Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Sisällissota-käsitteestä vihdoinkin perinteiseen, tosiasialliseen Vapaussotaan

Sanan vapaudesta taistellaan edelleenkin. Liberalistisen valtavirran perinteisesti alkuaankin kansallista Vapaussota- käsitettämme vuodelta 1918 ollaan vääntämässä yksioikoisesti vaan yleisesti väenväkisinkin pelkäksi ”sisällisosodaksi”.

Juuri kun ollaan päästy satavuotiaan itsenäisyytemme toiselle vuosisadalle , – jolloin talvisodankin ’hämärästä’ alusta on pian kulunut 80 vuotta, ja jolloin muistot vuoden 1918 kansallisen sodankin aiheuttamista traumoista ja järkyttävistä muistoista ei olla päästy vielä ainakaan suoraan eikä kokonaan irti – ja pyritään siksi nimenomaan tuosta ikävästä kansan kahtiajaosta irti! - ollaan kuitenkin taas nostattamassa vanhoja ikäviä muistoja framille muka neutraalin ”sisällissota” (vain ”punaisten” nimitys) vuoksi. Absurdia.

Kysymys siitä, mikä olisi "oikea" nimi kevään 1918 sodan tapahtumille, on tietysti jo varsin vanha. Termi "sisällissota" ei ole vieläkään vakiintunut - kuinka voisikaan? - koska se ei ole neutraali eikä kuvaa ao. sotaa mitenkään hyvin, ei varsinkaan kokonaisuutena taustoiltaan, tarkoitukseltaan eikä lopputulemaltaan. Siten sen pohtiminen, oliko sota "oikeasti" luokkasota, veljessota, vapaussota vai jotain muuta, on nimenomaan nyt ajankohtainen, kun Suomea ollaan Naton varjolla repimässä länteen, ja ”kiitos” presidentti Sauli Niinistön, olemme mm. isäntämaasopimuksin jo ainakin toinen jalka Naton ”veljespiirissä”.

Historiankirjoitus peilaa aikaansa, sen poliittisia päätöksiä ja tapahtumia. Politiikka ja yhteiskunnallinen ilmapiiri vaikuttivat siihen, miten ja missä vaiheessa erilaiset tulkinnat alun alkaenkin vapaussodasta pääsevät julkisuuteen. Se että ko. lähinnä sisäisen luokkasodan jälkeen ei syntynyt avointa keskustelua, patosi osan muistoista vuosikymmeniksi julkisuuden muurin taakse. Muisto jakautui tuolloinkin kahtia. Tässä nykyisessäkin tilanteessa ovat syntyneet omat tulkinnat, jotka vaikuttivat jo vuosikausia sitten vastakkainasettelun muodostumiseen – tai vastaavasti sen tärkeänä jo toista sataa vuotta koettuun, sen nimenomaiseen hälventämiseen.

Julkiset historian esitykset vaikuttavat kansanomaisen historian esitysten muodostumiseen siinä mielessä, että julkisuuden läpäisevä historiankirjoitus ei välttämättä aina edusta kaikkien kansalaisten mielipidettä ja ääntä. Historiakuvat eivät palaudu pelkästään virallisiin tieteellisiin tutkimuksiin, vaan niissä vaikuttaa myös kansanomainen historia. Esimerkiksi omilta vanhemmilta periytyneet ajattelumallit ja isovanhempien kertomat elämäntarinat vaikuttavat historiankuvissa. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, millaisia historiakuvia meille syntyy. Se mitä esimerkiksi ”sisällissodasta” ”pelkkänä sisäisenä sotana” on kulloisenakin aikana kirjoitettu, on vaikuttanut siihen, miten ihmiset ovat asian muistaneet ja mitkä muistot ovat korostuneet. - Muistamisen kulttuuri on kehittynyt myös sen kautta, mistä ei ole voinut julkisesti puhua.

Niin kauan kuin hävinnyt osapuoli – ko. Vapaussodasssa ”punaiset” - kokee, että kirjoitetun historian tulkinta ei ole riittävä – tai painotus ”väärä”, niin kauan suullinen muisteluperinne tulee säilymään ainakin tämän kansanosan keskuudessa ja pyrkii säilyttämään ko. sodan sen mukaisesti yleisesti ”sisällissotana”. Se ei kuitenkaan valaise ko. pääasiassa Suomessa ja suomalaisten keskuudessa käytyä sotaa kokonaisuudessaan – syy- ja seuraussuhteineen - vaan ainoastaan yksipuoleisesti ikävästi ja jatkuvasti, valitettavasti vain vastakkainasettelua edelleenkin lisäävästi värittyneenä, kaikkein vähiten puolueettoman neutraaalina. - On jo korkea aika vihdoinkin puhua asioista niiden oikeilla ja arvopohjaisesti muuttumattomilla nimillä – tässä Vapaussodasta.

 

”Kahtia jaettu kansa” Sisällissodan trauma ja vastakkainasettelun rakentuminen paikallisyhteisössä : 

http://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20140017/urn_nbn_fi_uef-2...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Verisen sisällissodan", mutta sensijaan silti laajemmin tärkeätaustainen kansammme yhdistäminen, yhtenäistäminen framille nostettuna...:

Onneksi meillä oli sentään kansakoulu:

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/onneksi-m...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...tärkeätaustainen kansammme yhdistäminen, yhtenäistäminen..."

Itäisessä naapurimaassammehan, jonka nimi tuolloin oli Venäjä tai Neuvosto-Venäjä, sittemmin Neuvostoliitto, vuodesta 1991 taas Venäjä (ja vielä 18oo-luvun alkupuolella Ryssänmaa/Ryssland*) tuo aidommin sisällisluonteinen 'kansan yhdistäminen' kesti pidempäänkin ja kuolleisuusprosentti nousi jopa yli 6 %:iin 1917-22. Rauhaarakastava kansanryhmä nuo internatsit... Toki Suomessa oli vastakkain vain erimaalaisia punaisia ja valkoisia, Venäjällä oli lisäksi mustia ja vihreitä ja oliko muitakin sateenkaarivärejä?

* Sanan Ryssland/Ryssänmaa historiaetymologiasta ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184673-j...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eiköhän kehityskulku nimityksineen ollut seuraava. Punakapina johti maan sisällissotaan, joka johti maan taas vapaussodan kautta itsenäiseksi riippumattomaksi valtioksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Toisaalta kai alkuvaiheen tapahtumat olivat jo ja nimenomaan vapaussodan alkua, kun venäläisjoukot ajettiin maasta ja niskuroivat yritettiin riisua aseista ja punikkiosa niistä luovutti ase-arsenaalinsa suomalaispunikkien käyttöön vallankaappauskapinassa ja osa jäi Suomeen sotimaan. Siitä seurasi myös sisällissota, ja kun Lenin 1.3.1918 tunnusti Suomen Sosialistisen Työväentasavallan ja liittoutui aseistamiensa punikkikapinallisten kanssa, alkoi virallinen osa vapaussodasta myös ulkoista vihollista vastaan, ja se päättyi Tarton rauhaan 1920.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Blogi on jälkijättöinen, ei kai trollin kirjoittama?

Oikeastihan jo 1960 luvulta lähtien on käytetty virallisissa yhteyksissä sodan 1918 "ainoana oikeana" nimenä muka neutraalia termiä 'kansalaissota', eikä tuota Kekkosen ukaasia ole 70-luvulta alkaen juurikaan uhmattu oppikirjoissa tai julkisessa sanassa joitain hylkysyrjämedioita lukuunottamatta.

'Vapaussota' on mainittu vain sulkulauseissa esimerkkinä nurkkakuntanimityksistä luokkasodan tapaan. Viime vuosina sitten on käyttöön otettu uusi tutkijoiden mukaan vielä mukaneutraalimpi nimi 'sisällissota', jonka valtioneuvoston Muistovuosi-hanke julisti uudeksi normaaliksi ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti viralliseksi uudenvuodenpuheessaan 2018, ks. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3787318/Valtioneu...

Olen itse ehdottanut 1918 myös kansainväliselle sodalle oikeasti neutraalia ja osuvasti kuvaavaa yleisesti hyväksyttävää erisnimeä 'punavalkosota'*.

Olennaisempaa kuin muistuttaa mistä tahansa ennen Kekkosta käytetystä subjektiivisena pidetystä sodannimestä olisi kai vaikuttaa valtiovallan ja julkisen sanan käyttämän virallisen nimen valikoitumiseen nyt. Jostain syystä vain minä olen ollut aktiivinen puuttumaan siihen keskeiseen asiaan, mihin on mahdollista vaikuttaa nyt. Edelleen lähipiirissä ja mielipidekeskeisissä yksityisyhteyksissä käytän itse sodan oikeana nimenä mielestäni parasta vapaussotaa, niin kuin kaikki muutkin omia suosikkejaan.

On ymmärrettävää, että tutkijat ja valtiovalta tarvitsevat sodalle 1918 käyttöön neutraalin sopuisan nimen, jota myös kansalaiset voisivat käyttää julkisissa puheissaan ja kirjoituksissaan halutessaan pysyä totuudessa provosoimatta ketään nimiritaan. Sisällissota ja kansalaissota eivät ole hyviä neutraaleja nimiä, koska Venäjä paljolti aloitti ja Saksa lopetti sodan ja lopullinen rauha solmittiin Tarton rauhassaa 1920 Leninin ja Stalinin kanssa.

Eikö nyt vuoden 1918 sodan 100-v-vuotena jo voisi käynnistää kansallisen nimisovintoprojektin sodan 1918 ikuisen 'luokkakantaisen' nimiriidan lopettamiseksi? Objektiivinen punavalkosota-nimi kattaa mielestäni kaiken olennaisen puolueettomasti.
* Ks. nimiehdotuksen syvälliset perustelut: Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vuoden 1918 sota oli paljolti ihan muuta kuin vain "sisällissota". Ihmetyttääkin, että jopa tuon sodan nimestä käydään yhä 'luokkakantaista' nimiriitaa, eikä sodalle itse asiassa ole edes yritetty (ennen minua) antaa varsinaista erisnimeä, jollainen kuitenkin sodillamme yleensä on, vrt. talvisota, jatkosota, Lapin sota (sotien nimethän suomen kielessä kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella).

Talvi- ja jatkosotakin saivat nimensä vasta jälkikäteen, kun nimiin liittyvät seikat olivat tiedossa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Punavalkosota nimessä on se ongelma, että urheilussa kotijoukkue mainitaan aina ensi. Tästä syystä punavalkosota saattaa aiheuttaa tiettyjä mielikuvia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onhan tuo totta, mutta pääosa punaisista toki oli kotimaan kansalaisia niin kuin valkoisetkin pääosin, ja toisaalta osapuolet ovat nyt tuossa punavalkosodassa sekä diplomaattisen puolueettomassa aakkosjärjestyksessä että objektiivisessa aloittajajärjestyksessä.

Olivatko punakapinalliset muuten kommunisteja? Eivät. Sanaa kommunismi ei ensinnäkään käytetty vielä vuonna 1918 (enempää kuin sanoja fasismi tai natsismi), ja suomalaispunikitkin olivat (jos yleensäkään poliittisesti sitoutuneita) sosialidemokraatteja, ehkä sen radikalisoituneeseen siipeen kuuluvina venäläiseen tapaan 'bolshevikkeja'. Aatteet kuitenkin tulivat olennaisimmin Karl Marxin tuotannosta (se partajeesus joka kirjoitti Pääoman kostoksi maailmalle katkeroiduttuaan kun menetti oman ja vaimonsa omaisuuden Lontoon pörssissä). Käytännön toiminta-agenda tuli Leniniltä ja Stalinilta.

Termi marxismi-leninismi taas on tullut tutuksi myöhempien aikojen epäpyhien hyödyttömien idealistien takaperoisesti suoltamana hengentuotoskuonana ns. uusstalinistien internatsistisena 'ideologisena' viitteenä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #8

"osapuolet ovat nyt tuossa punavalkosodassa sekä diplomaattisen puolueettomassa aakkosjärjestyksessä että objektiivisessa aloittajajärjestyksessä"

Molemmilla kotimaisilla kielillä jopa, röttvittkriget 1918.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Veikko,

kiitos kommenteistasi ja mielenkiintoisista aihetta käsittelevistä blogeistasi! Tuosta blogistasi "Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi!" aloittelit jo hyvin:

"Valtioneuvoston kanslian Muistovuosi-hanke ja professori Rantanen ovat väärässä. 'Sisällissota' on huono nimi sodalle, jonka aloittajaosapuolta aseisti ja tuki Neuvosto-Venäjä, laillinen hallinto turvautui saksalaisapuun, toinen osapuoli oli Pietarissa perustettu Leninin ristimä Suomen Sosialistinen Työväentasavalta ja jonka rauha solmittiin 1920 Leninin, Stalinin ja emigranttipunikkien kanssa. Presidentti peräänkuulutti rehellisyyttä - tuo nimi ei kerro riittävästi sodan historiallisista asetelmista ja ajoittumisesta." - siis olemme heti alusta samoilla linjoilla!

Valitettavasti kuitenkin tuo ehdottamasi "Punavalkosota 1918" "verisyydessään" muistuttaa nimenomaan noista synkistä tapahtumista ja on siten varsin vieras ja vieroksuva käsite näissä sotien nimikkeissä, tässä yhteydessä - nimenomaan kansamme eheyttämisen ja yhtenäistämisen mielessä - kun noista "vuotaneista puna-
ja valkosoluista" juuri olisi päästävä irti...

Kävivätkö sitten sotaveteraanimme nuot sodat täysin turhaan kun itsenäisyydestämme ja vapaudestammekin on tänään enää tuskin rippeet jäljellä? Kunniakastako: "tervetuloa vaan Naton joukot vapaasti maaperällemme - meillähän on presidentti Sauli Niinistön mukaan jo laillinen "isäntämaasopimuskin" muine lisukkeineen "laillisesti" voimassa". - Siksi siis "Vapaussotakin" on kiireesti kaivettava piiloon, jottei kukaan muka asiaa enää huomaisi näiltä rajamme ja rajojemme pimentää yritteleviltä liudentajilta. - Vastustajat ovat tässäkin vain "vihapuheisia rasisteja"...

"Blogi on jälkijättöinen, ei kai trollin kirjoittama?" - millä perusteilla?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Yrjö Rautio: "Jos tavoittelee kansallista eheyttä, ei voi puhua vapaussodasta" " - päinvastoin!. Jos tavoitellaan kansallista eheyttä, "punakapinat", "veljessodat", "sisällissodat", jne. on syytä jo vihdoinkin unohtaa ja haudata, eikä kaivella niitä enää esiin - yhtenäisinähän kävivät tässä välissä jo sotaveteraanitkin silloista itäistä vihollista vastaan vaikka traumoja jäi niistäkin sodista ja partisaaneista - silti itsenäisyytemme ja vapautemme silloisessakin "vapahdussodassa" säilyttäen...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Suomen vapaustaistelu talvisodassa oli koko maailman silmissä uskomaton suoritus" - pienmuotoisempana vain alku Vapaussodassa 1918...

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3786981/20...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Vuoden 1918 sota oli alkanut valtakunnallisesti vapaussotana, venäläisten joukkojen aseistariisumisena, mutta se sai pian sisällissodan luonteen. Karjalan rintamalla oli punaisten puolella myös venäläisiä joukkoja, joten vapaussodan sisältö säilyi kansalaissodan rinnalla. Myös Punaiset käyttivät vapaustaistelun nimitystä, jolloin ei tähdätty vapautumiseen entisestä valtioyhteydestä, vaan vapautumiseen aiemmista poliittisista rakenteista ja sosiaalisista epäkohdista, "riistosta"."

http://www3.lappeenranta.fi/museot/verkkonayttelyt...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

VAPAUSSOTA:

http://www.mannerheim.fi/06_vsota/s_vapsot.htm

Suomen vapaussota 1918:

http://vapaussota.com

Ohto Manninen: "Vapaussota on sotaa sorron poistamiseksi, vapauden saavuttamiseksi. Valtiotasolla se tarkoittaa maan itsenäistymiseen liittyvää sotaa. Kansainvälisesti vertaillen on vapaussotia, joita käydään vasta virallisen itsenäistymisen jälkeen, ja myös sellaisia, joita käydään ennen tällaista virallista tapahtumaa. Tunnustamisia itsenäistyneet valtiot saavat joskus heti ja joskus paljon myöhemmin.

Myös valtion sisällä voidaan käydä vapaustaistelua. Vuonna 1918 Suomen järjestynyt työväki katsoi käyvänsä työväenluokan vapaustaistelua. Vapaussankari voi olla myös sellainen, joka valtion sisällä ratkaisevalla teolla, esimerkiksi tyranninmurhalla, palauttaa tai saavuttaa vapauden ns. kansalle - oli se sitten rahvas tai äänioikeutettujen kansalaisten luokka.

Kun puhutaan Suomen vapaussodasta on termin perustana se, että sotaa käytiin maan vapauttamiseksi vieraasta vallasta ja vieraasta sorrosta. Otsikon mukaisesti puhun tässä voittopuolisesti vapaussotanäkökulmasta, juuri vapaussotanimityksen oikeutuksesta. Joudun tässä toistamaan paljon sellaista, mikä aikaisemmin on jo ollut tiedossa, mutta tässä tapauksessa on Suomen historiankirjoituksessa aika paljon ollut kysymys siitä, miten asioita on painotettu eikä tietojen tai ainakaan lähdeaineiston puutteesta. Se mitä Venäjän arkistoista on nyt viime vuosina saatu tietää, todistaa lähinnä sen, mitä on tiedetty mutta mikä on melko järjestelmällisesti pyritty supistamaan vähäarvoiseksi.

Termin vapautussota oikeutukseksi on siis todistettava, että (1) Suomi oli sodassa Neuvosto-Venäjää vastaan ja (2) että tällä sodalla maa vapautettiin vieraasta vallasta."

http://www15.uta.fi/koskivoimaa/valta/1918-40/vapa...

Professori sanoo tämän olleen vuosisadan suurin virhe Suomen politiikassa:

https://www.verkkouutiset.fi/professori-sanoo-tama...

100 VUOTTA VAPAUSSODASTA:

http://nra.fi/100-vuotta-vapaussodasta/

Suomalaista kansanperinnettä – Suomen vapaussota 1918
Vapaussota tiivistettynä reilussa 8 minuutissa.

http://mvlehti.net/2016/06/03/suomalaista-kansanpe...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Nimitys "sisällissota" ärsyttävän "verisesti" - siis kaukana armeliaasta, anteeksiantavasta ja puolueettomasta neutrauliudesta! - muistuttaa ja syyllistää edelleenkin sekä "valkoisia" että "punaisia", vaikka kansalliseen sovinnolliseen yhtenäisyyteen pitäisi meidän jo vihdoin rientää. Vapaussodassa taas molemmat osapuolet kuvaannollisesti ovat pyrkineet päästä ns. omillensa, vapaaksi toisen osapuolen aiheuttamista henkisistäkin paineista ja kahleista. Vapaussota kuvaa siis ylivoimaisesti historiallisestikin parhaiten vuoden 1918 lähinnä Suomessa soditun taistelun laatua ja merkitystä saavuttaaksemme vihdoinkin irtioton ja rauhan sisäistä, täysin turhista myönteistä kansallista kehitystämme vain rasittavista ja hidastavista jännitteistä.

Pitäisi mennä vihdoinkin presidentti Sauli Niinistönkin "kaaliin" - suorastaan etunenässä ja -ajassa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vapaussota:

1918 ja kaksi harhautettua sukupolvea:

Mistä sodasta oli kysymys?:

Tuomioja tiukkana 1918 nimestä:

Suomen vallankumousneuroosi 1918:

Vuosi 1918 ja bolsevismi Suomessa:

http://www.ristovolanen.fi/118302917

Kysymyksiä ja vastauksia "1918 Kuinka vallankumous levisi Suomeen" -kirjasta:

Suomen lumehistorian vuosi:

http://www.ristovolanen.fi/420618682

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vuoden 1918 sota Suomessa on Vapaussota

Tarvitaan historiallisesti kestävä, historiaan, sen tapahtumiin neutraalisti, puolueettomasti pohjautuva yleisnimitys, tässä siten nimenomaan vapaussota.Vuoden 1918 sota Suomessa on Vapaussota

Sodan luonteesta tunnettu Suomen vapaussota kertoo, että taistelevat osapuolet ovat pääosin kotimaisia ja että kiistan kohteena on valta maassa. Nämä molemmat ehdot täyttyvät vuoden 1918 Suomessa. ”Sisällissotaa” paremmin ja laajemmin ”vapaussota” kuitenkin kertoo jo ydinsanomaltaan, mistä tuossakin sodassa oli perustaltaan kysymys. Itsenäisyytemme säilyttämisestä.

Suomen vapaussota yleisnimikkeenä jo kertoo lähinnä Suomessa käydystä sen sisällä tapahtuneesta sisäisestä sodasta. Itsestäänselvyyksiähän ei tarvitse tässäkään toistella. Siis vapaussota edustaa jo sinänsä sisällissotaa, mutta kertoo jo nimessä mistä tässä sodassa on ollut tuolloin lähinnä kyse, mihin se pohjautuu. Se on siis jo historian opiskeluun ja tutkimuksenkin tarkoituksiin parhaiten soveltuva, sitä puolueettomasti ja totuudenmukaisesti kuvaava termi, sallii siis jo nimenä myös vertailun (yksipuoleista sotaa en ole vielä nähnyt, vrt. kuitenkin ristiriitaisesti Heikki Ylikankaan yksipuoleinen väite!) ja on siten selvästi kelvollisin kuvaamaan Suomessa vuonna 1918 käytyä sisäisesti kansallista, mutta kokonaisuutena kuitenkin ehdottomasti vain vapaussotaa.

Vuoden 1918 sota Suomessahan ei ollut sinänsä neutraali, siis puolueeton, tasapuolinen eikä vaikutukseton, joten siitä käytetty termikään ei voi olla mitenkään siihen liittyvät tosiasiat huomioimaton, siten molemminpuoleisesti vain vääristelevä, historiaa vain hämärtävä, kun historian kerronta jo määritelmmistäänkin asti tulisi olla mahdollisimman selkeä ja totuudenmukainen, koko tulevallekin Suomelle kestävästi kaikesta ikävästä huolimatta eduksi.

Sisällisota-käsite on haitallinen, koska se ottaa samalla kantaa toisaalta sekä valkoisten, toisaalta myös punaisten puolelta vahingoksi, vain ikävästi syyttäväsi sormeksi.

Vajavainen ja puutteellinen ”sisällissota” ei tee oikeutta enempää niin ”valkoisille” - ei lainkaankaan - ja siksi ”voittajien sädekehä” onkin nimenmuutoksin hälvennettävä ja siirrettävä ”tasapuolisuuden vuoksi” hohtoa hieman ”punaisillekin”, jolloin vääristely on molemminpuolesta – kuin ”punaisillekaan”. - Presidentti Sauli Niinistön ”punaisten” mielistely tämän sodankin nimikkeen yhteydessä (vrt. avajaispuheensa) kielii vain sitä, että hän yrittää pyyhkiä sillä Naton isäntämaasopimuksetkin ns. ”paremmin hyväksyttävään”, muka tosiasiassa ”lailisestikin” kestävään muotoon, samalla yrittäen häivyttää ns. ”voittajaluokan” – Kokkomushan edustaa lähinnä ”valkoisia” - omaakin kehitystään ja tavoitteitaan hankaloittavaa imagoa.

Talvi- ja jatkosotamme olivat luonnollinen jatkumo ko. vapausodalle, samoin vapauteen tähtääviä sotia molemmat. Mikäli Suomen 1918 sota olisi ollut todellinen sisällissota (veljessota, luokkasota) – kuten esimerkiksi Kreikan, Espanjan tai Venäjän monivuotiset sisällissodat – ei Suomen todella kahtiajakautuneena olisi onnistunut taistelemaan Neuvostoliittoakaan vastaan niin yhtenäisenä ja itsenäisyytensä kuitenkin säilyttäen kuin se tuonaikaisin puolustusvoimin siihen kuitenkin kykeni. - Suomen sisällissotahan oli itse taisteluiden osalta vain muutaman kuukauden mittainen.

Historioitsijat tarvitsevat neutraalin vertailun sallivan nimityksen erityisesti tämänlaatuisille, kansan vapauteen ja itsenäisyyteen liittyville, ei siis pelkille sisällissotaa kuvaaville ilmiöille. Tällöin vain vertailun kautta päästään ratkaisemaan, mikä missäkin on olennaista, mikä yleistä, mikä ainutlaatuista jne.

”Sisällisota” ei ole historiallisestikaan tarkasteltuna vain neutraali käsite. Ainoa puhtaasti neutraali käsite olisi tässä vain ”vuoden 1918 sota Suomessa”.

Emmehän me nyt sentään vain keskenämme noin vaan tapelleet - kuten tämä "sisällissota" jo suoraan antaisi - väärin - ymmärtää!...

Ilkka Hyttinen

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"pasi majuri4.2.2018 15:09

Punakapina ei viittaa lopputulokseen vaan siihen että punaiset ryhtyivät aseelliseen kapinaan laillista hallitusvaltaa vastaan ja syyyllistyivät siten maanpetokseen. Vaikka punaiset olisivat voittaneet, he silti syyyllistyivät maanpetokseen. On eri asia se että he tuskin voittaessaan olisivat jakaneet itselleen tuomioita.

Punakapinan totuusarvo on nimityksenä tarkin. On faktaa että he rikkoivat lakia, yrittivät aseellisesti kaapata vallan lailliselta hallitukselta yhteistyössä vieraan vallan sotilaiden avulla, maanpetturit kannattivat käytännössä kaikki puna-aatetta ja lopuksi he hävisivät ja tuomittiin. Sisällissota on pelkästään neutraali ilmaus joka ei juuri kerro mitään muuta faktaa kuin että maassa sodittiin."

- - -

"Ilkka Hyttinen26.3.2018 02:34
2

Pasi,

osuitpa tässä vuoden 1918 'sisäisen' sotamme oleellisuuden, tosiasiasiallisen paikkansapitävyyden lukuarvon kiteyttämisessä perussyyltään naulankantaan - siitä totuusarvo ~ 1 - kiitos!

P.S. Anttikin Savukoskelta on aivan hiljaa...

P.S.S. Sisällissota-käsitteestä vihdoinkin perinteiseen, tosiasialliseen Vapaussotaan:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2500... "

http://anttimulari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kaytta...

- - -

Lisää linkkejä aiheesta:

Jussi Niinistö: Vapaus-, talvi- ja jatkosota olivat kokonaisuus:

https://www.verkkouutiset.fi/vapaussota-talvisota-...

Sisällissodasta käytettyjen nimitysten sumea logiikka:

http://anttimulari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250405...

Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi!:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Vuosi 1918 tapetilla:

http://marjakrons.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-ai...

Lasse Lehtinen: Väinö Linna johti vakavasti harhaan kokonaisen sukupolven:

https://www.verkkouutiset.fi/lasse-lehtinen-vaino-...

Suomen vienti kumouspolulle:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2509...

Väinö Linnan testamentti:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2504...

Volasen vallankumous :

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2494...

Vallankumouksen tulo Suomeen 1918:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2493...

Toimittaja, FM Seppo Väisänen:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayt...

Kuinka vallankumous tuli Suomeen?:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2487...

"Vastakkainasettelu ei ole kadonnut mihinkään" — Kolme kevään kirjailijaa kertoo sisällissotateoksestaan ja suhteestaan sotavuoteen 1918 :

https://esaimaa.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/008...

eipä niin...

- - -

Kirjakin aiheesta:

Lasse Lehtinen,  Risto Volanen:

1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen:

https://kirja.elisa.fi/ekirja/1918-kuinka-vallanku...

Vallankumous levisi:

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2018/01/vallank...

Enkä tälläkään ole tarkoittamassa nostaa vielä uutta sotaa pystyyn - tasan päinvastoin! - "Tieto lisää tuskaa" - mutta totuus tekee vapaaksi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Professori arvostelee Kanava-lehdessä Väinö Linnan Pohjantähden vaikutusta historiantajuun - ”Nyky-yhteiskunnan ihmisiltä puuttuu älyllinen uteliaisuus” :

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803242200832453...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Esipuhe

Seuraavan tiivistetyn yhteenvedon olen tehnyt oppaaksi niille, jotka haluavat pysyä kokonaisuuden ja syy-yhteyksien kartalla lukiessaan vapaussodan ajasta kertoviatositarinoita, yksittäisiä henkilöhistorioita ja suoranaista propagandaa. Valitettavan usein huomio kiinnitetään toisarvoisiin seikkoihin, jossitteluun ja harhaanjohtajiin.

Lausutun ja kirjoitetun toiveajattelun, luulottelun ja valehtelun sijaan olen pitäytynyt tapahtuneessa sekä niissä henkilöissä, jotka omalla sarallaan kirjoittivat niin hyvillä kuin huonoilla saavutuksillaan historiaa.

Helsinki 28.7.2008
Jyrki Uutela

SUOMEN VAPAUSSOTA JA LENININ SOTURIT

Mannerheim on luonnehtinut vapaussodan aikaisia vastustajiaan Leninin
sotureiksi. On hyvä palauttaa nykylukijan mieleen muutama perustelu valkoisen
kenraalin naulan kantaan osuneelle päätelmälle."

---

"Jälkipuhe

Vuoden 1918 tapahtumista puhuttaessa vapaussota-nimitys on syrjäytynyt 1960-
luvulla, ei suinkaan historian tosiasioiden takia, vaan Neuvostoliiton painostuksesta henkisesti murtuneiden ”historiatieteilijöiden” kirjoittaessa historiaa uusiksi. Nyt olisi aika palata tosiasioihin pohjautuvaan historiantulkintaan ja puhua tapahtumien tärkeyttä vähättelevien sisällissodan tai kansalaissodan sijasta vapaussodasta, jota käytiin itsenäisyyden saavuttamiseksi ja maailmanvallankumouksen pysäyttämiseksi Winston Churchill piirsi vallankumouksellisen menettelyn tiekartan vuonna 1930.130 Se
on hyvin sovellettavissa Suomen tapahtumiin itsenäistymisen pyörteissä, mutta antaa osviittaa myös tämän päivän tiedonvälitys-sotaan.

”A Communist is not only the holder of certain opinions; he is the pledged adept of a well-thought-out means of enforcing them. The anatomy of discontent and revolution has been studied in every phase and aspect, and a veritable drill book prepared in a scientific spirit for subverting all excisting institutions.The method of enforcement is as much a part of the Communist faith as the doctrine itself. At first the timehonoured principles of Liberalism and Democracy are invoked to shelter the infant organism. Free speech, the right of public meeting, every form of lawful political agitation and constitutional right are paraded and asserted. Alliance is sought with every popular movement towards the left. The creation of a mild Liberal or Socialist regime in some period of convulsion is the first milestone. But no sooner has this been created than it is to be overthrown. Woes and scarcity resulting form confusion must be
exploited. Collisions, if possible attended with bloodshed, are to be arranged between the agents of the New Government and the working people. Martyrs are to be manufactured. An apologetic attitude in the rulers should be turned to profit. Pacific propaganda may be made the mask of hatreds never before
manifested among men. No faith need be, indeed may be, kept with non-communists. Every act of goodwill, of tolerance, of conciliation, of mercy, of magnanimity on the part of Governments or Statesmen is to be utilized for their ruin. Then when the time is ripe and the moment opportune, every form of lethal violence from mob revolt to private assassination must be used without stint or
compunction. The citadel will be stormed under the banners of Liberty and Democracy; and once the apparatus of power is in the hands of the Brotherhood, all opposition, all contrary opinions must be extinguished by death. Democracy is but a tool to be used and afterwards broken; Liberty is but a tool to
be used and afterwards broken; Liberty but a sentimental folly unworthy of the logician. The absolute rule of a self-chosen priesthood according to the dogmas it has learned by rote is to be imposed upon mankind without mitigation progressively for ever. All this, set out in prosy text-books, written also in
blood in the history of several powerful nations, is the Communist’s faith and purpose. To be forewarned should be to be forarmed!”

