Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Tulevaisuuden puhtaat energialähteet: aurinko, tuuli ja vesi

Jotta maailma voisi torjua ilmaston lämpenemistä, poistaa miljoonien vuosittaisten ilmansaasteiden kuolemantapahtumat ja tarjota turvallista energiaa, jokaisella maalla on oltava energiaa koskeva etenemissuunnitelma, joka perustuu laajalti saatavilla oleviin, luotettaviin ja nollapäästöisiin energiateknologioihin. Asiaa koskevassa tieteellisessä tutkimuksessa esitetään tällaisia etenemissuunnitelmia 139 maassa. Nämä etenemissuunnitelmat ovat paljon aggressiivisempia kuin mitä Pariisin sopimuksessa vaaditaan, mutta ne ovat edelleen teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Ratkaisu on sähköistää kaikki energia-alat (kuljetus, lämmitys / jäähdytys, teollisuus, maatalous / metsätalous / kalastus) ja saavuttaa kaiken sähkön 100% tuulella, vedellä ja aurinkoenergialla (WWS). Jos suunnitelmat pannaan kokonaisuudessaan täytäntöön vuoteen 2050 mennessä, etenemissuunnitelmat mahdollistavat maailman välttää 1,5 ° C: n ilmaston lämpenemistä ja miljoonia vuosittaisia ilman pilaantumista aiheuttavia kuolemantapauksia, luoda 24,3 miljoonaa uutta pitkäaikaista, kokopäiväistä työpaikkaa, vähentää energiakustannuksia yhteiskunnalle, vähentää energiaa loppukäytössä 42,5%, vähentää sähkökatkoksia ja lisätä maailmanlaajuista energian saantia.

Tutkijat kehittävät etenemissuunnitelmia, jotka muuttavat 139 maan energiaa – nykyistä energiaa, liikennettä, lämmitystä / jäähdytystä, teollisuutta, maataloutta / metsätaloutta / kalastusta tuuli-, vesi- ja auringonvaloon (WWS). Etenemissuunnitelmat käsittelevät 80%: n muutoksen vuoteen 2030 mennessä ja 100% vuoteen 2050 mennessä. WWS ei ainoastaan korvaa liiketoimintaryhmää (BAU) vaan myös vähentää sitä ~ 42,5%, koska WWS: n sähkön työ/energiasuhde ylittää palamisen (23,0 %), WWS ei vaadi polttoaineiden kaivamista, kuljetusta tai jalostusta (12,6%), ja WWS: n loppukäytön tehokkuuden oletetaan ylittävän BAU:n (6,9%). Muuntaminen voi luoda ~ 24,3 miljoonaa pysyvää, kokopäiväistä työtä. Se voi välttää ~ 4.6 miljoonaa vuodessa ennenaikaista kuolemaan johtavaa ilman pilaantumista , ~ 3.5 miljoonaa vuodessa vuonna 2050. Siirtymisen pitäisi myös vakauttaa energian hintoja, koska polttoainekustannukset ovat nolla, vähentää sähkökatkoksia ja lisätä energiansaantia hajauttamalla tehoa.

Näitä analyyseja on kritisoitu mm. massiivisista investoinneista, joiden avulla maa siirtyisi haluttuun tavoitteeseen. Ehdotetun järjestelmän yhteiskunnalliset kustannukset (energia, terveys ja ilmastokustannukset) ovat kuitenkin vain neljäsosa nykyisestä fossiilisten polttoaineiden järjestelmän vastaavista. Ennustekustannusten osalta suurin osa näistä olisi joka tapauksessa tarpeen korvata nykyinen energia, ja loput ovat investointeja, jotka paljon enemmän kuin maksavat itsensä ajan myötä poistamalla lähes kaikki terveys- ja ilmastokustannukset.

Näyttääkin siltä, että voidaan saavuttaa päästöttömän energiajärjestelmän valtavat sosiaaliset edut ilman oleellisesti ylimääräisiä kustannuksia. Tulokset osoittavat, että hyödyt ovat niin suuria, että on nopeutettava siirtymistä tuuli-, vesi- ja aurinkoenergiaan jättämällä fossiiliset polttoainejärjestelmät mahdollisimman aikaisin - Estojen rajoittaminen vaatii kuitenkin tiedon levittämistä, jotta ihmiset saisivat tietää, mikä on mahdollista, ja henkilöt, jotka ryhtyvät toimenpiteisiin siirtymisessä kohti terveellisiä koteja ja elämää.

Lähde: https://phys.org/news/2017-08-countries-powered-percent-solar-energy.htm...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Hienoja tavoitteita, mutta realistisuuden kanssa on vähän niin ja näin. 2050 maailma voi olla vaikka missä asennossa, mutta sen tietää varmasti, että 2030 mennessä USA, Kiina, Intia, Venäjä, Iran, Brasilia etc. eivät asenneilmastoaan pysty muuttamaan juuri mihinkään; ja silloin pitäisi 80% muutoksesta olla toteutunut. Mutta pidän kyllä peukkua!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kari,

juu - monta karikkoa ja kaskea on vielä pois vyörytettävänä...Peukkuja itsellesikin!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Entä jos lämpeneminen sittenkin johtuu auringon säteilyn muutoksista ? Jäähdyttävätkö nuo toimet aurinkoa ? Tiettävästi maapallon lämpötila on vaihdellut 4 miljardin vuoden aikana jonkin verran. Onko se kaikki vaihtelu ihmisen syytä ? Ilmeisesti on, mistä seuraa, että nyt meillä on mahdollisuus tasata maapallon lämpötila vakioksi. Vai onko sittenkään.

"...poistaa miljoonien vuosittaisten ilmansaasteiden kuolemantapahtumat...".
Kannattaako todellakin maksaa maltaita, että viimeinkin saamme maapallolle kunnon väestöräjähdyksen ?

Vieläkään en ole nähnyt ratkaisua tyvenen pakkasyön energiapulmaan, kun aurinkoa ei näy eikä tuulestakaan ole minkäänlaista havaintoa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pekka,

no nyt näät eräät - ei ainoat! :

HELEN TUO AURINKOVOIMAA JA SÄHKÖVARASTON VANTAALLE :

https://www.helen.fi/uutiset/2017/sahkovarastovantaa/

Suvilahden sähkövarasto tositoimissa :

https://www.helen.fi/helen-oy/ajankohtaista/blogi/...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>Vieläkään en ole nähnyt ratkaisua tyvenen pakkasyön energiapulmaan, kun aurinkoa ei näy eikä tuulestakaan ole minkäänlaista havaintoa.

ooo

Odotamme että kiinalaiset keksivät hyvän sähkön/energian varastointimenetelmän. Siellä valmistuu 400 000 insinööriä vuosittain.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eivät nuo aurinko ja tuuli ole mitenkään ongelmattomia. Juuri nyt Texasissa on Harvey-hurrikaani riehunut ja on tehty havainto, etteivät tuulivoimalat ole kovin toimivia poikkeustilanteissa.
https://wattsupwiththat.com/2017/08/26/hurricane-h...
Toistaiseksi on erilaiset "puhtaan energian" viritykset taitaneet vain lisätä hiilidioksidipäästöjä ilmakehään, kun asiaa tarkastellaan laajemmin. Esimerkiksi aurinkovoimaloissa käytetään fossiilisia varavoimaloita öisin jne.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tuuli- ja vesivoima ovat myöskin aurinkoenergiaa, energia muuttaa muotoaan muttei koskaan häviä. Jos varastoon saisi talven aikana tarvittavan energian, saattaisi aurinkoenergialla pärjäillä näillä leveysasteilla oikein mainiosti.

Väittävät jotkut pölöjät että Nikolai Teslankin tuntema "Nollapiste-energia" olisi paras ratkaisu puhtaaksi ikuiseksi energian lähteeksi, mutta koska tuhmat jenkit ovat ostaneet siihen liittyvät patentit ja salamurhanneet loput asian kanssa häärivät, ei homma etene. UUDESSA WIKILEAKS-VUODOSSA PUHUTAAN UFO-PALJASTUKSESTA JA NOLLAPISTE-ENERGIASTA > http://eksopolitiikka.fi/eksopolitiikka/wikileaks-... ;D

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kyllä kai noista kolmesta, tuuli, aurinko ja vesi, ainoastaan se jälkimmäinen on puhdas mutta siihenkin liittyy täällä Suomessa yksi pieni ongelma. Suomen vesivoimasta suurin osa on jo valjastettu, siis merkittävä sellainen. Ne muut kaksi tarvitsevat rinnalleen vastaaavan määrän sitä "likaista" energiaa, sillä niitä pimeitä tyyniä päiviä on enemmän kuin tuulisia ja aurinkoisia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Britain’s switch to low-carbon energy could give a £21bn boost to the economy:

http://www.independent.co.uk/environment/britain-s...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Onko ydinvoima tullut tiensä päähän? – "Eletään epävarmuuden aikaa":

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/onko...

Kiina mukaan verohelpotuskisaan: "vihreä viljely" ja tuulivoima erityisasemassa:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/S55J6kw...

Kiinan sähköautoissa piilee karmea ympäristöpommi – ”Ilmastonmuutos pahenee merkittävästi”:

https://tekniikanmaailma.fi/kiinan-sahkoautoissa-p...

Suomeen on rakennettu puolen Afrikan verran tuulivoimaa – Kiina kiskoo kaulaa muuhun maailmaan:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/46988-suomeen-...

Kiina vastaa Yhdysvaltain verouudistukseen: Verohelpotuksia Kiinassa toimiville yrityksille, tosin tietyin ehdoin:

https://www.talouselama.fi/uutiset/kiina-vastaa-yh...

Tässä ovat energiapolitiikan 10 harhakäsitystä:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/t...

Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä:

http://www.maailma.net/uutiset/kehittyvat-maat-sii...

Yle: Aasia siirtyy nopeasti tuuli- ja aurinkovoimaan:

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/yle-aasi...

Uusiutuvan energian hinta jatkaa laskuaan: Aurinkosähkön hinnasta lähti seitsemässä vuodessa yli 70 prosenttia, tuulivoima kilpailee jo tosissaan fossiilisten kanssa:

https://www.hs.fi/paivanlehti/14012018/art-2000005...

Uudenmaan_aurinkoenergiaselvitys:

https://www.uudenmaanliitto.fi/files/21285/Uudenma...

Tuoreet numerot tukevat aurinkoenergian kehitysnäkymiä:

https://www.energiatalous.fi/?p=1967

Toimituksen poiminnat