Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Herätkää tulevatkin eläkeläiset!

  • Herätkää tulevatkin eläkeläiset!
  • Herätkää tulevatkin eläkeläiset!

Eläkkeiden muuttaminen nykyisestä taitetusta indeksistä palkkojen muutoksiin perustuvaan palkkaindeksiin on aiheuttanut vilkkaan keskustelun puolesta ja vastaan sekä myös Senioriliikkeen tekemän kansalaisaloitteen, joka sai tuekseen yli 84.000 allekirjoittajaa. Se on saanut vastustajia, eikä ihme: Niihin kuuluvat erityisesti työeläkeyhtiöt, jotka hallitsevat yli 184 miljardia käsittävät rahastot. Kun niitä on säätiöt mukaan lukien yli 10, ne tarvitsevat hallinnointiin sekä Eläketurvakeskuksen että TELAn (= ko. yhtiöiden edunvalvontaelin). Niiden kaikkien hallintokulut ovat karkeasti arvioiden yhteensä n. 600 – 700 miljoonaa, jotka saadaan työnantajien ja työntekijöiden maksamista työeläkemaksuista. Ne taas takaavat yllämainituissa työskenteleville ja hallintoon kuuluville normaalia paremmat edut – jopa lisäeläkkeet.

Ihmeellistä on, vaikka Eläketurvakeskus väittää olevansa puolueeton asiantuntijaelin, se ei koskaan ole tuonut esiin palkkaindeksin dynaamisia ja positiivisia tekijöitä – saati sen vaikutusta eläkeläisten ostokykyyn ja sitä kautta taas työllisyyteemme - talouselämässä valtion ja koko yhteiskuntamme hyödyksi – kuinka nyt voisikaan!

Ei siis ihme, että ne kaikki haluavat turvata vain ”isännättömät varat” eli työeläkerahastot mahdollisimman suurina ja kasvattaa niitä esittämällä muka pelottavia ennustuksia rahastojen kuivumisesta palkkaindeksin takia (vrt. pelottelu suurten ikäluokkien – 1945 – 1950 syntyneet – eläkkeelle siirtymisestä). Ko. ikäluokat ovat nyt eläkkeellä, mutta se ei silti ole aiheuttanut varojen hiipumista, päinvastoin.

Osmo Soininvaara sai tehtävän etsiä eri yhteyksissä esiintyviä organisaatioiden päällekkäisyyksiä ja löytää siten säästökohteita. Huomaako hän tämän eläkeyhtiöiden päällekkäisyyden ja sen aiheuttamat ”älyttömät” kustannukset? Sen olivat jo aikaisemmin huomanneet ainakin kansainväliset – ETK:n kutsumat – kansainväliset eläkeasiantuntijat ja ex-kansanedustaja Sampsa Kataja (kok).  Joutuuko Soininvaara painostuksen kohteeksi tai hyvä veli -järjestelmän ”syleilyyn” suomalaiskorruption tapaan? Syntyykö Soininvaaran toimesta ”heräämisen hetki” päällekkäisorganisaatioiden purkamisessa – työeläkeyhtiöiden kohdalla? Eräs hallituksen tehtävistähän oli ja on byrokratian, turhien lakien vähentäminen, kestämättömien rakenteiden poisto, jne.

Demaripuolueelle oli tästä parannuksesta jätetty puoluekokousaloite, jota on kannattanut 7 ex-ministeriä ja 31 ex-kansanedustajaa. Kyseessä oli heräämisen hetki, mutta mitä vielä – vain vastustusta! Juuri demareista valtaosa oli aikoinaan päättämässä ja hyväksymässä muiden hallituspuolueiden tapaan Lipposen hallituksen toimesta taitettua indeksiä. Vuonna 1996 eläkkeelle jääneet ovat heränneet huomaamaan, että eläkkeelle tuolloin jäätäessä 60 % silloisesta palkasta eläke on supistunut v. 2016  n. 40 %:ksi eli 1 %:n joka eläkevuosi! (= ETK: Työeläkkeiden indeksisuoja).

On hyvä muistaa että eläkeläisäänestäjiä – jotka ovat kaikkein ahkerimpia äänestäjinä, mutta nykyisin yhä enemmän ”liikkuvia” –  on 1.500.000!

Hallitus alensi budjetissaan verotuloja ottamalla samalla lisää lainaa. Se toivoo näin kotimaista kulutusta lisäämällä – tavaroiden ja palvelusten avulla – syntyvän lisää työpaikkoja ja alv:n kautta verotuloja. 

Sillä on – olisi - kuitenkin keino, jonka avulla ilman valtion varoja se lisäisi verotuloja kasvattamalla tavaroiden ja palvelujen kulutusta ja siten samalla verotuloja - suurelta osaltaan eläkeläisten ostovoiman kasvun ansiosta!

Miksi se ei siihen turvaudu, vaan ottaa kaikesta huolimatta vain lisää lainaa? Jos käytössä olisi eläkkeissä palkkaindeksi – sopiva sekoitus - tämä toteutuisi. Verotulot lisääntyvät myös alv:n kautta, työpaikat, palkat ja niistä verot lisääntyvät, sen myötä työeläkemaksut ja vastaavasti työttömyyskorvaukset vähenevät.

Palkkaindeksi pähkinänkuoressa

– Eläkkeet seuraavat palkkaindeksin avulla talouselämän muutoksia parhaiten niin hyvinä kuin laman aikoina (työeläkejärjestelmämme perustajan Teivo Pentikäisen näkemys).

– Sen ansiosta keskimääräistä eläkettä saavan eläke – nyt n. 1.550 €/kk saisi 2.170 €/kk eli 620 €/kk enemmän ja vuodessa 7.240 € enemmän.

– Tästä lisästä maksetaan tietysti sekä valtion- että kunnallisverot + alv-verot – loput käytetään palvelujen ja tavaroiden ostoon. Samalla se lisää töitä ja palkkoja ja niistä veroja sekä työeläkemaksuja, vähentää työttömyyskorvauksia.

– Tämä muutos saadaan osasta eläkerahastojen vuosittaisesta tuotosta rahastoihin koskematta (= rahastojen kestävyysylijäämä/ Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti(/VVM +ETK + TELA ) -”Työeläkesektorilla ei ole kestävyysvajetta. Varojen tuotot luovat kestävyysylijäämän.”

– Kaikkein pienintä eläkettä saavien ei tarvitse turvautua sosiaalitukiin, jotka valtio joutuu maksamaan koko ajan vain velkaa lisäämällä.

– Muutos ei suosi suurituloisia, kuten vastustajat sanovat, vaan toimii samoin kuin taitetussa indeksissä. Siinäkin korotukset perustuvat prosenttiperusteisuuteen.  Eläkkeet riippuvat aikoinaan maksetun palkan suuruudesta ja sen perusteella maksetuista työeläkemaksuista. Sama on tilanne valtion ensi vuoden budjetissakin: esim. 2.203 €/kk saava palkansaaja saa ostovoimaa lisää 10 €/kk ja 3.305 €/kk 16 €/kk sekä 5.059 /kk palkkaa saava 27 €/kk (= Veronmaksajain keskusliiton mukaan veroalennuksilla).

– Eläkkeiden kokonaismenoihin n. 27 miljardia muutos tuo ensimmäisenä vuonna vain n. 300 miljoonan lisäyksen edellyttäen palkkojen nousevan 1.6 % ensi vuonna. ( Ei toteudu)

– Tulevaisuudessa taloustilanteemme parantuessa palkkaindeksin lisäys nousee kumulatiivisesti kuten kaikki muut eli palkat, työeläkemaksut palkkojen myötä, bkt, rahastot jne. = palkkaindeksi on mahdollinen.

– Palkkaindeksi jarruttaa pientä eläkettä saavien köyhtymistä (katso alla). Vastustajat vetoavat, että kansan- ja takuueläkkeet estävät köyhtymisen. Nyt julkaistussa budjetissa leikataan sekä kansan – että takuueläkettä!

– Siksi juuri pientä työeläkettä saavaa palkkaindeksi auttaa. Takuueläkkeen saajia on n. 100.000, joiden eläke teoriassa on n.756€/kk – käytännössä keskimääräinen takuueläke on 139 €/kk (= HS).

– Eläkeläisistä ( 1.500.000 ) n. 60 % joutuu elämään alle 1.500 €/kk ja 90 % alle 2.500 €/kk, joten väite, että palkkaindeksi suosii vain suurituloisia ei pidä paikkaansa.

Haluavatko nykyiset kansanedustajat näiden käyrien nopeampaa muutosta huonompaan suuntaan ja köyhyyden ja sosiaalitukien lisäystä valtiolta äänestämällä taitetun indeksin puolesta?

Nuoremmat ikäpolvet eli tulevat eläkeläiset eivät ole oivaltaneet: Taitettu indeksi tulee lakisääteisesti edelleen alentamaan vuorollaan tulevienkin eläkeläistenkin elintasoa!

Nyt se on alentanut v. 1996 eläkkeelle jääneiden eläkkeitä 20 % eli 60 % silloisesta palkasta laskettua eläkettä on jäljellä n. 40 % (ETK:n raportti Työeläkkeiden indeksisuoja). Haluavatko eri nuorisojärjestötkin, että he kokevat saman kohtalon kuin v. 1996 eläkkeelle jääneet?  Jatkamalla taitetulla indeksillä kansanedustajat - varsinkin iäkkäämmät - kaivavat kuoppaa omalle elämisensä tasolle ja siten omien lastensakin tulevalle ostokyvylle ja elintasolle.

(mukaellen/päivitettynä:  Josa Jäntti: Heräämisen hetki / Iltalehti:  

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2016/09/07/heraamisen-hetki/ )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikä on nuorison tuleva eläke työttömyyskortistosta?

-Työhön 487e/kk pakotetuilla 0 euron palkalla?
Kepu Sipilän kärkihanke /Hiilamon työryhmän tekemänä.

Jonka aloitti jo E.Aho -92-94 Työttömille EU ohjeiden mukaan.
lähde:
lakivaliokunta-92

Eikä yhtään ole auttanut palkansaajia Vanhasen eläkeiän pidennys eikä Sipilän 4v eläkeindeksin korotuksen jäädyttäminen 4v.
HS laski eläkeläiset menettää 13,90e/kk 48 kk=paljon pois pienestä työeläkkeestä
samalla myös Kelan etuuksista jotka on sidottu eläkeindeksiin ja joiden korotukset myös jäädytettiin 4v.

Täältä voi lukea Nuorisokin miten Kepun hallitus jo-91-95
Heikensi myös tulevien työttömien ,eläkeläisten elantoa.On yhä voimassa samat lait

http://docplayer.fi/25421913-Perustuslakivaliokunn...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Marja-Liisa,

juu - tärkeitä pointteja korjattavaksi - Sipilällä ja hallituksella muutoinkin!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

8.2-16
1. Onko ns. taitettu eläkeindeksi mielestänne toiminut odotetulla tavalla? Jos ei, niin miten sitä tulisi korjata?
2.- Millaisilla kuukausituloilla eläkeläisen voidaan Suomessa olettaa tulevan toimeen

Keskustan vastaus:
-Kansaneläke ja takuueläke takaavat vähimmäistoimeentulon, jolla eläkeläisen oletetaan tulevan niukimmillaan toimeen. Pienen eläkkeen lisäksi voi olla mahdollista saada myös muita tukia kuten asumistukea. Takuueläke nousi tänä vuonna 20,28 €.

Irtopisteiden haku eläkeläisten kustannuksella ei enää onnistu.
-Eduskuntaryhmät eivät lämpene vaatimuksille muuttaa niin sanottua taitettua eläkeindeksiä. Yleisradion MOT- ohjelman tekemässä kyselyssä
-yksikään eduskuntapuolue ei kannata paluuta alkuperäiseen ansiotasoindeksiin
8.2-16

Se Hyssälän -03 lupaama 300e/kk lisää eläkeläisille ,olisi korjanut asiaa.
Tuliko tuo? No ei.Tuli vain 6e vuonna -06.
(indeksikorotuksen verran)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Marja-Liisa,

"Tuli vain 6e vuonna -06. (indeksikorotuksen verran)" - miksi sitten rutiset väärästä kohtaa, valitettavasti sahaat siten vain sitä oksaa, jolla luulet istuvasi! - Yhdyt kansanedustaja- eliitin laulukuoroon! - Järkevää??

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Riipaiseva ammattilaisen totuus työeläkeyhtiöistä ja eläkerahastoista – osa 1:

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/02/06/...

Riipaiseva ammattilaisen totuus työeläkeyhtiöistä ja rahastoista – osa 2:

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/02/08/...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eläkeindeksi:
EK/Ahon hallitus eläkeuudistus -91
Teivo Pentikäinen ja Raimo Voutilainen,Pekka Varoma -”työeläkejärjestelmän isän” Teivo Pentikäinen.
(ei suinkaan Lipposen idea eikä kyhäelmä. Vaan valtion työeläkeyhtiöiden rahastoja varten .EK 50%,SAK 50%

eläkeindeksi
pohjaosa
indeksikorotukset -92-94-96
Keskusta,Rkp,Kok,Krst.

-50 luvun loppu puolellahan kepun hallitus vei eläkerahat valtion velkoihin.
Sini-puna siirsi ne-60 Eläkeyhtiöihin ,eduskunnan luvalla.

