*

Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Kaikki blogit puheenaiheesta Hajautus

Tasapainotus hyödyttää sekä maaseutua että kaupunkikeskittymiä

Vaalan kunnanjohtaja, Harvaan asutun maaseudun teemaverkoston puheenjohtaja Tytti Määtän puheenvuoro ”Maaseutu ei ole perässä vedettävä kivireki” (H.S. 2.10) oli asiapistoisuudeltaan ja tasapainotuksellisuudessaan oiva esimerkki siitä, miten Suomea pitäisi kehittää monipuolisesti, ei yksin kaupunkitaajamia tai vain maaseutua. Kumpikin tarvitsevat välttämättä toinen toisiaan.

Huonontaako keskittäminen yhteiskuntien kokonaistehokkuutta?

"Keskittäminen" käsittääkseni HUONONTAA yhteiskunnan kokonaistehokkuutta, jos kaikki ns. (taloustieteen termein) "ulkoisvaikutukset" otetaan huomioon.

Keskitettäessä usein vain HARVA säästää (eli esimerkiksi Market kuljetuskustannuksissa). KAIKKI MUUT (asiakkaat, kuluttajat) eivät säästä, vaan maksavat enemmän tai käyttävät enemmän resursseja (käyttävät enemmän aikaa, kulkevat pidempiä matkoja, joutuvat käyttämään autoa jne jne.).

Totta toinen puoli

Keskiviikkona julkaistun "Suomi kuntoon koko voimallaan", keskustan eduskuntaryhmän laatiman ohjelmajulistuksen mukaan koko maahan pitää luoda edellytykset työllistymiselle ja turvata eriasteinen koulutus. Ohjelmaa on laadittu Seppo Kääriäisen johdolla. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä