*

Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Ilmasto on muuttunut sittenkin...

Ilmasto on muuttunut sittenkin… Suomi on edelläkävijämaa monellakin eri sektorilla. Viimeksi tapeetilla on ollut erityisesti häipyvästi kiistanalainen ilmastonmuutos, jonka huipulla ilmastoa ja ilmakehän pienhiukkasia tutkailee ainakin kaksi suomalaista huippututkijaa.

Toinen heistä, akatemiaprofessori Markku Kulmala on maailman johtava ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija. Kulmalan alan kansainvälisessä eturivissä tekemä tutkimus on lisännyt merkittävästi ymmärrystä ilmastonmuutokseen vaikuttavista mekanismeista, mikä luo mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja muutoksen vaikutusten vähentämiseen. Kulmala on yksi ekosysteemien ja ilmakehän vuorovaikutuksia tutkivan uuden tieteenalan perustajista. Varsinkin hänen integroiva lähestymistapansa on muuttanut tutkimusympäristöä ja -asetelmia merkittävästi.

Kulmalan tutkimusryhmä selvittää ihmistoiminnan ja luonnollisten prosessien vaikutusta ilmastoon ja ilman laatuun. Ilmanlaadun ja ilmaston väliset vuorovaikutukset ovat moninaisia ja monimutkaisia. Saasteinen ilma voi muuttaa paikallista ja jopa globaalia ilmastoa ja ilmasto vaikuttaa monella tavalla ilmanlaatuun. Tutkimuksella on merkittävät ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset.

”Ilmaston ja ympäristönmuutoksen monimutkaisten keskinäisten riippuvuuksien ja vuorovaikutusten ratkaisemiseen tarvitaan monipuolista kokeellista ja teoreettista työtä sekä jatkuvia mittauksia. Vain näin saadaan riittävästi faktoja, joita voidaan käyttää päätöksenteon tueksi esimerkiksi sellaisissa haasteissa kuin Kiinan ilmanlaadun ratkaisemisessa.”

Kuopiolainen Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen taas räjäytti pankin elokuussa, kun hän julkaisi Twitterissä tekemänsä videon maailman lämpötilakehityksestä.

Lipponen jakoi omalle yksityiselle Twitter-tililleen itse tekemänsä videon . Siinä esitetään ilmaston lämpeneminen 117 vuoden ajalta, vuosilta 1900 - 2017. 35 sekuntia kestävä video näyttää sen, miten ilmasto on lämmennyt vuodesta 1900 tähän päivään asti 191 eri maailman maassa. - Ja onhan se lämmennyt.

Videon lähteenä oli NASAn avoin data maailman keskilämpötiloista. Siitä tuli ilmiö – tekijä itse sanoo lopettaneensa katselukertojen laskemisen kymmenen miljoonan kohdalla.

Kyseisessä vapaa-ajan videoprojektissa yhdistyivät hänen mukaansa työt ja harrastus. Video syntyi yhden illan työn tuloksena.

– Minua kiinnostaa se, millä tavalla tietyn datan voi saada ymmärrettävään muotoon. Ja miten lämpötilamuutokset saisi kuvattua mahdollisimman hyvin, Lipponen kertoo taustaa projektilleen.

Lipponen käytti esityksessään lähteenä Nasan GISS-instituutin avointa dataa maailman maiden keskilämpötiloista. Nasan tilastot päivittyvät kuukausittain.

– Aiemmin olin nähnyt karttoja, joissa kuvataan koko maailman lämpenemistä. Niissä isot maat korostuvat. Omassa graafissani näkee yksittäiset maat paremmin. Siitä on kommenteissakin kiitelty, Lipponen selittää.

Kuopiolaisen oivallus olikin tehdä nimenomaan maakohtainen esitys aiheesta. Sellaista hän ei ollut nähnyt aiemmin.

– Yleensä lämpötiloja ei erotella maittain, vaan tuijotetaan maailmanlaajuista keskilämpötilaa, Lipponen kertoo ja jatkaa, että video kyllä esittää eri maiden lämpötilojen lisäksi oikealla ylhäällä myös koko maailman lämpötilan kehityksen.

Äskettäin Lipposta pyydettiin visualisoimaan otsonikerroksen muutoksia YK:n ilmasto-ohjelmaan samaan tapaan kuin ilmastonmuutosvideossa. Tavoitteena oli saada selkeästi esille esimerkiksi otsoniaukon kutistuminen.

Toinen suomalaistutkijaa kiinnostava aihe on hiilidioksidin kuvaaminen. Hän haluaisi visualisoida vaikkapa hiilidioksidin ja lämpötilan välistä yhteyttä. Helposti tajuttavien ilmastonmuutosvideoiden tekeminen ei ole kuitenkaan yksinkertaista – muutenhan niihin törmäisi netissä tämän tästä.

– Videoihin on vaikea saada kaksi asiaa yhtä aikaa. Se menee aina vaikeammaksi ymmärtää. Siihen voisi keksiä jonkin uuden tavan.

Kuopiossa koulunsa käynyt Antti Lipponen on koulutukseltaan fyysikko. Hän väitteli Itä-Suomen yliopistossa sovelletun fysiikan laitokselta vuonna 2014. Väitöstutkimuksen aiheena oli teollisuusprosessien tomografiakuvantamiseen liittyvien laskentamenetelmien kehitys.

Lipponen on työskennellyt Ilmatieteen laitoksella vuodesta 2016 lähtien. Hän on keskittynyt työssään etenkin aerosolien eli ilmakehän pienhiukkasten kaukokartoitukseen liittyvien laskentamenetelmien kehitykseen.

Käytännössä Lipponen seuraa ilmakehän pienhiukkasia satelliittikuvista ja määrittelee, paljonko pienhiukkasia on maan pinnan ja satelliitin välissä.

– Paljon on tullut palautetta ja pääosin positiivista. Ihmiset ovat olleet innoissaan, että monimutkainen lämpötiladata on saatu yleisesti ymmärrettävään muotoon, sanoo Lipponen.

Se onkin asia, jota Lipponen haluaa tehdä. Hän haluaa valottaa ilmastonmuutosta tavallisille ihmisille helposti ymmärrettävien esimerkkien avulla.

Erikoisin pyyntö on toistaiseksi tullut Lipposen mukaan Australiasta.

– He kysyivät, voisiko videoesityksen heijastaa jonkin hallintorakennuksen seinään.

Kiinnostusta on herännyt eri puolilta maailmaa. Eniten liikennettä on tullut Yhdysvalloista.

– Vaikka sitä tietää, että sosiaalisella medialla on suuri voima, niin on se yllättänyt, kun on omalle kohdalle osunut, Lipponen pohtii.

Ilmastonmuutos kiehtoo Lipposta, sillä siihen liittyy vielä paljon avoimia kysymyksiä. Toisaalta se on ilmiö, joka koskettaa meitä kaikkia.

– Tarvitaan lisää tutkimusta, että miten ilmastonmuutos käyttäytyy tulevaisuudessa ja mitkä asiat siihen vaikuttavat, hän sanoo.

Lipponen seuraa tiiviisti ilmastosta ja säästä sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Itse hän ei kuitenkaan osallistu siihen aktiivisesti.

– Se keskustelu on aika paljon mielipiteisiin pohjautuvaa. Mielestäni nämä asiat pitäisi ottaa faktoihin pohjautuen.

- - -

Ekosysteemien ja ilmakehän vuorovaikutuksia tutkivan tieteenalan uranuurtaja:

http://www.aka.fi/fi/akatemia/media/Tiedotteet1/2017/eva-mari-aro-markku-kulmala-ja-ilkka-niiniluoto-uusia-tieteen-akateemikoita/ekosysteemien-ja-ilmakehan-vuorovaikutuksia-tutkivan-tieteenalan-uranuurtaja/

 

Videollaan miljoonat ihmiset herättänyt suomalaistutkija haluaa kuvata ilmastonmuutosta helposti – "Se menee aina vaikeammaksi ymmärtää":

https://yle.fi/uutiset/3-9838424

 

Suomalaistutkijan pysäyttävä video ilmastonmuutoksesta leviää maailmalla – Australiasta erikoinen pyyntö:

https://yle.fi/uutiset/3-9754236

 

Stephen Hawking ja ilmastonmuutos:

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234018-stephen-hawking-ja-ilmastonmuutos

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

I’m a TV weatherman. Here's what happened when I discussed climate change on air:

https://www.vox.com/2017/9/19/16316240/hurricane-i...

Good news! Avoiding catastrophic climate change isn’t impossible yet. Just incredibly hard:

https://www.vox.com/energy-and-environment/2017/9/...

I'm a woman who fought wildfires for 7 years. Climate change is absolutely making them worse:

https://www.vox.com/science-and-health/2017/9/14/1...

Melting permafrost in the Arctic is unlocking diseases and warping the landscape:

https://www.vox.com/2017/9/6/16062174/permafrost-m...

Kaikki mitä sinun pitää tietää ilmastonmuutoksesta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/26/kaikki-mi...

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Pitkä ja mielenkiintoinen juttu. Olen kuitenkin tapani mukaan provo ja väitän, ettei tutkimuksella ole tässä juuri merkitystä. Miksi?

Jokainen ymmärtää, että 7.500 miljoonan ihmisen massiiviset ja kasvavat paskot maalla, merellä ja ilmassa eivät voi olla vaikuttamatta ympäristöömme ja ilmakehään ilmastoa myöten.

Jää mietittäväksi enää onko vaikutus positiivinen vai negatiivinen. Tämän mietintään emme myöskään tarvitse yhtään professoria, anteeksi vain.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Juha,

kiitos mielenkiinnostasi! Väität, "ettei tutkimuksella ole tässä juuri merkitystä. Miksi?" - Riippuu tutkimuksista ja "tutkimuksista" - no tietenkin jää aina säidenkin Haltija jäljelle, joka sanoo ainoana sittenkin sen kuuluisan viimeisen sanan 7500kin miljoonasta ihmisestä päästöineen huolimatta tai juuri siksi...

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Sanoin varta vasten kirjoittaneeni provosoivasti. Halusin tuoda esille samaa asiaa yksinkertaisella ymmärrettävällä tavalla. Saattaa lukijan ymmärtämään, että meidän toimillamme on vaikutuksia pakostakin ja jopa ilmastoon eikä vain paikalliseen ilmanlaatuun.

Tiedän ja tiedät varmaan kuinka harva nykyään lukee muutamaa riviä enempää ja muododtaa siitä vankan näkemyksensä asiasta kuin asiasta.

Tietenkin tutkimusta tarvitaan, vaikka emme usein etukäteen edes tiedä sen hyötyjä. Ja vaikka pääosa kansasta ei edes vaivaudu tutkimustulosten tiivistelmiä lukemaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Juha,

ok - hyvinpä kansantajuisesti asian muotoilit!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilmasto on muuttunut sittenkin..."

Tottakai on muuttunut, muuten meillä olisi jääkausi ja muutama kilometri jäätä päitten päällä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niin ...... jääkausia on tullut ja mennyt, mutta milloin oli se nollapiste, johon mittaustuloksia verrataan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nollapiste on jokaisen vapaasti valittavissa, ja vertailutulokset sitten sen mukaisia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Makkosella hyvä ajatus. Ilmasto on nyt ihan normaalia luonnossa. Luonnossa ilmastot alkavat lämmetä ja sitten tulee kylmäkaudet. Ilmasto ei siis lämpene ikuisesti vaan vain oman ajan. Juha Lunkka Maapallon Ilmastohistoria- kirja osoittaa että ihminen ei yksin muuta ilmastoa. Palon akselin kulma ja huojunta on tässä mukana ja merivirrat ja mannerteliikkeet ja pohjoisella alueella 2 miljoonan vuoden aikana aina 100 000 vuoden välein ovat jäät sulaneet ja jääkauden välivaiheissa sitten puusto ja eläimet ovat saaneet uusia piirteitä ( Lähde Haila---Levins: Ekologian Ulottuvuudet) Vuonna 1970 oli arvion mukaan jääkarhuja 5000--10 000 ja nyt niitä on arvion mukaan 22 000---31 000 eli jääkarhujen osuus onkin lisääntynyt vaikka jäitä on sulanutkin saamani tiedon mukaan. Kulmara erehtyy siinä että ihminen keksii uusia asioita ja sillai hiiltä co2 ei tulekaan hallitsemaan yksin ilmastoa.

Maapallon asukkaista puolet asuu suunnilleen kaupungeissa ja kaupungeissa on aina pilvisyyttä eli pilvet estävät auringon valon pääsyä tänne. Tosin auringon energia lisääntyy ja 100 miljoonan vuoden päästä kohottaa pallon keskilämpö jotain +2 astetta , mutta ihminen keksii keinoja kuten nyt on tullut ilmi , että ihminen osaa tehdä ydinjätteistä sähköä Guardianin lehden kertomuksen mukaan viime aikoina ja ihminen tietää nyt miten voidaan ottaa hiiltä co2 pois ilmastakin

Ekologi, professori Ilkka Hanski kirjan Ekologia mukaan taas hiiltä eniten pukkaavat ilmaan eläinten hengitys ja hajottajat, kirjan sivu 63 eli ihminen ei olekaa se joka eniten pukkaa hiiltä co2 ilmaan. Todennäköisesti ihminen pystyy säätelemään hiiltä co2 ilmassa ja sillai estämään jääkaudenkin vaikka pallon akselin kulma muuttuukin. JOs hiilen co2 määrä nousisi ilmassa 800--1000ppm niin tuon yli oleva määrä ei enää anna lisäkasvua kasveille.

Nyt hiiltä co2 on 407ppm ja metaania vain 1.8ppm eli hiiltä co2 on ollut pallon ilmassa vaihtelussa 9000--180ppm ja metaania vahtelussa 100---alle 1.8ppm joten ei nyt ole kyllä hiilen määrä kovin suuri ilmassa ja koko ilmastomuutos on liioiteltua

Ilmastohistoria kertoo että ilmasto alkaa aina pikku hiljaa lämmetä ja siinä voi olla joskus nopeita nousuja ja samoin laskuja eli ilmasto lämpenee pikkuhiljaa ja jäät alkaa pikku hiljaa sulaaa ja merivedet nousee pikkuhiljaa ja sitten mennään päinvastaiseen suuntaa eli mennään alaspäin pikku hiljaa. Näin ilmastohistoria kertoo Juha Lunka: Maapallon Ilmastohistoria

Kirjat Haila---Levins: Ekologian Ulottuvuudet
Juha Lunkka: Maapallon Ilmastohistoria
Täällä blogi Ollila :Grönnlannin jää---
Suosittele että Hyttinen selvittää itselle mitä on ekologian ulottuvuudet ja ekologian säännönmukaisuus luonnossa. Kulmala ei voi muutella luonnon ekologian säännönmukaisuuksia ja ulottuvuuksia ja hyviä kirjoja on Ilkka Hanskin kirjat ekologiasta

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jalilta & co hyvää kausaalista spekulointia 'ilmastojen muutoksista' ihan koko "evoluutiossa":

Ilmastomuutos:

http://jalikarjalainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

- samoinkuin häneltä 'hieman' vielä ekologiastakain:

Ekologinen Tosiasia:

http://jalikarjalainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ekologisiin prosesseihin ja Suomen luonnon monimuotoisuuteen:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutuk...

Ilmastonmuutos vaikuttaa soiden levinneisyyteen ja suotyyppeihin:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutuk...

Ekologia Lapin matkailussa:

https://matkailevattutkijat.wordpress.com/2017/05/...

Eihän minun tarvi keksiä uutta ruutiakaan, eihän?...

P.S. En ole 'ilmastofani', jos et noin niinkuin sattunut tietämään...

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Kaikki tämä tieto on omiaan luomaan tarvittavia edellytyksiä sopeutua lähinnä luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin.

Mitä tulee ihmisperäisten, fossiilisista polttaineista syntyvien hiilidioksidipäästöjen aiheuttamattamaksi uskottuun ilmaston lämpenemiseen ja siitä johtuvaan, tulevaan lämpenemisuhkaan, tälle ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Kuten täällä olen jo moneen kertaan todennut, luonnonlakien ja todellisuudesta tehtyjen havaintojen mukaan noiden ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on niin vähäinen, ettei sitä ole voitu todellisuudesta tehtävin mittauksin todeta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lauri,

sinäkin näytät perustavan ihmisvaikutuksettoman uskomuksesi vain vanhoihin ilmastomuutoksen mallinnuksiin ja hypoteemoihin: "Kun Pariisin sopimus on syntynyt IPCC:n omaksumien, hypoteettisten ilmastomallitulosten pohjalta, huomataan, että sillä ei ole asianmukaista tieteellistä pohjaa. On odotettavissa, että sekin Kioto-protokollan mukaisten CO2-päästöjen leikkausten tapaan tulee aiheuttamaan vain menetyksiä." :

Totuus ihmisen aiheuttamaksi uskotusta ilmastonmuutoksesta:

http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2401...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kun tästä kaikesta puheesta ilmastonmuutoksesta ei nyt kertakaikkiaan saa mitään selvää, eikä mitään otetta, niin voisiko joku nyt sanoa paljonko se ilmasto on jo lämmennyt näiden erilaisten päästöjen takia.

Veikkaan että tähän ei tule nytkään mitään vastausta.

Ilmaston lämpeneminen on niinkuin uusi uskonto, jota ilmastotieteilijät saarnaa. Ilmaston lämpenemistä saarnataan niinkuin maailmanloppua, vaikka siitä nyt ei varsinaisesti mitään merkkejä ole olemassa.

Uskovaisia kyllä riittää ja melkein joka asiassa viitataan ilmaston lämpenemiseen ja tulevaan lämpenemiseen. Kun joku uskovainen viittaa tähän ilmaston lämpenemiseen tosiasiana, muut uskovaiset nyökkäilee.

Ilmastouskovainen saa tukea, ymmärtämystä ja myötätuntoa uskonveljiltään ja uskon sisariltaan, kun taas ilmastoskeptikko kohtaa kylmaän katseen ja hänelle käännetään selkä.

-------------------

Mutta miten sellaiseen voisi uskoa mistä ei ole mitään todisteita olemassa, jotkut vain sanovat että ilmastonmuutos on tosiasia ja toiset sitten siihen uskovat.

Se on vähän sama asia kuin että jotkut sanovat nähneensä lumimiehen ja toiset sitten uskovat siihen että ne on sen lumimiehen nähneet ja että lumimies on olemassa.

Minä uskon siihen että ilmasto muuttuu ja että se voi muuttua hyvinkin äkkiä jonkun luonnonkatastrofin takia. Voi tulla hyvinkin lämmintä ja voi tulla uusi jääkausi. Tällaista on tapahtunut ennenkin ja se on tutkittua tietoa. Minä en itse ole tutkinut, mutta uskon niihin tutkimuksiin.

Ilmaston lämpenemistä ennustavien tutkijoiden näytöt eivät sen sijaan tunnu oikein uskottavilta, mutta saahan siihen uskoa, jos haluaa.

Minulla on vähän sellainen käsitys että varmaan se hiilidioksidi ja ne saasteet jotain vaikuttaa, mutta enemmän vaikuttavat kaikenlaiset luonnon omat ilmiöt ja ihmisen aiheuttamat muutokset katoavat jonnekin marginaaleihin.

Siitä huolimatta kannatan fossiilisten polttoaineiden säästeliästä käyttöä, uusiutuvia energialähteitä ja myös ympäristön pitämistä puhtaana saasteista.

Eivät minun tavoitteeni siis ilmastonlämpenemisuskovaisten tavoitteista mitenkään poikkea, epäilen vain heidän uskonsa perusteita. Minun perusteeni ovat toiset ja nähdäkseni pätevämmät. Uusiutuvat energiavarat pitää ottaa käyttöön, koska ne on rajattomat, toisin kuin uusiutumattomat ja maapallo pitää pelastaa saastumiselta, jotta täällä voisi elää. Luonnonvoimien aiheuttamiin ilmaston muutosprosesseihin pitää varautua, koska ne on riski ihmisille ja maapallolle.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Arto,

no mutta miksi tuijottelet vain vanhoihin tietoihin, "faktoihin" (esim. vuodelta 2010 : Il­mas­ton­muu­tos­ta epäileviä ei pitäisi pelkästään epäillä - "Marraskuussa 2009 paljastui, että Itä-Anglian yliopiston ilmastonmuutosyksikön tutkijoiden sähköpostiviestejä oli joko vuodettu tai imuroitu, ja viestien sisältö aiheutti todellisen ilmastokriisin. Tutkijoiden viesteissä keskusteltiin siitä, miten saataisiin piiloon mittaukset, joiden mukaan maapallon lämpötilat olisivatkin laskusuunnassa." :

http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/ilmastonmu...

- etkä nykyisiin vahvistettuihin - tämän blogin esittämien tutkimustulosten lisäksi: #15, #18

"Mutta miten sellaiseen voisi uskoa mistä ei ole mitään todisteita olemassa" - miksi et ole tutustunut ko. tieteellisiin tutkimustuloksiin? - eivät olekaan mmitään mutua, spekulointia, tai vain skeptisismiä - vai uskotkonetko sittenkin ennemminkin vastaaviin 'vastatodisteihin'?

Kasvihuonekaasut:

http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/kasvihuoneilmio-...

Tulevaisuuden arviointi:

http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/kasvihuoneilmio-...

Usein esitettyjä ilmastoskeptikoiden väitteitä:

http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/usein-kysytyt-ky...

Ilmaston muutos - lämpeneminen - ei todellakaan ole pelkkä uskonasia

"Minun perusteeni ovat toiset ja nähdäkseni pätevämmät." - mitkähän ne ovat ja miten niin näet?

"Siitä huolimatta kannatan fossiilisten polttoaineiden säästeliästä käyttöä, uusiutuvia energialähteitä ja myös ympäristön pitämistä puhtaana saasteista." - niin minäkin vain entistä vehvemmista syistä...

"Uusiutuvat energiavarat pitää ottaa käyttöön, koska ne on rajattomat, toisin kuin uusiutumattomat ja maapallo pitää pelastaa saastumiselta, jotta täällä voisi elää." - samoin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Paikallisesti olen havainnut ilmastonmuutoksen epäsuoria vaikutuksia seuraavasti: Hirvikärpänen on muuttanut pohjoiseen, rusakot loikkii poronhoitoalueella, samoin metsäkauriit, naakkoja parvitolkulla pohjoista myöten, kantarellit ja herkkutatit lisääntyneet keskimäärin...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ovatko lämpötilat oikeasti nousseet juuri nyt, juuri sinä aikana kun näitä uusia lajeja on ilmaantunut?

Tiedämme että Suomessa oli pieni jääkausi 1800- luvulla.
Jos ne lajit vain hävisivät silloin ja tulevat nyt vasta takaisin, vaikka ilmasto on lämmennyt jo ajat sitten.

Tiedämme että keskiajalla ilmasto oli Suomessa jopa huomattabvasti suotuisampi kuin mitä se nyt on. Suomessa oli silloin sama eläimistö ja kasvisto mikä nyt on balttiassa ja Pohjois-Saksassa, puuraja ulottui paljon kauenmmas pohjoiseen. Nykyisen tundra-alueen soista on löytynyt tukkipuita jotka silloin siellä kasvoivat.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Itseasiassa lämpimin jakso oli jääkauden jälkeen muutama tuhat vuotta jolloin mainitsemasi kasvisto oli vallitseva Suomessa. Keskiajan lämpökausi on myös fakta ja silloinhan Gröönlanti sai nimensä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

Nykyajan lämpötilamittauksiin perustuviin käyriin ei oikeasti voi oikein luotaa, koska on osoitettu että mittaustuloksia on vääristelty ja mittauksia on tehty tahallaan siten että käyrästä tulisi "jääkiekkomailan muotoinen".

On perusteltua syytä otaksua että kritiikki näitä nykyajan "mittauksia" kohtaan on varsin pätevää laatua.

Emme siis vielä tiedä onko lämpötila tällä viimeisellä ajanjaksolla todella noussut, emmekä myöskään sitä mistä mahdollinen heikko muutos, puoleen tai toiseen on oikein mahtanutkaan johtua.

Tällä kritiikillä en Trumpin ja perussuomalaisten tavoin halua torpata pyrkimyksiä hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi. Kaikki ne toimet mihin on ryhdytty ovat hyvin hyödyllisiä, vaikka mitään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosuhkaa ei olisi olemassakaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #21

Arto,

#22 - eipä ole näkynyt edes skeptisismiä saati tieteellisesti perusteltuja vastaväitteitä Markku Kulmalan enempää kuin nimenomaan Antti Lipposenkaan tieteellisiä tuloksia vastaan!

- Ja onhan se lämmennyt.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"- Ja onhan se lämmennyt."

Toisenkinlaisia mielipiteitä on esitetty, eikä minulla ole mahdollisuuksia tarkistaa asiaa henkilökohtaisesti, niin että ei ole oikein mihin uskoa. Lämpenemisteorian puoltajien käppyrät on olleet todistetusti manipuloituja, niin että se vie siltä puolen uskottavuuden pois.

Se ettei todisteiden esittäjillä ole uskottavuutta, ei tietwnkään todista mitään itse asiasta, se voi edelleen olla totta tai valetta, vaikka sitä on yritettykin todistella todeksi epärehellisin keinoin.

Jos lämpenemistä on tapahtunut, pitäisi vielä todistaa että se ei ole luonnollista, vaan ihmisen aiheuttamaa. Pieni tulivuorenpurkaus jossain voi yhtäkkiä muuttaa tilanteen sellaiseksi että ilmasto jäähtyy taas hetkeksi aikaa, kuten 1800- luvulla tapahtui.

Sitten vielä pitäisi näistä ilmaston pikku vaihteluista huolimatta pystyä päättelemään onko ilmasto luonnollisista syistä pitemmällä trendillä jäähtymään päin, vai onko se kenties lämpenemässä ja mitä ilman hiilidioksidi siihen vaikuttaa.

Ilman hiilidioksiidi ja lämpeneminen tarkoittavat yhdessä jokatapauksessa sitä että yhteyttämistoiminta maapallolla kiihtyy ja biomassa kasvaa ja se sitoo ilmakehän hiiltä kiihtyvällä vauhdilla, mikä pitäisi kai oikeastaan ottaa huomioon.

Maapallon maapinta-ala on täynnä metsää tai ruohoa ynnä kaikenlaista muuta kasvistoa ja meret ja järvet on täynnä levää. Niiden kyky sitoa hiiltä on merkittävä, sillä tavallahan kaikki uusiutumattomat energiavarastomme ovat syntyneetkin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #25

Arto,

niin on, vaikka ensi talveksi ennustetaan taas kovinta pakkaskautta pitkään aikaan...

Miksi uskot "toisenlaisiin mielipiteisiin" etkä tarkista asiaa - esimerkiksi noista usean useasta esilletuomistani linkeistä - vai onko tuo yksinkertainen fysikaalis-keniallinen asia kenties sinulle liian kompleksinen?

"Lämpenemisteorian puoltajien käppyrät on olleet todistetusti manipuloituja" tuonkin mutuajatuksesi olisit voinut helposti tarkistaa:

"Vuosia sitten ilmastokeskustelua ravisteli "Climategate". East Anglian yliopiston sähköpostipalvelimet hakkeroitiin, sähköpostit ryöstettiin ja jaeltiin internetissä. Asiayhteydestään irrotettujen sitaattien avulla todisteltiin koko ilmastotutkimusta tekevän tieteen olevan vain salaliittoa. Vielä tänäänkin, vuosia 12 kuukautta myöhemmin, 'Climategate' on skeptikkoargumenteista suosituin. Mutta on yksi kysymys, jota skeptikot näyttävät välttelevän:

Onko "Climategate" muuttanut tieteellistä käsitystä ilmaston lämpenemisestä? Onko tiede muuttunut? Onko mitään muutosta tapahtunut niissä lukuisissa riippumattomissa todisteissa, jotka osoittavat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen todeksi? - Tätä ei kysytä, ja se johtuu vastauksesta:

Todisteet ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä ovat lujemmat kuin koskaan.

Lukuiset seikat todistavat lämpenemisen olevan ihmisen aiheuttamaa. Toisistaan riippumattomat, useilla eri tekniikoilla ja eri lähtökohdista tehdyt mittaukset saavat tutkijat kaikkialla maailmassa päätymään samaan tulokseen. Kun tarkastelemme todisteiden koko kirjoa, näemme selkesti ihmistoiminnan vaikutukset ilmastossa.

Climategate-polemiikki on yritys siirtää huomio pois tieteestä. Tämä on yleinen taktiikka, kun pyrkimyksenä on kieltää tieteellinen yksimielisyys ja saada se näyttämään salaliitolta. Merkkejä mistään salaliitosta ei kuitenkaan ole. Sähköposteihin liittyvien tutkijoiden toimia on tutkittu useissa riippumattomissa selvityksissä. Kaikki ovat todenneet tutkijat syyttömiksi väärinkäytöksiin.

Lukuisten ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta tukevien todisteiden lisäksi lukuiset riippumattomat tutkimukset eivät ole löytäneet merkkejä tietojen väärentämisestä tai salaliitosta. Climategate on kuitenkin opettanut tärkeän asian.

Vuosia Climategaten jälkeen voime katsoa taaksepäin ja ymmärtää mitä tapahtui. Nimettömät hakkerit anastivat laittomasti ilmastotutkijoiden sähköposteja tarkoituksena kylvää epäluottamusta tiedettä kohtaan ja ilmastotutkijoita häväistäkseen. Sähköposteista noukitut sitaatit esitettiin asiayhteydestään irrotettuna tarkoituksena johtaa suurta yleisöä harhaan siitä, mitä ilmastollemme on tapahtumassa. Viimeisen 12 kuukauden aikana todisteet ilmastonmuutoksen negatiivisista vaikutuksista ovat vain vahvistuneet. Todellinen glimategate-skandaali on tämä harkittu mustamaalauskampanja, jonka tarkoituksena on ollut kääntää ihmisten huomio pois tieteen todeksi osoittamasta ilmaston lämpenemisestä.

http://planeetta.wordpress.com/2012/02/24/ilmastod...

http://planeetta.wordpress.com/2012/02/24/ilmastod...

Climategate on osoittautunut sabotaasiksi :

http://suomenpo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/39113-cli... "

Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1717...

"Jos lämpenemistä on tapahtunut, pitäisi vielä todistaa että se ei ole luonnollista, vaan ihmisen aiheuttamaa." - on jo moneen kertaan todistettu, mm. :

"Ongelma on ihmisen aiheuttamat muutokset ilmakehän koostumuksessa ja kasvihuoneilmiön voimistuminen. Kasvihuonekaasujen pitoisuudet ilmakehässä ovat kasvaneet, mikä voimistaa kasvihuoneilmiötä ja lämmittää ilmastoa. Tätä lämpenemistä ja siitä aiheutuvia ilmaston häiriöitä kutsutaan ilmastonmuutokseksi."

Kasvihuoneilmiö ja ilmastonmuutos:

http://ilmasto.org/ilmastonmuutos/kasvihuoneilmio-...

"Sitten vielä pitäisi näistä ilmaston pikku vaihteluista huolimatta pystyä päättelemään onko ilmasto luonnollisista syistä pitemmällä trendillä jäähtymään päin, vai onko se kenties lämpenemässä ja mitä ilman hiilidioksidi siihen vaikuttaa." - miksi et lue edes blogianikaan "Ilmasto on muuttunut sittenkin..." eli "Ja onhan se lämmennyt" - saati sitten vielä pidemmän kaavan kautta monen monia ilmastotieteellisiä tosiasioita...

Professori Järvisen ilmastoharhat 3:

"Viimeksi syksyllä professori Antero Järvinen sekoili väittäen ilmastoa kaoottiseksi. Edelleenkään hän ei näytä ymmärtävän, että suurin osa auringon maapallolle jättämästä energiasta sitoutuu meriin. Joka sekunti lähes neljän Hiroshiman pommin verran."

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203478-profe...

P.S. Luethan kaikki muutkin perusteet - mutu ei ole tiedon väärtti...

P.S.S. "Koska ilmasto on muuttunut ennenkin, ei nykyinen ilmastonmuutos voi olla ihmisen aiheuttama".

- siis: "KOSKA SYÖPÄÄ OLI ENNEN TUPAKAN TULOA KÄYTTÖÖN, TUPAKKA EI VOI AIHEUTTAA SYÖPÄÄ"...

- SIIS : Jäätelönsyönti- ja kesän lämpökäyrät korreloivat keskenään. Kesän lämpökäyrä riippuu siten jäätelönsyönnistä...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sademetsät edistävät nykyään ilmastonmuutosta:
http://anttirautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243645...

Poliitikkojen on syytä kuunnella tutkijoita – ilmastonmuutos ei odota:
http://www.suomenluonto.fi/blogit/poliitikkojen-on...

Suora linja: Hiilidioksidin osalta näyttää pahalta:
http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/suor...

11 terrifying climate change facts :
http://www.wired.co.uk/article/climate-change-facts

What is climate change? The definition, causes and effects:
http://www.wired.co.uk/article/what-is-climate-cha...

Lumps, bumps and gravity: ‘Space scales’ weigh planet Earth:
https://climate.nasa.gov/news/2628/lumps-bumps-and...

Climate change: How do we know?:
https://climate.nasa.gov/evidence/

Global Warming: News, Facts, Causes & Effects:
https://www.livescience.com/topics/global-warming

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kaikki mitä sinun pitää tietää ilmastonmuutoksesta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/26/kaikki-mi...

This video shows the extraordinary trend of global warming in more than 100 countries:

https://www.vox.com/science-and-health/2017/8/1/16...

Historical temperature changes at different latitudes:

https://www.youtube.com/watch?v=cSa2-J6nse0

A New Video Starkly Illustrates the Impact of Climate Change:

https://hyperallergic.com/397420/climate-change-an...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ilmaston lämpeneminen muka pysähtynyt:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240752-ilmas...

Systeemiset muutokset alueellisessa ilmastossa:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236781-syste...

Globaali lämpötila kiihtyvässä nousussa?:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236382-globa...

Ilmastoskeptikoiden valheita Al Goresta:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235263-ilmas...

Korholan väitös 5/5: höpöä muka postnormaalista ilmastotieteestä:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239416-korho...

Korhola vs. ympäristöjärjestöt:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230440-korho...

Korhola turvautuu väikkärissään tupakkateollisuuden keinoihin:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213975-korho...

Suomen keskilämpö noussut 2° noin 160 vuodessa:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208308-suome...

Jääkausi jää tulematta 2:

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207725-jaaka...

Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1717...

"Koska ilmasto on muuttunut ennenkin, ei nykyinen ilmastonmuutos voi olla ihmisen aiheuttama".