JK.Ei kai Kok S.Niinistö olisi millään ehtinyt tehdä
-96 aloitetta (1 vuodes.)eläkeindeksistä ,ellei Viinanen Aho oli siitä tehnyt aloitteen.
Asiantijalausunnot,valiokuntakierrokset .Palautui takaisin Lipposen hallituksen aikana.

Eikä ole ensimmäinen kerta kun demarit saa syyt Kepun toimista.

Rahaliitto EMU -92
Voimaan 11.1-93
-Euro tulee automaattisesti käyttöön 1.1-99
Lähde:
(ei suinkaan vasta -98 "Lipponen"!)
Nyt avattu asiakirja,joka salattiin -90 luvulla.

JO -60 luvulta asti on tiedetty: "Kepu pettää aina"!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

30.7-16

Ehkäpä ne auttaisivat havaitsemaan myös sen,
-kuinka oikeassa koko työeläkejärjestelmämme ”isä” Teivo Pentikäinen
- aikanaan oli korostaessaan palkkasidonnaisuutta eläketurvan ainoana oikeana takuuperiaatteena.
Lähde:
IL blogi Raimo Ilaskivi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Ihmeellistä on, vaikka Eläketurvakeskus väittää olevansa puolueeton asiantuntijaelin, se ei koskaan ole tuonut esiin palkkaindeksin dynaamisia ja positiivisia tekijöitä – saati sen vaikutusta eläkeläisten ostokykyyn ja sitä kautta taas työllisyyteemme..."

Niin, noista dynaamisista vaikutuksista on oikeastaan kaksi vaihtoehtoista skenaariota:

Ensimmäinen on se, että rahastoihin ei kosketa, ja indeksin korotukset kerätään välittömästi korkeampina eläkemaksuina. Lisäys eläkeläisten ostovoimassa näkyy tällöin vastaavan suuruisena ostovoiman laskuna palkansaajilla, ja dynaaminen vaikutus on nolla. Huomioon ottaen korkeampien eläkemaksujen vaikutus työvoimakustannuksiin ja sitä kautta alhaisempaan työllisyyteen, dynaaminen vaikutus on jopa negatiivinen.

Toinen skenaario on se, että korkeammat eläkkeet maksetaan purkamalla rahastoja, mikä tarkoittaa sitä, että eläkemaksuja joudutaan nostamaan enemmän tulevaisuudessa, tai eläkkeitä joudutaan leikkaamaan nykyistä alemmas. Vähän siis kuin kusisi pakkasella housuihin. Vähän aikaa on lämmin, ja sitten tulee entistä kylmempi. Ja tämähän taitaakin olla se eläkealoitteen tavoite. Taata itselle se lämpimämpi osuus, ja antaa myöhemmin tulevien kärsiä vielä hiukan kylmempää.

Kun kerran Josa Jänttiä siteeraat, niin muutama kysymys: Kuinka pitkä ja minä vuosina on Jäntin työura? Kuinka korkeita eläkemaksuja hän on maksanut, ja minkä ikäisenä jäänyt eläkkeelle. Taitaa olla esimerkkitapaus siitä, miten lyhyehkön työuran tehnyt, matalia eläkemaksuja maksanut ja nuorena eläkkeelle jäänyt vaatii lisää niiltä jotka maksavat koko työuransa huomattavasti korkeampia eläkemaksuja, joutuvat tekemään tuntuvasti pidemmän työuran, ja jäävät merkittävästi vanhempina eläkkeelle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juurikin noin.
Mutta voi kun sillä Lipponen sdp on niin mukava kepun ratsastaa yhä tänäkin päivänä.

Kuten Lipposen EMU ja Eurosta.
Harmi kun tuon ajan arkistot on nyt avattu ,jotka -90 luvulla salattiin .
Aho/Kepun osuus mustaa valkoisella aina -92 ja Korfulla juhannuksena -94.
EU/EMU/Euro.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tomi,

kun kerran ad hominemejakin harrastelet - itse asian sivusta muuutoinkin - niin muutama kysymys: kuinka pitkä ja minä vuosina on sinun työurasi tällä alalla muutenkin kuin vain LinkedIn:stä tai muutoin CV:stäsi, muuallakin nähtävissä? Millä kompetensilla laukoilet näitä ns. totuuksiasi? - Taidat sinäkin olla nuorena "hattuun nousseena" vain kateellinen yleensäkin eläkeläisille ja aktiiveille eritoten - paljastit sen hyvin loppukaneetissasi!

P.S. "Ruotsalainen loskamedia ottaa askeleen ylemmäs. Expressen kirjoittaa tänään, että maahanmuuttokriitikot ovat rottia, jotka pitää hävittää- vaikka myrkyllä."

https://paavotajukangas.com/2016/09/30/expressen-p...

Mitähän sekin tarkoittaisi tässä kontekstissa ilmeistä ideologiaasi mukaillen?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ilkka: jonkinlaisena vastauksena kysymyksiisi, työurani olen aloittanut vuonna 1996, jonka jälkeen olen pakollista varusmiespalvelusta lukuun ottamatta ollut töissä, myös opintojeni ohessa. Tämänhetkisen tiedon mukaan voin jäädä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 2044, mistä seuraa, että minun oletetaan tekevän 48 vuoden mittainen työura. Palkasta pidätetyt työeläkemaksut olivat vuonna 1996 21,1%, jonka jälkeen maksut ovat tasaisesti nousseet.

Heittänet omat lukusi perään, ja esität jonkinlaisen matemaattisen perustelun sille, miksi sinun tai siteeraamasi aktiivin pitäisi saada nykyistä enemmän.

Tai sitten voit jatkossakin kysellä muiden kompetenssin perään, ja pitää omat argumenttisi kateuskortin tasolla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #24

Tomi,

minulle eivät riitä "jonkinlaiset", epätieteelliset eivätkä kiertelevät, vain vastakysymykselliset 'vastaukset' ao. kysymyksiini alkaen ko. kompetessistasi - tai paremminkin sen puutteesta - ao. kritiikkiisi.

Alkaen myös jo alkeellisesta eläkejärjestelmien perusperustasta; eläkkeelle siirryttäessä saavutetun edunhan tulee säilyä palkka-ja kustannustasojen muutosten, indeksien muutosten suhteen myös "48 vuoden mittaisen työurasikin" jälkeen. - Yritititkin sitä jo väistellä - siinäkin huonoin tuloksin :

"Ritva Lehtonen
17.8.2016 07:58

Ikävää ja alentavaa on näkemys, jos nuorten järjestöt suhtautuvat eläkeindeksiin näin kielteisesti. Samalla tavoin voisi ajatella perintökaaren muutosta lailla, missä voisi näiden ikäihmisten perinnöt antaa vaikka kunnilla tai valtiolle, jos toimitaan näin ajattelematomasti, että ihmisten omalla raskaalla työllä ansaittuja eläkkeitä ei tarvitse maksaa, vaan ne voidaan leikata tuleville sukupolville, millä sitten mällää. Kaikki aikanaan ja jokaisen velvollisuus on olla aktiivinen ja tehdä työtä saadakseen oman osansa aikanaan.

Kun kaikki saavat eläkkeensä täysimääräisinä, myös se kartuttaa tulevia perintöosia paremmaksi ja antaa osalle mahdollisuuden auttaa jälkipolviaan, kun jää mistä antaa. Nyt kun leikattu indeksi jää tulematta tämäkin on pienempää.

Tuntuukin siltä, ettei nuoret ymmärrä, että he sahaavat samalla omaa oksaansa, jos suhtautuvat kielteisesti eläkeindeksin korjaamiseen perustuslain mukaiseksi oikeudeksi saada itse maksamansa eläke itselleen."

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214647-ki...

Eipä ihme sitten, että sinulla ei ole enää mitään kommentoitavaa ko.moniin linkkeihin, eritoten :

Eläkeindeksikysymys Olli Pusa, dosentti, YTT, SHV … :

https://www.facebook.com/olli.pusa

Onko nuoremmilla demareilla kaksi erilaista prosenttia:

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/01/30/...

Nykyinen ETK - "eläketurmakeskus" - yrittelee kumota Pusan esityksiä pelkillä 'mutusteluilla' (esim. Iltalehti 10.2). - No, sinä voisitkin sitten parannella niitä oikein väitöskirjalla aiheesta, tks.

P.S. Epäoikeudenmukaisuuden poisto tuleviltakin sukupolvilta ei ole kateutta, sen pysyttely luulojen reunaehdoillasi on...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Eläkevarojen sijoittaminen Suomeen - elvyttää markkinoita ja lisää työllisyyttä :

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206423-elake...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Painavaa asiaa eläkejärjestelmästä - Tarjoilemassa Suomen johtava eläkeasiantuntija Olli Pusa :

http://mvlehti.net/2016/02/26/painavaa-asiaa-elake...

Taitettu eläkeindeksi :

http://www.suomiblogit.com/tag/taitettu+el%C3%A4ke...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ylen MOT: Onko vuonna 1995 tehty päätös nykyeläkeläisten köyhyyden taustalla?:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000111427...

Kimmo Kiljunen. Eläkekatekismus :

https://senioriliike-fi-bin.directo.fi/@Bin/fde2d1...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Näkökulma: Eläkekeskustelun väitteet eivät pidä paikkaansa :

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702102200067...

Eläkeläisten toimeentulosta keskiarvon ja mediaanin valossa :

http://www.etk.fi/elakelaisten-toimeentulosta-kesk...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Eläkeindeksikysymys Olli Pusa, dosentti, YTT, SHV … :

https://www.facebook.com/olli.pusa

Onko nuoremmilla demareilla kaksi erilaista prosenttia:

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/01/30/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Karu totuus eläkkeistä: Tälle ryhmälle vain "huono vitsi" :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013043016964105_u...

Mitä eläkkeistä sovittiin?:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014092718698874_u...

Näkökulma: Työeläkesosialismia :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031021241017_u...

Näkökulma: Tätä et tiennyt eläkerahastokellosta - valtion nostamaa velkaa valuu rahastoihin :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016031621278315_u...

Eläkeasiantuntija: Eläkeikää nostetaan salaisesta syystä :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013081317363529_u...

Eduskunnassa muhii miljardikaappaus :

http://www.iltalehti.fi/talous/2012040715424834_ta...

Näkökulma: Miksi Antti Palola itkee? - Lupailtu veroale on vaarassa :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030321209540_u...

Nyt on nostettava kissa pöydälle! :

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2016/03/29/...

Vihdoinkin faktaa eläkeindekseistä! :

http://blogit.iltalehti.fi/raimo-ilaskivi/2016/07/...

Taistelu eläkemiljardeista - riittävätkö rahat parempiin eläkkeisiin? :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016080121986636_u...

Taistelu eläkkeiden korottamisesta kiihtyy :

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016090122244801_u...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Näkökulma: Olli Pusa: Eläkekeskustelun väitteet eivät pidä paikkaansa, 10.2.2017 :

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201702102200067...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Lyhyesti ja yksinkertaistaen:

EU:n määrittelemä köyhyysraja on 1200€/kk. Suurin osa eläkettä saavista suomalaisista, elävät tämän köyhyysrajan alapuolella. Mitkään perustelut voimattomuudesta ja kyvyttömyydestä tämän tragedian poistamiseksi, ei ole oikeutettua.

On hyvin mielenkiintoista, miksi heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä rangaistaan? Mikään argumentointi ei puolla tätä tragediaa.

Eläkejärjestelmä Suomessa on periaatteessa kohtuullinen, mutta eläkkeiden verotus on hyvin epäoikeudenmukainen.

Ne eläkeläiset jotka elävät EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella, heiltä verotus tulisi poistaa kokonaan. Verotulot voidaan kompensoida helposti.

Keskituloisten (n.1550€/kk) eläkkeiden verotus voisi olla esim. 10%. Tämä takaisi suurinpiirtein saman ostovoiman kuin työelämässä eläkkeelle siirryttäessä.

Suurituloisia eläkeläisiä (3000-5000€/kk) on keskimäärin suhteessa vähemmän kuin keskituloisia, jolloin verotusta tulisi kohtuullistaa ja sopeuttaa suhteessa keskituloisiin.

Eläkkeiden verotus tulee olla ostovoimaa ylläpitävä, ei vähentävä. Se että onko verotus oikeudenmukainen kaiken kaikkiaan? Verotus ei ole palkitsevaa, se on rangaistavaa.

Työelämän haasteet ovat siirtyneet yhä enemmän tietoyhteiskuntaan ja palveluihin, jotka tulevaisuudessa voivat olla päätä huimaavia. Silloin valtiolle kannetut verot voivat olla myös historiaa, sillä palveluja saatamme tarjota me itse.

Valtion asema ja rooli tulee myös muuttumaan ratkaisevasti, mutta tämä kaikki onkin jo futurologiaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hannu,

kiitos! - toivottavasti oikeudenmukaisuus vielä toteutuu pieneläkeläistenkin suhteen!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Mediat talutusnuorassa kuin päiväkodin lapset :

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/03/13/...

Eduskunta jatkaa eläkeläisten köyhdyttämistä:

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233421-ed...

Totuuden jälkeinen aika ja eläkekeskustelu:

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233285-to...

Asiantuntijatietoa eläketurvasta:

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230601-as...

