*

Ilkka Hyttinen Rakastan - siksi elän

Kaikki blogit puheenaiheesta Turve

Puhdas hiili - erittäin puhdas hiili

IPCC:n mallinnuksen mukaan ilmasto lämpenee hiilenpolton seurauksena. Mittavia ohjelmia on jo käynnistetty kivihiilen polttamisen lopettamiseksi.

Kivihiiltä voidaan polttaa myös puhtaasti - erittäin puhtaasti. Kaikki ilmastolle haitalliset aineet voidaan ottaa talteen ja hiilidioksidi voidaan kierrättää uusiutuvaksi energiaksi.

polttaminen

Polttaminen

On selvää että turpeen, kivihiilen, puun  ym. polttamista joudutaan jatkamaan liikenteen, isojen investointien sekä tuki ja avustus jäejestelmän takia energian tuottamiseen.

Kuitenkin sitä ei pitäisi lisätä vaan mahdollisuuksien mukaan vähentää koska polttaminen on tuhoamista ja jopa Eu:kin on  huolestunut savukinkun pah-yhdisteistä.

Polttamisesta syntyy savua ja pah-yhdisteitä, minä muistan ajan kun savut tehtiin lehmien lypsyn ajaksi, kärpänenkin tiesi että henki siinä menee jos savuun lentää.  

Muutama esimerkki:

Turve on puhtaasti kansallinen rikkaus

Käyttökelpoiset turvevarantomme ovat tällä hetkellä peräti noin puolet Norjan tunnetuista öljyvaroista. Turve riittäisi tekemään meistä osaltaan energiaomavaraisiakin. Rahassa mitattuna voidaan puhua kymmenien miljardien omaisuudesta ja tuhansista työpaikoista. - Turpeen käyttö ei saa yhteiskunnalta mitään tukia.

Menneen maailman turvepolitiikka ei ratkaise nykypäivän ilmastohaasteita

Olin mukana Pariisin ilmastokokouksessa 2015 vaatimassa kymmenien tuhansien muiden ihmisten kanssa maailman päättäjiä torjumaan ilmastonmuutosta heti eikä kohta.

Pariisin kokous teki viimein jotain sellaista, mitä maailman johtajat olivat vitkutelleet vuosikymmeniä: sopimuksen siitä, että kaikki maat pyrkivät rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Olo on pitkästä aikaa toiveikas.

Satuja ja narinoita

Perjantaina oli Ylen Ykkösaamussa taas satutunti.

Aiheena oli hallituksen torstaina julkistama energia- ja ilmastostrategia, ja kansanedustaja Satu Hassi oli yhtenä keskustelijana studiossa kommentoimassa hallituksen linjauksia. Muutama hänen suustaan yleiseksi karannut väärinkäsitys vaatii toisen näkökulman. Sallikaa tämä narina.

Li Andersson ja poliittinen vesimeloni

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson otti eilen Maaseudun Tulevaisuudessa kantaa suomalaiseen maa- ja metsätalouteen sekä energiapolitiikkaan. Juttu meni tunteisiin eikä mitenkään hyvällä tavalla.

Työllisyyden nimissä moni on valmis tekemään mitä tahansa.

Kummeksun eräitä tahoja jotka haluavat ajaa energiapaletistamme kivihiilen mahdollisimman nopeasti alas ja samaan aikaan samat tahot haluavat nostaa turpeen suurella volyymilla energiapalettiin kivihiilen tilalle.

 

Mikä energia itse asiassa saa tukiaisia?

LYHYESTI: 

Turpeen polton tuki on Suomessa jo vuosia ollut samaa suuruusluokkaa kuin mihin tuulivoiman tuki on tänä vuonna nousemassa, noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Yhteensä fossiilienergian tuet ovat Suomessa parisen miljardia vuodessa, eli noin 20 kertaa enemmän kuin tuulivoiman tuki. 

Ydinvoima on seksikästä ja turvetta kannattaa polttaa

Juha Sipilä on päättänyt liittyä ryhmään, joka ajaa vain "uusiutuvalla energialla" käyvää Suomea. Käytännössä tämä on sama ratkaisu kuin minkä Saksa teki päättäessään luopua ydinvoimasta. Seurauksena tietenkään ei ollut se, että Saksa pyörisi pelkästään uusiutuvilla, vaan se, että maan kivihiilen poltto on kasvanut ja kokonaisia kaupunkeja joudutaan siirtämään, jotta päästään louhimaan lisää kivihiiltä. Saasteet, pienhiukkaspäästöt ja muut ovatkin sitten tämän mukaiset.

Miksi suomalaiset vihaavat niin paljon kotimaataan.

Miksi suomalaiset vihaavat niin paljon kotimaataan.

 

Lyhyt se on suomalaisen äänestäjän muisti, kun kauhulla katsoo galluppeja ennen vaaleja.

Suurpuolueet ovat vuodesta toiseen vallankahvassa, ainoastaan pääministeripuolue vaihtuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä