Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

LSC- aurinkosähköpaneelit kasvihuoneisiin

Uuden aurinkosähköteknologian kasvihuone voi muuttaa tapamme syödä. Kasvihuoneillahan on pitkä luettelo niiden hyödyistä: korkeampi elintarviketuotanto, vähemmän vettä, vähemmän torjunta-aineita, pidempi kasvukausi ja paremmat työskentelyolosuhteet. Ongelmina ovat olleet se, että ne ovat kalliita, sekä asennettavina että toimivina. Mutta UC Santa Cruzin kehittämän aurinkoteknologian ansiosta kasvihuoneet nauttivat nyt uudesta noususta auringossa – pian meilläkin.

Luminenssi-konsentraattoreilla varustetuissa kasvihuoneessa kasvatetut kasvit olivat samoja tai parempia kuin tavanomaisissa kasvihuoneissa kasvatetut kasvit. Kalifornian yliopistossa sijaitsevissa Santa Cruzin kasvihuoneissa, jotka varustettiin sähköä tuottavilla luminesoivilla aurinkokeskittimillä, kasvoi tomaatteja ja kurkkuja. Ensimmäisissä tällaisissa kasvihuoneissa kasvatetut kasvit olivat yhtä terveitä kuin perinteisissä kasvihuoneissa kasvatetut kasvit.

LSC- paneelit eivät itse ole sellaisia kuin mitä kuvittelet tavanomaisista aurinkopaneelista: ne ovat läpikuultavia ja ne ovat kirkkaan magentan väritteisiä.

Lasimaalauksellinen, luminenssinen aurinkokeskitin on tyypillisesti läpinäkyvä, mutta sisältää luminoivaa väriainetta, joka absorboi valoa tietyllä spektrivalikoimalla ja lähettää sitten valon uudelleen eri aallonpituudella. Tämä valo heijastuu sivuttain olevalle levylle, kunnes se imeytyy ja muuttuu sähköksi kapeilla aurinkokennojen liuskoilla, jotka ovat joko satunnaisesti upotettuja levyyn tai asetettu levyjen päihin. Nämä luminoivat paneelit voivat keskittyä auringonvaloon jopa täysin pilvisenä päivänä, mikä on mahdotonta tavalliselle keskittyneelle optiikalle.

UC Santa Cruzin kasvihuoneiden luminoivilla aurinkokeskittimillä on magenta värisävy. Ne päästävät spektrin punaisen ja hieman vihreän ja sinisen värialueen muuttaen muun sinisen ja vihreän valo sähköksi. Punainen ja sininen valo ovat ainutlaatuisen tärkeitä kasvien kasvulle.

Strategisen yhteistyön avulla Solaria ja Soliculture ovat yhdistäneet teknologiansa luomaan PV-ratkaisuja kasvihuonetuotteisiin, joiden avulla viljelijät voivat tuottaa tuloja kasvihuoneensa nykyiselle hiilijalanjäljillä vaarantamatta maatalouden tuottavuutta. Soliculture on sertifioitu ja interoitu, Greenhouse Integrated Photovoltaics- aurinkosähkön tuotteistaja kaupallisille kasvihuoneviljelijöille. Sen aallonpituudeltaan selektiiviset kasvihuonepaneelit parantavat samanaikaisesti valon laatua kasveille tuottaen samalla sähköenergiaa.

Suurimmat esteet kasvihuoneviljelylle ovat olleet kustannukset, mukaan lukien asennus- ja materiaalikustannukset sekä jatkuvat kustannukset kasvihuoneiden jäähdyttämiseksi, lämmittämiseksi ja valaisemiseksi. LSC-aurinkopaneelien käyttäminen sähkön tuottamiseen vähentää merkittävästi kasvihuoneitten kustannuksia. Fysiikan professori Sue Carterin ja Thin-Film Optoelectronics -laboratorion kehittämä teknologiapohjainen yritys Soliculture pyrkivätkin nyt osoittamaan, että täysin net-zero-kasvihuone on mahdollinen.