- siis: "KOSKA SYÖPÄÄ OLI ENNEN TUPAKAN TULOA KÄYTTÖÖN, TUPAKKA EI VOI AIHEUTTAA SYÖPÄÄ"...

- SIIS : Jäätelönsyönti- ja kesän lämpökäyrät korreloivat keskenään. Kesän lämpökäyrä riippuu siten jäätelönsyönnistä...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Ilmastonmuutoksen syyt:

Hiilidioksidi on yleisin ihmisen toiminnassa syntyvä kasvihuonekaasu. Siitä johtuu 63 % ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on nyt 40 % suurempi kuin ennen teollistumisen alkua.

Muita kasvihuonekaasuja pääsee ilmakehään pienempiä määriä, mutta ne estävät lämmön karkaamista paljon tehokkaammin kuin hiilidioksidi, joissakin tapauksissa jopa tuhansia kertoja tehokkaammin. Metaanin osuus ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä on 19 %, typpioksiduulin 6 %.

Päästöjen lisääntymisen syyt

Hiilen, öljyn ja kaasun poltosta syntyy hiilidioksidia ja typpioksiduulia.
Metsien hävitys: puut vaikuttavat ilmaston säätelyyn sitomalla hiilidioksidia ilmakehästä. Kun metsää kaadetaan, sen hyödyllinen vaikutus häviää, ja puihin sitoutunut hiili joutuu takaisin ilmakehään, mikä lisää kasvihuoneilmiötä.
Kotieläintuotannon lisääntyminen: lehmät ja lampaat tuottavat ruoansulatuksensa yhteydessä runsaasti metaania.

Typpeä sisältävät lannoitteet tuottavat typpioksiduulipäästöjä.
Fluorikaasujen ilmastoa lämmittävä vaikutus on erittäin voimakas, jopa 23 000 kertaa voimakkaampi kuin hiilidioksidin. Näitä kaasuja pääsee ilmakehään kuitenkin pienempiä määriä, ja niitä pyritään leikkaamaan EU-lainsäädännöllä.

https://ec.europa.eu/clima/change/causes_fi

Recent Observed Interdecadal Climate Changes in the Northern Hemispere:

http://www.cgd.ucar.edu/staff/trenbert/trenberth.p...

REGIONAL CLIMATE CHANGE IN PORTUGAL: PRECIPITATION VARIABILITY ASSOCIATED WITH LARGE-SCALE ATMOSPHERIC CIRCULATION :

https://www.researchgate.net/profile/Budong_Qian/p...

Scientists Agree: Global Warming is Happening. Humans are the Primary Cause:

http://www.ucsusa.org/scientists-agree-global-warm...

Pelkät tuulimyllyt ja aurinkopaneelit eivät ole glogaali ratkaisu millekään mahdollisille myönteisille vastamuutoksille, ei ainakaan heti parissa vuosikemmenessäkään...

Pienhiukkaspäästöt niin puun kuin turpeenkin poltossa ovat haitallisia ihmisen terveydelle - suuremmissa määrissä tuotettuna on ihmeellistä että:

Biolaitoksille kivihiiltä tiukemmat päästörajat: Suomen esitystä ei otettu EU:ssa edes käsittelyyn:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/biolaito...

Se, että kivihiili ja muut fossiiliset polttoaineet löytyvät "omasta takaa" ei suinkaan ole edes sarkastinen selitys sille, etteivät ne saastuttaisi - päinvastoin - niiden saastepäästöt vaan ovat kyllä valitettava selitys esimerkiksi sille, miksi niitä on käytetty silti Saksassa liian nopeaan Energiawendeen sirryttäessä - "Energiewende ist kaputt"...

Helsinkiläisen hiilijalanjäljen sitomiseen tarvitaan 2,5 metsähehtaarin kasvu:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

Pääkaupunkiseutu suurin polttaja – Näin paljon Suomessa käytetyn kivihiilen päästöjen sitomiseen tarvitaan metsää:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mets%C3%A4/p%C3...

Uudellamaalla asuvilla suurin hiilijalanjälki:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

Ahvenanmaalaiset kotitaloudet ovat EU:n suurimpia hiilidioksidin päästäjiä:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

P.S. Suomen ei ole tarkoitus pelastaa koko maailmaa, riittää kun suoriudumme vaateistamme kohtuudella..."

#56 / http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Pauli,

älä nyt näin pienistä - minähän vasta aloittelen, pääsin oikein vauhtiin - kiitos kritiikistäsi!...

En tiedä mitä matiikkaa käytät, mutta et ainakaan "korkeampaa matematiikkaa" - lukion pitkäkin mahdottoman lyhyt): miksi sinä tuijottelet vain osasuhteellisuuksia ("Kokotuotanto CO2 vuositasolla on 800 Gt, josta ihmisen osuus 30 Gt!") etkä koko kokonaisuuksia ja niiden vaikutuksia ilmaston mahdollisille muutoksille (lämpenemiselle)? - Metsäähän ei useinkaan nähdä pelkiltä pitkospuilta...

Kuitenkin, esim:

Puuhastelua ilmaston kustannuksella ?

http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2088...

Hiilidioksidi ja hiilen kiertokulku:

”Hiilidioksidipitoisuus kasvaa koko ajan. Ihmiskunnan vaikutus hiilidioksidipitoisuuksiin pääosin fossiilisista polttoaineista”.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/... - ja lisää piisaa...

Sitä "matematiikkaa" lisää"esim. päätetyt tuulimyllytukiaiset jo 4 miljardia" - fossiilisten, ydinvoiman ynnä muiden saastuttavien tuet siihen päättyvään nähden moninkertaiset!!

Mikä energia saa tukiaisia?:

https://www.vihreat.fi/blogit/satu-hassi/2015/04/m...

Tuulivoimatuetkin vain käyntiinlähdön alkukankeuden voittamiseksi:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1677...

Uusiutuvat energiat ydinvoiman kustannuksella:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1765...

Fossiilisen energian tukiaisilla rakentaisi vuosittain 100 000 uutta tuulivoimalaa :

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/fo

"mutta seuraavat sukupolvet saavat sadun mukaan vain 2, jota pikku pissit haluavat pudottaa puoleentoista rakentamalla veronmaksajien rahoilla tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleja, että maailma pelastuisi!" - et enää paremmin voisi paljastaa pelkkiä asenteitasi cleanenergioita vastaan - vieläpä ilmaston "muuttumattomuuden" ponnella!

Voisitkohan tutustua yhtään ao. blogeihini U.S-blogeiltani, niin toteaisitkin, ettei sinun tarvitsisi rakentaa veronmaksajien rahoilla muita kuin korkeintaan ydinvoimaa ja fossiilisia voimaloita - tietouden saavutettua "ennakkomuurisi" et
niitäkään! - tietohan lisää tunnetusti muutosvastarintaista tuskaa...

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayt...

Tämän panen pelkän älähtäneisyytesi piikkiin - todella kaukana asiaperusteisuudesta, saati tieteellisyydestä: "Suomen toimilla ei ole mitään merkitystä mihinkään. Vain Intian 100 päivän CO2 päästöjen kasvu on suurempi, kuin Suomen koko vuosituotanto! Suomeen ei täyspäinen rakenna yhtään tuulimyllyä eikä aurinkopaneelia, vain konnat ja idiootit tekevät niin!". - Et voisi enää pahemmin erehtyä, anteeksi vain!

Otan tähän pari asiaa koskevaa linkkiäsi ko. aiheesta. Olet niissä yritellyt tyhjentää kerralla koko ilmastonmuutos- ja energiapajatson - Antero Ollilankaan siinä kuitenkaan lainkaan onnistumatta:

Vain psykologi voi ymmärtää meidän ilmasto-ja energiapolitiikan! :

http://leppis1949.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225426-...

Vihreät uhraisivat isänmaan uskossaan pelastaa maapallon!:

http://leppis1949.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234453-..."

#58 / http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Psykologit kyllä ymmärtävät nykyisen ilmasto- ja energiaväänteen agendan (ymmärettävissä siis vastasuuntaisestikin), mutta vihreätkään eivät pysty uhraamaan isänmaatamme saati että vielä pelastaisivat koko maapalloa mistään eikä miltään - päinvastoin muiden agendojensa takia...

Vaikuttaakin sille että ilmastonmuutoksen vastatoimien ja cleanenergioiden vastustus on pelkkää puuhastelua:

Puuhastelua ilmaston kustannuksella ?

http://roskanpoimija.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2088...

Hiilidioksidi ja hiilen kiertokulku:

”Hiilidioksidipitoisuus kasvaa koko ajan. Ihmiskunnan vaikutus hiilidioksidipitoisuuksiin pääosin fossiilisista polttoaineista”.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/ilmio/-/...

”Ja nyt päästään nykyaikaan. Rothman laskee, että nykyilmastossa meriin sitoutuneen hiilen kriittinen määrä on 310 gigatonnia. Sen verran lisää hiiltä meret siis kykenevät vuosisadan aikana vielä imemään.

Ilmastopaneeli IPCC:n optimistisimmassa skenaariossa meriin liukenee vuosisadan loppuun mennessä 300 gigatonnia hiiltä, ja pahimmassa tapauksessa yli 500 gigatonnia.

Tämä ylittää Rothmanin laskeman kriittisen rajan selvästi. Mitä enemmän hiiltä ilmakehiin ja meriin päätyy, sitä enemmän ilmasto lämpenee ja meret happamoituvat.

Rothman korostaa, että tämä ei tarkoita, että joukkosukupuutto käynnistyy sadan vuoden päästä. Tuolloin vain ylittyy kriittinen raja, jonka jälkeen ollaan tuntemattomilla vesillä.

Historiallinen aineisto osoittaa, että katastrofin syntymiseen voi mennä jopa 10 000 vuotta. Hiilen kierron häiriintyminen ja joukkotuhot ovat edenneet tuhansien ja jopa miljoonien vuosien aikana.

Ihmisen toiminnan aiheuttamat häiriöt hiilen kierrossa ovat tapahtuneet noin sadan vuoden sisällä. Tälle ei ole historiallista vastinetta.”
Hiilipäästöt uhkaavat johtaa massasukupuuttoon:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/hiilipaasto...

"Päästöjen tasaantumisesta kiitos kuuluu ennen muuta Kiinalle, joka vähentää hiilenkäyttöään. Viime vuonna Kiina onnistui jopa vähentämään päästöjään 0,7 prosenttia, mutta käänne johtunee osin maan talousvaikeuksista. Joka tapauksessa viime vuosikymmenen aikana maan päästöt kasvoivat viitisen prosenttia vuosittain.

Päästöjen hidastunut kasvuvauhti ei tosin vielä riitä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä. Kolmena viime vuotena maailmanlaajuiset keskimääräiset päästöt olivat 36,4 miljardia tonnia hiilidioksidia.”

Pieni hyvä ihme: maailmantalous porskuttaa, CO2-päästöjen kasvu silti lähes nollassa:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/pi...

Biohiili on maatalouden uusi toivo – pellot hiilinieluiksi:

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/biohiili-...

”Ihmisen tuottama hiilidioksidi voi siis hieman vaikuttaa ilmastonmuutokseen, mutta se ei sitä yksin aiheuta. Historiallisen aineiston mukaan maapallolla on myös usein vallinnut tilanne, jossa lämpötilat ovat olleet nykyistä korkeampia, vaikka hiilidioksidipitoisuus on ollut alempi, ja päinvastoin. ”

”Ainoastaan he, joiden mielestä ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa, väittävät että tiedeyhteisö on heidän kanssaan samaa mieltä ja että asiasta vallitsee tieteellinen konsensus. Tämän tarkoituksena on pyrkiä lopettamaan asiallinen keskustelu ja kritiikki, sekä tietenkin vaikuttamaan äänestäjiin. Konsensus on kuitenkin tieteelle tuntematon käsite, sillä tiede ei pyri siihen, että kaikki tiedemiehet olisivat samaa mieltä ostain asiasta, vaan ainoastaan luomaan teorioita, jotka parhaiten selittävät maailmaa ja joita ei voida sen hetkisen tiedon valossa todistaa vääriksi, mutta jotka kuitenkin on mahdollista todistaa vääriksi riittävien todisteiden ilmaantuessa. Sen sijaan konsensus on poliittinen käsite, kuten myös tässä tapauksessa. ” - pätee siis molempiin suuntiin!

http://ilmastofoorumi.fi/ilmastonmuutos/yleisia-ha...

#59 /http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225496-hallituksen-biopolitiikka-jyraa-tutkimukset#comment-3661288

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Uuden tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voidaan estää vähemmillä päästörajoituksilla kuin on arvioitu.

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmastonmuu...

Ilmastonmuutos ajaa viljelijöitä itsemurhiin Intiassa:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmastonmuu...

Merijää kutistui ennätyspieneksi molemmilla napa-alueilla:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/merijaa-kut...

Jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/jattikraatt...

Ilmastosopimus voi pelastaa kalasaaliit:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmastosopi...

Metaanin pitoisuus ilmakehässä on kasvanut nopeasti:

”Metaanin määrä ilmakehässä on kasvanut nopeasti kymmenen viime vuoden aikana. Se on yllättänyt ilmastotutkijat.

Metaanipäästöjen kasvu vaikeuttaa yrityksiä hillitä ilmastonmuutosta. Metaani lämmittää planeettaa noin 28 kertaa niin paljon kuin vastaava määrä hiilidioksidia. Toistaiseksi metaanin osuus globaaleista kasvihuonepäästöistä on noin 16 prosenttia, mutta se voi nousta.

Metaanin kasvu ilmakehässä kiihtyi vuonna 2007. Se on kiihtynyt entisestään vuosina 2014 ja 2015.”

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/metaanin-pi...

Maapallon kasvit imeneet hiilidioksidia 2000-luvulla jopa kaksi kertaa entistä enemmän:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maapallon-k...

Viini vaihtaa maistemaa:

https://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/viini_va...

Hiilidioksidia onnistuttiin säilömään kiveksi:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/hiilidioksi...

#60 /Uuden tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voidaan estää vähemmillä päästörajoituksilla kuin on arvioitu.

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmastonmuu...

Ilmastonmuutos ajaa viljelijöitä itsemurhiin Intiassa:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmastonmuu...

Merijää kutistui ennätyspieneksi molemmilla napa-alueilla:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/merijaa-kut...

Jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/jattikraatt...

Ilmastosopimus voi pelastaa kalasaaliit:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmastosopi...

Metaanin pitoisuus ilmakehässä on kasvanut nopeasti:

”Metaanin määrä ilmakehässä on kasvanut nopeasti kymmenen viime vuoden aikana. Se on yllättänyt ilmastotutkijat.

Metaanipäästöjen kasvu vaikeuttaa yrityksiä hillitä ilmastonmuutosta. Metaani lämmittää planeettaa noin 28 kertaa niin paljon kuin vastaava määrä hiilidioksidia. Toistaiseksi metaanin osuus globaaleista kasvihuonepäästöistä on noin 16 prosenttia, mutta se voi nousta.

Metaanin kasvu ilmakehässä kiihtyi vuonna 2007. Se on kiihtynyt entisestään vuosina 2014 ja 2015.”

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/metaanin-pi...

Maapallon kasvit imeneet hiilidioksidia 2000-luvulla jopa kaksi kertaa entistä enemmän:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/maapallon-k...

Viini vaihtaa maistemaa:

https://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/viini_va...

Hiilidioksidia onnistuttiin säilömään kiveksi:

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/hiilidioksi...

#60 /http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225496-hallituksen-biopolitiikka-jyraa-tutkimukset#comment-3661288

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Professori Hannu Ilvesniemi, Metsäntutkimuslaitos :

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos :

”Maailman väkiluku on räjähtänyt valtavaan nousuun viimeisen sadan vuoden, ja erityisesti viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Kasvavan väestön ympäristölle ja yhteiskunnille aiheuttamat paineet tulevat väistämättä olemaan erittäin suuria ja moniulotteisia.

Maailman energiankulutuksen aikakehitys on muodoltaan hyvin samankaltainen väestön kehityskäyrän kanssa. Fossiilisten energianlähteiden avulla tuotettu lisäenergia on mahdollistanut nykymuotoisen maatalouden avulla tuotetun ravinnon määrän kasvun ja sen myötä ihmispopulaation koon kasvun.

Fossiilisten polttoaineiden poltossa syntyvän hiilidioksidin arvioidaan erilaisilla ilmastomalleilla tehtyjen tarkastelujen perusteella muuttavan maapallon ilmakehän keskilämpötilaa nykyistä korkeammaksi. Kohonneella lämpötilalla arvioidaan olevan monia ihmiskunnalle haitallisia seurannaisvaikutuksia, kuten nykyisten alavien alueiden peittyminen meren alle ja nykyisten maapallon vilja-aittojen kuivuminen erämaiksi.

Tulevaisuutta koskevia päätöksiä tehtäessä meidän suomalaistenkin on omalta osaltamme kyettävä erottelemaan toisistaan sellaiset asiat, joiden tiedämme maailmassa tapahtuvan ja sellaiset asiat, joihin meillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Energian käytön ja CO2 päästöjen globaali aikakehitys

Koska valtaosa energiantuotannosta perustuu fossiilisten polttoaineiden käyttöön, energian vuotuisen kokonaiskäytön kasvu korreloi globaalien hiilidioksidipäästöjen kehityksen kanssa ja on muodoltaan samantyyppinen kuin ihmiskunnan koon muutosta kuvaava käyrä. Ilmakehän viime vuosikymmenien hiilidioksidipitoisuuden nousu vastaa hiilidioksidin päästöissä havaittua muutosta. Vuosimiljoonien tarkastelujaksolla ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kuitenkin alentunut koko ajan.

Energian käytön ja maapallon keskilämpötilan aikakehitys

Globaalin keskilämpötilan muutoksessa on paljon vaihtelua, joka ei suoraan selity fossiilisten polttoaineiden käytön määrällä, mutta sekä energiankulutuksen että keskilämpötilan muutoksen aikakehityksessä on havaittavissa sama nouseva trendi. On siis mitattuun havaintoaineistoon perustuva fakta, että maapallin ilmakehän keskilämpötila on noussut, mutta nousun syitä voidaan ja pitääkin spekuloida, se ei vaan kuulu näiden tutkimusohjelmien avulla selvitettävissä oleviin asioihin.
Hiilen kierto ja varastot, globaali tarkastelu

Maapallolla on joitakin suuruusluokaltaan toisiaan vastaavia hiilivarastoja. Ilmakehässä arvioidaan olevan hiiltä 775 Gt, kasvillisuudessa 550 Gt, maaperässä 1500 Gt, merien pintaosien kasvillisuudessa (?) 1020 Gt, liuenneena orgaanisena hiilenä merissä 700 Gt, ja merien syvissä kerroksissa 38 000 Gt.

Ilmakehän ja kasvillisuuden välinen vuotuinen hiilen vaihto (fotosynteesi ja hengitys) on suuruusluokaltaan 100 Gt hiiltä vuodessa, tämän tasapainon arvellaan olevan hieman kasvillisuuteen kertymisen puolella. Merien pintaosien osalta suuruusluokka on sama, noin 90 Gt hiiltä vuodessa. Myös tämän tasapainon arvellaan olevan noin yksi Gt hiiltä vuodessa varastoihin kerryttävän tasapinon puolella. Fossiilisten polttoaineiden käyttö vapauttaa ilmakehään noin kuusi Gt hiiltä vuodessa. Jos kasvillisuuden ja merien nielut ovat yhteensä alle kolme Gt hiiltä, jää joka vuosi imakehään siis yli kolme Gt hiiltä aikaisempaa enemmän. Se on suuri määrä vuodessa, jos sitä verrataan vuotuiseen nettoprimäärituotantoon (100 Gt C) tai ilmakehän varaston suuruuteen eli 750 Gt hiiltä.

Maapallon kokonaisenergiantuotanto on kasvanut viimeisten 25 vuoden aikana 50 %. Fossiilisten polttoaineiden osuus koko energiantuotannosta on laskenut muutaman prosenttiyksikön, ollen kuitenkin edelleen yli 85 % koko energiantuotannosta. Ihmiskunnan globaali energian kokonaiskulutus on kasvanut muutaman lamavuoden tasaantumista lukuun ottamatta jatkuvasti."

https://frantic.s3.amazonaws.com/smy/2015/02/PMA30...

#61 / "Professori Hannu Ilvesniemi, Metsäntutkimuslaitos :

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos :

”Maailman väkiluku on räjähtänyt valtavaan nousuun viimeisen sadan vuoden, ja erityisesti viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Kasvavan väestön ympäristölle ja yhteiskunnille aiheuttamat paineet tulevat väistämättä olemaan erittäin suuria ja moniulotteisia.

Maailman energiankulutuksen aikakehitys on muodoltaan hyvin samankaltainen väestön kehityskäyrän kanssa. Fossiilisten energianlähteiden avulla tuotettu lisäenergia on mahdollistanut nykymuotoisen maatalouden avulla tuotetun ravinnon määrän kasvun ja sen myötä ihmispopulaation koon kasvun.

Fossiilisten polttoaineiden poltossa syntyvän hiilidioksidin arvioidaan erilaisilla ilmastomalleilla tehtyjen tarkastelujen perusteella muuttavan maapallon ilmakehän keskilämpötilaa nykyistä korkeammaksi. Kohonneella lämpötilalla arvioidaan olevan monia ihmiskunnalle haitallisia seurannaisvaikutuksia, kuten nykyisten alavien alueiden peittyminen meren alle ja nykyisten maapallon vilja-aittojen kuivuminen erämaiksi.

Tulevaisuutta koskevia päätöksiä tehtäessä meidän suomalaistenkin on omalta osaltamme kyettävä erottelemaan toisistaan sellaiset asiat, joiden tiedämme maailmassa tapahtuvan ja sellaiset asiat, joihin meillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Energian käytön ja CO2 päästöjen globaali aikakehitys

Koska valtaosa energiantuotannosta perustuu fossiilisten polttoaineiden käyttöön, energian vuotuisen kokonaiskäytön kasvu korreloi globaalien hiilidioksidipäästöjen kehityksen kanssa ja on muodoltaan samantyyppinen kuin ihmiskunnan koon muutosta kuvaava käyrä. Ilmakehän viime vuosikymmenien hiilidioksidipitoisuuden nousu vastaa hiilidioksidin päästöissä havaittua muutosta. Vuosimiljoonien tarkastelujaksolla ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kuitenkin alentunut koko ajan.

Energian käytön ja maapallon keskilämpötilan aikakehitys

Globaalin keskilämpötilan muutoksessa on paljon vaihtelua, joka ei suoraan selity fossiilisten polttoaineiden käytön määrällä, mutta sekä energiankulutuksen että keskilämpötilan muutoksen aikakehityksessä on havaittavissa sama nouseva trendi. On siis mitattuun havaintoaineistoon perustuva fakta, että maapallin ilmakehän keskilämpötila on noussut, mutta nousun syitä voidaan ja pitääkin spekuloida, se ei vaan kuulu näiden tutkimusohjelmien avulla selvitettävissä oleviin asioihin.
Hiilen kierto ja varastot, globaali tarkastelu

Maapallolla on joitakin suuruusluokaltaan toisiaan vastaavia hiilivarastoja. Ilmakehässä arvioidaan olevan hiiltä 775 Gt, kasvillisuudessa 550 Gt, maaperässä 1500 Gt, merien pintaosien kasvillisuudessa (?) 1020 Gt, liuenneena orgaanisena hiilenä merissä 700 Gt, ja merien syvissä kerroksissa 38 000 Gt.

Ilmakehän ja kasvillisuuden välinen vuotuinen hiilen vaihto (fotosynteesi ja hengitys) on suuruusluokaltaan 100 Gt hiiltä vuodessa, tämän tasapainon arvellaan olevan hieman kasvillisuuteen kertymisen puolella. Merien pintaosien osalta suuruusluokka on sama, noin 90 Gt hiiltä vuodessa. Myös tämän tasapainon arvellaan olevan noin yksi Gt hiiltä vuodessa varastoihin kerryttävän tasapinon puolella. Fossiilisten polttoaineiden käyttö vapauttaa ilmakehään noin kuusi Gt hiiltä vuodessa. Jos kasvillisuuden ja merien nielut ovat yhteensä alle kolme Gt hiiltä, jää joka vuosi imakehään siis yli kolme Gt hiiltä aikaisempaa enemmän. Se on suuri määrä vuodessa, jos sitä verrataan vuotuiseen nettoprimäärituotantoon (100 Gt C) tai ilmakehän varaston suuruuteen eli 750 Gt hiiltä.

Maapallon kokonaisenergiantuotanto on kasvanut viimeisten 25 vuoden aikana 50 %. Fossiilisten polttoaineiden osuus koko energiantuotannosta on laskenut muutaman prosenttiyksikön, ollen kuitenkin edelleen yli 85 % koko energiantuotannosta. Ihmiskunnan globaali energian kokonaiskulutus on kasvanut muutaman lamavuoden tasaantumista lukuun ottamatta jatkuvasti."

#61/ http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Impacts of climate warming on terrestrial ectotherms across latitude:

http://www.pnas.org/content/105/18/6668.full?gca=p...

Are treelines advancing? A global meta-analysis of treeline response to climate warming :

https://www.researchgate.net/profile/Matt_Mcglone/...

Topographically controlled thermal-habitat differentiation buffers alpine plant diversity against climate warming :

https://www.researchgate.net/profile/Christian_Koe...

Global Warming: News, Facts, Causes & Effects:
https://www.livescience.com/topics/global-warming

2017 is so far the second-hottest year on record thanks to global warming:

https://www.theguardian.com/environment/climate-co...

Climate change not as threatening to planet as previously thought, new research suggests:

http://www.telegraph.co.uk/science/2017/09/18/imme...

2017 SkS Weekly Climate Change & Global Warming News Roundup:

August 2017 was second warmest on record :

https://skepticalscience.com/2017-SkS-Weekly-News-...

Global Warming News:

https://www.sciencedaily.com/news/earth_climate/gl...

The Climate Change Performance Index 2017:

https://germanwatch.org/en/13042

Change in the magnitude and mechanisms of global temperature variability with warming:

http://www.nature.com/nclimate/journal/v7/n10/full...

Earth May Be Close to 'Threshold of Catastrophe' :

https://www.livescience.com/60578-sixth-mass-extin...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ihmisten hiilidioksidipäästöt verrattuna luonnollisiin hiilidioksidipäästöihin ovat merkityksellisiä ilmaston muutoksessa, sen lämpenemisessä:

Mitä tiede sanoo…

Luonnolliset hiilidioksidipäästöt (merestä ja kasvillisuudesta) ovat tasapainossa luonnollisten hiilinielujen kanssa (taaskin meressä ja kasvillisuudessa). Niinpä ihmisten päästöt horjuttavat luonnollista tasapainoa nostaen hiilidioksidin sellaiselle tasolle, jota ei ole nähty vähintään 800,000 vuoteen. Itse asiassa ihmiset päästävät 26 gigatonnia hiilidioksidia vuodessa, kun ilmakehän hiilidioksidi nousee vain 15:llä gigatonnilla vuodessa - suuri osa ihmisten hiilidioksidipäästöistä menee luonnollisiin hiilinieluihin.

Skeptikot:

"Meret sisältävät 37400 miljardin tonnin (GT) hiilivaraston. Maanpäällisessä biomassassa on 2000-3000 GT. Ilmakehä sisältää 720 miljardia tonnia hiilidioksidia ja ihmisten panos on vain 6 GT. Meret, maa ja ilmakehä kierrättävät hiilidioksidia jatkuvasti, joten lisäkuorma ihmisiltä on uskomattoman pieni. Pieni muutos meren ja ilman välisessä tasapainossa aiheuttaisi paljon voimakkaamman nousun kuin mikään mitä me voimme tuottaa." (Jeff Id)

Ihmisten hiilidioksidipäästöt ovat paljon vähäisemmät kuin luonnolliset päästöt. Eläinten ja mikrobien kasvien käytön osuus on noin 220 gigatonnia hiilidioksidia vuodessa. Kasvien respiraatio päästää noin 220 gigatonnia. Meri vapauttaa noin 332 gigatonnia. Mutta kun yhdistetään fossiilisten polttoaineiden polttamisen ja maankäytön muutoksien vaikutukset, ihmisten hiilidioksidipäästöt ovat vain noin 29 gigatonnia vuodessa. On kuitenkin huomattava, että luonnolliset hiilidioksidipäästöt (meristä ja kasvillisuudesta) ovat tasapainossa luonnollisten hiilinielujen kanssa (taaskin meressä ja kasvillisuudessa). Maakasvit ottavat noin 450 gigatonnia hiilidioksidia vuodessa ja meret ottavat noin 338 gigatonnia. Tämä pitää ilmakehän hiilidioksiditason karkeasti tasapainossa. Ihmisen hiilidioksidipäästöt horjuttavat luonnollista tasapainoa.

Noin 40% ihmisten hiilidioksidipäästöistä menee hiilinieluihin, pääasiassa kasvillisuuteen ja meriin. Loput jäävät ilmakehään. Sen seurauksena ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on korkeimmalla tasollaan 15-20 miljoonaan vuoteen (Tripati 2009). Luonnollisissa oloissa 100 ppm:n muutos kestää normaalisti 5000-20000 vuotta. Viimeaikainen 100 ppm:n nousu on kestänyt vain 120 vuotta.
Lisävahvistus sille, että nouseva hiilidioksidipitoisuus johtuu ihmisen toiminnasta, saadaan tarkastelemalla hiilen isotooppien suhdetta (eli hiiliatomeja, joilla on eri määrä neutroneja) ilmakehässä. Hiili-12:lla on kuusi neutronia, hiili-13:lla on seitsemän neutronia. Kasveilla on pienempi 13C/12C -suhde kuin ilmakehässä. Jos ilmakehän nouseva hiilidioksidipitoisuus tulee fossiilisista polttoaineista, 13C/12C -suhteen pitäisi pienentyä. Tämä on todellakin se, mitä on tapahtumassa (Ghosh 2003). 13C/12C -suhde korreloi globaalien päästöjen muutoksen kanssa.

Skeptikot: "Ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä ei ole havaintoja" :

Mitä tiede sanoo…

Suorista havainnoista näkyy, että hiilidioksidipitoisuus nousee nopeasti ihmisen toiminnan aiheuttamana. Satelliitti- ja maanpäällisissä mittauksissa nähdään vähemmän energiaa karkaavan avaruuteen hiilidioksidin absorptioaallonpituuksilla. Merien ja maanpinnan lämpötilamittauksissa näkyy, että planeetallemme kerääntyy jatkuvasti lämpöä. Tässä on havaintoihin perustuva todisteketju siitä, että ihmisten hiilidioksidipäästöt aiheuttavat ilmaston lämpenemistä.

Skeptikot:

"Ei ole todellisia todisteita hiilidioksidipäästöjen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä. On huomattava, että tietokonemallit ovat vain jono laskuja, jotka on mahdollista suorittaa taskulaskimella, joten ne ovat teoreettisia eivätkä voi olla minkään todisteen osana." (David Evans)

Kuitenkin:

Havaintoihin perustuva todisteketju ihmisten aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä löytyy kuitenkin – kuten viimeaikaisetkin tutkimukset meilläkin Suomessa osoittavat ja sen jatkuumoisesti todistettuna tähdentävät:

Me lisäämme hiilidioksidipitoisuutta

Ihmisperäiset hiilidioksidipäästöt lasketaan kansainvälisistä energiatilastoista, joissa taulukoidaan hiilen, ruskohiilen, turpeen ja raakaöljyn tuotanto kansakunnittain ja vuosittain tilaston ulottuessa menneisyyteen vuoteen 1751 asti. Hiilidioksidipäästöt ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisen vuosisadan aikana nousten vuonna 2006 arvoon 29 miljardia tonnia hiilidioksidia vuodessa (EIA).

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta mitataan sadoilta mittausasemilta ympäri maapalloa. Riippumattomia mittauksia tehdään myös lentokoneista ja satelliiteista. Ajanjaksoille ennen vuotta 1958 hiilidioksidipitoisuus määritellään ilmakuplista, jotka on saatu maapallon navoilta saaduista jääkairauksista. Esiteollisella ajalla viimeisen 10000 vuoden aikana hiilidioksidipitoisuus oli suhteellisen vakaa pysyen noin 275-285 miljoonasosassa. Viimeisen 250 vuoden aikana ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut noin sadalla miljoonasosalla. Nykyään ilmakehän hiilidioksidin määrä nousee noin 15 gigatonnia (15 miljardia tonnia) joka vuosi.

Ihmiset päästävät ilmakehään yli kaksi kertaa niin paljon hiilidoksidia kuin sinne jää. Luonto vähentää vaikutustamme ilmastoon "nielemällä" yli puolet päästöistämme. Ilmaan jäävän ihmisperäisen hiilidioksidin määrä, jota kutsutaan "ilmaanjääväksi osuudeksi (airborne fraction)", on ollut 43%:n paikkeilla vuodesta 1958 asti.

https://skepticalscience.com/translation.php?lang=2

https://skepticalscience.com/arg_ilmastonmuutoksen...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Hiilidioksidi pidättää lämpöä

Säteilyfysiikan ja vuosikymmeniä jatkuneiden laboratoriomittausten perusteella hiilidioksidin lisäyksen ilmakehässä odotetaan pidättävän enemmän infrapunasäteilyä, kun se karkaa takaisin avaruuteen. Vuonna 1970 NASA laukaisi IRIS-satelliitin mittaamaan infrapunasäteilyn spektriä. Vuonna 1996 Japanin avaruusjärjestä laukaisi IMG-satelliitin, joka teki samanlaisia havaintoja. Datasettejä vertailtiin, jotta voitaisiin hahmottaa lähtevän säteilyn muutokset kyseisen 26 vuoden jakson aikana (Harries 2001). He löysivät pudotuksen lähtevässä säteilyssä niillä aallonpituusalueilla, joilla kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi ja metaani, absorboivat energiaa. Muutos uloslähtevässä säteilyssä täsmäsi teoreettisten odotuksien kanssa. Niinpä tutkimuksessa löydettiin "suoria kokeellisia todisteita merkittävään Maapallon kasvihuoneilmiön voimistumiseen". Tämän tuloksen ovat vahvistaneet myöhemmät tutkimukset, joissa on käytetty myös uudempien satelliittien dataa (Griggs 2004, Chen 2007).

Kun kasvihuonekaasut pidättävät infrapunasäteilyä, pidätetty energia lämmittää ilmakehää, joka vuorostaan säteilee infrapunaa joka suuntaan. Osa säteilystä päätyy takaisin maapallon pinnalle. Niinpä odotamme näkevämme enemmän infrapunasäteilyä menevän ilmakehästä alaspäin. Pintamittauksissa vuosien 1973 ja 2008 välillä havaitaan kasvava trendi maapallon pinnalle palaavan infrapunasäteilyn määrässä (Wang 2009). Paikallisessa tutkimuksessa Alppien keskiosissa havaittiin, että alaspäin tulevan infrapunasäteilyn määrä kasvaa voimistuneen kasvihuoneilmiön takia (Philipona 2004). Tutkimuksessa, jossa tämä vietiin vielä askeleen pidemmälle, korkearesoluutioisen spektridatan analyysissä oli mahdollista määrittää alaspäin tulevan säteilyn suuruus jokaiselle kasvihuonekaasulle erikseen (Evans 2006). Tuloksien perusteella tutkijat tekevät johtopäätöksen: "tämän kokeellisen tiedon pitäisi panna piste skeptikkojen argumentille, ettei kokeellista todistetta ilmakehän kasvihuonekaasujen lisääntymisen vaikutuksesta ilmaston lämpenemiseen ole."

Planeetalle kerääntyy lämpöä

Kun energiaa tulee enemmän kuin sitä karkaa avaruuteen, ilmastoomme kerääntyy lämpöä. Planeetan kokonaislämmön kasvaminen on määritelty laskemalla yhteen meren, ilmakehän, maan ja jään lämpösisällöt (Murphy 2009). Meren lämpösisältö määritettiin 3000 metrin syvyydelle asti. Ilmakehän lämpösisältö laskettiin pintalämpötilamittausten ja troposfäärin lämpökapasiteetin perusteella. Maan ja jään lämpösisältö (eli energia, joka tarvitaan jään sulattamiseen) laskettiin myös mukaan.

Vuosien 1970 ja 2003 välillä planeetallemme on kerääntynyt lämpöä 190260 gigawatin tahdilla pääosan energiasta mennessä meriin. Tyypillisen ydinvoimalan teho on yksi gigawatti, joten kuvittele 190000 ydinvoimalaa puskemassa kaiken tuottamansa energian suoraan mereen. Entä vuoden 2003 jälkeen? Meren lämpösisällöstä 2000 metrin syvyyteen asti vuosien 2003 ja 2008 välillä on tehty kartta (von Schuckmann 2009). Maailman meriin on kerääntynyt lämpöä vuoden 2008 lopulle asti tahdilla 0,77 ± 0,11 Wm−2, joka on sopusoinnussa muiden planeettamme energian epätasapainoa määritelleiden tutkimusten kanssa (Hansen 2005, Trenberth 2009). Planeetallemme kerääntyy edelleen lämpöä.

Meillä on siis suora todisteketju siitä, että aiheutamme ilmaston lämpenemistä. Ihmisten hiilidioksidipäästöt ylittävät ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousun vaatiman määrän selvästi. Satelliiteista ja maan pinnalta tehdyt mittaukset vahvistavat voimistuneen kasvihuoneilmiön. Kokonaislämpösisällön laskeminen ja meren lämpötilan mittaukset vahvistavat planeettamme energian epätasapainon.

https://skepticalscience.com/arg_ilmastonmuutoksen...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Justin Gillis - @JustinHGillis

Former lead writer on climate science for The New York Times, now writing a book on the energy transition.

New York, N.Y., USA

https://twitter.com/JustinHGillis

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Pauli,

tiedon puoliintumisaika on pari vuotta, eräillä aloilla jopa alle puoli vuotta – ilmastonmuutoksissa tuskin sitäkään.

Viittauksesi v:lta 2015 tai enenen sitä 'ilmastotodisteisiin' on siten eittämättä jo vanhentuneita, epärelevantteja, esim. esittämäsi on todellakin sekin pelkkää väärennösten historiaa:
Kohutun IPCC-johtajan lausunto herätti – ”Tunnusti sen”:

https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/78326-...

”Tämä 97% on se tutkijoiden kolmannes, joka otti IPCC:n sisilialaisen tarjouksen vastaan! Tutkijan moraalin ja etiikan omaavat 2/3 ilmastotutkijoista, kuten meidän ainoa ilmastotutkija professori Korhola, eivät tue IPCC:tä, vaan ovat vaatineet sen purkua "epätieteellisenä" poliittisena järjestönä! ”

Miksi pitäydyt vanhentuneihin tietoihin, etkä tutustu uusimpiin ao. tutkimuksiin?? - Yleensä väitteiden tueksi – ainakin tieteissä – esitetään päteviä perusteita, ei pelkkiä historian tänään voimattomia, huteria otantoja tai suorastaan ainoastaan omia mutuja. Oletkohan jäänyt jääkaudelle vai mihin, mutta noihin väitteisiisi ei yhdy yksikään tieteilijä, viimeksi professori Atte Korhola – ei ainoa ilmastotutkijamme! – vrt. blogini (http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2436... )! - päinvastoin! :

Quantifying the consensus on anthropogenic global warming in the scientific literature:

"We analyze the evolution of the scientific consensus on anthropogenic global warming (AGW) in the peer-reviewed scientific literature, examining 11 944 climate abstracts from 1991–2011 matching the topics 'global climate change' or 'global warming'. We find that 66.4% of abstracts expressed no position on AGW, 32.6% endorsed AGW, 0.7% rejected AGW and 0.3% were uncertain about the cause of global warming. Among abstracts expressing a position on AGW, 97.1% endorsed the consensus position that humans are causing global warming. In a second phase of this study, we invited authors to rate their own papers. Compared to abstract ratings, a smaller percentage of self-rated papers expressed no position on AGW (35.5%). Among self-rated papers expressing a position on AGW, 97.2% endorsed the consensus. For both abstract ratings and authors' self-ratings, the percentage of endorsements among papers expressing a position on AGW marginally increased over time. Our analysis indicates that the number of papers rejecting the consensus on AGW is a vanishingly small proportion of the published research."

"The public perception of a scientific consensus on AGW is a necessary element in public support for climate policy (Ding et al 2011). However, there is a significant gap between public perception and reality, with 57% of the US public either disagreeing or unaware that scientists overwhelmingly agree that the earth is warming due to human activity (Pew 2012).

Contributing to this 'consensus gap' are campaigns designed to confuse the public about the level of agreement among climate scientists. In 1991, Western Fuels Association conducted a $510 000 campaign whose primary goal was to 'reposition global warming as theory (not fact)'. A key strategy involved constructing the impression of active scientific debate using dissenting scientists as spokesmen (Oreskes 2010). The situation is exacerbated by media treatment of the climate issue, where the normative practice of providing opposing sides with equal attention has allowed a vocal minority to have their views amplified (Boykoff and Boykoff 2004). While there are indications that the situation has improved in the UK and USA prestige press (Boykoff 2007), the UK tabloid press showed no indication of improvement from 2000 to 2006 (Boykoff and Mansfield 2008).

The narrative presented by some dissenters is that the scientific consensus is '...on the point of collapse' (Oddie 2012) while '...the number of scientific "heretics" is growing with each passing year' (Allègre et al 2012). A systematic, comprehensive review of the literature provides quantitative evidence countering this assertion. The number of papers rejecting AGW is a miniscule proportion of the published research, with the percentage slightly decreasing over time. Among papers expressing a position on AGW, an overwhelming percentage (97.2% based on self-ratings, 97.1% based on abstract ratings) endorses the scientific consensus on AGW."

Some have argued that consensus messaging is counter-productive. Here’s why they’re wrong.”

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-932...
Fact Checking The Claim Of 97% Consensus On Anthropogenic Climate Change:

https://www.forbes.com/sites/uhenergy/2016/12/14/f...

Why the 97% climate consensus is important:

https://www.theguardian.com/environment/climate-co...

It takes just 4 years to detect human warming of the oceans:

https://www.theguardian.com/environment/climate-co... "

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2254...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Response by Cook to “Beyond Counting Climate Consensus”:

”Communicating the scientific consensus is not meant to resolve policy questions. Rather, it is designed to remove a misconception that distracts from important policy questions. Highlighting the consensus that humans are causing global warming establishes the need for climate change mitigation and adaptation without prescribing specific policy solutions. Pitting consensus communication against policy discussion is a false dichotomy. The two are not competitors, rather they are complementary approaches. Rather than prescribe prohibitive approaches to climate communication, an integrated, diverse, and scientifically rigorous approach as described by van der Linden, Maibach, et al. (2017 van der Linden, S., Maibach, E., Cook, J., Leiserowitz, A., Ranney, M., Lewandowsky, S., … Weber, E. U. (2017). Culture versus cognition is a false dilemma. Nature Climate Change, 7(7), 457–457. doi: 10.1038/nclimate3323
[Crossref], [Web of Science ®], [Google Scholar]
), that involves integrating multiple social science perspectives into experiments conducted across real world conditions and cultures, will result in more productive, inclusive communication efforts.”

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/175240...

Professori: Yhdysvaltojen irtautuminen ilmastosopimuksesta haitallista maailmanlaajuisesti:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/profe...

ATTE KORHOLA: ILMASTONMUUTOS JA TIETEELLISEN KESKUSTELUN ONGELMALLISUUS :

http://thinkfest.helsinki.fi/2016/atte-korhola

Blogisti debatoimassa professori Atte Korholan kanssa ilmastonmuutoksesta Radio Deilla:

http://ilmastorealismia.blogspot.in/2017/10/blogis...

Mikko Taavitsainen vs. Atte Korhola:

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=ca...

Työpajalla tietoa ilmastonmuutoksesta:

http://skr.fi/työpajalla-tietoa-ilmastonmuutoksesta

USA hylkää ilmastosopimuksen - suomalaisprofessori: Osuu vielä omaan nilkkaan:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706022200180792...

Tieteen luonteeseen kuuluu, että se on itseään koko ajan korjaavaa. Esimerkkejä tieteen muutoksista mm. tässä ja muilla aloilla on lukuisia. - Skeptikoilla on siksi aina kysyntää, varsinkin 'skeptikkojen' skeptikoijilla!

Maailman ilmasto katastrofi?:

"Jos 1867 :kin oli järvet jäässä ja lunta kesäkuussa niin miksi kauhistellaan ilmaston muutosta 2017?"

Varmaan siksi, että ihmisiä on nyt 7,5 miljardia, joten inhimillisen hädän mahdollisuudet ovat merkittävästi kasvaneet. Jokainen voi kuvitella, mitä yksikin heikko satovuosi globaalilla tasolla merkitsee.

Ilmaston muuttuessa kymmenet miljoonat ihmiset ovat joutuneet lähtemään liikkeelle ilmastopakolaisina: vuosien 2008-2015 välillä joka vuosi noin 26 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ilmastoon ja ympäristöön liittyvien syiden vuoksi. Arvioiden mukaan vuonna 2050 ilmastopakolaisia voi olla jo kaksi miljardia.

Koska ilmastonmuutoksen on oletettu muuttavan Suomen ilmastoa ja elinolosuhteita positiivisempaan suuntaan, maamme on houkutteleva kohde ilmastopakolaisille. Suomen ympäristökeskuksen biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntijan Riku Lumiaron mukaan, mikäli ilmastonmuutoksen pahimmat skenariot toteutuvat, vuonna 2050 Suomessa voisi olla noin 110-120 miljoonaa ilmastopakolaista.

Ilmastonmuutoksessa ei siis niinkään pelätä ilmastonmuutosta, vaan sitä, millaisia vaikutuksia sillä on yhteiskuntajärjestelmiin ja tätä kautta ihmisten käyttäytymiseen totutun elinympäristön ja elinmahdollisuuksien muuttuessa toisenlaisiksi.”

http://www.kaleva.fi/juttutupa/tiede-ja-luonto/maa...

