Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Tulossa puhtaan energian vallankumous

Kiinan odotetaan investoivan 3 triljoonan dollarin sähköntuotantoon seuraavien 25 vuoden aikana Bloomberg New Energy Financein julkaiseman raportin mukaan.

Noin 75 prosenttia odotetuista investoinneista tulee uusiutuvan energian sektorille.

Raportissa todetaan, että tuulivoimainvestoinnit nousevaat 1 biljoonaan dollariin. Aurinko- ja ydinvoimateollisuuden sektorit houkuttelevat 700 miljardia dollaria.

BNEF arvioi, että vuosien 2030 ja 2040 välisenä aikana tuuli- ja aurinkokennojen rakentaminen on halvempaa kuin hiilitehtaiden rakentaminen tai olemassa olevien hiilivoimaloiden käyttö.

Tämän seurauksena Kiina vetää pois hiilivoimaloita, joiden kollektiivinen sähköntuotantokapasiteetti olisi 360 gigawattia, josta 145 GW pakotetaan ulos järjestelmästä, koska tuuli- ja aurinkokennojen käyttö on edullisempaa.

Kuluneena kolmena peräkkäisenä vuotena maailman hiilidioksidipäästöt pysyivät vakaina. Suurin syy tähän on se, mitä Kiina on tehnyt viime vuosina. Kiinasta on tullut maailman eniten uusiutuvia energialähteitä tuottava ja kuluttava maa 2015 ja 2016.

BNEF: n raportti osoittaa myös, että vuoteen 2026 mennessä yli puolet Kiinan asennetusta kapasiteetista tulee nolla-hiilidioksidipäästöistä, mukaan lukien ydinvoima, biomassa, suuri vesivoima, tuuli ja aurinkoenergia, ja määrä nousee 63 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä, kaksinkertaistamalla Kiinan nykyinen ao. taso.

Kansallinen energiahuolto lanseerasi vuonna 2015 "Front Runner" -hankkeen, jolla kannustetaan korkeimpien energiatehokkuutta edistävien aurinkosähkötuotteiden tutkimusta ja kehittämistä rakentamalla esittelyn perusteita sekä käynnistämällä innovatiivisia hankkeita alalla.

Solar Holdings, yksi maailman suurimmista aurinkoenergiatuotteiden tuottajista, tarjosi suurimman osan moduleista Front Runner -hankkeeseen. Projektin ensimmäisessä vaiheessa se toimitti 422 megawattia moduleja, joiden osuus tuossa vaiheessa oli noin 50 prosenttia koko määrästä.

"Kiinan hallitus tukee puhtaan energian kehittämistä, ja alan markkinapotentiaali on valtava. Siksi voimme tarttua tilaisuuteen jatkaa tutkimusta ja kehitystä korkean suorituskyvyn aurinkovalmisteisissa tuotteissa", sanoo JA Solarin johtaja Xie Jian.

"Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä aloitimme Bifacial PERC -modulin (passiivisen emitterin takakennon) massatuotannon, jossa on kaksoislasirakenne. Moduli voi tuottaa 16 prosenttia enemmän virtaa kuin perinteiset PERC-moduulit. ruudukko, jossa PV-energiakustannukset ovat samat kuin fossiilisten polttoaineiden hinnat. "

Xie sanoi, että tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla JA Solar allekirjoitti strategisen sopimuksen Pekingin yliopiston kanssa ensimmäisen aurinkokennon "Kesäkoulun" perustamiseksi. Yhteistyönsä avulla JA Solar pyrkii kasvattamaan aurinkosähköteollisuuden osaa luovien ideoiden ja innovatiivisten kykyjen avulla. Aurinkovoima säästää paitsi planeettaa myös vähentää köyhyyttä.

Lähde: http://europe.chinadaily.com.cn/business/2017-08/28/content_31209735.htm

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (132 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mukavaa, että jaksat tuoda aurinkoenergian vallankumousta esille. Itselle tuo on ollut itsestään selvää jo vuosia, joten asiasta kertominen alkaa maistua puulle.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Börje,

kiitos! - no eipä enää paljon puutu, paitsi että vihreät ovat näköjään menneet kannatustilastoissa jo perusvihreiden ohi - miksikähän? - puhumattakaan sitten eräistä Don Quijote - sinistyneistä...

Aurinkoa (ja tuulta) pilkoittaa jo hikisesti Jämin hiihtotunnelillakin, ainakin katolla - toivottavasti - ellei, maistuu jo enemmän kuin puulle...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Kiinan odotetaan investoivan 3 triljoonan dollarin sähköntuotantoon seuraavien 25 vuoden aikana Bloomberg New Energy Financein julkaiseman raportin mukaan."
Tokihan sitä saa odottaa ... mutta nyt globaalit investoinnit uusituviin energiamuotoihin ovat 200 miljardin tasolla "...have since oscillated between $234 billion and $312 billion."
http://fs-unep-centre.org/sites/default/files/publ...
Tuosta tulisi vasta muutama biljoona 25 vuodessa.
Koska en usko blogistin tunnustavana kristittynä sortuneen tuhatkertaiseen valehteluun, uskoisin kyseessä olevan yleinen suomennosvirhe, pitäisi olla "3 biljoonaa dollaria". Kun muistaa, että yhdysvaltalaiset ovat kovia liioittelemaan, menee isojen lukujen suomennos helpommin oikein.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Risto,

#6 - olet ilmeisesti vain itse sekoittanut suurten lukujen lyhyet ja pitkät nimijärjestelmät (https://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nimet). Esimerkkisi saksalainen lähdehän käyttää pitkää asteikkoa, sensijaan yhdysvaltalainen ja iso-brittiläinen järjestelmä käyttävät lyhyttä asteikkoa.

Usko ja tieto ovat tässäkin kaksi eri asiaa - "liioittelut" ja adhominemitkin tässä yhteydessä menevät usein vain esittäjänsä piikkiin...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Turha tähän on saksaakin sotkea. Kysehän on suomesta.
Viitteesikin sanoo: "Suomessa on käytössä pitkä asteikko."
Kiina ei satsaa kolmea triljoonaa dollaria mihinkään 25 vuoden aikana. Kolme biljoonaa voisi olla mahdollista. Siinä on se tuhatkertainen ero. Lopetan tästä aiheesta tähän.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #14

Risto,

tutustuhan vähän tarkemmin tietolähteisiin, esim. esittämäsi linkkiin: Frankfurt School-UNEP Centre/BNEF. 2017. Global Trends in Renewable Energy Investment 2017, http://www.fs-unep-centre.org (Frankfurt am Main)

- ei ollut sekään lähde Suomesta, Kiinasta eikä Pohjois-Koreastakaan, vaan : #6 - vaikka toistelisit "biljooniasi" miten moneen kertaan tahansa...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Päätin sitten minäkin vuonna 2016 ostaa sitä "puhdasta" energiaa vaelluksilleni, eli ostin pienen 15 watin taiteltavan panelin jolla ladata kännykkää ja jopa kameraa. Paneli tuotti sähköä kohtuullisen hyvin kunnon päivänpaisteella mutta kun se "ikuisen" energian lähde veti ohuenkin pilven, niin tuotanto putosi miltei dramaattisesti. No eipä siinä mitään, ostetaan lisäksi akkupaketti jota ladataan silloin kun paistaa kunnolla, vasta siihen akkupakettiin investoinnin jälkeen alkoi päässäni hieman raksuttamaan, miksi en ostanut kahta tahi kolmea pakettia heti alkuunsa ja jättänyt sen panelin ostamatta, ladannut niitä paketteja valmiiksi täällä etelässä ihan Fortumin nurkalle tuomalla sähköllä. Niin ja se lataus olisi onnistunut vaikka yöllä, no sitten tälle vuodelle ostin lisää paketteja ja vallan hyvin riitti sähkö kännykälle ja olisi riittänyt vielä kamerallekin jos olisi tarvinnut sitä ladata.

Toki ymmärrän mikä ero on pienellä panelilla ja oikealla aurinkovoimalalla mutta kun niitä kumminkin koskee sama rajoitus, eli paisteen riittävyys tai oikeastaan sen rittämättömyys. Niin ja on kaksi muutakin yhteistä ongelmaa pienellä ja suurella, molemmissa tarvitaan se varasto sekä lisäksi investointi satunnaiseen voiman tuottoon on pois perusvoimalta, eli näin kävi minullekin, kalliihkon panelin hinnalla olisin voinut ostaa heti parikin akkupakettia.

ps. Vuonna 2016 heinäkuussa kävin Muotkalla kääntämässä, ja aurinko oli tosi vahvassa pilvessä koko ajan eli paneli ei olisi tuottanut watin wattia sähköä. Tänä vuonna en sitten edes yrittänyt sovittaa sitä rinkkaani.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Juha,

sähkövarastotkin kehittyvät:

HELEN TUO AURINKOVOIMAA JA SÄHKÖVARASTON VANTAALLE :

https://www.helen.fi/uutiset/2017/sahkovarastovantaa/

Suvilahden sähkövarasto tositoimissa :

https://www.helen.fi/helen-oy/ajankohtaista/blogi/...

...eivätkä ole ainoat :

Jättiloikka aurinkoenergian varastoinnissa;

http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202618-ja...

Aurinkoenergia varastoidaan kemiallisesti nesteeseen:

http://www.energiatalous.fi/?p=1312

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Toivoa sopii, että sähkön varastointi kehittyy mutta millä hinnalla, eli tuotetaan se sähkö niin kauan niillä menetelmillä joilla saadaan todellista tulosta. Toki pieneen tarpeeseen voidaan jo nyt varastoida sähköä mutta kun aletaan puhumaan mega- tahi gigawateista, niin voipi tulla niin sanotusti "ruuperä" otsikkoon, kyllähän niitä akkuja tms. voidaan rakentaa vaikka kuinka suuria mutta se raha saattaa tulla esteeksi. Ja onhan se fuusioenergiakin joskus tulevaisuudessa ratkaisu energiaongelmiin mutta kun me tarvitsemme sitä sähköä nyt. Ja tuo https://planeetta.wordpress.com/ , siis se kuulakekoreaktori, voisi olla yksi ratkaisu ongelmiin ennen kuin epävarma uusiutuva "puhdas" energia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

ja edelleen:

Uusi teknologia avaa sähköakkujen mahdollisuudet myös meriliikenteelle: Isot laivat pääsevät hyödyntämään hybridiakkuja:

http://www.talouselama.fi/uutiset/uusi-teknologia-...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kiinassa ydinenergia lasketaan uusiutuviin energioihin. Vuoteen 2030 mennessä on suunniteltu rakennettavaksi yhteensä 150 uutta ydinreaktoria.

Kiinassa aurinkovoima toimii. Maaseudulla, pienissä kaupungeissa ja kylissä on kautta aikojen yöksi sähköt katkaistu jo paljon ennen aurinkovoiman käyttöönottoa. Kiinteistöjä lämmitetään ja lämmintä vettä saa vain 3 kuukautta talviaikoina.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pistetään tuohon nyt vielä linkki:
http://www.world-nuclear.org/information-library/c...

Eli tällä hetkellä rakennettua ydinvoimakapasiteettia on 33 GWe, rakenteilla 22 GWe ja suunnittelussa 46 GWe.
Lisäksi eriasteisissa ehdotelmissa on 100 - 200 GWe.

Vaikka kaikki rakennettaisiin, se olisi vasta noin 20% Kiinan sähkötarpeesta, joten kyllä aurinko- ja tuulivoimallekin on käyttöä. Kiina on siis oivallinen esimerkki maasta, joka ei halveksi mitään tuotantomuotoa hiilellä tuotettavan osuuden pienentämiseksi.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Investing Trillions in Electricity’s Sunny Future:

”According to the latest report, $10.2 trillion in power generation technologies will be invested worldwide in the next two decades, of which almost three-quarters will flow into renewable generation sources. Wind power will garner more than $3 trillion, and solar power will attract more than $2.5 trillion. Nuclear power and hydroelectricity will each get more than $1 trillion in new investment, but gas will only draw $804 billion, and coal even less — $664 billion.”

https://about.bnef.com/blog/investing-trillions-el...

New Energy Outlook 2017:

https://about.bnef.com/new-energy-outlook/#toc-dow...

BNEF’s Bhavnagri on Renewables Outcompeting Coal on Cost:

https://about.bnef.com/blog/bnefs-bhavnagri-renewa...

China Is Creating the World’s Largest Power Company:

”The government of President Xi Jinping approved the merger of Shenhua Group Corp., the country’s top coal miner, with China Guodian Corp., among its largest power generators, the State-owned Assets Supervision and Administration Commission said Monday. With assets of 1.8 trillion yuan ($271 billion), the new entity will be the world’s second-biggest company by revenue and largest by installed capacity, according to Bloomberg New Energy Finance. ”

https://about.bnef.com/blog/china-is-creating-the-...

Solar Power Will Kill Coal Faster Than You Think :

”All told, the growth of zero-emission energy technologies means the industry will tackle pollution faster than generally accepted. While that will slow the pace of global warming, another $5.3 trillion of investment would be needed to bring enough generation capacity to keep temperature increases by the end of the century to a manageable 2 degrees Celsius (3.6 degrees Fahrenheit), the report said. ”

https://about.bnef.com/blog/solar-power-will-kill-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tulevaisuuden puhtaat energialähteet: aurinko, tuuli ja vesi:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2419...

Polkuja 100 % uusiutuvaan energiaan:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2273...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Polkuja 100 % uusiutuvaan energiaan:"

Nimenomaan polkuja, ja nekin kivisiä sekä kapeita. Kun vilkaisee noita Fingridin tuotantolukuja, eli paljonko milläkin tavalla tuotetaan ja paljonko tuodaan sähköä, niin niistä luvuista jo näkee mitkä ovat niiden "puhtaiden" ja uusiutuvien mahdollisuudet. Pitää koko ajan pitää mielessä, että sitä sähköä on tuotettava joka hetki kulutusta vastaava määrä, siis joka hetki. Akkuteknologian kehitys on pelkästään hyvä asia mutta sinne akkuun voidaan tunkea vaikka hiilellä tuotettua sähköä, ja jopa edullisemmin kuin uusiutuvaa energiaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Juha,

nimenomaan kivikkoisia ja betoniryteikköjä, joita juuri populistit asiantuntemattomat innokkaina jatkuvasti levittelevät "talvella ei paista eikä kesällä tuule" - moneskohan kerta? - lopputulema? - heh...

Olet kuullut varmaankin jo älykkäistä verkoista, kulutuskäytännöistäkin, jne. ...

Uusi todiste, pakkaskuukausina tuulivoima tuottaa reilusti - Perusankeiset marmattavat epätoivoisia juttujaan tuotannosta, ennusteista etc. :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/uu...

"Uusiutuva energia on mahdollista 99,9 prosentin varmuudella" ja paljon muita hyviä energia- & ympäristöuutisia:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/jo...

Tutkimus: Näin maailma voisi käyttää pelkkää uusiutuvaa energiaa vuonna 2050:

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/tutkimus...

Perustuuko Suomen sähköntarve aikansa eläneisiin laskelmiin? :

https://yle.fi/uutiset/3-8204701

Kasvua ja työllisyyttä uudella energiapolitiikalla:

https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/43024

Professori: Uusiutuvan energian laskelmat täysin pielessä:

https://yle.fi/uutiset/3-8368465

Tutkijat: Auringosta ja tuulesta halvin energiamuoto:

https://yle.fi/uutiset/3-7681153

Halme, Hukkinen, Korppi-Tommola, Linnanen, Liski, Lovio, Lund, Luukkanen, Nokso-Koivisto, Partanen & Wilenius

MAAMME ENERGIA:

https://intokustannus.fi/kirja/maamme_energia/

Energiaprofessori: Suomi luottaa kahteen isoon riskiin – hallitus hukkaa ”kymmenet tuhannet työpaikat” :

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212668-energiapro...

Professorien energiapoliittinen kannanotto: Energiapolitiikka Suomessa:

https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Skenaario vuodelle 2050: Uusiutuvan energian järjestelmästä kannattava vaihtoehto Suomelle:

https://www.lut.fi/uutiset/-/asset_publisher/h33vO...

LAICA-hankkeen satoa: Väitös uusiutuvan energian pientuotannosta:

http://laica.fi/tag/uusiutuva-energia/

Uusiutuva energia työllistää jo lähes 10 miljoonaa ihmistä – naisten osuus suurempi kuin fossiilienergiassa:

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/uusiutuva-energia...

Kuusi huomiota tulevaisuudesta, joiden ei pitäisi yllättää:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ku...

Energiakumous alkoi - Uusiutuvat nappaavat jo valtaosan Euroopan unionin uusista sähköntuotannon sijoituksista:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/en...

Edullisesti tuotettua sähköä siirtyy sinne, missä sitä on edullisempaa ostaa kuin tuottaa itse:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ed...

Perussuomalaisten väitteet tuulivoiman infraäänten terveysvaikutuksista osoitettiin perättömiksi:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/pe...

Öljymaa katsoo kaukoviisaasti tulevaisuuteen - St1 ryhtyy valmistelemaan miljardin euron tuulivoimahanketta:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/lj...

Uusia uusiutuvan energian sovelluksia - Kodit ja toimistot viilenevät jatkossa myös auringon avulla, jne. :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/uu...

Miksi pienentäisin päästöjäni, kun kiinalaiset ja intialaiset... - Kiina torppasi yli sadan hiilivoimalan rakentamisen - Aurinkoenergiaa rakennetaan sadan ydinvoimalan verran:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ki...

Hiljaisimmat jääkaapit ja pakastimet sisällä 40 dB, metsän suhina 50 dB, tuulivoimalan ääni pihassa 40 dB :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/hi...

Suomella iskun paikka - Suomessa toimivat energia-alan yritykset ovat harvinaislaatuisen mahdollisuuden äärellä :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/su...

100 vuoden mittausjakso osoittaa huiman muutoksen jään paksuudessa - Jäänpaksuuden pieneneminen on myös seurausta ilmaston lämpenemisestä:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/10...

Melkoista ymmärtämättömyyttä, että ulkomailta olisi pitänyt ostaa joulukuussakin 495,5 GWh enemmän sähköä ellei olisi ollut omaa tuulivoimatuotantoa:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/me...

Vanhat jäärät pystyvät torppaamaan sähköautojen yleistymisen - Taloyhtiöissä lämpötolppien muuttaminen latauspisteiksi vaatii kaikkien asukkaiden suostumuksen:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/va...

Tuulivoimalat ovat olleet hyvin tuottoisia joulun aikaankin ja sähkön hinta on ollut alhainen:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/tu...

Älysähköverkkoja tarvitaan:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/mi...

Suomessa kehitetty malli osoittaa: näin koko maailmaan saadaan uusiutuva energiajärjestelmä 2030 :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/su...

Kulutusjousto on järkevää - Lämpöpumput valtakunnan sähköverkkoa tasapainottamaan :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ku...

Ydinvoima käy kalliiksi: Johtaja Mari Pantsar Sitrasta - "Suomen pitäisi satsata aurinkoon ja tuuleen" :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/yd...

Suomalainen cleantech-ala kärsii kotimaisten kokeiluhankkeiden niukkuudesta :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/su...

Olkiluodon reaktorista voi tulla jopa uusi Talvivaara, jossa veronmaksajat joutuvat maksumieheksi :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/ol...

Tukiviidakko IV - Ydinvoimala saa tuet, jotka nostavat hiukset pystyyn monessa päässä :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/yd...

Suomalaiset kuluttajat säästävät halvempana sähkönä kaksi miljardia euroa vuodessa tukemalla tuulivoimaa 300 miljoonalla eurolla vuodessa:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/su...

Lisää uusiutuvaa energiaa Tanskaan- Suomeen töitä 1000 henkilötyövuotta :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/li...

Vakuutusyhtiöt vaativat G20-mailta toimia fossiilisien polttoaineiden tukien lakkauttamiseksi :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/va...

Ydinvoimalan ja uraanista tuotetun sähkön elinkaariaikaiset kokonaisympäristövaikutukset:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/op...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #16

En ole "uusiutuvien" vastainen mutta ehkä liiankin kapeakatseinen, olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että tuotetaan ne puuttuvat gigawatit niillä menetelmillä joilla se tosiaan on mahdollista. Ja miksikö sana "uusiutuvat" oli lainausmerkeissä tuolla alussa johtuu vain siitä, että niiden uusiutuvuus on vähintäänkin liioiteltua, toki aurinko ja tuuli ovat ilmaisia mutta kun otetaan voimaloiden koko elinkaari mukaan, niin uusiutuvuus ei olekaan enää niin selvää.

Ja pienehkönä kevennyksenä tähän loppuun, nuo linkkisulkeiset kuluttaisivat miltei enemmän energiaa kuin aurinkopanelit tällä hetkellä tuottavat, siis jos niitä linkkejä availee.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #17

Juha,

ilmeinen pelkkä luulosi ja uskosi vain vanhaan 'mustaan' teknologiaan ja kapeakatseinen skeptisyys uusiutuviin ei korvaa todellisia tietoja clean tech'istäkään, saati hiljennä pm Sipilän "kaikenmaailman dosentteja" - päinvastoin!

Pelkkä määrä ei korvaa laatua, mutta laadullista määrää ei sinunkaan vastenmielisellä populismillasi ohiteta. - Ilmeisesti pelkäät tietoa, ainakin siihen tukehtumista - ellei sitten sen tuomaa tuskaasikin, sitä että oletuksesi ei pitänytkään paikkaaansa. - Oppia ikä kaikki.

"Uusiutuvaa energiaa ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergiaa ovat puolestaan puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa. Aalto- ja vuorovesienergian tuotanto ei Suomessa nykyteknologialla ole kannattavaa, eikä niillä ainakaan vielä ole merkitystä energiantuotannossamme."

https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia

"Cleantech eli "puhdas teknologia" tarkoittaa tuotteita, palveluita, prosesseja ja teknologioita, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ehkäisevät tai vähentävät liiketoiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia.

Esimerkkejä energiatehokkuuden parantamiseen liittyvistä aloista ovat kierrätys, uusiutuvan energian kehittäminen, informaatioteknologia, kestävät liikenneratkaisut ja sähkömoottorien sekä valaistuksen kehittäminen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Cleantech

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #18

"Juha,

ilmeinen pelkkä luulosi ja uskosi vain vanhaan 'mustaan' teknologiaan ja kapeakatseinen skeptisyys uusiutuviin ei korvaa todellisia tietoja clean tech'istäkään, saati hiljennä pm Sipilän "kaikenmaailman dosentteja" - päinvastoin!"

Asia olisi hyvin helppo ja yksinkertaista hoitaa päiväjärjestykseen jos olisin ainut joka epäilee uutta ja uskoo siihen "vanhaan" teknologiaan. Ja mitä tuosta mustasta tulee minulle ensimmäisenä mieleen ovat hiili ja öljy, sekä yleensä fossiiliset polttoaineet. Niin ja se yyllä alkava energiantuotanto taitaa olla uusinta uutta tällä alalla, sillä jo Don Quijote taisteli tuulimyllyjä vastaa, ja se aurinko on tuottanut energiaa jo tovin aikaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #19

Juha,

ei tätä tarvitse hoitaa päiväjärjestykseen helposti eikä yksinkertaisestikaan, populistisesti eikä huutoäänestyksinkään, epäilijöidenkään armeijoin, sensijaan varsinainen kritiikki kehittää uusitutuvia kehittymään yhä nopemmmin, jos ymmärrät/tiedostat mitenkään ko. vääjäämättömiin myönteisiin kehityskäyriin. - Ja vaikka et, toimit sinäkin tässäkin eräänlaisena promoottorina, kiitos vaan!...

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #20

Kiitos kiitoksista ja hyvää jatkoa.

Kaikesta huolimatta uskon maailman käyttävän vielä pitkään niitä uusiutumattomia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #21

Juha,

juu - munatkin mieluummin useaan koriin - parhain jatkumoin!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiinteistöveron muutos tuomassa Lapin kunnille hyvät lisätulot tuulivoimaloista – Simo paikkaa taloutta reilulla tuloveroprosentilla.

Lapin tuulivoimakunnat saavat ensi vuonna tuntuvan verotulojen korotuksen, jos hallituksen esittämä kiinteistöverolain muutos hyväksytään.

https://www.lapinkansa.fi/lappi/kiinteistoveron-mu...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kotka siirtyy vihreään sähköön:

Kotkan kaupunki siirtyy käyttämään kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä vuonna 2018. Kotkan kaupunki on allekirjoittanut Kymenlaakson Sähkö Oy:n kanssa sähköenergiasopimuksen, jossa energiantuotantolähteiden on edellytetty olevan kokonaan uusiutuvia energialähteitä. :

http://www.co2-raportti.fi/index.php?heading=Kotka...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kannettavien laitteiden virta orgaanisista aurinkokennoista: “lämpimurto“:

http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastou...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tesla lupailee suuria: yhtiön aurinkopaneelikatto tulee jopa 20 % halvemmaksi kuin tavallinen katto:

http://www.talouselama.fi/uutiset/tesla-lupailee-s...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

An entirely renewable energy future is possible, a new study says:

https://windenergy.einnews.com/article/403045461/z...

BYD : Energy Storage Device Wins 2017 Tech Driver Award :

http://windenergy.einnews.com/article/403080210/X0...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

New Report: Clean Tech Boosts Electric Grid As Coal Use Declines:

http://breakingenergy.com/2017/09/12/new-report-cl...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

California’s 100-percent clean energy bill is dead, protesters take to the streets:

http://www.sgvtribune.com/environment-and-nature/2...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoiman edistämistuki vähenee ja poistuu aikanaan

Suomessa tuulivoiman edistäminen tapahtuu osana kansallista energia- ja ilmastostrategiaa. Suomessa sitä tuetaan sähköveron palautuksen verran eli 0,69 snt/kWh ja myös investointitukea on mahdollista saada enimmillään 40 prosenttia kustannuksista. Tuulivoima sektori on yksi maailman nopeimmin kasvavista energiantuotantomuodoista. Suomessa kasvu on ollut myös voimakasta ja tavoitteena on 2000 MW tuotantokapasiteetti vuonna 2020. Valtiovalta määrittelee tulevaisuuden suunnan tukitoimilla ja säädöksillä.

Poru tuulivoiman tuista tuntuu oudolta kun muistaa, että kaikkien uusiutuvien energiamuotojen tuet ovat Suomessa noin 0,25 miljardia euroa vuodessa samalla, kun valtio tukee ympäristön saastuttamista vuosittain jopa 2 miljardilla eurolla. Saastuttamiseen liittyy myös välillisiä kustannuksia, joita maksamme mm. ilmastonmuutoksen torjunnassa ja terveydenhuollossa. Nämä valtavat tuet hidastavat tervehdyttävää muutosta. Ne keskittyvät nykytilanteen ylläpitämiseen ja nykyisten energialähteiden tukemiseen,

Vanhentuneet ja ympäristölle haitalliset energiatuet kuormittavat taloutta ja vääristävät kilpailua. Ne myös haittaavat mahdollisuuksiamme saada työtä ja vientituloja cleantech-aloilta, joille on maailmalla valtava kysyntä. Yritysten energiatuet keskittyvätkin nykyisin liikaa vanhojen isojen yritysten ”status quon” ylläpitämiseen. - Mutta mitä enemmän saamme leikattua ympäristölle haitallisia tukia, sitä vähemmän on säästettävä muualta tai esimerkiksi nostaa veroja.

Hallituksen linjauksen mukaisesta uudesta tuotannosta pohjautuu 70 prosenttia ydinvoimaan sekä puu- ja bioenergiaan. Muu maailma menee vauhdilla uuden teknologian osalta aivan jossain muussa: tuulivoima, aurinkoenergia, älyverkot, energiajoustavuus, energiatehokkuus, jne. - Sensijaan etenkään ydinvoima ei juuri luo työpaikkoja Suomeen.

Tärkeää on myös talous: oikeat verrokkimaat ovat siellä, missä ovat uuden teknologian menestyjät. Saksa on luonut melkein 400 000 työpaikkaa teknologian muutoksella. Tanskassa tuulivoima on tärkeimpiä teollisuuden aloja noin 30 000 työpaikalla.

Nimenomaan energiapolitiikassa pitäisi sitä talouskasvua ja työllisyyttä tulla. Suomen tulee olla menestyjien, edelläkävijöiden ja voittajien etujoukoissa.

Uusiutuvan energian työpaikkojen määrä Saksassa suhteutettuna väkilukuun on samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta Suomessa valtaosa alan työpaikoista liittyy biomassaan. Energiateknologia teollisuuden työpaikat ovat olleet kyllä kasvussa myös Suomessa, mutta työllisyyden kasvu on vähäistä verrokkimaihin nähden. Potentiaalia on hyödyntämättä. – Puhutaan kymmenien tuhansien työpaikkojen mahdollisuudesta.

Suomessa poliittisilla päättäjillä ei ole välttämättä parasta tieteellistä tietoa, kun he tekevät päätöksiä. Erityisesti energiapolitiikasta puhutaan Suomessa liian vähän ja liian suppeista näkökulmista. Alan tutkijoiden tehtävänä onkin tuoda tietoa julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon, pyrkiä parantamaan päätöksenteon tieteellistä tasoa, jne. , mutta poliitikkojen rooli on sitten tehdä ne oikeat, kestävän kehityksen energiapoliittiset päätökset.

Ilkka Hyttinen

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tulevaisuuden puhtaat energialähteet: aurinko, tuuli ja vesi

Jotta maailma voisi torjua ilmaston lämpenemistä, poistaa miljoonien vuosittaisten ilmansaasteiden kuolemantapahtumat ja tarjota turvallista energiaa, jokaisella maalla on oltava energiaa koskeva etenemissuunnitelma, joka perustuu laajalti saatavilla oleviin, luotettaviin ja nollapäästöisiin energiateknologioihin. Asiaa koskevassa tieteellisessä tutkimuksessa esitetään tällaisia etenemissuunnitelmia 139 maassa. Nämä etenemissuunnitelmat ovat paljon aggressiivisempia kuin mitä Pariisin sopimuksessa vaaditaan, mutta ne ovat edelleen teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Ratkaisu on sähköistää kaikki energia-alat (kuljetus, lämmitys / jäähdytys, teollisuus, maatalous / metsätalous / kalastus) ja saavuttaa kaiken sähkön 100% tuulella, vedellä ja aurinkoenergialla (WWS). Jos suunnitelmat pannaan kokonaisuudessaan täytäntöön vuoteen 2050 mennessä, etenemissuunnitelmat mahdollistavat maailman välttää 1,5 ° C: n ilmaston lämpenemistä ja miljoonia vuosittaisia ilman pilaantumista aiheuttavia kuolemantapauksia, luoda 24,3 miljoonaa uutta pitkäaikaista, kokopäiväistä työpaikkaa, vähentää energiakustannuksia yhteiskunnalle, vähentää energiaa loppukäytössä 42,5%, vähentää sähkökatkoksia ja lisätä maailmanlaajuista energian saantia.

Tutkijat siis kehittävät etenemissuunnitelmia, jotka muuttavat 139 maan energiaa. Etenemissuunnitelmat käsittelevät 80%: n muutoksen vuoteen 2030 mennessä ja 100% vuoteen 2050 mennessä. WWS ei ainoastaan korvaa liiketoimintaryhmää (BAU) vaan myös vähentää sitä ~ 42,5%, koska WWS: n sähkön työ/energiasuhde ylittää palamisen (23,0 %), WWS ei vaadi polttoaineiden kaivamista, kuljetusta tai jalostusta (12,6%), ja WWS: n loppukäytön tehokkuuden oletetaan ylittävän BAU:n (6,9%). Muuntaminen voi luoda ~ 24,3 miljoonaa pysyvää, kokopäiväistä työtä. Se voi välttää ~ 4.6 miljoonaa vuodessa ennenaikaista kuolemaan johtavaa ilman pilaantumista , ~ 3.5 miljoonaa vuodessa vuonna 2050. Siirtymisen pitäisi myös vakauttaa energian hintoja, koska polttoainekustannukset ovat nolla, vähentää sähkökatkoksia ja lisätä energiansaantia hajauttamalla tehoa.

Näitä analyyseja on kritisoitu mm. massiivisista investoinneista, joiden avulla maa siirtyisi haluttuun tavoitteeseen. Ehdotetun järjestelmän yhteiskunnalliset kustannukset (energia, terveys ja ilmastokustannukset) ovat kuitenkin vain neljäsosa nykyisestä fossiilisten polttoaineiden järjestelmän vastaavista. Ennustekustannusten osalta suurin osa näistä olisi joka tapauksessa tarpeen korvata nykyinen energia, ja loput ovat investointeja, jotka paljon enemmän kuin maksavat itsensä ajan myötä poistamalla lähes kaikki terveys- ja ilmastokustannukset.

Näyttääkin siltä, että voidaan saavuttaa päästöttömän energiajärjestelmän valtavat sosiaaliset edut ilman oleellisesti ylimääräisiä kustannuksia. Tulokset osoittavat, että hyödyt ovat niin suuria, että on nopeutettava siirtymistä tuuli-, vesi- ja aurinkoenergiaan jättämällä fossiiliset polttoainejärjestelmät mahdollisimman aikaisin - Estojen rajoittaminen vaatii kuitenkin tiedon levittämistä, jotta ihmiset saisivat tietää, mikä on mahdollista, ja henkilöt, jotka ryhtyvät toimenpiteisiin siirtymisessä kohti terveellisiä koteja ja elämää.

Ilkka Hyttinen

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Historiallinen käänne Suomessa: Uusiutuvasta energiasta tulee fossiilisia suurempi jo ensi vuonna:

https://yle.fi/uutiset/3-9836838

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Herätys: Tuulivoimalle tulossa uusi tukijärjestelmä, Meksikon eloonjäänyt voikin olla aikuinen, tänään satelee etelässä ja idässä:

https://yle.fi/uutiset/3-9845231

Mies, joka toi tuulivoiman Suomeen: "Vain yksi huvilanomistaja Bergön puolella yritti laittaa hanttiin":

https://yle.fi/uutiset/3-9816236

Kustannusvertailu: Maalla sijaitseva tuulivoima edullisin tapa tuottaa sähköä:

https://yle.fi/uutiset/3-9811028

Tuuliwatilla Simossa jo lähes 40 tuulivoimalaa – suunnitteilla 28 uutta voimalaa:

https://yle.fi/uutiset/3-9790231

Uusi tutkimus selvittää tuulivoiman infraäänten vaikutuksia sisätiloissa – oireita kokeneet halutaan mukaan:

https://yle.fi/uutiset/3-9757741

Tuulivoimatuen kallis moka halutaan välttää hintakilpailulla – Tukijärjestelmä menee uusiksi:

https://yle.fi/uutiset/3-9843970

13 huikeaa keksintöä, jotka mullistavat energiantuotannon:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/27/13-huikea...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Itärajan pieni yliopisto tekee ihmeitä: aurinkosähköllä ruokaa ja öljyä aavikolle:

https://yle.fi/uutiset/3-9854244

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Almost two-thirds of new power capacity in the world is clean energy, far exceeding expectations:

https://www.dailykos.com/stories/1704721

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

North Atlantic deep-sea wind farms could power whole world, says US study:

http://wind.energy-business-review.com/news/north-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tavoitteena 500 energiakylää ympäri Suomea:

http://otlehti.pellervo.fi/2017/05/31/tavoitteena-...

”Energiaomavaraisuus pitäisi rahat kotiseudulla”:

https://www.energiatalous.fi/?p=1254

Helen rakentaa lisää aurinkovoimaa:

https://www.energiatalous.fi/?p=1247

Lännen Media: Melukritiikki herätti tuulivoimaloiden valmistajat:

https://www.energiatalous.fi/?p=1261

Teslan energiavarasto Hawaijilla myy aurinkosähköä yöllä:

https://www.energiatalous.fi/?p=1242

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tulevaisuuden kaukolämpöverkkojen keskiössä ovat lämpöpumput – ei yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto:

https://www.energiatalous.fi/?p=1856

Mäntsälässä näytetään mallia hukkalämmön hyödyntämisessä:

https://www.energiatalous.fi/?p=1841

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Riku sijoitti eläkevakuutusrahat aurinkopaneeleihin – tuottoa ropisee satoja euroja vuodessa:

https://yle.fi/uutiset/3-9873066

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

15 000 aurinkopaneelia, kaasumoottoreita ja polttokennoja – Lempäälään tulee älykäs energiaomavarainen järjestelmä:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/15...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Yllättävä tutkimustulos: Merien tuulivoimalat tarjoavat ruokaa ja turvallisen kodin kaloille ja ravuille:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Energiakumous alkoi - Uusiutuvat nappaavat jo valtaosan Euroopan unionin uusista sähköntuotannon sijoituksista:

https://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/e...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lazard: Wind & Solar Power Costs Continue To Fall, Putting Coal & Nuclear At A Disadvantage:

https://cleantechnica.com/2017/11/07/lazard-wind-s...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Clean Energy Stocks in 2018 Will Soar Alongside 500% Industry Growth:

https://moneymorning.com/2017/11/10/clean-energy-stocks-in-2018-will-soar-alongside-500-industry-growth/?htm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A%20moneymorning%2FjOLe%20(Money%20Morning)&_ga=2.88703003.1443756032.1510491475-969972919.1510491475

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

An electronic converter that improves the electrical power output of larger wind turbines:

https://phys.org/news/2017-11-electronic-electrica...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

New international collaboration to improve performance of offshore wind turbine blades:

http://wind.energy-business-review.com/news/new-in...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

100% Global Renewable Electricity No Longer Flight Of Fancy, More Cost-Effective Than Current System:

https://cleantechnica.com/2017/11/09/100-global-re...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Green Power Crushing Aging Nukes, Coal Generation:

http://www.theenergytimes.com/solar/green-power-cr...

Global Energy System Based on 100 % Renewable Energy - Power Sector:

http://energywatchgroup.org/wp-content/uploads/201...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

The Energy Revolution Is Here: Solar Energy and Storage Now Cheaper Than Coal:

http://host.madison.com/business/investment/market...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tesla completes the world’s largest battery for Australian wind farm:

https://techcrunch.com/2017/11/23/tesla-completes-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Satakunnan Kansa: Kauppakeskus Puuvillan hiilijalanjälki on nolla:

http://www.napssystems.com/fi/satakunnan-kansa-kau...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Satakunnan Kansa: Kauppakeskus Puuvillan hiilijalanjälki on nolla:

http://www.napssystems.com/fi/satakunnan-kansa-kau...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Puhdas energia kääntää nurin nykypäivän energiateollisuuden:

Puhtaat energiat syrjäyttävät päästölliset, fossiiliset polttoaineet ja sen trendinä on samalla turhan ja haitallisen höyryn hälveneminen.

Puhdas energia on jo vähentänyt kivihiiliteollisuutta, tukkumarkkinoita ja hyötymonopolia, mutta ’häiriö’ on vasta alussa. Nyt kun tuuli ja aurinkoenergia ovat halvempia kuin öljy-, hiili-, ydinvoima- ja jopa maakaasukäyttöiset sähkövoimalaitokset ympäri maailmaa, ei laajenevan puhtaan energian vauhti ole pysäytettävissä.

Kun puhdas energia on todella markkinoita ’häiritsevä’, se mahdollistaa uusia toimialoja, jotka muuttavat energiantuotannon ja -kulutuksen. Perusenergia- ja huipputuotantolaitosten käsite on vanhentunut, ne on korvattu dynaamisilla kuormilla ja energian varastoinnilla. Jopa ajoneuvojen polttoaine voidaan jo korvata puhtaalla energialla.

Miksi puhdas energia on niin ’häiritsevä’

Jos olet yksityinen henkilö tai yritys, joka keskittyy energiayksikön puhtaisiin kustannuksiin, on vaikeata väittää, että sinun pitäisi hankkia muuta kuin aurinkoenergiaa ja/tai tuulivoimaa. Lazardin äskettäin tekemä analyysi osoittaa, että tuulen (3 - 6 senttiä/kWh) ja hyödynnettävän aurinkoenergian kustannukset (4,3-5,3 senttiä/kWh) heikentävät kaikkia muita sähköntuotannon muotoja lukuun ottamatta joitakin maakaasun yhdistelmälaitoksia, (arvio rakenteeltaan 4,2 - 7,8 senttiä/kWh). Lisäksi on huomioitava, että aurinko- ja tuulienergian hinnat laskevat edelleenkin, eikä näillä hyödykkeillä ole hintariskiä, kuten on laita päästöllisillä ja muilla fossiilisilla energioilla.

Puhtailla energialähteillä, tuulella ja auringolla, on aina ollut kyse siitä, että ne ovat paikallisesti ajoittaisia energialähteitä. Sähköenergian varastointiin tarkoitettujen akkujen nopea kustannusten alentaminen muuttaa tätä tilannetta älyverkkojen kehityksen myötä. Kun tekniikka paranee ja energian varastoinnin kustannukset vähenevät, tulee olemaan vaikeaa väittää, että suurin osa sähkön siirrosta verkossa ei ole puhdasta energiaa.

Kuinka suuri häiriö sitten on sähkömarkkinoilla? Kivihiili- ja maakaasuvoimaloita on pidetty usein yhtenä sähköverkon välttämättömimmistä osista. Ne täyttävät puhtaiden energialaitosten jättämät virransyöttövajeet, mutta energian varastointi voi tehdä niistä vanhentuneita. Yhdysvalloissakaan ei nähdä enää syytä, miksi heidän pitäisi koskaan enää rakentaa kaasuvoimaloita vuoden 2025 jälkeen. Puhdas energia saavuttaa huippunsa perinteisillä energiamarkkinoilla.

Missä ’häiriö’ on jo tapahtunut

Puhtaan energia-alan häiriö energiamarkkinoilla ei ole vain kuulemistilaisuus. General Electric (NYSE: GE) ilmoitti viime viikolla, että se poisti 12.000 työpaikkaa GE Power -liiketoiminnastaan, mutta puhtaan energian työpaikat pysyivät ennallaan. Itse asiassa "uusiutuvien energialähteiden kasvua" syytettiin perinteisten voimalaitosten kysynnän laskusta...

Apuohjelmat, joille annetaan kannustimia tai jotka jopa ovat velvollisia hankkimaan halvimpia energianlähteitä, sulkevat satoja kivihiilitehtaita ja kahmaisevat ylös kaiken saatavilla olevan puhtaan energian. Vuosina 2015-2018 52,200 MW:n verran hiilivoimalaitoksia odotetaan pysähtyvän Yhdysvalloissa. Kiina on siirtymässä puhtaaseen energiaan, se mitätöi yli 100 suunniteltua hiilivoimalaa aiemmin tänä vuonna ja rakentaa enemmän tuuli- ja aurinkoenergiaa kuin missään maassa on koskaan rakennettu.

Sijoitukset innovaatioihin ohjaavat tulevaisuuden kasvua

Koska puhtaan energian hinta on laskenut ja vieläkin laskee, se on avannut uuden maailman mahdollisille innovaatioille teollisuudessa. Hajautettu aurinkoenergia antaa talon omistajille ja yrityksille mahdollisuuden tuottaa omaa energiaansa paikan päällä älyverkoin joustettuina.

Sijoittajien, kun maailma siirtyy puhtaalle energialle, kannattaa harkita, miten energian muutokset vaikuttavat investointeihin. Tuuli- ja aurinkoyrityksillä on takanaan valtava tuulenpuuska, kun niiden osuus energiapaketista yhä vain tehostuneena kasvaa.

Ilkka Hyttinen

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Much-Needed Hope for Planet Earth in "Happening: A Clean Energy Revolution":

http://www.truth-out.org/news/item/42889-much-need...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

St1 valmistelee jättikoon arktista tuulipuistoa:

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3723710/St1+valmi...

Ydinvoima on auringonlaskun energiaa:

https://www.vihreat.fi/blogit/heidi-hautala/2008/0...

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvittaisiin 10–20 uutta ydinvoimalaa joka vuosi yli vuosikymmenen ajan

https://tiedebasaari.com/category/ilmastonmuutos-2/

”Oireita hoidetaan - sairaus pahenee” :

http://www.greenpeace.org/finland/Global/finland/p...

WWF:n uutinen Ydinvoiman hinnoista – Retoriikan oppitunti:

https://kaikenhuippu.com/2012/10/08/wwfn-uutinen-y...

Ydinvoiman vastatuuli pahenee - kaksi isoa iskua ydinvoiman puolestapuhujille:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/yd...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tesla's Massive Australian Battery Responds to Coal Power Outages in Milliseconds:

https://www.ecowatch.com/tesla-australia-battery-2...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

100% Renewable Energy Worldwide Isn't Just Possible—It's Also More Cost-Effective:

https://www.ecowatch.com/100-renewable-energy-by-2...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Floating solar power plant in China connected to grid:

https://techxplore.com/news/2017-05-solar-power-ch...

China's solar highway ambitions are seen in Jinan stretch:

https://techxplore.com/news/2018-01-china-solar-hi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Elon Musk's Tesla to build world's largest battery in Australia:

https://phys.org/news/2017-07-tesla-giant-battery-...

Musk's record-breaking battery officially launches in Australia:

https://techxplore.com/news/2017-12-musk-record-br...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Renewable electricity by the numbers gets thumbs-up in new study:

https://techxplore.com/news/2017-11-renewable-elec...

Scientists develop safer, more durable lithium-ion battery that can operate under extreme conditions:

https://techxplore.com/news/2017-11-scientists-saf...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Puolustusvoimat jos mikä luulisi olevan kehityksen kärjessä sekä ilmastomuutos- kysymyksissä että uusissa energioissa, mutta mitä vielä - he keskittävätkin vain kaikki munat 'yhteen suureen koriin' - eivätkä tiedosta sähköenergiankin jakautumisen erityistä tarpeellisuutta (vrt. kriisit, terroristit, Hyrynsalmi, jne.) ja siten koko armeijan huoltovarmuutta - mutta ei - eli sahaavat valitettavasti sitä oksaa jolla istuvat! - kuin avaruuus- ja insinööritieteistä täysin pihalla olevat alokkaat - ei ihme että nämä pv- persut jakavatkin vihreiden laariin kannatuksetkin!! - vrt. myös evp. upseeri Mikko Taavitsaisen denialistiblogin (http://ilmastorealismia.blogspot.fi/), heh... niinpä Putin ja Venäjä vaan kiittelevät ja kumartelevat! (asiamiehiä?)... - eikä ihme että tuuliturbiinitkin nähdään Kaakkois-Suomessa vain tutkahäirintänä, vaikka sekin ongelma on jo sivuutettu teknisestikin jo aikapäivää sitten... Ilkka Hyttinen

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Mahdoton" akku toimii vaikka ei pitäisi - pudottaisi sähköauton hinnat perinteisten autojen tasolle:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/m...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

European Parliament gives strong backing for future of renewables:

https://windeurope.org/newsroom/press-releases/eur...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Suomalainen keksintö tuottaa puhdasta juomavettä aurinkoenergialla - Afrikan-vienti käynnistyy Keniasta:

https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/kestava_kehit...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sähköautojen nopea läpimurto on mahdollinen - vain 600 000 sähköautoa tarvitaan vuoteen 2030 mennessä: "systeemiä on horjutettävä":

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/sah...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Clean energy’s benefits abound:

https://lasvegassun.com/news/2018/jan/23/clean-ene...

Record year for clean energy puts RET within reach:

http://www.ecogeneration.com.au/record-year-for-cl...

Record year for clean energy puts RET within reach:

http://www.ecogeneration.com.au/record-year-for-cl...

Pumped hydro, solar and wind can deliver a 100% renewable NEM: ANU:

http://www.ecogeneration.com.au/pumped-hydro-solar...

Energy consumers hold the whip of disruption: ACES panel predicts the future for renewables:

http://www.ecogeneration.com.au/energy-consumers-h...

Storage debate heats up, but will it reach 1414 Degrees?:

http://www.ecogeneration.com.au/storage-debate-hea...

Industry partners sign on for trial of deX renewable energy trading platform:

http://www.ecogeneration.com.au/industry-partners-...

Stored energy is a shared solution:

http://www.ecogeneration.com.au/stored-energy-is-a...

Hydrogenation a hundredfold solar cell booster shot:

http://www.ecogeneration.com.au/hydrogenation-a-hu...

Australian industry steels itself for renewable energy transition:

http://www.ecogeneration.com.au/australian-industr...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Virtuaaliset sähköyhtiöt tulevat - omakotiasuja säästää useita satasia vuosittain:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/v...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Renewable Energy Is Much Faster To Install & More Scalable Than Nuclear Power:

https://cleantechnica.com/2018/01/28/renewable-ene...

Scientists Investigated Wind Farm Noise For 3 Years. Here’s What They Found:

https://cleantechnica.com/2018/01/26/scientists-in...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Study: Germany’s Power Grid Could Absorb 40% EV Market Share (By 2035):

https://cleantechnica.com/2018/01/28/study-germany...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

New Ship With Rigid Solar Sails Harnesses the Power of Sun and Wind at the Same Time:

https://futurism.com/new-ship-rigid-solar-sails-ha...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

New Data Shows Solar Energy Creates More Jobs in America Than Any Other Industry:

https://futurism.com/new-data-shows-solar-energy-c...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Toimiiko sinunkin naapurisi jo näin? – Aurinkopaneelien suosio toi uuden ilmiön Suomeen:

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/604170-t...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

New Data Shows Solar Energy Creates More Jobs in America Than Any Other Industry:

https://futurism.com/new-data-shows-solar-energy-c...

New Ship With Rigid Solar Sails Harnesses the Power of Sun and Wind at the Same Time:

https://futurism.com/new-ship-rigid-solar-sails-ha...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Economic and environmental costs of replacing nuclear fission with solar and wind energy in Sweden:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Public estimates of support for offshore wind energy: False consensus, pluralistic ignorance, and partisan effects:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

How wind turbines annoy residents and how to reduce it:

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/1801...

Understanding stress effects of wind turbine noise – The integrated approach:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Economic and environmental costs of replacing nuclear fission with solar and wind energy in Sweden:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Public estimates of support for offshore wind energy: False consensus, pluralistic ignorance, and partisan effects:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Näkökulma: Miksi pienentäisin päästöjäni, kun kiinalaiset ja intialaiset saastuttavat kuitenkin?:

https://yle.fi/uutiset/3-9435708

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

World’s largest wind farm study finds sleep disturbances aren’t related to turbine noise:

https://theconversation.com/worlds-largest-wind-fa...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Scientists Investigated Wind Farm Noise For 3 Years. Here’s What They Found:

https://cleantechnica.com/2018/01/26/scientists-in...

World’s largest wind farm study finds sleep disturbances aren’t related to turbine noise:

https://theconversation.com/worlds-largest-wind-fa...

Understanding the Evidence: Wind Turbine Noise:

http://www.scienceadvice.ca/uploads/eng/assessment...

Flinders University's five-year study looks into wind farms' effects on health:

http://www.abc.net.au/news/2018-01-25/study-to-fin...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Otaniemessä elätellaan energiaunelmaa - Teraloop etsii ratkaisua sähkön varastoinnista:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/o...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Liitän tänne varmistukseksi myös tämän Vapon poistaman komenttini:

Täällä lisää ydinvoimaloiden todellisesta monimuotoisista ja -kestoisista haitoista ihmisille, koko ihmiskunnalle: Maailman 'ainoa' todellinen ydinvoimaloiden - OI/O2, jne. - asiantuntija sekä teoriassa että käytännössä eurajokelainen Arto Lauri - ja siksi häntä vainotaankin, ellei jopa yritetä ...:

"Arto Lauri IAEA to you on CNN. Arto Lauri Finland .. I am one of the most famous Nordic encrypted in nuclear physics expert. I have just heard even two significant features. Directly related to the year before Fukushima theoremy my yotube video. U.S. nuclear safety department IPPAS robust, it has become in Europe only 3 times. Now, the nuclear security information leaked just from Finland to the whole country, laws are now in their new commandment! Pretty amazing for this. But that's why I throw challenge to CNN, a company of this October's throw that promotion by the IEA has thrown me a high price. ...

There's nothing that I was summoned to the problems of nuclear power. But the fact I really do not like how it is made. Even in court the accused is given the right to give an insight into democracies. That is why this letter is an open challenge in the CNN company until they throw the challenge and bring the free speech of the last, they are also correct in nuclear physics carefully hidden information in the public, that I have available. So I throw an open challenge to glove into the ring and I expect an answer from you. Signature Arto Lauri Finland Finland 06.09.2012. You threw a challenge, now in its turn, and look forward to your responses and interview requests."

http://ollihakala.blogspot.fi/2012/06/arto-lauri-y... Yutube- vidoita à la Arto Lauri: https://www.youtube.com/watch?v=k_atZqcTfuU

Googlaamalla Artolta paljon linkkejä lisääkin...

Ydinvoima vanhentunutta teknologiaa – uusiutuvat kehittyvät älyverkkoinensakin: http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2170...

Uusiutuvat energiat ydinvoiman kustannuksella:
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1765...

Ydinvoima on perin rauhatonta korvikevoimaa:
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1762...

Tehokkaan edullinen tuulivoima korvaa vierasta ydinvoimaa: http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1711...

Ydinvoima kalleinta ja syvintä saastuttavaa:
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1532...

1. Tappava ydinvoima... Arto Lauri Olkiluodossa 28.06.2012: http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1283...

Uusi maailma on tuulen, auringon ja veden – ei ydinrappeuman: http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1157...

Ilmastohype ohitse ? - ilmaston lämpeneminen ei:
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7238...

Ydinvoiman tilalle ekoenergiat:
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6821...

Valaanrasvalla voidellut ydinvoimalat sotateollisuuden apulaisina: http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6322...

Ydinvoima tunkee luihin ja ytimiin:
http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6286...

Yhteistyöllä Suomen huoltovarmuus riippumaton Nato-jäsenyydestä: http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1791...

_ _ _

Ydinvoiman ongelmat:
http://www.ydinvoima.fi/ongelmat/

16 syytä vastustaa ydinvoimaa:
https://www.tiede.fi/keskustelu/3000/ketju/16_syyt...

Ydinvoimaan liittyvät riskit :
http://www.nysalor.net/kirja/ydinvoima.html

Ydinvoima haitallinen energiamuoto:
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt...

Olkiluodon voimaloiden imuveden kalakuolemat syyniin:

”Tarkoitus on selvittää, kuoleeko Olkiluodon ydinvoimaloiden imuveden mukana paljonkin kalaa. Esimerkiksi Meri-Porin voimaloiden meriveden pumppaamoissa kaloja kuolee kymmeniä tonneja vuodessa.”
https://yle.fi/uutiset/3-5240048
Kalakadosta:
https://venelehti.fi/keskustelu/aihe/laituriparlam...

*Ydinsäteilytietofaktaa:
https://www.pokerisivut.com/forum/viewtopic.php?f=...

Science ilmastonmuutoksesta: "Tilanne on ennustettua vakavampi":
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/wMzzAFG...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Taming the Sun:

"Innovations to Harness Solar Energy and Power the Planet
Solar energy is the world’s cheapest and fastest-growing power source, but its rise is in danger of stalling. Varun Sivaram argues that realizing solar's potential will require innovation—creative financing, revolutionary technologies, and flexible energy systems."

https://www.cfr.org/book/taming-sun?utm_medium=ema...

How Solar Can Dominate the World’s Energy Mix:

Solar energy has seen extraordinary growth in recent years, but its potential is far greater. In the future, solar could be ubiquitous—as colorful coatings wrapped around urban buildings, standalone solar microgrids in the developing world, and solar refineries that produce clean fuels to displace dirty oil.

Yet energy expert Varun Sivaram warns that, “Today's red-hot solar market could cool down tomorrow,” in his new book, Taming the Sun: Innovations to Harness Solar Energy and Power the Planet.

Innovation can brighten solar’s prospects, Dr. Sivaram contends in this video explainer. He argues that governments and businesses can secure solar energy’s future by investing in three key areas:
Financial innovation to recruit massive levels of investment for solar projects by learning lessons from the auto, mortgage, and fossil fuel industries;
Technological innovation to move technologies like perovskites and artificial leaves from the lab to large-scale deployment; and
Systemic innovation to redesign systems like the power grid to handle the surges and slumps of solar energy.

Early praise for Taming the Sun:

“Taming the Sun: Innovations to Harness Solar Energy and Power the Planet . . . may be the first important policy book of 2018. . . . This book is full of useful information, a pleasure to read, and more generally a model for how to write about science, technology, and policy. It will definitely make my 2018 best books of the year list.”
—Tyler Cowen, Bloomberg View, Marginal Revolution

“In Taming the Sun, Varun Sivaram makes a levelheaded yet compelling case for the role that solar energy can play in addressing climate change. Coming from a scientific and policy perspective, his book introduces not only the solar technologies that are potentially important, but also what is required to fully commercialize them from a scaling, funding, and policy perspective. It is an important and nonideological contribution to important discussion and decision-making in a critical arena.
—Shirley Ann Jackson, President, Rensselaer Polytechnic Institute"

https://cleantechnica.us2.list-manage.com/track/cl...

Electricity from all forms of renewables will be consistently cheaper than fossil fuels by 2020:

"“Turning to renewables for new power generation is not simply an environmentally conscious decision, it is now overwhelmingly a smart economic one,” said Adnan Amin, who has the numbers to back it up. Amin heads the International Renewable Energy Agency (Irena), and the numbers can be found in a new report the agency released at its annual summit on Jan. 13 in Abu Dhabi.

In most of the world, renewable electricity is already competitive with fossil-fuel power. Better still, the report makes the extraordinary prediction: By 2020, all forms of renewable electricity will be consistently cheaper than power produced by burning fossil fuels."

https://qz.com/1179753/by-2020-renewable-electrici...

How the Tokyo 2020 Games will mark the start of a zero emissions future:

https://qz.com/1187882/how-the-tokyo-2020-games-wi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Self-Styled “Pro-Nuclear Environmentalists” In Denial About Connections Between Nuclear Power & Weapons:

https://cleantechnica.com/2018/03/08/self-styled-p...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Why Is The EU Spending Billions On A Gas Pipeline If It Wants To Fight Climate Change?:

https://cleantechnica.com/2018/03/08/eu-spending-b...

Yo! Millennials Want Clean Energy But Need Climate Change Activists To Outline Incentives:

https://cleantechnica.com/2018/03/08/yo-millennial...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Australia: Global oil and gas companies step into large-scale solar – SERA:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/12/australia-g...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Berkeley Lab scientists confirm century-old theory of high performance batteries:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/07/berkeley-la...

JinkoSolar downsizes plans for US factory:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/09/jinkosolar-...

Kazahkstan tenders 290 MW of solar:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/09/kazahkstan-...

Chinese breakthrough in harvesting energy from the sun and the rain:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/chinese-bre...

Solar Ventures plans 1 GW of ‘grid-parity’ projects in Italy, Spain:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/solar-ventu...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

The weekend read: Sunshine for Fukushima:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/solar-ventu...

Manz returns to profitability:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/manz-return...

RE 100 signatories could spur 35 GW of solar opportunities:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/re-100-sign...

European Commission unveils sustainable financing roadmap:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/european-co...

Sweden allocates $60 million in solar rebates for 2018:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/sweden-allo...

German PV module maker CS Wismar plans to raise production in 2018:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/german-pv-m...

Building a better world of smart structures on the smart grid:

https://www.pv-magazine.com/2018/03/08/building-a-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Wind farm proves it can provide cheaper, more precise grid security than gas generators:

http://windenergy.einnews.com/article/436587963?lc...

Desert Sun to Power Upper Egypt With $2.8 Billion Solar Park:

https://windenergy.einnews.com/article/436688922?l...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Olkiluoto 3 maailmalla 2. kallein rakennus - Svenska Yle: Kheopsin pyramidin rakentaminen kesti muutama vuosi enemmän:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Onko ydinvoima tullut tiensä päähän? – "Eletään epävarmuuden aikaa":

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/onko...

Kiina mukaan verohelpotuskisaan: "vihreä viljely" ja tuulivoima erityisasemassa:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/S55J6kw...

Kiinan sähköautoissa piilee karmea ympäristöpommi – ”Ilmastonmuutos pahenee merkittävästi”:

https://tekniikanmaailma.fi/kiinan-sahkoautoissa-p...

Suomeen on rakennettu puolen Afrikan verran tuulivoimaa – Kiina kiskoo kaulaa muuhun maailmaan:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/46988-suomeen-...

Kiina vastaa Yhdysvaltain verouudistukseen: Verohelpotuksia Kiinassa toimiville yrityksille, tosin tietyin ehdoin:

https://www.talouselama.fi/uutiset/kiina-vastaa-yh...

Tässä ovat energiapolitiikan 10 harhakäsitystä:

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/t...

Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä:

http://www.maailma.net/uutiset/kehittyvat-maat-sii...

Yle: Aasia siirtyy nopeasti tuuli- ja aurinkovoimaan:

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/yle-aasi...

Uusiutuvan energian hinta jatkaa laskuaan: Aurinkosähkön hinnasta lähti seitsemässä vuodessa yli 70 prosenttia, tuulivoima kilpailee jo tosissaan fossiilisten kanssa:

https://www.hs.fi/paivanlehti/14012018/art-2000005...

Uudenmaan_aurinkoenergiaselvitys:

https://www.uudenmaanliitto.fi/files/21285/Uudenma...

Tuoreet numerot tukevat aurinkoenergian kehitysnäkymiä:

https://www.energiatalous.fi/?p=1967

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Rovaniemen ensimmäinen tuulivoimakaava myötätuulessa – suljettavalle Kuusiselän kaatopaikalle suunnitteilla uusiutuvan energian tuotantoalue:

https://www.lapinkansa.fi/lappi/rovaniemen-ensimma...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pääkaupungilla on vaikea energiaratkaisu käsissään - ”Kivihiili on Helsingille hyvä bisnes”:

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803162200819...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Hiiltä, hiiltä, enemmän hiilivuoria..." - niinkös Helssinkiin??:

Ilmaston­muutos koettelee Helsinkiä – Lämpö­tilan nousu maailman huippua ja tulvat Euroopan pahimpia, tutkijat ennustavat:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005600066.html

Turve on energia-alan epoa:

https://www.vapo.com/blogi/posts/96/turve_on_energ...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Fresh EU analysis makes case for higher renewables, energy saving goals:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/leake...

Dutch offshore wind farms first in world to go subsidy-free:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/dutch...

Fresh EU analysis makes case for higher renewables, energy saving goals:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/leake...

EU warned about ‘lost decade’ for renewables as costs continue to fall:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/eu-wa...

Renewables could generate 50% of Europe’s power in 2030, says new study:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/renew...

EU Parliament wins plaudits for backing 35% renewables target:

https://www.euractiv.com/section/energy/news/eu-pa...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

YLE: Aurinkopaneeleja 9 jalkapallokentällistä – Atrian aurinkosähköpuisto valmistuu ensi vuonna:

https://yle.fi/uutiset/3-9717026

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

YLE: Aurinkosähkö kasvaa rajusti lähivuodet – Suomi kirii, mutta Ruotsi menee vauhdilla edellä:

https://www.solarigo.fi/single-post/2018/04/13/YLE...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lukijalta: Parempi tulevaisuus vai hirviömyllyjä? – tuulivoimakeskustelun faktantarkistus lienee paikallaan:

https://www.satakunnankansa.fi/mielipide/lukijalta...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

BNEF: Australia among leaders in $1.7 trillion energy storage market:

https://www.pv-magazine-australia.com/2018/11/07/b...

Toimituksen poiminnat