Vapaasti suomennettuna Churchillin ”tiekartan” olennainen sisältö on seuraava:

”Kommunistit ovat tutkineet vallankumouksen perusolemusta tieteellisen tarkasti ja valmistelleet sen perusteella ”opaskirjan” tuhoamaan kaikki muut olemassa olevat hallintojärjestelmät. Pakkokeinojen käyttö on yhtä suuri osa kommunismia kuin itse aate.

1. Kunnianarvoisia, demokraattisia periaatteita, kuten puheenvapautta,
kokoontumisvapautta, kaikkia laillisia agitaatiokeinoja ja perustuslaillisia
vapauksia käytetään mahtaillen hyväksi. Liittoumaa etsitään kaikkien
vasemmistolaisittain suuntautuneiden kansanliikkeiden kanssa. Liberaalin tai
sosialistisen hallituksen aikaansaaminen on ensimmäinen virstanpylväs.

2. Heti kun edellinen vaihe on saavutettu, hallitusta aletaan kaataa. Sekaannuksen aiheuttamia vaivoja ja puutetta hyväksikäytetään. Yhteentörmäyksiä, jos mahdollista verisiä, järjestetään työläisten ja kaadettavan hallituksen edustajien välille. Marttyyrejä luodaan. Sovittelevaa propagandaa käytetään naamioimaan kommunistista vihaa. Jokainen hallituksen tai poliitikon ele, joka pyrkii hyväntahtoisuuteen, suvaitsevuuteen, liennytykseen tai jalomielisyyteen
käytetään heidän tuhoamisekseen.

3. Sitten, kun aika on kypsä ja hetki otollinen, kaikenmuotoista väkivaltaa laumojen mellakoinnista salamurhiin käytetään ilman rajoituksia ja tunnonvaivoja. Linnoitus vallataan vapauden ja demokratian lippujen alla.

4. Kun valtakoneisto on veljeskunnan käsissä, koko oppositio ja kaikki vastakkaiset mielipiteet tukahdutetaan teloituksilla. Demokratia on siis vain työkalu, joka tarpeettomaksi tultuaan rikotaan, vapaus vain tunteellinen hullutus, joka on arvoton loogikolle.

Tämän ennakkovaroituksen tulisi johtaa ennakkoon varustautumiseen.”

Jyrki Uutela

http://www.puotilankokoomus.org/artikkelit/Vapauss...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Yrjö Rautio: "Jos tavoittelee kansallista eheyttä, ei voi puhua vapaussodasta":

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249382-y...

Punakaartit - oman aikansa ISIS:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249911-p...

Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi!:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Vallankumousjulistus Suomen kansalle 27.1.1918 oli "ylevä ja ankara":

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249819-y...

Vallankumousta ajanut Työmies-lehti ilmestyy tänään sovinnon eleenä:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249775-v...

"Sisällissodan" 1918 rauha solmittiin Neuvosto-Venäjän johdon kanssa 14.10.1920:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248774-s...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Analyysistä unohtui molempien osapuolten nimenomaan vuonna 1918 ( eikä jälkikäteen ) käyttämä termi: "Vapaustaistelu" ":

kyllä, mutta vain tuolloin, lähinnä siis sisäisesti huomioituna, sensijaan laajemmassa kontektissa tarkasteltuna - siis myöhemmin > = Vapaussota !

"Sisällissota" on siltäkin kantilta tarkasteltuna siis ainakin väännös, ellei suoranainen väärennöskin (vrt Neuvostoliitto/Venäjä).

Jos tavoittelee kansallista eheyttä, ei voi puhua enää sisällissodasta, uudelleen molempien osapuolten kauheuksista, suoranaisista epäinhimillisistä, molemminpuolisista lahtauksista, ne - tarumatkin yms. - vielä tänäänkin "silmille, aivoille ja tunteille nostattaen!! - Järkevää??...

- - -

Mannerheimin itsenäisyys vuonna 1918:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22072...

Venäjän vallankumous ja Suomi 1917-1920 osa I, helmikuu 1917 - toukokuu 1918:

https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=521975

Vapaussodan rauhantunnustelut:

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapau...

Vapaussota:

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapau...

Rauhansopimus:

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Tarto...

Vapaussodan rauhansopimus:

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapau...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jussi Niinistö: Vapaus-, talvi- ja jatkosota olivat kokonaisuus:

https://www.verkkouutiset.fi/vapaussota-talvisota-...

Sisällissodasta käytettyjen nimitysten sumea logiikka:

http://anttimulari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250405...

Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi!:

http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Vuosi 1918 tapetilla:

http://marjakrons.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-ai...

Lasse Lehtinen: Väinö Linna johti vakavasti harhaan kokonaisen sukupolven:

https://www.verkkouutiset.fi/lasse-lehtinen-vaino-...

Vallankumous levisi:

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2018/01/vallank...

1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen:

https://kirja.elisa.fi/ekirja/1918-kuinka-vallanku...

Suomen vienti kumouspolulle:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2509...

Väinö Linnan testamentti:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2504...

Volasen vallankumous:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2494...

Vallankumouksen tulo Suomeen 1918:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2493...

Seppo Väisänen: selvennyksiä :

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Kuinka vallankumous tuli Suomeen?:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2487...

”Lumetarina” – Lasse Lehtinen ja Risto Volanen murjovat Väinö Linnan Pohjantähteä: ”Johtanut vakavasti harhaan kokonaisen sukupolven”:

https://demokraatti.fi/lumetarina-lasse-lehtinen-j...

Suomen synty ja kuohuva Eurooppa - kirja- arvio - Maa melskeisellä mantereella:

https://journal.fi/tt/article/view/69943/31042

Suomen alkutaival itsenäisenä:

http://www.ristovolanen.fi/

"Entinen valtiosihteeri, tohtori Risto Volanen oli lukiolainen lukiessaan Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian.
Muutama vuosi sitten hän heräsi siihen, että teos johtaa harhaan sisällissodan syttymisen syistä.":

https://www.facebook.com/AkateeminenCOM/videos/182...

"Vastakkainasettelu ei ole kadonnut mihinkään" — Kolme kevään kirjailijaa kertoo sisällissotateoksestaan ja suhteestaan sotavuoteen 1918 :

https://esaimaa.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/008...

Suomen sisällissodan pääsyystä yhä erimielisyys – Kysely Ylellä: Yli puolet ei valitse puoltaan punaisten ja valkoisten välillä:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/kysely-sisallisso...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

#2/http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/253178-paasiainen-1918:

"Puhuttiinhan valtioneuvoston kokouksessakin pöytäkirjojen mukaan sekä punaisesta että valkoisesta terrorista. 01.01.1919 Pöytäkirjat / Valtiopäivät no 1

Tietoja löytyy kansalliskirjaston digikirjastosta."