Jos palkkaindeksi olisi ollut aina työeläkkeissä?:

http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230017-jo...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Näkökulma: Eduskunnassa päätettiin pyllistää eläkeläisille:

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703152200086...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sosiaalivaliokunta: Jatketaan eläkeläisten köyhdyttämistä ottamalla valtiolle lisää lainaa:

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/03/16/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vaietut laskelmat paljastavat: Eläkkeitä olisi varaa korottaa:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703032200080385...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lausunto kansalaisaloitteesta korvata työeläkeindeksi ansiotasoindeksillä :

Senioriliikkeen kansalaisaloite on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Aloite taisi osua erityisen arkaan paikkaan suomalaisessa päätöksenteossa. Jotkut ay-johtajat ovat valittaneet, että aloite tuhoaa työeläkejärjestelmän uskottavuuden eläkeläisten silmissä. Ainakin se tuhoaa ay-liikeen uskottavuuden eläkeläisten silmissä. Mutta asetelma pätee laajemminkin. Pelissä on myös eduskunnan ja poliittisen järjestelmän uskottavuus.

Senioriliikkeen aloitteessa vaadittiin palkkaindeksiä. Eläketurvakeskus ETK julkaisi tammikuussa tilaston eläkeindeksien kehityksestä viimeisen 20 vuoden aikana. Niiden mukaan työeläkeindeksi on hävinnyt kehityksessä paljon palkka-indeksille. Mutta se oli hävinnyt myös kansaneläkkeen kehitykselle. Kansaneläke on poliitikoille hankala kysymys. Kansaneläkeläisten toimeentulo on heikko, mutta eläkkeiden korottamisen esteenä on valtion rahatilanne.

Työeläkkeen kehitys on siis ollut huonompaa kuin kansaneläkkeen. Senioriliikkeen kansalaisaloitteella on siis selkeä pointti. Työeläkeindeksin rahoitus ei ole kiinni valtion taloudesta, koska eläkkeet maksetaan eläkerahastoista eikä valtion budjetista.

ETK on keskittynyt laskelmillaan osoittamaan palkkaindeksin järjestelmän rahoituksen näkökulmasta mahdottomaksi. Rahastot alkaisivat laskea 2050-luvulla. En pidä ETK:n laskelmia sellaisina, että niiden perusteella voisi tällaista asiaa päättää. Mutta tarkastellaan asiaa niiden pohjalta.

ETK:n laskelmat osoittavat nimittäin, että järjestelmän rahoituksen kannalta ns. palkkakerroin ja puoliväli-indeksi ovat täysin mahdollisia vaihtoehtoja. ETK ei tuollaisia laskelmiaan ole julkistanut, mutta sen vuosi sitten tekemät laskelmat ovat vuotaneet julki. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta myös vaati laskelmia muista indeksivaihtoehdoista.

Siis ongelma on havaittu ja sen ratkaisemiseen on todettu olevan varaa. Esimerkiksi palkkakerroin ja puoliväli-indeksi olisivat mahdollisia indeksinä. Niiden oloissakin eläkerahastot yhä jatkaisivat kasvuaan, mutta parempi eläkeindeksi toisi Suomeen kulutuskysyntää, työpaikkoja ja verotuloja valtiolle. Eli se parantaisi valtion talouttakin. Sosiaali- ja terveysvaliokunta voi oman käsittelynsä pohjalta muuttaa lakialoitetta niin, että palkka-indeksin sijasta indeksiksi tulisi palkkakerroin tai puoliväli-indeksi. Siksihän lakialoite lähetettiin valiokuntaan käsiteltäväksi.

Nyt siis odotetaan valiokunnan lausuntoa. Lakialoitetta ei voi hylätä siksi, etteikö ongelma olisi todellinen eikä myöskään siksi, etteikö sen toteuttaminen olisi taloudellisesti mahdollista. Tällaisessa tilanteessa uskottavan perustelun keksiminen hylkäämiselle olisi aikamoinen haaste.

Eduskunta on melkoisessa valintatilanteessa. Hyväksymällä aloitteen sellaisenaan tai muutettuna, eduskunta astuisi mahtavien eläkeyhtiöiden ja niiden hallinnossa istuvien työmarkkinaihmisten varpaille ja suututtaisi heidät. Toisaalta hylkäämällä aloitteen eduskunta suututtaa 1,5 miljoonaa eläkeläistä.

Varmaan puolueet pystyvät pitämään asiassa kartellimaiselta näyttävän yhteisen linjan. Silloin asia ei iske suoraan yksittäiseen puolueeseen vaan työeläkejärjestelmän ja ay-liikkeen lisäksi aloite tuhoaa koko poliittisen järjestelmän uskottavuuden eläkeläisten silmissä.