Ilmaston vaihtelu arktisilla alueilla viimeisen 100 vuoden aikana ja sen mahdolliset syyt :

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cac...

Tiedettä vai pseudotiedettä: tieteentekijän vaihtoehdot :

https://journal.fi/tt/article/view/55971/18462

Sirpa Pietikäinen syytöksistä: Kantani oli Suomelle parempi:

https://www.verkkouutiset.fi/sirpa-pietikainen-syy...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Suomenkin tulee sitoutua hiilinielujen ylläpitoon:

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000540082...

Suomen metsälinjaus haastaa poliittiset päättäjät tieteellisen tiedon äärelle:

http://www.muutoslehti.fi/suomen-metsalinjaus-haas...

Tutkimusinfrastruktuurit toteuttavat tieteen tärkeintä tehtävää:

https://atmoslehti.fi/teema/tutkimusinfrastruktuur...

Ilmakehätutkija Markku Kulmalalle Wihurin kansainvälinen palkinto 2017:

https://yle.fi/uutiset/3-9870679

LÄPIMURTO Taltuta tuhoajat :

”Akatemiaprofessori Markku Kulmalan johtaman ilmastonmuutostutkimuksen huippuyksikön uraauurtava tutkimus on monitieteellisyydessään ainutlaatuista koko maailmassa ja Kulmala on ensimmäisenä suomalaisena noussut oman tieteenalansa maailmanlistan ykköseksi. ”

https://www.liikekirjat.fi/catalog/lapimurto-taltu...

Huoli muurahaisten hukkumisesta auttoi ilmastonmuutostutkijaa uralle:

https://yle.fi/uutiset/3-6374572

Tutkijoiden julkaisut Google Scholar -sivuilla:

http://www.syke.fi/fi-FI/Asiantuntijat/Tutkijoiden...

Ilmastonmuutoksesta eloisasti :
”Globaalimuutos- teos kertoo moni-ilmeisesti ilmastonmuutoksesta. Kirja perustuu kolmivuotisen Suomen Akatemian globaalimuutoksen tutkimusohjelman (FIGARE) tuloksiin. Teokseen on tiivistetty yli 200 tutkijan ja kahdeksantoista tutkimushankkeen tulokset ”

https://journal.fi/tt/article/download/56776/18891/

Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä:

http://biologi-jari.blogspot.fi/2017/01/esiteollin...

Estimating changes in global temperature since the pre-industrial period :

http://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/BAMS-D...

Maailmalla tulvii ja pahempaa voi olla tulossa:

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Maailmalla-tulvii-ja-p...

Suomalaisessa keskustelussa ilmastonmuutos on selvä asia:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suoma...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Nälänhätä voi iskeä Suomeenkin – asiantuntijat huolissaan: maatalouden näivettyminen nakertaa omaa leipäämme:

https://yle.fi/uutiset/3-9720894

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Euroopan parasta ilmastotyötä tehdään Iissä:

Iiläinen projekti on voittanut Euroopan komission RegioStars 2017 –kilpailun ilmastonmuutos-kategorian.

http://ii.fi/tiedotteet/3/1/ii_palkittiin_euroopan...

Ii voitti EU:n energia- ja ilmastopalkinnon – pieni suomalaiskunta päihitti suuret kilpakumppanit Pariisia myöten:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ii-vo...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ilmastobisnes on tullut jäädäkseen – Voittajina selviävät yritykset, jotka uskaltavat katsoa paria kvartaalia pidemmälle:

https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/ilmastobisnes...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

YK: Valtioiden ilmastolupaukset eivät riitä, päästöjä on leikattava lisää – "katastrofaalista":

https://yle.fi/uutiset/3-9909887

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Millainen maailmankuva kieltää ilmastonmuutoksen?:

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246...

Ilmasto on muuttunut sittenkin...:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2436...

CERN / CLOUD-aerosolit-pilvet-CO2-kosminen taustasäteily-ilmastonmuutos:

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244...

Stephen Hawking ja ilmastonmuutos:

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234...

Ilmastonmuutos on tieteellinen tosiasia:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1717...

Ilmastonmuutos on kovaa faktaa:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/163...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Puolustusvoimat jos mikä luulisi olevan kehityksen kärjessä sekä ilmastomuutos- kysymyksissä että uusissa energioissa, mutta mitä vielä - he keskittävätkin vain kaikki munat 'yhteen suureen koriin' - eivätkä tiedosta sähköenergiankin jakautumisen erityistä tarpeellisuutta (vrt. kriisit, terroristit, Hyrynsalmi, jne.) ja siten koko armeijan huoltovarmuutta - mutta ei - eli sahaavat valitettavasti sitä oksaa jolla istuvat! - kuin avaruuus- ja insinööritieteistä täysin pihalla olevat alokkaat - ei ihme että nämä pv- persut jakavatkin vihreiden laariin kannatuksetkin!! - vrt. myös evp. upseeri Mikko Taavitsaisen denialistiblogin (http://ilmastorealismia.blogspot.fi/), heh... niinpä Putin ja Venäjä vaan kiittelevät ja kumartelevat! (asiamiehiä?)... - eikä ihme että tuuliturbiinitkin nähdään Kaakkois-Suomessa vain tutkahäirintänä, vaikka sekin ongelma on jo sivuutettu teknisestikin jo aikapäivää sitten... Ilkka Hyttinen

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

What has global warming done since 1998?:

https://www.skepticalscience.com/global-warming-st...

James Powell is wrong about the 99.99% AGW consensus:

https://www.skepticalscience.com/Powell.html

Critical Angle:

https://critical-angle.net/2017/08/19/july-2017-gl...

Those 3% of scientific papers that deny climate change? A review found them all flawed:

https://qz.com/1069298/the-3-of-scientific-papers-...

Eight Pseudoscientific Climate Claims Debunked by Real Scientists:

http://billmoyers.com/2014/05/16/eight-pseudo-scie...

How climate scepticism turned into something more dangerous:

https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/0...

Sorry, Climate Change Deniers: Warming Not “Paused” and Modeling Not Flawed:

http://www.iflscience.com/environment/sorry-climat...

Scientists aren’t stupid, and science deniers are arrogant:

https://thelogicofscience.com/2017/04/03/scientist...

Has ‘denying’ won?:

http://www.abc.net.au/radionational/programs/scien...

CSIRO: Time for a 'science culture' again, says leading climatologist John Church:

http://www.abc.net.au/news/science/2017-05-13/time...

Forget Paris: Australia needs to stop pretending we're tackling climate change:

http://www.abc.net.au/news/science/2018-01-11/reco...

Climate denialists are wrong:

http://www.abc.net.au/radionational/search/?query=...

Curbing climate change: Study finds strong rationale for the human factor:

https://phys.org/news/2018-01-curbing-climate-stro...

Pohjoinen napajää jäi tänäkin vuonna pienemmäksi kuin koskaan sa­tel­liit­ti­mit­taus­ten historiassa:

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/pohjoinen-na...

Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä:

http://biologi-jari.blogspot.fi/2017/01/jaakylmat-...

Merenpinnan keskitason käyrä osoittaa n. 7cm nousua 25 vuoden ajalta:

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243...

Gaia:

https://planeetta.wordpress.com/category/ilmaston-...

Satellite temperature data, leaned on by climate change doubters, revised sharply upward:

https://www.washingtonpost.com/news/capital-weathe...

A Satellite-Derived Lower-Tropospheric Atmospheric Temperature Dataset Using an Optimized Adjustment for Diurnal Effects:

http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/JCLI-D...

Major correction to satellite data shows 140% faster warming since 1998:

https://www.carbonbrief.org/major-correction-to-sa...

Video: Greenland's thinning ice:

https://climate.nasa.gov/climate_resources/157/

Video: Ocean circulation plays an important role in absorbing carbon from the atmosphere:

https://climate.nasa.gov/climate_resources/156/

Resources:

https://climate.nasa.gov/resources/graphics-and-mu...

Latest Global Temps:

http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperat...

Major Correction to Satellite Data Shows 140% Faster Warming Since 1998:

https://www.ecowatch.com/data-correction-climate-c...

Global warming:

https://www.britannica.com/science/global-warming

Bad news for climate contrarians – 'the best data we have' just got hotter:

https://www.theguardian.com/environment/climate-co...

Global warming is not ‘leveling off,' so stop saying it is:

https://www.popsci.com/global-warming-leveling-off

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tutkimus: Ilmastonmuutos muuttaa kilpikonnat naaraiksi:

https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tied...

10 yllättävää ilmastonmuutoksen seurausta:

http://tieku.fi/luonto/ilmastonmuutos/10-yllattava...

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ekologisiin prosesseihin ja Suomen luonnon monimuotoisuuteen:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutuk...

Ilmastonmuutokselle löytyi entistä pelottavampi seuraus – voi tuhota suuren osan maapallon elämää:

https://yle.fi/uutiset/3-8496082

Tiede-lehti varoittaa: Ilmastonmuutos vakavampi uhka kuin edes osattiin ennustaa:

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/luon...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"HELMIKUU 24, 2012 BY KAJ LUUKKO

Ilmastodenialismi saa yhä härskimpiä muotoja

Heartland-insitituutti on jo pitkään tunnettu ilmastodenialismin lobbaamisesta ja omien tieteenvastaisten ilmastoseminaarien järjestämisestä. Heartland käyttää dis-informaation levittämiseen osapuilleen saman verran rahaa kuin IPCC käyttää ilmastotutkimuksen tulosten yhteenvetoraporttien laatimiseen ja julkaisuun. Äskettäin julkisuuteen vuotaneet tiedot vahvistavat jo aiemmin tunnettua tosiasiaa. Instituuttia rahoittavat toimialat, jotka eniten päästövähennyksistä kärsivät: Öljy- ja muu fossiilienergiateollisuus."

https://planeetta.wordpress.com/2012/02/24/ilmasto...

Talvitulviin, heikkoihin jäihin ja suuriin lumikuormiin on ilmastonmuutoksen myötä syytä varautua jatkossakin:

https://ilmastotieto.wordpress.com/2018/01/10/talv...

Luonnonkatastrofit maksoivat Yhdysvalloille viime vuonna ennätyssumman:

https://uusiilmasto.wordpress.com/2018/01/10/luonn...

Kalifornian rankkasateissa kuollut jo ainakin 13 – rakennuksia ja teitä jäänyt mutavyöryjen alle:

https://uusiilmasto.wordpress.com/2018/01/10/kalif...

Helle iski Australian kanveesiin – Sydneyssä jopa 47,3 astetta:

https://uusiilmasto.wordpress.com/2018/01/07/helle...

”Pommisykloni” uhkaa Yhdysvaltain koillisrannikolla – Poikkeukselliset sääolot jatkuvat Pohjois-Amerikassa:

https://uusiilmasto.wordpress.com/2018/01/04/pommi...

Yhdysvalloissa on nyt niin kylmä, että Niagaran putouksetkin jäätyivät:

https://uusiilmasto.wordpress.com/2017/12/31/yhdys...

Mittausdataa Maapallon lämpötilasta, jäämeren jäätilanteesta, merenpinnan korkeudesta jne. graafisessa muodossa:

https://planeetta.wordpress.com/data/

Skeptikoiden selitykset meni uusiksi:

https://planeetta.wordpress.com/category/ilmastosk...

Detection and attribution of climate change:

https://digitalcommons.unl.edu/cgi/viewcontent.cgi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ilmastonmuutos runtelee Suomen pellot ja vesi-infran - "tämä on jatkuvaa taistelua":

https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/ilma...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Climate Conference features visionary artist and Smithsonian biologist:

https://news.ucsc.edu/2018/02/climate-conference.h...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset