Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Ilmastonmuutos voi pysäyttää 13 kaupunkia talviolympialaisilta

Vuoden 2018 talviolympialaiset ovat tuoneet tuhansia urheilijoita kylmään Pyeongchangiin, jossa lämpötila saattaa laskea alle nollan celsiusta, kun tuivertava tuuli sen sellaiseksi jäähdyttää.

 

Mutta karut kylmät talviolympialaiset saattavat pian olla menneisyyttä ilmastonmuutoksen seurauksena.

 

Ilmaston lämpeneminen on haastavaa talviurheilua ympäri maailmaa ja tiedemiehet sanovatkin, että moinen ilmiö voi vähentää mahdollisten olympialaisten isäntien määrää tulevaisuudessa.

 

"Se on huolestuttava suuntaus", kertoo urheilukonsultti Terrence Burns, joka on työskennellyt olympia- ja maailmanmestaruuskilpailuissa. "Koska ilmenee näin yhä vähemmän ja vähemmän kaupunkeja, jotka voivat ylläpitää alppitapahtumia, saatat nähdä siirtymistä kohti samoja kaupunkeja, jotka ylläpitävät samoja pelejä jatkuvasti."

 

Viime kuussa Waterloon yliopistosta julkaistu tutkimus paljasti, että vain kahdeksasta 21 edellisistä talviolympialaisten isännistä voisivat tehdä sen saman uudelleen vuoteen 2100 mennessä ilman kiireellisiä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Keskilämpötilat olympialaisten aikana ovat olleet noin 7,8 °C , kun ne tällä vuosisadalla ennnen 1960 olivat 0,56 ° C tämän tutkimuksen mukaan.

 

Kaupungit Alpeilla, mukaan lukien Chamonix ja Innsbruck, kuuluvat niiden joukkoon, jotka eivät ehkä enää ole elinkelpoisia tulevina vuosikymmeninä. Sochissa, jossa järjestettiin 2014 olympialaiset, ei todennäköisesti ole enäää talviolympialaisia, vaikka päästöt pienenisivät dramaattisesti tutkimuksen mukaan. Albertville, Peking, Calgary, Cortina d'Ampezzo, PyeongChang, St. Mortiz, Salt Lake City ja Sapporro olisivat todennäköisesti luotettavia isäntiä 2080-luvulla ilman, että tarvittaisiin dramaattisia ponnistuksia kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemiseksi.

 

Talviolympialaisten järjestäminen aiheuttaa todennäköisesti myös merkittäviä kustannuksia, kun maaplaneetta lämpenee jopa niillä kaupungeilla, jotka ovat riittävän kylmiä. Kaupunkien on tuotettava ja varastoitava lunta valmistautuakseen ulkotilaisuuksiin. Näin tapahtui Sochissa ja Vancouverissa vuonna 2010, Burns sanoo.

 

Näistä haasteista huolimatta olympialaiset voivat silti olla paras paikka talviurheilulle.

 

Niiden paikkojen määrä, joissa hiihtäjät, lumilautailijat ja muut urheilijat voivat nauttia talven toiminnastaan, on laskussa. Moniin hiihtokeskuksiin Yhdysvalloissa odotetaan kauden leikkaamista puoleen vuoteen 2050 mennessä ja yli 80 prosenttiin vuoteen 2090 mennessä, näin viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Global Environmental Change-lehdessä.

 

Mikä onkaan sitten talviurheilukeskusten, hiihtotunneleiden, jne. tulevaisuus ja merkitys ilmaston lämpenemisen myötä?