... ei puhuttu siis sodasta, saati kansalaissodasta - molemminpuolin kyllä vihan valtaamista ja siihen yltyneistä "lahtareista"... kipinästäkin tuli syttyy ja yltyy,ellei...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Jarmo Korpela

Suomi 100 vuotta ja näyttää elämme sitä vain ja ainostaan 1918 tapahtumien kautta. Ja kun luullaan, että kun nyt niistä puhutaan ainoastaan mediassa saadaan aikaan oikeus ja rauha. Mutta totuus on että niitä tapahtumia muuta mikään eikä mikään muutu. Ne on tehty siinä ajassa ja ymmärräyksessä jota kukaan, ei siis kukaan voi muuttaa muuksi! Ja jos luullemme että nyt asiat saavat jotenkin paremman näkemyksen asiasta niin se ei tule pitämään paikkkaansa. me emme ole eläneet sitä aikaa ja muisto ovat vain muistoja. Kuitenkin Rauha Punaisille ja Valkoisille tuosta ajasta on meidän vain annettava, koska me emme sitä voi muuksi muuttaa! Ja vaikka kuinka tonkisimme niitä tapahtuamia ja hakisimme oikeutta, mutta kenelle me sitä oikeutta hakisimme ja kenen oikeudella? Historia on aina historia mutta jos jotain siittä haluaisimme oppia, niin niitä ei ole syytä toistaa!!!!! Mutta senkin uskon, että ihminen hakee aina oikeutta, kun joutuu väärin kodelluksi jopa hengensä menettämällä, aamen! Suomi 2018+"

https://m.iltalehti.fi/muutlajit/20180329220084203...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kriittinen tiede noitavainojen kohteena:

"Lasse Lehtisen ja Risto Volasen johtopäätös onkin ankara:

– Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian toisella osalla on ollut suuri merkitys vuoden 1918 kärsimysten esiin tuojana, mutta samalla sen yleistäminen Suomen vallankumouksen selitykseksi on johtanut vakavasti harhaan kokonaisen sukupolven.

– Professori Matti Klinge on esittänyt erinomaisen analyysin J. L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden poliittisesta roolista 1840-luvulla. Samanlaisen arvion voisi esittää Linnan trilogiasta.

Blogissaan Risto Volanen kirjoittaa, että ”Väinö Linnan teoksen suuri arvo on siinä, että se nosti esiin vuoden 1918 kärsimykset, ja se onkin kuin tositarina vallankumouspäätöksen seurauksista”.

– Mutta samalla Pohjantähti-trilogia on myös noita vallankumouspäätöksiä ja sodan syitä peittävä lumetarina. Se siirsi katseen pois sekä vastuullisista että niistä, jotka eivät lähteneet mukaan vallankumoukseen ja turvasivat jatkossa kansanvaltaa puolueessaan ja Suomessa.

– Mikä siis on ongelman ydin? Pentinkulman tarina ei kerro sitä, että talvella 1918 kyseessä oli – kotimaisten punakaartien ja venäläisten bolsevikkien painostamana – Kullervo Mannerin ja O.W. Kuusisen johtamien SDP:n vastahakoisten puolue-elimien päättämä epäonnistunut aseellinen vallankumous itsenäisen, demokraattisen valtion kumoamiseksi. Se oli samalla osa maailmansotaa ja Venäjän vallankumousta.

– Ei siis riittänyt, että talvella 1918 yksi sukupolvi johdettiin harhaan teoissa. Toinen johdettiin ajatuksissa, Risto Volanen toteaa.

Olen moneen kertaan todennut kuinka maamme historia olisi viimeinkin kirjoitettava rehellisesti ja myös varhaisemman historiamme kohdalta. Kriittinen historiatiede, siinä missä kriittinen maantiede, puuttuivat näihin epäkohtiin jo 1970-luvulla mutta silloin aika ei ollut kypsä ottamaan näitä nyt koko ajan suuressa murroksessa eläviä tieteiden kriitikkoja todesta. Hehän joutuivat noitavainojen kohteiksi. Tiede politisoitiin sekin. Se oli kamalaa aikaa tutkijalle tehdä Suomessa tiedettä.

Matti Luostarinen"

https://blogit.perussuomalaiset.fi/matti-luostarin...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Näkökulma: Suomen punaiset sosialistit liittoutuivat Suomen sortajan; Venäjän kanssa. Tästä kumpuaa Suomen vapaussodan historia; johon valkoinen, porvarillinen Suomi varustautui jo 1915 kouluttamalla isänmaallisia jääkäreitä Saksassa. - Arpa oli siis heitetty jo kauan ennen vuotta 1917. 1918 Suomi taisteli itsensä osaksi länsimaista arvomaailmaa, kohti perustuslakia; itsenäisessä suvereenissa Suomessa. Kommunistit katosivat, ja karkasivat Neuvostoliittoon keväällä 1918, jossa heidät n. 20.000 ihmistä tuhottiin Stalinin vainoissa 1930-luvulla. -Tästä vasemmiston Väinö Linna ei ole teoksissaan kirjoittanut sanaakaan!? Naiset ja lapset eivät kuulu lukuun. He katosivat taigalle; syvään Stalinin Neuvostoliittoon.- KimsBlog":

http://www.kimvonfreymann.fi/433755556

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vapaussodasta jotain voimme oppia - “sisällissota” vääristää

Jarmo Laivoranta kirjoitti (MT 9.4.) varsin yksipuoleisesti v. 1918 kansalaissodan syyksi “äärioikeiston itsekkyys loi toista laitaa edustavan ääriliikkeen. Kansa jakautui [siksi] punaisiin ja valkoisiin” ja kyseli myös varsin omaperäisesti johdatellen kirjoituksellaan “Mitä kansalaissota opetti?”. - Vapaussodasta jotain opimme , “sisällissota” käsitteenäkin vääristää kaiken ja punakapinasta ainakin jälkipolvemme pitäisi ottaa hisotriallista oppia: “ei koskaan enää”.

Vuoden 1917 väkivaltaisuudet olivat järkyttäneet kansalaisia - puolin ja toisin. Kun kapinoiva työväestö oli 26. tammikuuta 1918 julistanut vallankumouksen alkaneeksi Suomessa, järjestäytyivät laillisen hallituksen kannattajat nopeasti vastaiskuun. Valkoinen Suomi lähti taisteluun ennen muuta järjestyksen ja turvallisuuden takia.

Vasta saavutettu itsenäisyys oli yllättänyt useimmat: Sen puolustaminen ei ensi alkuun korostunut eikä myöskään sujunut asianmukaisella tavalla. Punakapinalla yriteltiin saada valta punaisten haltuun itänaapurimme ‘avustuksella’. Vallankumous väkivaltaisuuksineen, lynkkauksineen ja murhineen ei alkanut Pentinkulmalla, vaan suurissa kaupungeissa - perimmältään Pietarissa. - Toisin kuin toiveissa kuitenkin kävi vallankumouksellisille punaisille - huonosti.

Valkoisten valtaosa ei vastustanut yhteiskunnallisia uudistuksia. Sensijaan he korostivat laillisuutta ja oikeudenmukaisuutta - joka nykyiseltä valtaliberaalilta poliittiselta suuntaukselta - niin oikealla kuin vasemmallakin laidalla - näyttää puuttuvan kokonaankin. - Laillisuudesta kiinnipitäjiä - mm. Laura Huhtasaari & Perussuomalaiset - yritetään leimailla “populisteiksi”, “ääriliikkeiksi”, “vihapuhujiksi” - mutta: vailla asiaperusteita , ainoastaan esitellä omia yksipuoleisia kuvitelmia niistä.

Sodassa armo, oikeus ja järki ovat vähällä käytöllä, “sisällissodassa” vielä vähemmällä.

Isänmaallinen liikehdintä pohjalaisten keskuudessa ei ollut radikaalia. Vallankumouksellinen ajattelu kehittyi ennen kaikkea isoissa kaupungeissa, teollisuuden keskellä.

Väinö Linnan romaanien kautta suomalaisille on välittynyt kuva romantisoidusta maaseutukeskeisestä “sisällisodasta”. Se on ollut Linnan vääntämänä - monen ohjajankin toimesta - kaukana todellisuudesta. - Punaisten kapina oli monelta osin hvyin urbaani.

Varsinkin pohjalaisten on ollut suhteellisen helppo nähdä “sisällissota” oikeutettuna valkoisten Vapaussotana. Suomen puolustusvoimat oli saanut alkunsa. Sen tehtävänä oli punakapinan tukahduttaminen ja itsenäisyytemme - vapauden - turvaaminen. Punakaarti taas kutsui taisteluun työväenluokan vapauden puolesta. - Kyseessä olikin - on edelleenkin - siten parhaiten neutraalisti kokonaisuutena määritelty Vapaussota.

Ilkka Hyttinen
Jämijärvi

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Lasse Lehtinen: Vasta nyt se uskalletaan sanoa – Lenin yllytti Suomen sosialistit aseisiin:

"Historiantutkija ja Sdp-politikko Lasse Lehtinen kirjoittaa Ilta-Sanomissa historian valkoisista laikuista. Hän ihmettelee, että historian tutkimuksen preesens näyttää olevan sata vuotta – niin pitkä aika tarvittiin, että tutkijoiden enemmistö nyt on koko lailla yhtä mieltä itsenäisyytemme alkuvuosien tapahtumista.

– Suomettunut Suomi kiitti itsenäisyydestään Leniniä. Nyt uskallamme jo sanoa, että bolshevikkijohtajalla oli tuuhea ketunhäntä kainalossaan. Ennen kaikkea hän yllytti suomalaiset sosialistit aseisiin. Tartunnan saaneiden kiihottajien puheet johtivat punakapinaan, joka puolestaan sytytti sisällissodan, Lasse Lehtinen toteaa.

– Valkoisen Suomen ikuiseksi häpeäksi jää sisällissodan verinen ja osin mielivaltainen jälkiselvittely. SDP:n pitää hävetä sitä, että sen oppineet radikaalit kaappasivat puolueen ja yllyttivät rahvaan kapinaan laillista esivaltaa vastaan. Johtajat pakenivat ulkomaille, useimmat Venäjälle. Siellä vallankumous tavan mukaan söi lapsensa.

Lasse Lehtisen mukaan ”Väinö Linnan nerokas kertomus Pentinkulmasta synnytti myytin torppareiden oikeutetusta noususta maata omistavaa luokkaa vastaan”.

– Tosiasiassa Suomessa oli yli 50 000 torpparia, jotka pysyttelivät enimmäkseen syrjässä. Punaisten puolella heitä kaatui parikymmentä, vain yksi sadasta. Valkoisten puolella kaatui lähes yhtä monta torpparia."

https://www.verkkouutiset.fi/lasse-lehtinen-ennen-...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

IS: Dosentti roimii SDP:tä – ”oli hirveä rikos ryhtyä valtiopetokseen 1918”:

https://www.verkkouutiset.fi/is-dosentti-roimii-sd...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Mitä puhuttiin Helsingin paraatipäivänä 16.5.1918 – miten paalutettiin Suomi?:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25599...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

1918: Kuinka vallankumous levisi Suomeen / Lasse Lehtinen, Risto Volanen:

http://ekirjasto.kirjastot.fi/ekirjat/1918-kuinka-...

Lasse Lehtinen: Väinö Linna johti vakavasti harhaan kokonaisen sukupolven:

https://www.verkkouutiset.fi/lasse-lehtinen-vaino-...

Vallankumouksen tulo Suomeen 1918:

http://seppovaisanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2493...

Vallankumous levisi:

http://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/01/vallan...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Pentti Pylkkö

On kerrassaan hienoa, että näin arvovaltainen henkilö ottaa tähän visusti vaiettuun asiaan julkisesti kantaa. Olen itse yrittänyt tehdä sitä vuosikausia ja havainnut, että media ei julkaise punaisten julmuuksia koskevia juttuja juuri lainkaan, mutta kernaasti kertoo valkoisten eli hallituksen joukkojen pahoista teoista. Olen kirjoittanut kaksi vuotta 1918 koskevaa kirjaa, Vaiettu vuosi (2013) ja Punainen viima (2016). Punaisessa viimassa käsittelen pelkästään punaisten väkivaltaa. Olen kirjoittanut monia vastineita median julkaisemiin juttuihin, mutta huonolla menestyksellä, sillä se ei julkaise niitä. Haluan korostaa, että punaiset käynnistivät kapinan yhdessä Venäjän bolshevikkien kanssa ja alkoivat murhata siviiliväestöä. Valkoisten kosto kohdisstui Suomen itsenäisyyden ja jopa oemassaolon veitsen terälle asettaneisiin punakaartilaisiin. Toivon sydämeni pohjasta, että tämä koko kansakuntaa jäytävä trauma otettaisiin vihdoinkin julkisesti käsiteltäväkisi. Ettei totuus unohtuisi."

https://www.verkkouutiset.fi/eversti-avautuu-vuode...

Toimituksen poiminnat