Nämä yritykset käsittelevät samanaikaisesti kahta asiaa, ruokaa ja energiaa. Maailmanpankin mukaan meidän on tuotettava vähintään 50 prosenttia enemmän ruokaa vuoteen 2050 mennessä, jotta voimme seurata maailman kasvavaa väestöä sen energiatarpeissa. Jokainen uskoo, että on erittäin tärkeää luoda kestävämpi energiatulevaisuus. Mahdollisuus käsitellä sekä kasvihuoneiden satoja että ilmastonmuutosta yhdellä tuotteella voisi olla vallankumouksellinen.

Solarian solukkojärjestelmätekniikan ja Soliculture's luminesenssin aurinkokeskitttämisteknologian välillä on ainutlaatuinen tekninen synergia. Yhdessä ne tarjoavat hyviä hyötysuhteita, esteettisesti houkuttelevia moduleja kustannustehokkaaseen hintaan, muutettu valospektri optimoidaan kasvien kasvulle ja samanaikaisesti tuotetaan sähköä. Tämä ratkaisu ratkaisee maanviljelijöiden ja heidän yrityksensä ainutlaatuiset tarpeet sellaiselle materiaalille, jolla on neutraaleja vaikutuksia kasveihin, mutta joka tuottaa tarpeeksi energiaa, jotta se olisi taloudellista. Nyt kasvihuoneviljelyn tuottajilla on suuri kannustin integroida aurinkosähkö osaksi omia maatalousprojektejaan.

Laajoissa kasvitutkimuksissa LUMO-tekniikalla tuotettujen viljelykasvien kasvu on ollut myönteistä, mukaan lukien kasvanut saanto, nopeampi kypsyyntymisaika ja taudinkestävyys.

Nämä aurinkopaneelit voidaan räätälöidä mihin tahansa kasvihuonerakenteisiin. Niiden muotoilu merkitsee sitä että ei tarvita kalliita aurinkopaneeleja. SD-aurinkopaneeleiden asentaminen kasvihuoneen kattoon on edullisin ratkaisu aurinkoenergian tuottamiseen maataloudessa.

Kasvihuoneiden energian vähentäminen on etusijalla, sillä elintarviketuotannon kasvihuonekaasujen globaali käyttö on kasvanut kuusi kertaa viimeisten 20 vuoden aikana yli 9 miljoonaan hehtaariin ja se kasvaa entisestään. Kanada luottaa voimakkaasti vihanneksia tuottaviin kasvihuoneisiin.

Sähköä tuottavissa aurinkokennoissa käytetään ainutlaatuista tekniikkaa, joka tuottaa sähköä tehokkaammin ja edullisemmin kuin tavalliset aurinkosähköjärjestelmät. Tämä saavutetaan keskittämällä auringonvalo pienissä aurinkokennoissa. Luminescent- aurinkokeskittimet keskittävät sekä hajanaisesti että suoraan auringon säteilyn ilman auringon seurantaa. Keskittimet koostuvat läpinäkyvistä levyistä, jotka on kiinnitetty luminoivilla materiaaleilla, kuten orgaanisilla väriaineilla, harvinaisilla maametalleilla tai puolijohde-kvanttipisteillä. Tämä materiaali imee valoa ja jakaa sen pidemmillä aallonpituuksilla. Suurin osa lähetetystä valosta on loukussa levyyn sisäpuolella. Sitten se suunnataan reunoille, joissa aurinkokennot muuntavat näin väkevöidyn valo sähköksi, jota käytetään säätelemään kasvihuoneitten lämpötilaa sekä valotehoa, tuuletusta ja monitorointijärjestelmiä.

Luminescent Solar Centersillä on mahdollisuus tarjota pienimuotoisille maanviljelijöille kohtuuhintaisia kestävän kehityksen keinoja, verkon tasavertaisuutta ja energian itsenäisyyttä, kun taas laajamittaiset kasvihuonevalmistajat voivat kaksinkertaistaa suurten uusiutuvien energialähteiden tuotantoa ja samalla kasvattaa oman kasvintuotantonsa samassa jalanjäljessä. Vakio PV-paneelit maksavat 1,00 dollaria wattia kohti ja tuottavat 200 wattia per neliömetri, nämä LSC-paneelit voivat tuottaa 50 wattia per neliömetri 0,50 dollaria wattia kohti.

Kuoletusaika näillä LSC-paneeleilla on 3 - 7 vuotta ja niillä on vähintään 20 vuotta sähköä tuottava elämä, joka voi johtaa kasvihuoneyrittäjälle 20-30 prosentin pääoman kustannussäästöihin verrattuna tavanomaisilla kasvihuoneilla.

Alueilla, joilla on lyhyt kasvukausi ja korkea sähkönkulutus, LSC-paneelien tarve on huutava. Koska paneelien hinta laskee edelleen, kasveja, jotka olivat aiemmin liian kalliita kasvattaa kasvihuoneissa, kuten salaattia ja muita vastaavia kasveja, voisivat pian löytää paikan siellä.

Kuumimmilla alueilla, kuten Kalifornian Central Valleyssa, jäähdytys on eräs huolenaihe. Kasvattajat käyttävät suihkujäähdyttimiä ja kaihtimia estääkseen auringonvalon liiallista lämpövaikutusta. Tässä paneeleiden väritys on eduksi. Paneelit eivät ainoastaan anna sähköä jäähdyttimiä varten, niiden värillinen varjostus pitää kasvihuoneet jäähtyneempinä ja poistaa kaihtimien tarpeen.

Yhdysvalloissa LSC-paneeleiden asentaminen aurinkokasvihuoneille tekee niistä entistä taloudellisempia, koska ne voivat saada liittovaltion verohelpotuksia, joilla pyritään edistämään aurinkoenergiaa. Mansikkateollisuuskin alkaa testata näitä kasvihuoneita, jne.

"Kalifornia on yksi maan kasvihuoneiden suurimmista käyttäjistä - ellei suurin, ja se vain kasvaa", Carter kertoo kahdesta LSC- teknologiaa edesauttavasta tekijästä: Kalifornian kuivuudesta ja lisääntyneestä luonnonmukaisten tuotteiden kysynnästä.

"Normaalisti kestää kauan aikaa siirtyä ajatusvaiheesta markkinoihin", Carter sanoi, "mutta tällä hetkellä hyvien poliittisten muutosten, luonnonkatastrofien ja elämäntapamuutosten yhdistelmä nopeuttaa kaiken."

Pian näemme siis maisema- ym. aiheisiakin magenta-kasvihuoneita meilläkin – elleivät nyt sitten keskittävät ilmasto- ym. denialistit jarruttele vielä niitäkin...

 

Luminescent Solar Concentrators for Greenhouses:

https://www.agritechtomorrow.com/article/2018/01/luminescent-solar-concentrators-for-greenhouses/10458/

 

This solar greenhouse could change the way we eat:

https://news.ucsc.edu/2016/05/solar-greenhouse.html

 

Luminescent solar concentrators atop greenhouses harvest power, don't hurt plant growth :

http://www.laserfocusworld.com/articles/print/volume-53/issue-12/world-news/luminescent-solar-concentrators-atop-greenhouses-harvest-power-don-t-hurt-plant-growth.html

 

Reliability of Luminescent Solar Concentrators for Greenhouse Application :

https://www.nrel.gov/pv/assets/pdfs/2015_pvmrw_16_anderson.pdf

 

Luminescent Solar Concentrator windows for sustainable electricity generation over agricultural land :

http://www.nsti.org/procs/Nanotech2013v3/6/W1.272

 

Temperature-Responsive Luminescent Solar Concentrators: Tuning Energy Transfer in a Liquid Crystalline Matrix :

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/anie.201710487/full

 

Designing spectrally-selective mirrors for use in luminescent solar concentrators :

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/2040-8986/aaa074/pdf

 

Tandem quantum-dot luminescent solar concentrators power double-pane solar windows :

http://www.laserfocusworld.com/articles/2018/01/tandem-quantum-dot-luminescent-solar-concentrators-power-double-pane-solar-windows.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Mielenkiintoinen blogi Hyttisellä. Tuli mieleen tässä että miten tämä paneeli sitten suhtautuu hiili co2 asiaan eli jos hiili co2 nostetaan kasvihuoneessa paljon isoon lukemiin, niin lämmittääkö tämä paneeli sitten hiiltä co2 että jos sitä hiiltä co2 on paljon niin se sitten aiheuttaisi lämmön nousua paneelin lisäksi, kuka näitä paneeleja myö Suomessa ja miten tämä yhdistetään Kari Moilalan gravitaatiovoimalaitokseen kun Moilalan keksintö on kerrottu Kainuun Sanomat 9.2.2018 ja 10.2.2018 Iso juttua Kainuun Sanomissa, sai patentin tämä Kari Moilala,asuu Kajaani

Minä itse pohdin puutarhakasvien tauteja ja tuholaisia jne , kasvihuoneissakin on näitä tauteja ja tuholaisia jne

Täällä Puheenvuorossa on minun blogi Gravitaatiovoimalan keksintö Kajaanissa 9.2.2018 Kainuun Sanomat 9.2.2018 ja 10.2.2018

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jali,

kiitos infosta! Mielenkiintoista - tutustutaanpa siihenkin asiaan!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jali,

ekana kiinnitti huomioni tässä aika pahalta kalskahtava toteamus "Suomessa pääministeri Juha Sipilä ja elinkeinoministeri Mika Lintilä eivät kiinnostuneet." - jarruja vain, heh - eipä hyvältä näytä siis Suomen suhteen näiden osalta! - päinvastoin - meppi Merja Kyllönen asialle! - toiseksi taas iskostunut luulotautisuus ikiliikkujiin ko. K.S:n kommenteissakin - tyypillistä TurosTeamin CHP-voimalaitoksestakin - kunhan ei tätäkin keksintöä syö pois markkinoilta jokin toisen alan suurfirma - ainakin sitä yritä...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen
Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

1. Luminesenssi

On tunnettu ja suhteellisen vanha ilmiö. Sitä on sovellettu mm. myös lääketieteessä näytteiden absorbansseissa (atomien viristystilat, missä aallonpituus muuttuu) jne. Kasvihuoneisiin sovellettuna, tällä tekniikalla todellakin saavutettaisiin paitsi huomattavia energia-säästöjä, myös kohdennettuja aallonpituuksia kasveja varten.

2. Hiilidioksidin lämmittävä vaikutus

Minun ymmärrykseni mukaan, kasvihuoneissa hiilidioksidi ja vesi muuttuvat hapeksi ja sokeriksi, joita kasvit tarvitsevat. Kun hiilidioksidia lisätään, kasvit sitovat siitä suurimman osan, mutta samalla se kasvattaa kasvihuoneilmiötä (ilmatilan absorbtio) jolloin kasvihuoneen sisäinen lämpötila nousee fotosynteesin yhteydessä. Tällöin myös kasveissa oleva happi ja sokeri lisääntyvät. Toisaalta optimaalinen lämpötila ja kosteus on oltava, jotta kasvu olisi tervettä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no jos kysytään kasvihuoneyrittäjiltä, lämmittikö hiili co2 kasvihuoneen ilmaa vai ei, niin he saattavat sanoa, että ei merkittävästi, siis silloin kun sitä hiiltä co2 lisätään. Tämä Hyttisen Blogi on erinomainen kertomus

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tämä riippuu lisätystä hiilidioksi määrästä ja yksinomaan siitä...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen Vastaus kommenttiin #6

nii no sen tietää kasvihuoneyrittäjät. Voipa tehä kokeen että on lämpömittari ja sitten hiilidioksidi mittari ja sitten jos pukataan kasvihuoneeseen hiiltä co2 vaikkapa 5000 ppm, niin sen sitten näkisi, nousiko lämpö. Ei kait kasvihuoneyrittäjät hiiltä co2 lisää älyttömästi, korkeintaan 600--1000ppm välimaastossa vai?

