Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Ympäristöministeriön sähkölämmitystä syrjivä asetusesitys

  • Ympäristöministeriön sähkölämmitystä syrjivä asetusesitys

 

Rakentamismääräykset kiristyvät vuonna 2012. Perusteena ovat ilmastonmuutoksen rajoitukset, rakennusten energiankulutuksen vähentäminen ja uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäykset lämmityksessä. Kaiken lähtökohtana on EU-direktiivi, jolla pyritään hiilidioksidien vähentämiseen. Lähtökohtahan on ihan hyvä, mutta tosiasiassa hallitus pyrkiikin määrittelemään, millä ehdoilla rakentaja saa jatkossa rakennusluvan.

 

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (Kok) on esittämässä hallitukselle asetusta, joka käytännössä kieltää perinteisen sähkölämmityksen pientaloissa. Hanke toteutuessaan merkitsisi kuudelle sadalle tuhannelle sähkölämmitteiselle talolle huomattavia lisäkustannuksia ja rakennusten suhteellisia arvonalennuksia.

 

Jos asut kaukolämpöalueella olet ”turvassa” – no, äskettäin taas sekin lämpö ”karkasi”. Muualla pientalorakentajan päävaihtoehdot ovat sähkö-, öljy-, puu/hake- tai maa-/vesilämpöpumppulämmitys. Niille on laskettu haittakertoimet, ns. raippavero. Esimerkiksi sähkö määritelläänkin kaksi kertaa öljylämmitystä huonommaksi vaihtoehdoksi – miksi? - ja neljä kertaa pahemmaksi kuin risut, hakkeet, polttopuut  ja pelletit – miksi? – perusteita ei ole esitetty!

 

Sähkö puhtain, uusiutuvin energiamuodoin – aurinkosähkö ja -lämpö, vesivoima, tuuli- ja aaltoenergia, biokombinaatio - tuotettuna on ilmaston kannalta ekologisin vaihtoehto. Jostain syystä ympäristöministeriössä kuitenkin karsastetaan suoraa sähköä, vaikka se ydinvoimaloinkin tuotettuna – oman aikansa – on hiilidioksidipäästötöntä. Kaukolämpökin saa pienemmän haittakertoimen kuin sähkö…

 

Vaarana tässä takaperoisessa esityskehityksessä on se, että sähkölämmityskohteille voidaan määrätä korkeampi kiinteistövero, tehdä korjaukset mahdottomiksi ilman lämmitysjärjestelmän kokonaan vaihtoa, josta taas seuraa mahdollisesti suhteellinen kiinteistön arvonalennus normaalin kohotuksen asemesta. Tämän seurauksena olisi helposti vain maaseudun lisää autioituminen kun päinvastoin taajamien tiheyshaittoja pyritään vähentämään ja olosuhteita vastaavasti maaseudulla tasaamaan. Ainoastaan kaukolämpöiset keskukset olisivat asuinkelpoisia.

 

Ympäristöministeriön kyseenalainen asetusesitys syrjii täysin perusteettomasti sähkön käyttöä lämmityksessä. Se merkitsee kansalaisten omaehtoisten valinnanmahdollisuuksien vähenemistä.

 

 Jokatapauksessa energiankulutus laskee tulevaisuudessa. Jostain valtion on kuitenkin saatava korvaavia tuloja. Vapaavuoren asetuksella maksumiehiksi saataisiin sähkölämmittäjät, talon rakentamista suunnittelevat, niitä hankkivat nuoret lapsiperheet.

 

Käynnissä on ilmeisesti kahden leirin sota: LVI-ala vs. sähköinsinöörit. Ympäristöministeriön asiantuntijaryhmä koostuu pääosin LVI-leirin edustajista. Uusilla määräyksillä halutaan selvästi pönkittää kalliita vanhan teknologian vesikiertoisia lämmitysjärjestelmiä, jotka toisivat lisäbisnestä LVI-alalle. Pientalorakentajat pakotettaisiin investoimaan vanhentuneisiin järjestelmiin, jotka ovat yhä laajenevissa nollaenergia-älytaloissa täysin turhia!

 

Rakennusten energiatehokkuutta koskeva asetus on menossa hallituksen käsittelyyn. Esityksessä laajasti käytössä olevia ilmasta- ilmaan lämpöpumppuja ei hyväksyttäisi lainkaan uusiutuvan energian lähteeksi, mutta selkeästi huonomman hyötysuhteen ilmasta- veteen lämpöpumput hyväksyttäisiin (vesikierto!).

 

Sähkölämmitysfoorumi ry toivoo päättäjien heräävän. Taloudellisesti mitattuna nuorten lapsiperheiden rakentamiskustannukset nousisivat sen mukaan jopa 150 miljoonaa euroa. Sl-foorumin näkemyksen mukaan Vapaavuoren esitys määrittelee yksilön velvollisuuksia niin paljon, että sen pitäisi olla asetuksen sijasta laki. Tällöin asiasta päättäisi hallituksen sijaan eduskunta. Ympäristöministeriön epämääräiset haittakertoimet on ehdottomasti korjattava jätevesiasetuksen lakimuutoksen tavoin.

 

EU:n hiilidioksiditon lähtökohta tukee sähkölämmityksen valintaa – ilma-, maa-, vesilämpöpumput, tuulienergia ja aurinkolämpö eri muodoissaan. Öljylämmityksen nosto sähkölämmitystä ”paremmaksi” vaihtoehdoksi on täysin perusteetonta. Kyseessä on jo suoranainen kansallinen petos.

 

P.S. Asuntoministeri Jan Vapaavuori väittää, että kun öljy vaihdetaan rakennusten lämmittämisessä sähköön, päästöt kaksinkertaistuvat.

Liikenneministeri Anu Vehviläinen taas väittää,  että kun bensa/diesel- öljy vaihdetaan autoissa sähköön,   kyseessä on vihreän autoilun paremmanelämisen ilmastoteko. ”Nakkivalinta” – vai?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Matticat (nimimerkki)

Hyvää tekstiä taas Ilkalta.

Juhani Putkinen

Vapaavuori on kävelevä katastrofi.

Sähkölämmitys on erinomainen lämmitystapa. Toki sähkö kannattaa tuottaa Suomessa ydinvoimalla ja vesivoimalla, jotka ovat ympäristöystävällisiä, halpoja, eivätkä tarvitse tukiaisia.

Kaukolämpö on erittäin saastuttavaa.

Lauri Ilovaara

Kyllä sähkölämmityksen sijaan olisi parempi saada lämpö vaikka ydinvoimaloiden lauhdevesistä, tai maalämmöstä, tai jätettä polttavista laitoksista tai puuta polttavista(ilman tai lähes ilman turvetta).

Ydinsähkölle varmaan on toistaiseksi muuta tarvetta, ja kivihiilisähkö ei ole hyvä juttu.

Toimituksen poiminnat