 

- - -

 

Climate Change Could Stop These 13 Cities From Hosting the Winter Olympics Again:

http://time.com/5140381/winter-olympics-climate-change/

 

Climate Change Deniers Love This Theory But It’s Been Proven Wrong — Again:

http://time.com/4623819/climate-change-hiatus-deniers/

 

Humans need to become smarter thinkers to beat climate denial:

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/feb/06/humans-need-to-become-smarter-thinkers-to-beat-climate-denial

 

The EPA debunked Administrator Pruitt’s latest climate misinformation:

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/feb/12/the-epa-debunked-administrator-pruitts-latest-climate-misinformation

 

The 'imminent mini ice age' myth is back, and it's still wrong:

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jan/09/the-imminent-mini-ice-age-myth-is-back-and-its-still-wrong

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No minusta ilmasto on nyt normaali kun verrataan Juha Lunkan kirjan kertomuksiin Maapallon Ilmastohistoia--teokseen. Eilen oli Grönlannin pohjoisimmassa kaupungissa pakkasta --29 ja Kanadassa on ollut pakkasia jo joulukuun lopusta ja samoin Siperiassa Jäämeren rannoilla ja sisämaassa ja Grönlannin keskiosissa. Ennustan että tämä 2018 vuosi on semmonen että maapallon keskilämpö laskee ja olihan vuosi 2017 viileempi kuin vuosi 2016
Suomessakin pakkasta 2018 melkein --37 pohjoisessa ollut.Joskus kauan sitten päiväntasaajalla oli viileempää kuin lauhkeilla ilmastovyöhykkeillä jne. Nyt Golf-virta ei muutu, koska Panaman kangas on vielä meren päällä eli ei ole vajonnut mereen ja merivirrat eivät ole muuttuneet, koska mantereet liikkuvat ja ovat liikkuneet niin vähän nyt ja lämpimät vuodet ehkä johtuu vain siitä, että pallo on kiertämässä radallaan lähellä aurinkoa nyt Vai?Tiede-lehden mukaan hiili co2 ei lämmitä ilmastoa ja koe osoitti kasvihuoneessa että hiili co2 ei nostanut merkittävästi lämpöä kasvihuoneessa

No Hyttisellä silti hyvä kirjoitus on

En silti lähde sanomaan sitä, että ilmaston lämpenemistä kannattavat oisi väärässä, mutta arvelen, että ilmastonmuuttumiseen tarvitaan niin pitkä aika, että me emme elä nyt niin kauan Luojan armostakin ja sillai ilmasto kerkiää muuttua kun me olemmo jo haudassa ja kun ilmasto on toisiaan muuttunut nopeesti ja sitteh hitaasti Vai?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" jossa lämpötila saattaa laskea alle nollan celsiusta, kun tuivertava tuuli sen sellaiseksi jäähdyttää."

Tuuli jäähdyttää kyllä mutta jos vallitseva lämpötila on vaikkapa 5°C niin ei tuuli sitä ilmaa nyt sentään pakkaselle jäähdytä.

Kannattaa hakea dataa olympiakaupunkien lämpötiloista, saattaa hämmästyttää sellainen pikkuasia että niiden lämpötilat on heilunut ihan koko ajan ylös ja alas.

Esim Vancouverissa oli viime vuonna tähän aikaan kylmempää kuin olympiavuonna. ja vastaavasti menneisyydessä on ollut lämpöisämpää helmikuussa kuin olympiavuonna.

Noi kaikki perustuu ennusteisiin joista mikään ei ole ennenkään toteutunut lämpenemisen osalta.

"Mutta karut kylmät talviolympialaiset saattavat pian olla menneisyyttä ilmastonmuutoksen seurauksena."

Ja yhtä todennäköisesti eivät ole menneisyyttä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Keskilämpötilat olympialaisten aikana ovat olleet noin 7,8 °C , kun ne tällä vuosisadalla ennnen 1960 olivat 0,56 ° C tämän tutkimuksen mukaan."

Jos juuri kerran neljässä vuodessa järjestettävien talviolympialaisten aikaan muutamana päivänä on ollut noinkin kovaa vaihtelua (yli kahdeksan astetta), niin se kielii siitä, että otanta on joko tarkoitushakuisesti tehty tai sitten se on normaalia stokastista heilahtelua.

Tuollaista lämpötilamuutosta ei tilastoista löydy, jos tilastot esitetään vuosikerkiarvoina jokaisen kuukauden kohdalta.

Suoraan sanoen en ole havainnut mitään muutosta ainakaan Suomen ilmastossa sitten 1960-luvun alun tähän päivään asti. Leudot ja kylmät talvet sekä kuumat ja viileät kesät seuraavat toisiaan satunnaisesti eikähän tänne ennustettu asteen parin lämpeneminen nyt paljon mitään vaikuttaisikaan. Kun on 18 astetta pakkasta, niin sitten olisikin vain 17 astetta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jep jep. Vancouver vuorokauden keskilämpötila oli 13.02.1950 6°C .
Ja sama paikka 13.02.2010 vuorokauden keskilämpötila oli 6°C .
Mitä tosta sitten pitäisi päätellä?
Tuolta kattelin pikaisesti.
https://www.wunderground.com/history

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Havaitsin myös, että helmikuun 10. päivän lämpöennätys samaisessa Vancouverissa on tehty vuonna 1963 ollen silloin +19 astetta Celsiusta. Ei kukaan siihen aikaan kohkaillut ilmastonmuutoksesta eikä talviurheilun hiipumisesta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vaikka oli tiedossa että Vancouverin alueen sää muuttuu erittäin nopeasti ja voi olla keskellä talveakin viikko tolkulla melkoisen lämmin niin "riski" otettiin ja sinne annettiin olympialaiset. Sitten itkettiin että ilmastonmuutos pilaa suorituspaikkoja.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Ilmastonmuutos uhkaa urheilulajien suorituspaikkoja:
http://www.kaleva.fi/urheilu/ilmastonmuutos-uhkaa-...

Ilmaston lämpeneminen ei hidastunutkaan:
https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ilmaston_la...

Kalliovuorten erakko muutti 70-luvulla hataraan tönöön, josta hän taisteli skunkin kanssa – nyt Billy Barrilla on koossa kullanarvoinen aineisto ilmastonmuutostutkijoille:

”BARR on itsekin perehtynyt omiin aineistoihinsa tieteellisellä otteella. Hän on viettänyt unettomia öitä vertaillen vuosia ja kuukausia keskenään ja löytänyt trendejä.

Puolet kaikista 44 vuoden lämpöennätyksistä sijoittuu vuoden 2010 jälkeiselle ajalle. Lähes puolet matalimmista lämpötiloista taas on kymmeneltä ensimmäiseltä vuodelta.

Sama suuntaus pätee lumeen. Lumipeitteinen aika on mittausjaksolla lyhentynyt kahdeksan päivää.

Tällä on Barrin mukaan merkitystä etenkin korkealla eläville kasveille ja eläimille. Joitain lajeja lumen hupeneminen auttaa, toisia häiritsee.”
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005536357.html

Tutkijat varoittavat: Valtamerten pinta nousee vuosisadan loppuun mennessä 65 senttiä, jos ihmiset eivät tartu toimeen / 13.2.2018 :

”Satelliittimittaukset osoittavat, että valtamerten pinta on noussut seitsemän senttiä 25 viime vuoden aikana ja tahti vain kiihtyy.
VALTAMERTEN pinta nousee kiihtyvää tahtia, osoittaa uusi Pnas-tiedelehdessä julkaistu tutkimus.

Merenpinnan nousun kiihtyminen on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Nyt julkaistu tutkimus perustuu 25 vuoden aikana tehtyihin satelliittimittauksiin meristä.”
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005565282.html

Tekniikka ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on olemassa, mutta sitä ei käytetä:
HS keräsi asiantuntijoilta esimerkkejä ilmastonmuutosta hidastavista teknologioista.
https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005550603.html
Tutkimus: Ilmasto on nyt lämpimämpi kuin kertaakaan 11 000 vuoteen – ilman ihmisen vaikutusta eläisimme viilentymisen aikakautta:
”MAAPALLON ilmasto vaihtelee luontaisesti pitkien aikojen kuluessa. Ilman ihmisen vaikutusta olisimme nyt menossa viileämpään suuntaan.

Sen sijaan olemme tehneet planeetasta lämpimämmän kuin se on ollut edes ennätyskuumina vuosina viimeisen 11 000 vuoden aikana, osoittaa Nature-lehdessä julkaistu tutkimus.”

Ilmastonmuutos haittaa hyönteisten lisääntymistä:
https://www.ksml.fi/ulkomaat/Ilmastonmuutos-haitta...

Ilmastonmuutos uhkaa tuoda tuo ennennäkemättömät turvapaikanhakija-aallot Eurooppaan:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/bLUPUGiA

Ilmastonmuutos:
http://www.ykliitto.fi/yk70v/ekologinen/ilmastonmu...

Ilmaston lämpenemisen positiiviset ja negatiiviset puolet:
”Ilmaston lämpenemisen negatiiviset vaikutukset maanviljelylle, terveydelle, talouselämälle ja ympäristölle voittavat selvästi positiiviset vaikutukset.”
https://www.skepticalscience.com/arg_ilmastonmuuto...

3 yllättävää seurausta ilmaston lämpenemisestä:
http://tieku.fi/luonto/ilmastonmuutos/3-yllattavaa...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

nii no vancouerissa sää on ollut merestä johtuen lauhaa mutta sitten jo edmontonissa ja galgarissa ja Thunder Bayssa on ollu jo tänäkin talvena kovia pakkasia ja Kanadan pohjoisosan Iqaui -kaupungissa oli toissapäivänä --37 ja Thunder Bayssa oli joulukuun lopussa jotain yli -40-45 pakkasta. Sama tilanne on Jäämeren rannalla Tiksissä Sahan Tasavalta Venäjä. Ja Oymyakonissa, noissa on kovat pakkaset --28--50 asteen tuntumassa ja siäsämaassa Siperiassa ja Lapissa Suomessakin tänä talvena pakkanen kävi lähes --37 ja ei siitä ole kovin montaa vuotta kun Kittilän Pokassa kävi pakkanen -51.5 ja Etelämantereella 2000-luvulla on ollut jopa --94 pakkasta ja Gönlannissa toissapäivänä oli jotain -33 pohjoissimmassa Qaanaaq kaupungissa. Pakkasalue liikkuu Alaskasta Kanadaan ja siitä Grönlantiin ja Jäämeren ja Siperian sisämaasta kun kuljetaan kohti Alaskaa , Jäämeren Venäjän rantoja pitkin ja Siperian sisämaa ja Mongoliakin. Näillä alueilla ja Etelämantereella pakkasia on ja joku pelkäsi että Siperian pakkaset voi tulla Suomeenkin ja siitä on nyt säätiedotus kyllä puhunutkin yläilmakehän muutoksien johdosta viime aikoina- Talvilomien aikana pitäs kuulemma tulla Suomeen kovat pakkaset, sen sitten näkee, miten käy

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Stratosfääri lämpeni äkisti – Saattaa aiheuttaa tavallista kylmemmän sään jakson Suomessa:

https://tekniikanmaailma.fi/stratosfaarin-lampeni-...

Tutkijat löysivät USA:sta liikkuvan ”lämpöreiän”, jossa ilmasto viilenee:

https://tekniikanmaailma.fi/tutkijat-loysivat-usas...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Sea levels could rise ‘twice as much’ as previous forecasts, scientists warn:

https://inews.co.uk/news/sea-levels-rise-twice-muc...

Reassessment of 20th century global mean sea level rise:

http://www.pnas.org/content/114/23/5946

Climate Change: Global Sea Level:

https://www.climate.gov/news-features/understandin...

Sea Level Rise Is Accelerating in Florida, Scientists Warn:

https://www.usnews.com/news/best-states/florida/ar...

Climate change: Five Islands in the South Pacific 'completely lost to rising seas':

http://www.independent.co.uk/news/world/australasi...