Mielenkiintoista nähdä, millä aikataululla ja millaisen päätöksen sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee?

EDIT: Sosiaali- ja terveysvaliokunta julkaisi tänään mietintönsä. Se hylkäsi kansalaisaloitteen. Valiokunta ei lainkaan pohtinut muita indeksivaihtoehtoja, joista toki tiedettiin niiden olevan taloudellisesti mahdollisia.

Sinänsä asia ei ollut yllätys, koska tuo oli yksi poliitikkojen tapa paeta kiusallista keskustelua. Tieto tuosta tavasta vuoti kyllä jo etukäteen. Puolueiden kartelli piti hyvin, linjasta poikkeava puolue olisi ilmeisesti joutunut pitkäksi ajaksi paitsioon.

Nyt siis eduskunta toimi työeläkelaitosten määräysten mukaisesti kun perinteisesti aikaisemminkin. Samalla se näytti keskisormea työeläkkeensaajille. Mielenkiintoista nähdä, millaisia seurauksia asialla on jatkossa.
Ohessa linkki asiantuntijalausuntoon, jonka annoin asiasta sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

www.eduskunta.fi"

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lausunto kansalaisaloitteesta korvata työeläkeindeksi ansiotasoindeksillä:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatiet...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lihava riita uudesta laista - eläkevarojen keskittyminen iso riski markkinoille:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/lihava-riita-uud...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Leipäjonot kasvoivat mykistäviin mittoihin – "Poliitikot eivät uskalla tänne tulla":

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002849163.html

3,5 milj. kanaa päätyy jätteeksi ja rehuksi: Kansanedustaja jakaisi leipäjonossa – ministeri tyrmäsi:

https://www.uusisuomi.fi/asiasanat/leipajonot "

"Pasi,

päinvastoin - sata vuotta sitten ei ollut ko. kasvavia ruokajonojakaan - valitettavasti et lukenut lainkaan ko. linkissä olleita monia muitakin - sekä suoria että suhteellisia - ko. asian näkökohtia - tässä lisää:

Asiantuntija: Köyhyyden vaikutuksia vähätellään :

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/260554-as...

Eläkeläisten köyhyys lisääntynyt Suomessa ennätysvauhtia:

http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/uutiset/elak...

MTV: Lapsiköyhyyden lisääntyminen näkyy koulussa karulla tavalla:

http://www.talouselama.fi/uutiset/mtv-lapsikoyhyyd...

Niinistö: Eriarvoisuus kasvaa, köyhyys lisääntyy:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2751297/Niinisto+...

KOMMENTTI: KÖYHYYS KASVAA HUIMASTI, JA HALLITUS SYVENTÄÄ RISKIÄ:

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3549591-komm...

Nuorten köyhyys on lisääntynyt:

https://netti-tv.fi/katso/yle-uutisluokka-triplet-...

Asiantuntija vanhusten köyhyydestä: Syövät nälkäänsä perunankuoria:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000873961.html

"Hengissä pysyn, mutta en voi elää" – köyhä vanhus säästää ruuasta ja joutuu vangiksi kotiinsa:

http://yle.fi/uutiset/3-7959295

Sydäntä - 'otsaa' ? ..."

"Pasi,

mutta eipä mennyt perille sinulle vieläkään - vai "rauha yhteiskunnassa":

Ekonomisti Kangasharju: Köyhille ei anneta rahaa, koska he eivät osaa käyttää sitä:

"Näin voimakasta eriarvoisuuden kasvua kuin Suomessa ei ole nähty missään, paitsi ehkä Britanniassa [pääministeri Margaret] Thatcherin kaudella", arvioi Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari torstaina HSTV:ssä, kun hän väitteli Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun kanssa tuloeroista..."

http://www.hs.fi/talous/art-2000002815072.html

Mitä hallituksen puoliväliriiheltä voidaan odottaa? - esim. Aki Kangasharju :

http://areena.yle.fi/1-3778006

Eläkeläiset köyhtyvät - Talouden lamat hoidetaan kuntoon eläkeläisten avulla:

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000002874934.html

MOT: Eläkeläiset köyhtyvät hälyttävästi Suomessa – "kestämätön tilanne":

http://mesta.net/mot/ "

Petteri Orpon päätös kumotaan: Juhlakolikot pois – ”Pahoittelen” :

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219359-petteri-or...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Keskustalainen - Antti Kaikkonen - kävi leipäjonossa: ”Lähinnä hävetti”:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/213830-keskustala...

Toimituksen poiminnat