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen Vastaus kommenttiin #8

1200 - 1600 ppm on kasvihuoneiden ilman hiilidioksidipitoisuus ulkomuistitietona.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No kait Ristosaitti on kertonut kokeesta että oli hiiltä co2 lisätty kasvihuoneeseen ja se ei ollutkaan merkittävästi lämmittänyt kasvihuonetta. Näi kait tämä Setä Jääskeläinen taisi kertoa vai? Ja voihan sitä kysyy moneltakin kasvihuoneyrittäjältä, koska he kuitenkin lisäävät hiiltä co2 kasvihuoneeseen, niin sitten tietää, mitä he kertovat vai?

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Edelliseen lisäten:

1 Hiilidioksidin määrä
2. Kasvihuoneen koko
3. Kasvien määrä

Eiköhän se ole tässä. Tuskin tästä sen syvällisempää analyysia tarvitsee tehdä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen Vastaus kommenttiin #9

No koe on kerrottu ICG:n Lontoon konferenssin kertomuksessa on koe ja siinä ei hiili co2 lämmittänyt kasvihuonetta, se oli olematon se lämmitys- JOs on kasveja, niin se riippuu kasvien yhteyttämiskyvystä myös ja valosta ja ravinteistä, ei se yksin ratkaise hiili co2, eli kasvien määrä ei yksin vielä ratkaise, se riippuu kasvien kyvystä , yhteyttämiskyvystä, pitää olla lämpöä, valoa, ravinteita, vettä . Lisäksi maailmalla on yhtiö AGA joka sitä hiiltä co2 toimittaa kasvihuoneyrittäjille ja heillä on erilaisia tutkimuksia hiilen co2 suhteen jne.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta Vastaus kommenttiin #10

Tämä asia on trivialiteetti. En nyt tästä aiheesta lähde väittelemään kasvihuokaasujen osalta. Se aihe on jo käsitelty suhteellisen tehokkaasti. Tämä blogi liittyy enemmän LSC-aurinkopaneeleihin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suomeksi tästä aiheesta on melko vähän netissä, tai ainakaan en löytänyt. Että kiitokset blogisti Hyttiselle.

Joka tapauksessa tämä teknologia ratkaisee mielenkiintoisesti pinta-alaongelman. Maanpäällinen aurinkopaneelikenttähän varjostaa maanpintaa, tehden siitä milteipä käyttökelvottoman muuhun käyttöön. Tässä lyödään vähintäänkin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Suomen oloissa tuo ei tietenkään ole niin kätevää, koska täällä on osan kasvihuonekasvukautta pimeää, jolloin luminesenssi ei toimi, ja kasvihuoneet ovat keinovalaistuja.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Risto,

niinpä juu - ellei useitakin, ainakin osittain - kysymys vaan kuuluu - "How would you think these Luminescent Solar Concentrators would work at latitudes in Finland?" - jäämme odottelemaan - nopeat syövät hitaat, vai onko kenties niin, että vaikuttaa liian hyvältä tullakseen todella todennetuksi (vrt. Kajaanin/Moilalan gravitaatiovoimala)?...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Optimaaliseksi CO2-pitoisuudeksi kasvien kannalta sanotaan pitoisuutta 1500-1600 ppm. Ilmeisesti hieman eroa, onko kyseessä C3 vai C4-tyyppinen kasvi

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No kun on hyvä yhteyttämistehokkuus, niin sillai sitten kasvua syntyy. Hiili co2 ,sillä voi saada satoja jotain 30--50% enemmän kun on tarpeeksi vettä ja ravintoa ja valoa ja ilmankosteutta ja lämpöäkin- Ei sitä kasvua saada aikaan yksin hiili co2 avulla.Varmaan nämä LSC paneelit yleistyvät ja liekö edes näistä vielä kovin moni tietää edes. Vai?Ja kasveilla voi yhteyttämistehokkuus välillä hidastuakin niin luonnossa kuin kasvihuoneessakin. Kasvihuoneessa saattaa joskus hiili co2 pudota jonnekin jopa 100ppm ja kasvua ei sitten synny.AGA yhtiöllä on hyviä tutkimustuloksiakin tästä hiili co2 asiasta. Kasvihuoneen runkoa ei kannata tehä puusta koska taudit voi viettää puussa talven, talvehtia jne

Oohan näissä syvissä merissäkin kaloja, joilla on selässä antenni ja siinä valot.Solu tuottaa ne valot eli voihan se luontokin tuottaa nämä luminenssitkin

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Nämä puutarhakasvit ja yleensä kasvit yhteyttävät eri tavalla kun näitä on c3 ja c4 ja Cam kasveja eli ottavat hiiltä co2 ilmasta ja vedestä happee ja sitten auringon energian avulla tehään glukoosia eli kun ihminen syö kaikkea ruokaa niin sekin muuttuu elimistössä glukoosiksi ja se siis on eri kuin kaupan hienosokeripussi eli aivot tarttee tätä glukoosia.

C4 kasveja on 3% lajeista ja ne tuottavat satoja 30% korjattavista sadoista ja c3 kasvit ovat esim sokerijuurikas ja vihannekset ja hedelmät ja viljat
Sitten voi kasvien juurissa esim tupakka ja sellerissä olla sitä c4-prosessiakin. Sokeriruoko on sitten c4 kasvi ja näissä c3 ja c4 ja cam kasveissa on hiilessä isotooppi erojakin.Esim c4 kasveissa on isotooppi 13 hiiltä enemmän kuin c3 kasvissa . Tämmösiä eroja on.

Mutta c4 yhteyttäminen on kehittynyt c3 kasveista konvergentillä joskus 25--35 milj v sitten ja syy on ollut ilmastossa hiili co2 vaihtelut ja muutokset ilmassa,arvio on näin.

Cam kasvit , ne taas elävät kuumilla alueilla
Auringon valoha osuu kasvin soluun ja sitten valon avulla irrotetaan solusta elektroneja eli sinne syntyy sähkövirtaa ja tällä sähkövirralla sitten vedestä kasvi erottaa vedyn ja hapen ja sitten liittää vedyn hiilidioksidiin ja sillai saadaan hiilihydraatteja eli ruoko ja rypale sokeria ja tärkkelystä ja selluloosaa rakennusaineeksi. Ihminenkin syö hiilihydraatteja ja ravintokuitu on sitä selluloosaa jota syömme ja tulee ulosteessa sitten pois ja tarkotus on että selluloosa kuljettaisi kuona-aineita meistä pois jne.

Kasvit pääasiassa tarttee sinistä ja punasta väriä ja aallonpituus spektrissa oisi se 400--700 mutta pitkäkestoisia aallonpituuksia ei kasvi ota ja auringon valo tehoaa vain 44% kasveille

No oohan näistä valojutuista kirjoittanut tiedemies Feynman kirjan QED

Valio sitten kertoo maitopurkissa että tuottajat ei käytä gmo-rehuja Valion maitoon ja kasvinjalostajat sitten siirtelee geenejä ja sillai ominaisuuksia sitten pannaan kasvihuonekasviinkin

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jali,

kiitos näistä monista aiheeseen liittyvistä asiakommenteistasi! - Täytyy vaan toivoa, että tämä LSC- innovaatio soveltuu vielä meillekin - samoin kuin vielä Moilalan gravitaatiovoimalakin!

P.S. ...entinen kajjaanilainen x-kertaisestikin...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen
Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #20

Jali,

juu ja jännemmäksi vaan menee, jos tämä synsteemi vaan osoittautuu käytännössäkin teknistaloudellisesti ok - poistaa monilta 'huipuilta' sitten turhat, epäoikeudenmukaiset ja kilpailuakin haittaavat miljoonatuet, tuottaa ne toiset miljoonat siinä vielä aivan kuin huomaamatta, ainakin eräille...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jali,

ja kun edelliseen keksintöön lisätään tämä "uusi vanha älykäs LED-walaisu", niin johan nousi edelleenkin meitä kaikkia kannustavat lukemat - toisin kuin top- verolukemat ja miljoonatuet! :

Pirkkalasta tulee maailman kasvintuottajien vaelluskohde – Lentokentän tuntumaan nousee kasvihuone, jossa on käytössä poikkeuksellinen keksintö:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkkalasta-tulee...

Toimituksen poiminnat