Global warming could cause sea levels to rise higher than the height of a three-storey building, study suggests:

How much will sea levels rise in the 21st Century?:

https://www.skepticalscience.com/sea-level-rise-pr...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuore tutkimus vahvistaa käsitystä jonka mukaan maailman merien pinnanousu on kiihtymässä:

https://www.is.fi/tiede/art-2000005564154.html

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Mitä kirjoitkset todistavat? Eivät mitään, mutta silti niitä riittää ja lisää näköjään tulee:

1923

https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/bind...

1932

https://weathernewsblog.wordpress.com/1932/05/02/m...

http://northerntruthseeker.blogspot.fi/2015/10/the...

1934

https://pbs.twimg.com/media/DYVCs_zX0AEjUye.png

1952

https://weathernewsblog.wordpress.com/1958/10/19/f...

2002

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ilmastonmuuto...

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/2...

2004

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000424816...

2005

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tulvakartta/

2006

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/il...

2007

http://ilmasto.org/kirjoitukset/ilmastonmuutos-lis...

https://yle.fi/uutiset/3-5788656

2008

https://yle.fi/uutiset/3-5224256

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/merenpinta-no...

2009

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/94317/Merenpinta+...

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2069471-mer...

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/13049...

https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/5/pitkat/ves...

https://www.maailmankuvalehti.fi/2009/1/lyhyet/vie...

https://yle.fi/uutiset/3-5976519

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/14/mere...

2010

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/121107/Talvitulva...

2011

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2011/06/21/mere...

https://teknet.tek.fi/arkisto.lehti/node/1396.html

2012

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tulvakartta/

https://yle.fi/uutiset/3-6404199

https://www.is.fi/tiede/art-2000000678174.html

https://yle.fi/uutiset/3-6193424

https://yle.fi/uutiset/3-6181294

2013

https://www.talouselama.fi/uutiset/jos-merenpinta-...

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/valtamer...

http://www.kaleva.fi/teemat/luonto/mita-jos-jaatik...

https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Raportti-Mere...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

https://yle.fi/uutiset/3-6475353

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/dynam...

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/il...

2014

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014051618306734_...

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/tutkija-nyt...

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/216245-tul...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014051418298707_...

https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/69064-...

2015

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/mere...

https://www.vihrealanka.fi/uutiset-ymp%C3%A4rist%C...

http://www.maailma.net/uutiset/merenpinta-nousee-l...

https://www.ksml.fi/ulkomaat/Nasa-Merenpinta-nouse...

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/nasa...

https://kp24.fi/uutiset/396061/Nasa-Merenpinta-nou...

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jaati...

https://www.is.fi/tiede/art-2000001019081.html

2016

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tutkimus-varoitta...

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/vakavoittava-en...

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

https://www.ulapland.fi/news/Tutkimus-varoittaa-tu...

https://yle.fi/uutiset/3-8657841

2017

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005450521.html

https://tekniikanmaailma.fi/merenpinta-ei-pelkasta...

https://seura.fi/asiat/tiede-ja-luonto/ilmaston-la...

https://www.google.fi/search?q=merenpinta+nousee&e...

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/valtava-jaavuori-...

https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/jo-ainakin-8-...

https://yle.fi/uutiset/3-9876046

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suome...

https://uutisvuoksi.fi/uutiset/lahella/dafec595-47...

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/jaat...

2018

https://yle.fi/uutiset/3-8508494

https://yle.fi/uutiset/3-10072809

https://tekniikanmaailma.fi/merenpinta-saattaa-nou...

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005565282.html

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005600066.html

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jyrki,

tuo pelkkä "historialuettelosi" taas ei vielä todista yhtään mitään - tasan päinvastoin! - Koetahan jatkossa kiinnittää ao. asioissa päähuuomio mutujen sijaan tieteellisiin oleellisuuksiin, ei närkästyksesi muihin kuin omiin perusteettomuksiisi, heh!

P.S. Kirjoitapa aiheesta edes yksi blogi - tietellinen tutkimuksesi tai muu opinnäytteesi - tännekin verifioitavasti, yleisen tarkastuksen kestävästi asti, kiitos!

Toimituksen poiminnat