Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Pienet modulaariset SMR -ydinreaktorit tekevät tuloaan...

Pieniä modulaarisia ydinvoimaloita (SMR, small modular reactor) on ollut jo vuosia kehitteillä. Pienet modulaariset kevytvesireaktorit eroavatkin edukseen monilta osiltaan toisen ja kolmannen sukupolven kevytvesilaitoksista.

SMR -laitosten suurin eroavaisuus verrattuna perinteisiin kevytvesilaitoksiin on lisääntynyt passiivinen turvallisuus. Ne voidaan suunnitella siten, ettei sähköä tai operaattoria tarvita reaktorin turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi useissa SMR -reaktoreissa primääripiiri on integroitu painesäiliön sisään, mikä aiheuttaa uudenlaisia vaatimuksia reaktorisydämelle ja höyrystimille.

Pienten modulaaristen voimaloiden etuina on niiden soveltuvuus pieniin sähköverkkoihin ja vaikeasti tavoitettavien alueiden energiantuotantoon. Sähköntuotannon lisäksi niitä voidaan käyttää myös lämmöntuotantoon, mikä parantaa laitosten kokonaishyötysuhdetta merkittävästi. Lisäksi SMR - laitosten erilainen kustannusrakenne tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon suurille

ydinvoimalaitoksille, sillä pienemmät investointikustannukset alentavat sijoittajien riskejä. Lyhyemmän rakennusajan johdosta SMR -voimalat alkavat myös tuottaa voittoa suuria laitoksia nopeammalla aikataululla.

Maailman energiateollisuus on murroksessa. Energiankulutuksen arvioidaan jopa kaksinkertaistuvan seuraavan 25 vuoden kuluessa (National Nuclear Laboratory 2014, 10). Tämä johtuu kehittyvien maiden ja erityisesti Kiinan voimakkaasta teollistumisesta ja talouskasvusta. Näiden valtioiden energiantarve tyydytetään vielä paljon fossiilisilla polttoaineilla, joiden käyttäminen voimistaa kasvihuoneilmiötä entisestään. Tämän kehityksen taittaminen on ilmastoa, ainakin sen puhtautta ajatellen erittäin tärkeää ja siksi tarvitaan uusia investointeja hiilidioksidivapaaseen, erityisesti uusiutuviin energiamuotoihin.

Erään markkinaraon kasvihuonepäästöjen vähentämisessä muodostavat pienet modulaariset SMR- ydinvomalaitokset, joista toivotaankin seuraajaa nykyisille toisen ja kolmannen sukupolven suurille ydinvoimalaitosyksiköille.

IAEA:n määritelmän mukaan SMR on uuden sukupolven pienikokoinen ydinreaktori, jonka sähköteho on alle 300 MW. Eroina suuriin laitoksiin mainostetaan SMR -reaktoreiden parempaa turvallisuutta, nopeampaa rakentamista, pienempiä investointikustannuksia ja hajautettua energiantuotantoa. Lisäksi modulaarinen rakenne mahdollistaa pitkälle viedyn tehdasvalmistuksen ja sitä kautta nopean rakentamisen.

Reaktorimalleja on olemassa useita erilaisia, mutta niille kaikille ominaisia piirteitä ovat erilaiset passiiviset turvallisuusratkaisut, mahdollisuus yhdistää useita samanlaisia reaktoreita

suuremmiksi laitosyksiköiksi, ainakin teoriassa pienemmät rakennuskustannukset ja laitoksen käyttöön tarvittavien työntekijöiden pieni määrä.

SMR -kehitystyötä ja tutkimusta tekevät useat yritykset ja valtiot ympäri maailmaa. Nämä valtiot esitetty Anssi Karjomaan opinnäytetyössä,  kartassa, kuva 1 :

Anssi Karjomaa: PIENET MODULAARISET YDINREAKTORIT - SMALL MODULAR REACTORS:

http://docplayer.fi/32402919-Pienet-modulaariset-ydinreaktorit-small-modular-reactors.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Asiantuntijat: Nämä reaktorit ovat ydinenergian seuraava askel :

http://www.talouselama.fi/uutiset/asiantuntijat-na...

TVA Clears Next Hurdle for Small Modular Reactors :

https://www.tva.com/Energy/Technology-Innovation/T...

Conference Small Modular Reactors 2017 influenced by UJV Group:

http://cvrez.cz/en/conference-small-nuclear-reacto...

Small Modular Reactors :

http://laka.org/docu/boeken/pdf/6-01-3-60-06.pdf

Small modular reactors: Simpler, safer, cheaper? :

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...,

Små modulära kärnreaktorer :

https://energiforskmedia.blob.core.windows.net/med...

- - - -

Sverige har bra tekniskt utgångsläge för fjärde generationens kärnkraft:

http://second-opinion.se/sverige-har-bra-tekniskt-...

- - - -

Mielenkiintoinen teknologia:

A forgotten war technology could safely power Earth for millions of years. Here's why we aren't using it :

http://www.businessinsider.com/thorium-molten-salt...

This Cold War-era technology could safely power the world for millions of years :

http://www.businessinsider.com/molten-salt-reactor...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aihe on mielenkiintoinen,vaikka en ole asiantuntija ydinreaktoreista sen syvemmälle kun niiden vaarallisuudesta ympäristölle ja siinä ihmisellekin!

Ei ole tarvetta syventyä lukemaan sen enempää, mutta jos nuo pienet modulaarisesti rakennettavat ydinreaktorit (SMR) ovat vähemmän riskiä sisältäviä yksiköitä,niin sopivatkin sitten erinomaisesti "hajautettuun energian tuotantoon" uutena vaihtoehtona"!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Viola,

kiitos - juuri niin - optimeja energiaratkaisuja odotellessamme!...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Noista työssä esitellyistä toimijoista NuScalen reaktori on ymmärtääkseni jo lupamenettelyvaiheessa. Sen etenemisestä siis selviää, miten realistisella pohjalla tällä hetkellä ollaan.

Sitä hieman ihmettelen, miksi opinnäytetyön tekijä on jättänyt kanadalaisen Terrestial Energyn integroidun sulasuolareaktorin huomioonottamatta. Minusta sekin on selkeästi SMR luokkaa kooltaan. Lisäksi myös he ovat jo tehneet ennakkoilmoituksen lupamenettelyn käynnistämisestä.

Joka tapauksessa kiitettävää, että Lappeenrannan teknillinen yliopisto pitää edelleen yllä suomalaista ydintekniikan osaamista.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Juho,

kiitos - niinpä - kuitenkin hyvä näinkin, osin puutteellisena, mutta pyrkimys on ainakin kannatettava - niitä väitöskirjoja ja toimivia reaktoreja odotellessamme - takapihoillemmekin...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sentään järkevää energiaratkaisua esitetään ja sitä täytyy suositella.

Juhani Piri

Mielestäni kaikkein paras ja turvallisin ydinvoimatekniikka on sulasuolareaktoritekniikka. Muita laitoksia maaperällemme ei tarvitse edes harkita.

Niiden etuna turvallisuuden lisäksi on nopea säädettävyys ja tietenkin myös korkeat lämpötilat jolloin kaukolämpö tai vedyn tuottaminen onnistuu myös.

Tuollaisia modulirakenteisia sulasuolareaktoreita odotan vesi kielellä, mutta en katsoisi pahalla paria isompaakin laitosta (vaikka transatomic powerilta).

Voitaisiin purkaa haitalliset vesivoimalat ja turvekattillat samon tein pois kuin tuollaisia toimitettaisiin. Ainiin unohtui mainita että nämä sulasuolareaktorit voi käyttää esim hiili (tai turvevoimaloiden) valmiina olevia turbiineja hyödyksi sähköntuotannossa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Juhani,

kiitos tiedoista! - Täällä lisää blogiltasi, jne. :

Sulasuolareaktorista uutisia mailmalta:

http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209820-sulas...

Vesa Laitinen: Sulasuolareaktorit :

http://www.doria.fi/handle/10024/103058

Sulasuolareaktori syö ydinjätettä – polttoaineeksi kelpaa 1,8-prosenttinen uraani:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Jos tämä keksintö toimii, voimme lopettaa ydinjätteestä murehtimisen:

http://app.kauppalehti.fi/uutiset/jos-tama-keksint...

Juhani Piri

Lisäisin vielä tämän listaan. Erittäin hyvin tehty teksti ja lisää löytyy jutun lopusta.

https://planeetta.wordpress.com/category/sulasuola...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #9

Toimituksen poiminnat