jos globaalissa ilmastopolitiikassa uusitaan puun energiakäytön laskentaperiaatteet ja luovutaan metsätalouden hiilineutraaliudesta.

– Tässä on riski, että Suomi tekee metsäteollisuuden investointeja, jotka muuttuvat kannattamattomiksi tai jopa mahdottomiksi ja niiden käyttö ilmastopoliittisesti hankalaksi, Tahvonen sanoo.

Vesalan mukaan kukaan ei ole vaatimassa hakkuiden lopettamista, vaan sen ymmärtämistä, että metsienkäytön nopealla lisäämisellä ei saada ilmastohyötyä vaan päinvastoin ilmastohaittaa.

Tutkijat epäilevät yhteen ääneen, ovatko poliitikot sisäistäneet asian.

– Ilmastonmuutoksen vuoksi tulisi toimia mieluummin nopeasti kuin hitaasti. Pelkään, että kymmenen vuoden päästä pohditaan, kuinka näin kävi ja mikseivät asiantuntijat silloin reagoineet, Vesala sanoo.

Jyrkkää kritiikkiä Suomen biotalousinnostukselle: Politiikka jyrää tutkimuksen:

http://yle.fi/uutiset/3-8838848

 

Talousprofessori: "Puun polttaminen ilmastoystävällisenä on lähellä itsepetosta":

http://yle.fi/uutiset/3-8840718

 

IL­MAS­TO­HAAS­TE EDEL­LYT­TÄÄ SUO­MA­LAI­SEL­TA PUUN­KÄY­TÖL­TÄ MER­KIT­TÄ­VIÄ UUSIA IN­NO­VAA­TIOI­TA:

Pariisissa sovittiin kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisestä merkittävästi lähivuosikymmenten aikana. Nykymuotoinen suomalainen puubiotalous ei kuitenkaan kokonaisuutena vastaa tähän haasteeseen, kertoo tuore tutkimus:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/ilmastohaaste-edellyttaa-suomalaiselta-puunkaytolta-merkittavia-uusia-innovaatioita

 

Biotalous voi vaarantaa Suomen metsämaineen:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1477983025938

 

EU sorvaa metsädirektiiviä – Putoaako Suomen biotaloudelta pohja?:

http://yle.fi/uutiset/3-8828661

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu