Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Todellinen kuva Saksan Energiawende'stä

Energiewende on eittämättä paras rahalla ostettavissa oleva energiavallankumous…

Saksan Energiewende on tehnyt valtavia mutta kalliita askeleita uusiutuviin energialähteisiin. Voiko joku muu maa seurata sitä?

Puhtaasti teknisestä näkökulmasta Saksan energiakäänne on jo nyt ollut upea menestys. Se on osoittanut, että saksalainen tekniikka pystyy käsittelemään äiti luontoa ja valtaamaan suuren teollisuustalouden puhdasta energiaa taivasta eikä likaista energiaa maasta. Vuonna 2016 Saksassa tuotettiin riittävästi uusiutuvaa energiaa, joka kattoi 32 prosenttia maan sähkönkulutuksesta, mikä on hämmästyttävän suuri osuus globaaleilla standardeillakin mitattuna.

Näin Saksa on purkanut yhden perustavanlaatuisen epäilyn vaihtoehtoisesta energiasta: ”tuulivoima ja aurinkoenergia ovat liian ”hiutaleita”, jotta niitä voitaisiin hyödyntää”. ”Hiljainen päivä tai äkilliset pilvet” voivat keskeyttää tuotannon, joten kriitikot sanovat, että liian epäluotettavaa tuottaa niillä enemmän kuin on kansallinen energiahuollon perusosuus. Mutta vaikka kaikki tuo tuulen ja aurinkovoiman potentiaalin täyttäminen tuotaisiin järjestelmään, Saksa jatkaa toimintaansa eräänä maailman luotettavimmista sähköverkoista. Sähkökatkot - 'kuten myöhästyneistä junista tai huonoista oluista' - ovat edelleen harvinaisia maailman neljänneksi suurimmassa taloudessa.

Saksa ei ole vielä saavuttanut energiatehokkuuttaan ja ilmastotavoitteitaan. Vuonna 2016 primäärienergian kulutus kasvoi jälleen. Samoin hiilidioksidipäästöt. Hallituksen suunnitelma hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä on lisääntymässä. Koska 2° C: n maapallon lämpenemisen raja todennäköisesti saavutetaan jo vuoteen 2030 mennessä, siitä lähtien maailmantalouden pitäisi olla kokonaan päästötöntä. Saksan hallitus ja Euroopan komissio eivät kuitenkaan säätäneet päästövähennystavoitteitaan Pariisin sopimuksen mukaisesti.

Erityisen huolestuttavaa saksalaisen Energiewenden edistykselle ovat kansalaisten nopeasti kutistuvat investoinnit. Viime vuosikymmenen aikana yksityiset henkilöt, maanviljelijät, energiayhteisöt, pienet ja keskisuuret yritykset sekä kunnalliset laitokset merkitsivät 90 prosenttia kaikista uusista uusiutuvien energialähteiden investoinneista. Vuoteen 2015 mennessä uusien energiaosuuskuntien määrä laski 167: stä vuonna 2011 vain 40: een vuosittain. Tämä johtui politiikan muutoksesta syöttötariffista tarjouskilpailuun, joka haittasi muutosta hajautettuun uusiutuvaan energiaan.

Saksan hallitus viittaa liian usein kustannusten nousuun ja puuttuviin verkkoyhteyksiin näiden poliittisten muutosten perusteiksi. Mutta nämä väitteet ovat väärässä. Voimansiirto-operaattorin 50Hertz mukaan nykyiset verkot voivat olla jopa 80% vihreästä sähköstä. Nykyinen 33 prosentin osuus on kaukana tästä.

Kulujen osalta kotitalouksien kuluttajien sähkön hinta on viime vuosina kasvanut. Silti koko sähkönkulutuksen keskiarvo ja sähkön pörssikurssi ovat tuolloin laskeneet huomattavasti. Kustannusväite on yksinkertaisesti osa perinteisen energiateollisuuden uusiutumattomien vastustuskampanjoita.

Yhtenä esimerkkinä meillä on Eija-Riitta Korholan vastaava, samalla itseäänkin vastaan käyvä ”markkinointi”. Järkevää?...

On traagista, mutta totta: viimeisen vuosikymmenen aikana Saksa on antanut ratkaisevan sysäyksen uusiutuvien energialähteiden nopealle laajentumiselle maailmanlaajuisesti. Mutta koska vuoden 2005 hallitus muuttui liittokansleri Angela Merkelin vetoiseksi, tämä prosessi on askel askeleelta hidastunut voimakkaasti. - Meillä taas on vääntöä bioenergiaan suuntaan maakunnallisesti clean-energian hidastamisen ja CO2:n nousun kustannuksella – kiitos pm. Juha Sipilän…

Muut maat ovat sensijaan jo pitkään ottaneet käyttöön paljon voimakkaampia uusiutuvan energian politiikkoja ja suuntauksia. Nicaragua, Costa Rica, Uruguay ja muut ovat saavuttaneet jo 100 prosentin uusiutuvan energian tarjonnan. Kiina, Marokko, Yhdysvallat ja Intia ovat huomattavasti lähestyneet uusiutuvien energialähteiden laajenemista Saksassa ja EU: ssa. Vuoden 2016 ilmastokokouksessa Marrakeshissa 48 heikoimmassa asemassa olevista maista sitoutui siirtämään koko energiansaantinsa 100% uusiutuviin energialähteisiin viimeistään 2030 ja 2050 mennessä. - Tällaiset tavoitteet eivät ole edes osa nykyisen Saksan hallituksen keskustelua!

Puhtaasti uusiutuvien energialähteiden laajamittaiselle hyväksymiselle Saksassa ja EU: ssa on vankka perusta, joka voi auttaa kääntämään tämän levottoman kuvan nopeasti. Uusiutuvien energialähteiden aikaisemman kasvun dynamiikan elvyttämiseksi viimeisten vuosien lainsäädäntövirheet olisi korjattava kiireellisesti. Tähän olisi sisällytettävä energiaosuuskuntien vapautus auringon, bioenergian ja tuulivoiman 18 MW:n asti tarjouksista.

Toiseksi lisäkohtaisen tullitariffin käyttöönotto edistää yhdistettyjä investointeja uusiutuviin energialähteisiin ja varastointeihin, jotka kattavat vuoden koko sähkönkysynnän. Se mahdollistaa verkon integroinnin ilman peruskuormaa ydin- tai hiilivoimalla ja nopeuttaa jälleen uusiutuvien energialähteiden laajentamista.

Kolmanneksi Saksan hallituksen ja EU: n olisi lisättävä kunnianhimoaan ilmastotoimista ja päästövähennyksistä sekä lopettaa kokonaan fossiilisten polttoaineiden suuret tuet. Ainoastaan tällä tavalla he voivat elää aiemman hyvän ilmapiirin ja uusiutuvien energialähteiden johtajuuden hyväksi.

Fossiiliset polttoaineet ovat edelleen tärkeitä; taloutta sopeuttamaan pysähtymättä ilman niitä pysähtelemättä, varautumatta. Saksa on kuitenkin vahvistanut eeppisen siirtymän aloittamista uusiutuvan energian suuntaan. Maa on tehnyt nämä valtavat askeleet alle kymmenessä vuodessa, 'silmänräpäyksessä' energia-alalla, joka yleensä mittaa investointinsa puolen vuosisadan välein.

Vasta vuonna 2000 Saksan moderni uusiutuvan energiaan siirto sai todella höyryä. Tuona vuonna Saksan hallitus, jota hallitsivat sosialidemokraattien ja vihreiden liittoutuma, kuuluttivat vuosia kestäneiden taistelujen johdosta laista, jossa julistettiin maan lopettavan ydinvoiman tuotannon. Jotta voitaisiin varmistaa, että ydinvoimaloiden alasajo merkitsisi uusiutuvia energialähteitä eikä kivihiiltä, hallitus tänä vuonna hyväksyi myös uusiutuvan energian tukipolitiikan, joka tunnetaan nimellä "syöttötariffi".

Erityisen huolestuttavaa saksalaisen Energiewenden edistykselle ovat kansalaisten nopeasti kutistuvat investoinnit. Viime vuosikymmenen aikana yksityiset henkilöt, maanviljelijät, energiayhteisöt, pienet ja keskisuuret yritykset sekä kunnalliset laitokset olivat 90 prosenttia kaikista uusista uusiutuvien energialähteiden investoinneista. Vuoteen 2015 mennessä uusien energiaosuuskuntien määrä laski 167: stä vuonna 2011 vain 40: een vuosittain. Tämä johtui politiikan muutoksesta syöttötariffista tarjouskilpailuun, joka haittasi hajautettuja siviilisäätyjä uusiutuvaan energiaan.

Saksa on tuskin luonnollinen auringonpaistemaa. Berliini istuu suunnilleen samassa leveysasteessa kuin Calgary; Saksan aurinkoisimmat alueet saavat vuosittain yhtä paljon auringonpaistetta kuin Seattlessa. Kuitenkin vuoteen 2010 mennessä, jota kannustettiin tukimaksujen avulla, miljoonat kansalaiset olivat asettaneet aurinkopaneeleja katoillensa ja Saksasta on tullut maailman suurin aurinkoenergia-alue.

Muutamat paikat paremmin kuvaavat Saksan teknistä menestystä käsitellessään tuuli- ja aurinkoenergian erityisiä haasteita - nimittäin niiden jatkuvasti vaihtelevia ominaisuuksia - kuin alue, jonka 50Hertz on säännelty monopoli, joka käyttää yhtä maan suurimmista sähköverkoista. Sen alue ulottuu Saksan koillisosaston alueelta Itämeren rannikolta Tšekin rajalle. Kuten Saksalle tyypillinen, jopa yrityksen nimi on optimoitu insinööreille: se viittaa sähköiseen taajuuteen, jolla eurooppalainen verkko vallitsee.

Siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin Saksassa on "peruuttamaton prosessi nyt", sanoi RWE: n veteraani Thomas Birr, joka auttoi yhtiön hallituksen insinöörien rakennemuutosta. ”Pelkästään kannattavuudesta”, hän sanoo, ”aurinkoenergiahankkeet korvaavat täydellisesti fossiiliset energialähteet". - "Et voi rakentaa enää hiilitehdasta tällä hinnalla. Emme puhu ydinvoimasta; ydinvoima on täysin ylihinnoiteltu. "

Johtavat clean-energikot  esittävät siten Saksan hallitukselle vaateen lopettaa lopulta maan ydinvoimalaitokset ja hiilen polttamisen kokonaan . Tämä toimenpide edellyttäisi kuutenkin Saksalta, että se maksaa suuret summat laitoksille sulkemaan nuo laitokset jo varhaisessa tässä vaiheessa – vs. ilmastovaikutuksen lisäkustannukset.

Tällä kaikella on erityisen suuri symbolinen merkitys maailmanlaajuisesti. Jos Saksa onnistuu, sen johtajuusvaikutus tässä on huomattavasti suurempi kuin sen todellinen vaikutus koko maaplaneetalle. "Voisimme alentaa päästöjä nollaan, eikä sillä olisi mitään vaikutusta maailmanlaajuiseen ilmastoon", toteaa eräs cleanjohtaja. Saksa tuskaileekin vain kahden prosentin kera maailman hiilidioksidipäästöistä, hieman enemmän kuin Iranissa. Kiina laskee 24%; Yhdysvalloissa pudotetaan 13%. Saksan todellinen tavoite on kuitenkin olla esimerkkinä: "Meidän on tehtävä tämä vaan taloudellisesti tehokkaasti. Sitten muut seuraavat."

The true picture of the German Energiewende:

https://www.euractiv.com/section/electricity/opinion/the-true-picture-of-the-german-energiewende/

Germany’s High-Priced Energy Revolution :

http://fortune.com/2017/03/14/germany-renewable-clean-energy-solar/


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Germanys greenhouse gas emissions and climate targets:

https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germany...

Germany must go back to its low-carbon future:

http://www.nature.com/news/germany-must-go-back-to...

10 Q&A on the German Energiewende :

https://www.renewable-ei.org/en/images/pdf/2017030...

Arto Jääskeläinen

Kaikki käyttäisivät kilvan vain tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleja, jos se olisi käytännössä järkevää. Kannattamattomuus ja energian varastointi kaatavat tuollaiset haaveet. Netistä voi lukea kun saksalaiset kiroilevat kalliita energialaskujaan.

Jos nyt tiivistän, valtakunnan laajuisesti vesivoima olisi parasta voimaa --- jos sitä olisi saatavissa. Jos ei haluta päästöjä ilmaan niin ei jää sitten muuta kuin ydinvoima. Toki tavalliset lämpövoimalatkin ovat erittäin hyödyllisiä ja tarpeellisia, esim. jätteiden hävittämiseen

Kesämökillä aurinkopaneelit ovat kiva idea, tosin töpselistä saa halvempaa sähköä ja tehoakin enemmän helpolla jos linja on lähellä.

Tekisi mieli vielä sanoa yksi juttu asian vierestä, joka varmaan joudutaan pian myöntämään laajemminkin: Ihminen ei pysty estämään ilmastonmuutosta vaan sopeutumaan siihen. Tiedän, että oppikirjat on dumpattu täyteen kouluissakin aivan muunlaisella visiolla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Arto,

kaikki käyttäsivät vain "aurinkoa, tuulta ja vettä", jos olisivat tietoisia ao. tekniikoiden tämän ja tulevan hetkisistä teknistaloudellisuuksista yms. tekijöistä - ilman ns. pelkkiä heittoja "talvella ei paista eikä kesällä tuule". - "Ei kannata" - jos vain haluttaisiin, tahtotilanne olisi poliiittisestikin ok (tuet omakotitaloillekin, jne.). - Pientä valaistusta aiheeseen löydät esimerkiksi aiemmista blogeistani:

Tulossa puhtaan energian vallankumous:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2420...

Tulevaisuuden puhtaat energialähteet: aurinko, tuuli ja vesi:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2419...

Don Quijote- populismista kuntalaistyytyväisyyteen:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2307...

Polkuja 100 % uusiutuvaan energiaan:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2273...

Hallituksen biopolitiikka jyrää tutkimukset :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Ydinvoima vanhentunutta teknologiaa – uusiutuvat kehittyvät älyverkkoinensakin:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2170...

Ilmastomuutoksesta ei saada äänestämällä yhtään sen epätodellisempaa:

https://blogit.iltalehti.fi/sirpa-pietikainen/2017...

Tässä näin aluksi, lisääkin löytyy aiheesta sivuiltani:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayt...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Todellinen kuva? Voiko puhua onnistumisesta, jos kasvihuonekaasupäästöt eivät laske ja energiatehokkuus-tavoitteita ei ole saavutettu?
Kun pyritään kohden parempaa tulevaisuutta, eivät asiat saisi olla mielipidekysymyksiä. Energiewendeä kohtaan esitetty kritiikki (esim. Spiegel- ja Talouselämä-lehdessä olleet jutut) pitäisi pystyä toteamaan perusteettomaksi.
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/fuenf-mi...
Ei ainakaan kuitata kritiikkiä asennevammaksi tai piiloagendaksi.

Auringon ja tuulen kasvuluvut ovat komeita mutta samalla unohtuu se, että suurin osa energiasta tehdään edelleen fossiilisilla ja Saksan khk-päästöt eivät ole laskeneet 7 vuoteen. Kivihiili ja maakaasu palaa iloisesti. Ei ole näkyvissä miten tilanne muuttuu ja se itse asiassa pahenee jos vain enemmän aurinkoa ja tuulta rakennetaan.
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-taas-t...

Saksan raskaalle teollisuudelle kelpaa myös julkisin varoin tuettu sähkö, kun viherpesusta saa samalla hyviksen maineen. Energiewendeen liittyy myös energian käytön tehokkuustoimet, missä ei olla edistytty, koska saksalaiset eivät pysty alentamaan energiankulutustaan.

Energian varastointiin tarvittaisiin ratkaisu. Power to gas ei ehtine hätiin vielä 10 vuoteen jos sittenkään, johtuen mm. siitä, että vedyn käyttöön ei ole infraa ja uusiutuvan metaanin tuotannon kaupallistaminen kestää. Samoin ison mittakaavan laitosten - niillä joilla olisi oikeasti merkitystä - investoinnit eivät ole kannattavia. Klassinen muna tai kana-ilmiö.

Ja sitten Suomen ja metsäisten maiden pitäisi huolehtia Euroopan päästövähennyksistä, kun Saksa ja Tanska viherpesevät tuotantonsa aurinko- ja tuulisähköllä?
http://jukka-konttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jukka,

kiitos! - asiallista, perusteltua kritiikkiä - kuitenkaan "ei mitään uutta auringon alla" - linkeistäni löytyy niitä kyllä useitakin, vastauksiakin...

Kaikki ei suinkaan ole sitä, miltä se suoraan katsottuna näyttää olevan - on tiedettävä myös miksi? - onko tilanne pysyvä, vaan vain ohimenevä?, jne. - nekin selviäisivät kyllä monen monista blogeistani, linkeistäni...

Aurinko- ja tuulienergian vaihtelua varten tarvitaan toki myös varastointia - niihinkin löytyy kyllä jo monia ratkaisuja ja lisää on tulossa:

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto taipuu moneen:

https://www.helen.fi/yritys/vastuullisuus/ajankoht...

Helen tuo sähkön varastoinnin kaupalliseen käyttöön:

https://talotekniikka-lehti.fi/helen-tuo-sahkon-va...

Suomalainen innovaatio tekee aurinko- ja tuulivoimaan siirtymisestä kannattavaa:

http://innovoivasuomi.fi/2016/04/ratkaisu-teraloop...

7 tapaa säilöä tuulta:

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/7_...

Aurinkoenergia varastoidaan kemiallisesti nesteeseen:

http://www.energiatalous.fi/?p=1312

Uusi menetelmä uusiutuvan sähkön kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseksi edistää aurinko- ja tuulivoiman yleistymistä:

http://www.vtt.fi/medialle/uutiset/uusi-menetelm%C...

Lisää Eenergiewendestä:

Turning energy around: Coal and the German Energiewende:

https://www.sei-international.org/mediamanager/doc...

#6

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Saksan ongelma on simppeli. Kivihiilituet ovat neljä kertaa suuremmat kuin uusiutuvien tuet. Tämä johtuu osaksi poliittisesta koplauksesta, osaksi siitä, että uusiutuvat vaativat tasoitusvoimaa, joka on pidettävä hengissä tukiaisin.

Luonnollinen ratkaisu Saksan energiaongelmille on väestön vähentäminen. Väestöä on suunnilleen puolet liikaa verrattuna tasoon, joka voitaisiin ylläpitää "kestävästi".

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Paavo,

niinpä niin! - aivan sama kuin meilläkin - mm. poistuviin tuulivoimatukiin tuijotellaan ja fossiilisten miljoonatuet 'unohdetaan' - se on sitä narratiivisesti spekulatiivista häipyvän energiamuodon vielä vaan tekohengittävää hypetystä - suurten ydin- ja hiilivoimalayritysten, Energiateollisuuden, biopoliitikkojen, jne. vihoviimeistä lobbailuyritystä...

P.S.. Kivihiilikin alkaa jo hinnnoissa hävitä tuulivoimalle - tulisi jo toimeen ilman tukiakin - pian tukemattomalle aurinkoenergiallekin - saati sitten jo monikertaisesti tuettu, jälkeenjäänyt 'Iisakin' OIII- ydinvoimalakin, ydinenergiakin kaikkinensa kaikille jälkeenjääville sukupolville murheenkryyneineen päivinensä...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

GM to purchase wind energy to power seven facilities:

http://www.hydrogenfuelnews.com/gm-to-purchase-win...

Solar energy in Montana reaches new milestone;

http://www.hydrogenfuelnews.com/solar-energy-in-mo...

Wind energy is gaining more prominence in Denmark:

http://www.hydrogenfuelnews.com/wind-energy-is-gai...

- - -

Vetypolttokennot voisivat auttaa uusioenergiavarmuutta Euroopassa:

Hydrogen fuel cells could help energy security in Europe:

http://www.hydrogenfuelnews.com/hydrogen-fuel-cell...

China set to become a major market for hydrogen fuel cells:

http://www.hydrogenfuelnews.com/china-set-to-becom...

World’s largest hydrogen fuel cell system being built in South Korea:

http://www.hydrogenfuelnews.com/worlds-largest-hyd...

The Hydrogen-Fuel cell will revolutionize the economy of the world:

http://www.hydrogenfuelnews.com/the-hydrogen-fuel-...

Natural Gas Fuel Cells: Technology, Advantages and Opportunities:

https://energy.gov/sites/prod/files/2016/04/f30/fc...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Arktisella alueella on käynnissä Maailman voimakkain ilmastonmuutos;

https://www.academia.edu/11478345/Arktinen_erillis...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Täällä lisää:

Ilmastomuutoksesta ei saada äänestämällä yhtään sen epätodellisempaa:

https://blogit.iltalehti.fi/sirpa-pietikainen/2017...

Metsään meni Suomen ilmastopolitiikka:

https://blogit.iltalehti.fi/outi-alanko-kahiluoto/...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Ben Olof,

huomaa julkituomastani huomauttamisestani vastenmielisestä a.h:stasi: ”Kaikki keskustelijoiden ominaisuuksiin viittaaminen ei kuitenkaan ole virheellistä. Ad hominem on hyväksyttävä menettelytapa kun keskustelun aiheena ovat väittelijöiden ominaisuudet, taipumukset ja tavoitteet, ”puskista ampuminen, tms. Näissä tapauksissa ”henkilökohtaisuuksiin menemistä” ei voida välttää. Ad hominemia voidaan myös käyttää vetoamalla vastapuolen aiemmin keskustelussa esittämiin väittämiin.” – siis: sitä saa mitä itse pilaa: ole hyvä ja katso peiliin…

Mitä merkitystä itse kokonaisuuden, vielä kehitteillä olevan Energiewenden kannalta on se että viittaat epäolennaisesti – et itse kokonaisuuteen – raporttiin, jossa Agora toteaa Energiewenden epäonnistuneen tavoitteidensa saavuttamisessa? Moniin eri blogien kommenteihin verraten pelkkä rakentamaton kritiikkisi viittaa vain tyyypillisiin mutuilijoiden hinkuviin pyrkimyksiin teilata uusiutuvat energialähteet – siinä koskaan kuitenkaan onnistumatta. Sinäkin voit yrittää kääntää kehityksen pyörän vapaasti väärinpäin….

Sitäpaitsi kiinnitit tuossa ’huomiosi’ vain yhteen kritiikkiin, et huomioi – tarkoitushakuisesti! (ilmeisesti tyypillisen agendasi mukaan!) – monia vastakritiikkejä etkä todisteita. – Tyypillistä epätieteellistä argumentointia…

Jotta kehumasi ”asiantuntijuus” kävisi edes jotenkin uskottavasta, olisi sinun ollut myös selviteltävä vastaukset miksi ?(ei ole vielä mennyt kuin strömssöössä?), korjaavat toimenpiteet, mahdollisuudet edetä tällä tiellä?, jne. – Sinun tyypillinen vastauksesi lienee ”vähemmän Energiawendeä, vanhaa enemmän tilalle, heh”…

Kritiikkiä on kuultu, tällaistakin – joihin sinäkin tarkoitushakuisesesti – epätieteellisen yksipuoleisesti – mieluusti viittailet:

The End of the Energiewende?:

http://energypost.eu/end-energiewende/

Juu, tyypillistä ”tasoa”:

The end of the Energiewende is back:

”Yet again, an expert – this time, a German – says Germany’s energy transition cannot succeed. He has a surprising insight for Energiewende proponents: the sun doesn’t always shine and the wind doesn’t always blow.”

…ja etsiskelemättäkin löydät paljon lisääkin vastaavaa pelkkää ”täysin typerää”, heh…

Täällä kuitenkin hieman lisää Energiewendestä, Agorasta, jne. – September 22nd, 2017 by The Beam interview series, edition 45:

The Future Of Germany’s Energy Transition Policy: An Interview With Patrick Graichen, Director Of Agora Energiewende:

https://cleantechnica.com/2017/09/22/future-german...

Jos vähn tutkisit – ajatuksella – Energiewendeä tarkemmin, toteaisit ehkä tämänkin:

”The energy transition has evolved but is far from being complete. The central question is no longer whether there is the need for an energy transition but rather how it must be implemented.” (”Energiewendeen siirtyminen on kehittynyt, mutta se on kaukana täydellisyydestä. Keskeinen kysymys ei kuitenkaan enää ole , onko siihen tarvetta vaan pikemminkin sitä, miten se on toteutettava.).

Evaluation of Agora Energiewende:

https://newclimate.org/portfolio/evaluation-of-ago...

Tässä vähän vastauksia sinullekin Energiewendestä:

http://www.modernpowersystems.com/features/feature...

Miksi viittailet vain prof. Peter Lundin vanhoihin uusiutuvien työllistämiislukuihin vuodelta 2014 ja ”Das grüne Jobwunder fällt in sich zusammen”iin vuosilta 2004 – 2013? Sinähän varsinainen ”tieteilijä” olet, oikeammin umpiladun perässähiihtelijä!…

Täällä tästäkin lisää:

Täysin uusiutuva Etelä-Karjala mallinnettu–voi luoda 3000 työpaikkaa:

https://www.lut.fi/uutiset/-/asset_publisher/h33vO...

Hajautetun uusiutuvan energian mahdollisuudet ja rajoitteet (HEMU):

http://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/35...

Energiaprofessori: Suomi luottaa kahteen isoon riskiin – hallitus hukkaa ”kymmenet tuhannet työpaikat”: – 19.1.2017 :

Uusiutuvan sähkön lisäämiseen käytettyjen energiaverojen vaikutus kuluttajan maksamaan sähkön hintaan:

http://docplayer.fi/15974738-Uusiutuvan-sahkon-lis...

Aurinkovoimastakin olet näköjään häikäistynyt aivan liikaa väitteäen tyypillisen iänikuisesti ”talvellla ei paista eikä kesällä tuule” , ts. että aurinkovoima olisi tehotonta vs. mm. Suvilahden aurinkovoimala. Katsotaanpa:

Aurinkovoiman keskihinta romahti – Yhtä halpaa kuin muu sähkö:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/au...

Vauhdita teknologiamurrosta: horjuta vanhaa, edistä uutta – paholainen piileksii yllättävissä yksityiskohdissa:

http://www.tekniikkatalous.fi/teknologiamurrokset/...

GreenEnergyCases:

https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/...

Aurinkosähkön tehottomuusväitteesi on yhtä ykksipiippuinnen kuin tämäkin ilmeinen epätieteellisen yksipuoleinen yleistysyrityksesi:

Energiainsinööri tyrmää LUT:n aurinkounelmat: Olkiluoto 3:n korvaaminen vaatisi 90 000 Suvilahden aurinkovoimalaa:

http://www.tekniikkatalous.fi/kaikki_uutiset/2015-...

Mutta:

Tutkija tyrmää ennakkoluulot aurinkoenergian tehokkuudesta Suomessa:

http://www.tekniikkatalous.fi/kaikki_uutiset/2015-...

Lähienergia:

http://www.lahienergia.org/tagit/jero-ahola/

2017 valmistuu ainutlaatuinen koelaitos – Suomessa aletaan valmistaa hiilidioksidista polttoainetta aurinkoenergialla:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/20...

Aurinkosähkön kehitys on nopeaa – skenaariot eivät pysy perässä:

http://smartenergytransition.fi/fi/aurinkosahkon-k...

Uusiutuvia polttoaineita ja kemikaaleja ilmasta aurinkosähköllä:

http://promaintlehti.fi/Tutkimus-ja-koulutus/Uusiu...

Smart Energy -teknologiamurros – mahdollisuuksien hyödyntäminen Suomen kestävässä kasvussa toisella vuosisadalla (SET-konsortio):

http://www.aka.fi/globalassets/33stn/tilannekuvara...

Tulossa:

An ultrafast rechargeable aluminium-ion battery:

http://www.nature.com/nature/journal/v520/n7547/fu...

Metsään meni Suomen ilmastopolitiikka:

https://blogit.iltalehti.fi/outi-alanko-kahiluoto/...

Täälläkin asiaa vielä linkkkeineen lisää:

Todellinen kuva Saksan Energiawende’stä:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2433...

Tiesitkö,että meillä Suomessa meni pari tuulivoimalatehdastakin taannoin nurin – toinen turbiinihyrriä valmistava laitos – valitettavasti – mutta miksi? – No sinullehan näyttää riittävän vain masenteleva ”kauneusvirheiden” etsintä…

Kiinalaisten a-paneelien 65 % rankaisutulli on sinänsä tietenkin täysi vääryys. – Mutta taas osoitat tietämättömyytesi: ”Eurooppalaista paneelivalmistusta ei käytännössä enää ole” –
no meillä kotimaisissakin niitä kuitenkin kyllä löytyy:

Nykyaikainen aurinkopaneeli Areva Solarilta:

http://www.arevasolar.fi/fi/aurinkopaneeli

No, epäselväksi vaan minulle on edelleenkin jäänyt sekin, mikä on agendasi ko. uusitutuvien energioiden pelkässä repivässä kritiikissäsi? – ilmeisesti stoppaamisyrityksilläsi? – No – ainakin kehitys kehittyy korjaamalla rakentavasti – päinvastoin kuin sinä – kritiikin osoittamat asialliset epäkohdat, vajavuudet, jne. kyllä huomioidaan. – Valitettavasti sinun osoittamissasi keihään ’kärjissäsi’ ei ole mitään rakennuspuita millekään kehitykselle, päinvastoin – se valitettavasti edelleenkin osoittaa vain tyypillisen pelkän mutuilijan ”perustelujen” johtavan edelleenkin vain sinne tunnetulle sylttytehtaalle….

P.S. Tiedostanetko sitäkään, mikä ero meillä ainakin on: sinä tuijottelet vain sinne peräpeiliisi, minä tutkimutulosten/trendien avittamana tulevaisuuteen. – Tulevaisuuus on uusiutuvien – jarruttelisit sitten niitä miten epätoivoisesti tahansa…"

Ilmastomuutoksesta ei saada äänestämällä yhtään sen epätodellisempaa:

https://blogit.iltalehti.fi/sirpa-pietikainen/2017...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Iltalehden blogimoderaattori eväsi kommenttini #11 julkaisun Sirpa Pietikäisen ilmastonmuuutosblogilla - aiemmin myös jatkokommenttini Eija-Riitta Korholan blogilla, joten se "sylttytehdas" löytyi - no comments...

Metsään meni Suomen ilmastopolitiikka:

https://blogit.iltalehti.fi/outi-alanko-kahiluoto/...

Hallituksen biopolitiikka jyrää tutkimukset:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Aurinko, tuuli ja lehmä liittyivät älyverkkoon - Saksassa uusiutuvasta energiasta otetaan kaikki irti:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/26/aurinko-t...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Itärajan pieni yliopisto tekee ihmeitä: aurinkosähköllä ruokaa ja öljyä aavikolle:

https://yle.fi/uutiset/3-9854244

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Toimituksen poiminnat