Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

9. Kritiikki, analyysit ja terve yhteiskunta

  • 9. Kritiikki, analyysit ja terve yhteiskunta

Trilogisessa tri Keppen ryhmäanalyysissa – koskee koko yhteiskuntaakin! – annetaan paljon arvoa kritiikille. Sana juontuu kreikan kielen sanasta ”kritikos” ja viittaa sanaan ”crisis” (kriisi), joka kreikaksi tarkoittaa arvostelemista, sairauden akuuttia vaihetta tai käännekohtaa.

Samoin kuin sairaimmat yksilöt, kulttuurimme ei hyväksy kritiikkiä – syrjii oppositiota . Samoin on erityisesti laita Kiinassa, Pohjois-Koreassa, jne. - jälleen huolestuttavasti voimistuvana Venäjälläkin. Trilogisessa psykoterapiassa sovelletaan kritiikkiä tärkeänä arviointivälineenä ryhmän jäsenten tervehdyttämisprosessissa. Hyväksytty kritiikki merkitsee käännekohtaa sairauden ja terveyden, virheen ja oikaisun, taantumisen ja edistymisen välillä. Ihminen on tottunut torjumaan voimakkaasti kaikkea kritiikkiä (uhka – pelko – aggressiot – sodat). Vain kaikkein tasapainoisin yksilö hyväksyy kritiikin. Hän tietää rakentavan kritiikin tähtäävän siihen, mitä hän ei ole aiemmin kyennyt näkemään itsessään. Tästä seuraa se, että hän kykenee tällöin korjaamaan heikkoja puoliaan ja saavuttamaan siten näkyvää parannusta toimissaan.

Näennäiskritiikki taas on kateuden tuottamaa, se on tuhoavaa ja aggressiivista. Koska sekä yhteiskunta että yksilöt ovat hylänneet rakentavan kritiikin jokapäiväisestä elämästä, ihmiskunnasta on tullut ylipäätään hyvin sairas. Sentähden on tullut välttämättömäksi tiedostaa nämä syyt ja parannuskeinot ja johtaa sitä tietä parantuneisiin yksilöihin, ryhmiin, koko yhteiskuntaan – muutostalouteen - huomattavien, olennaisten, tervehdyttävien muutosten aikaansaamiseksi.

Elämä planeetallamme on tätä nykyä kaukana siitä, mitä sen tulisi olla. Monia tämänhetkisiä sairauksiamme ei tarvitsisi olla olemassa, koska ne ovat aiheutuneet siitä, että ihminen itse on vähitellen tuhonnut ympäristöään, luontoa ja itseään. Ihminen sairastuu ensin psykologisesti ja sen seurauksena fyysisesti. Kuvioihin tulevat sitten mukaan virukset, bakteerit, säteilysairaudet, loiset, aliravitsemus ja perinnölliset sairaudet.

Valtaapitävien ryhmien pahansuopuuden ja laiminlyöntien takia ekosysteemiämme on toivottomasti hävitetty luonnonvarojen riiston seurauksena. Taloudellisen vallan palvelukseen alistetulla teknologialla on tärkeä osuutensa elämän myrkyttymiseen tällä maapallollamme, siksi jotkut lajit ovat kuolemassa sukupuuttoon ydinsäteilyn, teollisuussaasteiden ja ympäristömyrkkyjen johdosta. Ihmisrotu on heikentymässä. Ei ole ilmaantunut ainoastaan uusia ja tuhoisia sairauksia (AIDS), vaan ihmisen geneettinen rakenne on heikkenemässä jatkuvan stressin vuoksi. Tämä on laiskan elämäntyylin, huumeiden käytön, lääkkeiden ja alkoholin liikakäytön, vapaiden sukupuolisuhteiden yms. aikaansaannosta.

Kaikki nämä tekijät ovat seurausta yhteiskunnassa vallassa olevasta psykopatologisesta tasapainottomuudesta, jota ei selvästi havaita. Tosiasiassa ihminen elää täysin perusolemustaan ja luontoaan vastaan. Näissä olosuhteissa emme voi koskaan olla terveitä.

Tästä syystä edistyneet kansat pyrkivät kehittämään lähinnä enneltaehkäisevää lääketiedettä korjaavan sijaan, estääkseen, jos suinkin mahdollista sairauksien puhkeamisen jo ennalta. On aivan välttämätöntä ennaltaehkäistä sairauksia laajentamalla tietoisuutta psykologisesta ja sosiaalisesta patologiasta (sekä yksilön että yhteisön virheistä), jotta näitä virheitä voidaan korjata ja ihmiset voivat elää terveempää, luonnonmukaisempaa elämää. Kun tällainen tietoisuus on saavutettu, sairaus voidaan saada hallintaan.

Analyyttisessä trilogiassa pidetään ihmisen psykologista ja elimellistä puolta täysin yhdenvertaisina. Elimistömme terveys riippuu immuunijärjestelmästä, joka, jos se toimii normaalisti, kykenee taistelemaan kaikkia elimistöömme kohdistuvia vihamielisiä elementtejä vastaan. Ihminen sairastuu siksi, ettei hänellä ole suojaa niitä psykologisia ongelmia vastaan, jotka aiheuttavat hänen stressitilansa. Ihminen taistelee omien virheidensä ja yhteiskunnan ongelmien tiedostamista vastaan. Tämä taistelu voi sairastuttaa hänet ja johtaa lopulta jopa kuolemaan. Kukaan ei pidä siitä, että näkee omat negatiiviset puolensa, mutta mikäli hän on halukas ne näkemään, tulee näkemisestä yksinkertaisesti hänen fyysisen ja psyykkisen terveytensä pelastus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Arto Lauri

Kovin olet päätynyt herkkään ja syvällekäyvään analyysiin.
On tosiaan niin, että juuri hetki ennen totaalista "itsetuhoaan" yhteiskunta murentuessaan ajattaa sekä itsensä, että kauhut järjettömiksi näkevät syystä varoittavat yksilötkin valtioväkivaltakoneistoinsa totaaliseen pakkotuhon kierteeseen.

Juuri TV:stä katsoin miten Atsteekkien saadessa ennakkoaavistukset, suoranaiset ennustukset tulevasta tuhostaan. Alkoi yhteisönä epätoivossaan vainoamaan systemaattisesti naapurivaltioitaan. Ennenkaikkea SUPOilemaan oman kansansa harvenevia älykköjä. Kuin STASI DDR:ssä ikään! Tilanne ryöstäytyi tuhansien ja tuhansien järjettömien ihmisuhrien liukuhihnatehtailuun. Ja kun se todellisin uhka, eli konkistadorisotilaat Cortes rantautui. Ei yhteisö enää kestänyt paineissa vaan tuhoutui sisälahoonsa kuin korttitalo.

Näin käy myös ydinateismiinsa hirttäytyvälle Suomelle! Vain täysi ihme voi enää meitä pelastaa JO kulman takana odottavalta viranomaisten järjestämältä ydintuhoutumiselta. Näin karua ja julkeaa tekoa ei ihmiskunta olekkaan vielä aiemmin kyennyt mobilisoimaan. Siksi tämä maailmamme hävittäminen ydinvoimalla viekin maamme hallinnolta sekä kaikki varannot. Että vaatii suojelijoikseen kaiken mahdollisen viranomaisten ja polisien ja sotaväkivaltakoneioston vuosien rikolisen massamurhaan tähtäävän terrorinsa syyttömiin siviileihinsä. . .

Jukka-Pekka Vasara

Kepulaiset syytävät surutta tukiaisrahoilla ostettuja myrkkyjään peltoihin ja antibioottejaan sekä hormoonejaan elikoihin! Lisäksi kepu tuo maahan mm. AIDSin levittämisen spesialisteja velkarahaa säästämättä!!

Arto Lauri

Ilkka hyvä.

Kertakaikiaaan k ä s i t t ä m ä t t ö m ä n aktiivisia foorumeita!
_________________________________________________________________

Kovasti oli mielenkiintoisia ja tuttuja nimiä mukana.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

OK Arto!

...juu, ja aktiivista porukkaa ainakin näin vaalien alla... no, tämä lienee vapaimpia kanaviakin...

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Ihminen taistelee omien virheidensä ja yhteiskunnan ongelmien
tiedostamista vastaan"

Toimituksen poiminnat